.NET Rocks - podcast 31 tot en met 40

Ingediend door Dirk Hornstra op 11-apr-2022 21:23

Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/

Let op: dit zijn oude afleveringen over .NET 1.0, .NET 1.1 en .NET 2.0. De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.

PC 31: Carl en Mark spreken met Tim Huckaby. Hij is een regionale directeur voor Microsoft, MVP.  Geeft regelmatig presentaties.

PC 32: Ditmaal is Matthew Reynolds te gast. Een fan van weblogs. Zelf heeft hij 1 gemaakt, dotnet247 en plaatst daar referenties naar zaken die hij nodig heeft gehad, zodat het later terug te vinden is. Maar ook een overzicht van de namespaces in .NET. Als ik nu naar de site ga kom ik op een redelijk lege Wordpress-installatie uit: link. Ook vind ik nog een oud overzicht op MSDN: link. Via de waybackmachine kun je nog een beetje zien hoe het eruit zag: link. Nieuwsgroepen worden ook nog genoemd, al bijna 10 jaar geleden dat ik daar voor het laatst gekeken heb ;) Het tonen van bugs e.d. op zijn site, daarbij geeft Matthew aan dat hij daar de credits niet voor verdient, maar mykb.com. Die biedt een dienst "kb alerts" aan. Maar goed, deze site is inmiddels een 404-pagina in... Zendesk! Dit is allemaal wel erg verouderd en het is niet een geweldig "verstaanbare" uitzending, omdat Matthew via de telefoon in de uitzending zit en het wat "murmelend" klinkt. De uitzending kun je dus overslaan. Aan de andere kant is het kunnen zoeken binnen de namespaces niet zo'n gek idee. Ik zit altijd te zoeken hoe ik ook alweer de base64-functie kan aanroepen. Zelf maar eens iets maken :)

PC 33: Deze aflevering geen gast, Carl en Mark bespreken zaken die ze zelf tegengekomen zijn. Zo wordt het Microsoft patterns & practices team genoemd en bepaalde "building blocks". Ik kom daarbij op een pagina van MSDN Magazine van juni 2006: link. Via TechRepublic nog een artikel uit 2003 (link), maar het lijkt nu niet meer actueel te zijn.  Dat gezegd hebbende zoek ik op "Enterprise Library" en vind ik wel degelijk actueel materiaal. Hier de download: link en de Wikipedia-documentatie: link. Iets om beter naar te gaan kijken! Gedownload en installatie gestart, daarin wordt Windows 7, .NET Framework 3.5 en 4 genoemd. Oke, ook al verouderd. Ik heb de installatie wel uitgevoerd, hiermee krijg je de broncode en projecten in je Documenten-map, \EntLib50Src\Blocks. Het kan natuurlijk nooit kwaad om naar bepaalde configuraties te kijken en toe te passen op je eigen code. En in de setup kom ik nog tegen dat je het Moq-framework voor de testen moet hebben. Deze wordt door Microsoft aangeraden, is een gratis framework en op Github te vinden: link. De starter-kits zijn zo te zien niet meer actueel: link. Ook komt voorbij dat je zaken kunt serialiseren en zo makkelijk op kunt slaan (en later weer openen), om op die manier bijvoorbeeld configuratie-zaken te regelen. Omdat Carl en Mark beide consulenten/trainers zijn, komt ook ter sprake wat hun tarieven zijn en welke vreemde situaties ze tegen komen. Zo zegt een broker tegen Mark dat zijn instructiedagen niet betaald worden, omdat de klant zo goed als failliet is. Mark gaat bij de klant langs, blijkt deze het geld al overgemaakt te hebben... naar de broker. En ook nog eens een factor x meer, waardoor het salaris van Mark rond de 10% van het totaalbedrag zat... Een broker (dus die bemiddelt) krijg al gauw 150 tot 200 dollar per dag. Bij een andere opdracht zat Mark rond de 700 dollar per dag. Als er geen broker "tussen" zit kan dat nog een stukje hoger zijn. Blijkt dat iemand anders steeds onder dat bedrag biedt.. is het een "vriend" van Mark die koste-wat-het-kost die opdracht wil hebben. Mark baalt dat het bedrag steeds daalt en besluit om zelf te zorgen dat het bedrag voor de ander nog later wordt. Zo komt ook certificering voorbij. In het verleden was het nog wel eens "leren, certificaat halen en de baan binnen halen", maar als je niet de basiskennis en ervaring hebt zal dat niet een succes worden. Mark zat vroeger bij een Microsoft-gerelateerd bedrijf, als hij een certificering behaalde kreeg hij 1.500 dollar bonus, een mooi bedrag voor je extra inspanning! Leuke uitzending!

