Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/
Let op: dit zijn afleveringen uit 2002. De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.
PC 1: Carl spreekt in deze uitzending met Patrick Hynds. Patrick zijn eigen website is hier te bekijken: link. Ten tijde van de uitzending werkt Patrick bij Critical Sites. Hij heeft ervaring met Java (J2EE) en .NET, want nog redelijk in de kinderschoenen stond toen hij ermee begon. Zo had hij een bepaald project, 2 developers hadden daar een jaar aan gewerkt. Maar het bedrijf wilde deze JRE (Java Runtime Environment) niet installeren. Destijds konden daar geen verschillende versies naast elkaar draaien, was het niet backwards compatibel. Toen heeft Patrick de gok genomen om het programma in .NET te maken. Developers hadden nog geen ervaring met C#. Maar de werking/structuur van het programma was nu wel bekend. Ze kregen het in 4 maanden voor elkaar. Conclusie uit dit programma is dat .NET een stuk sneller is dan Java, beter schaalbaar en hogere productiviteit.
PC 2: De uitzending is een opname gemaakt tijdens een bijeenkomst van een user-groep in Boston. Carl spreekt met Dan Appleman, Dan zijn eigen site is hier te bekijken: link. Dan wordt aangeprezen als een Visual Basic goeroe. Hij heeft een open-source obfuscator geschreven, SpyWorks wordt genoemd, daarbij kom ik deze (oude) site nog tegen: link. Op zich wel een interessante uitzending, ook omdat er vragen gesteld worden.
PC 3: Carl en Mark Dun spreken met Billy Hollis. Hij heeft een aantal boeken over Visual Basic geschreven. Wie hij is en wat hij doet kun je op zijn profielpagina zien: link. Een uitzending over hoe het .NET framework langzaam maar zeker meer door gebruikers omarmd wordt.
PC 4: Carl en Mark spreken met Juval Löwy. Als je op zijn naam zoekt kom je op een MSDN-pagina: link en de iDesign-site die schijnbaar van hem is: link. Het design ziet er wel een beetje jaren 90 uit, maar OK. Wel veel downloads te vinden. En hij heeft een aantal boeken geschreven die je bij O'Reilly kunt vinden: link. Een interessante uitzending, het gaat over Enterprise Services. Voor .NET had je COM en had je de "DLL-hel", al die dingen stonden centraal en als er een verkeerde versie stond had je een probleem. In die tijd had je MTS, Microsoft Transaction Server waarmee je zaken bovenop je COM kon doen: link. Dat bevatte veel meer dan alleen transacties, dus het werd later COM+. Zo zou Enterprise Services .NET+ kunnen zijn. Zaken zoals transacties over verschillende servers wat je in .NET niet kunt, kun je met Enterprise Services wel. Zoals ik het zie zit dit nu gewoon in .NET in een eigen namespace: System.EnterpriseServices: link.
PC 5: Carl en Mark spreken met Jonathan Zuck. Het programma "Lurker" wordt genoemd, een offline-reader in Visual Basic. Jonathan had een nieuwsbrief waarbij hij help-bestanden mailde. En heeft een aantal boeken geschreven. Je kunt zoeken op Amazon, maar niets vinden. In ieder geval, de uitzending gaat over het feit dat Netscape het voor elkaar heeft gekregen dat de overheid zich met software gaat bemoeien. Internet Explorer zou te diep in Windows zitten. Een advocaat van de staat zegt zelfs dat "er teveel regels code in Windows zitten". Goed, face-palm tijd dus. Napster en Kazaa worden nog even genoemd. Nog even een paar linkjes, zo wordt de site actonline.org genoemd: link en p3p, een privacy policy via XML die W3C ondersteunt: link. Het zou mooi zijn dat je daarmee direct de cookies zou kunnen regelen, alleen de functionele meer niet en dat je dat standaard instelt in je browser en je browser dat kan valideren met een XML die online staat. Omdat het nu nog niet zo werkt, neem ik aan dat die p3p uiteindelijk niet een werkend "iets" geworden is. Maar goed, mocht je dat willen weten, dan moet je maar even verder zoeken op die link/die term in Google.