PC 34: Carl en Mark spreken met Juval Löwy, die al eens eerder in de uitzending geweest is (podcast 4: link). Deze uitzending is een "scoop", er komen nieuwe elementen van .NET 2.0 ter sprake. Zo heb je de Template-functies waarbij je een functie kunt opbouwen als void Sort<T>(T lijst) where T: new, class en je deze aanroept met Sort<List<int>>(new List<int>(1,20,2,300,2145), dit zijn Generics. Ook de Enumerations komen ter sprake, waardoor je een "for each object in objecten" kunt uitvoeren. Geen afhankelijkheden van het gebruikte type object, waardoor je een Stack later kunt omwisselen met een Queue. En nog de inline event-handlers, anonymous methods. Hierdoor hoef je geen losse functie te maken, die je aan een event gaat koppelen. Tot 2011 heeft Juval regelmatig artikelen voor MSDN magazine geschreven, zoals je hier kunt zien: link. Zo kom ik ook nog op de pagina waar je de magazines kunt lezen/downloaden, in 2019 is Microsoft hiermee gestopt: link.

PC 35: De gast deze uitzending is Brent Rector, die spreekt over intellectual property. Brent had zijn eigen site, wiseowl (link) die er nu flink verouderd uit ziet. Het product, Demeanor, daarmee kon je code "obfuscaten", oftewel, als iemand je DLL weer omzet naar C# code, dan is de code slecht/niet leesbaar.

PC 36: Carl en Mark spreken met Marcie Robillard (deze dame had de site datagridgirl.com) over het ASP.Net Datagrid component.

PC 37: Microsoft VB.NET team. Carl en Mark spreken met Paul Vick en Amanda Silver. Paul noemt nog even Panopticon als site waar verzoeken voor nieuwe features voor VB aangevraagd kunnen worden: link. Panopticon is een verwijzing naar Dr. Who, de uitleg kan hier gevonden worden: link. En bij het zoeken van gegevens lijkt het erop dat dit Paul zijn eigen website is. In de uitzending wordt gesproken over VB.NET. Hoe "edit en continue" ingebouwd is. De naam "Amanda Silver" kwam me bekend voor en ik zie dat Scott Hanselman met haar gesproken heeft bij Build 2020: link.

PC 38: Carl en Mark at the Dutch Tavern. Dus ik denk "zitten ze in een Nederlands café (bij de haven)?". Nee dus, het is de Dutch Tavern in New London, Connecticut, 23 Green Street. En de Dutch Tavern heeft een eigen website: link. Het ziet er wat sjofel uit, maar ze hebben Guinness bier en ik zie ook Amstel, Heineken. Je kunt er een hot dog en hamburger krijgen. Mocht ik eens in de buurt komen, lijkt me wel een gezellige plek om wat te drinken! De uitzending gaat over hoe hun trainingen gegaan zijn. Ook komt nog voorbij "waar je moet zoeken" naar oplossingen voor problemen. StackOverflow was er waarschijnlijk nog niet, nieuwsgroepen worden genoemd en dat je "op blogs niet zo makkelijk kunt zoeken". Later wordt genoemd dat feedster.com die mogelijkheid wel biedt, maar op die URL kun je nu een redelijk algemene site vinden. Erg veel "geroezemoes" op de achtergrond, overslaan dus ;)

PC 39: In deze uitzending spreekt Scott Guthrie over ASP.Net 2.0. Over hoe 1.0 uiteindelijk veel dingen moest bevatten, 1.1 daar wat zaken van fixte en een paar items toevoegde en 2.0 eigenlijk de "echte dingen" kan gaan toevoegen. Carl noemt het "een soort versie 3.0" omdat daarin de échte producten naar voren kwamen.

PC 40: Robert Scoble spreekt over blogging. Dit was de tijd dat er nog bijna geen blogs waren. Zo'n beetje dezelfde vraag als "waarom zou ik een mobiele telefoon willen, ze kunnen me thuis bellen". Eerst komen nog even wat lezersinzendingen voorbij. Zo is er eerder iets gezegd over "shadowing" en VB.NET. Het is vergelijkbaar met het "new" keyword in C#. Jouw class is een uitbreiding op een bestaande class en je hebt een functie die niet in de bestaande class bestaat. Maar die wordt bijgewerkt en bevat een functie met dezelfde naam! Die wil je niet gebruiken, met Shadows/new geef je aan dat instanties van jouw object jouw eigen functie moeten gebruiken. Link voor shadows: link. Robert zijn website is hier te bekijken: link en lijkt zo te zien nog steeds bijgewerkt te worden.