PC 6: Carl en Mark spreken met Mark Anders. Samen met Scott Guthrie is hij gestart met het .NET Framework bij Microsoft. Het .NET framework wordt besproken, hoe je een DLL kunt vervangen en je vroeger met COM zaken die gelockt konden zijn, je een iisreset moest doen. Er komt nog voorbij dat je via een link een executable kunt uitvoeren, ik vermoed dat dit een click-once installer is: link. Ook Chris Sells komt als vragensteller aan de lijn. Chris zijn eigen site is hier te bekijken: link. Mono wordt ook nog even genoemd, de mogelijkheid om .NET code te runnen op een Linux omgeving. Niet veel nieuwe zaken, maar wel een leuke uitzending.
PC 7: Carl en Mark spreken met Bill Vaughn. Beetje verwarrend, zijn roepnaam is Bill, maar zijn "echte" naam is William. Zijn eigen site is hier te bekijken: link. Bill is een "most valued professional" bij Microsoft: link. We hebben het over database-connecties in deze uitzending. Zo komt "Jet" voorbij, de connectie die je gebruikt voor Access (dus .MDB) bestanden. En hoe je dat dus eigenlijk niet moet gebruiken, omdat bij het verwijderen een item niet verwijderd wordt, maar "gemarkeerd" als verwijderd. Hoe bij een update er niet een update plaats vindt, maar een nieuw item aangemaakt wordt en het oude verwijderd. Dus hoe de database steeds meer groeit. Als je websites laat draaien op Access databases (yep, het gebeurde en gebeurt soms nog wel), dan kun je dus mogelijk downtime hebben, omdat je die zo nu en dan moet shrinken. QFE: Quick Fix Engineering. Het alternatief is MSDE, Microsoft SQL Server Data Engine, een versie van SQL Server die gratis is. Deze vertraagt de database na 5 gelijktijdige connecties, de 6e zorgt dat deze vertraagd wordt. ISAM komt voorbij, Data Transformation Services wordt genoemd (link), replication services (link). Hoewel de zaken die besproken zijn inmiddels verouderd zijn of vervangen met nieuwe technieken, het is wel een interessante uitzending. Want ik ben nog wel ergens "Jet" in een connectie-string tegengekomen en weet nu dat ik dat moet fixen, want dat moet je absoluut niet meer gebruiken!
PC 8: Hoewel de uitzending wel op de site staat (gesprek met Rocky Lhotka) is er geen MP3 gekoppeld. Rocky zijn eigen site is hier te bekijken: link.
PC 9: Dev Connections. Als ik de uitzending start hoor ik "episode 910". En inderdaad, 910 is even groot. Link gekoppeld aan een verkeerde uitzending?
PC 10: Carl spreekt met Chris Sells, in aflevering 6 kwam hij als vragensteller voorbij en was al afgesproken dat hij ook in een aflevering ondervraagd zou worden. Zo wordt zijn site sellsbrothers.com (link), zo genoemd naar zijn 2 zonen. Een boeiende uitzending waarin we kennis maken met Chris, hoe hij met Unix en een Mac bezig was, gebeld werd door Pentium om bij hun te komen werken aan Windows 3.1. Hij zag ergens een cursus over OLE voorbij komen, heeft een aantal collega's geregeld die de cursus ook wilden volgen en kreeg die gepresenteerd door Don Box. Zoals je op zijn LinkedIn kunt zien heeft hij een tijd bij Microsoft gewerkt (link) en ook op Wikipedia kun je zien dat hij daar hele goede dingen gedaan heeft: link. Don gaf trainingen, Chris gaf goede antwoorden en werd zo in dienst genomen (bedrijf Developmentor) als trainer. We krijgen uitleg hoe COM-objecten werken. Hoe in het register moet worden opgezocht aan welke GUID iets gekoppeld zit (als je een Server.CreateObject("naam") uitvoert). Hoe die applicatie dan gezocht moet worden. En het dan kan overnemen. En dat dit dan wel gecached wordt voor volgende aanroepen. Tijdens het voorbereiden voor Java kwam Chris erachter dat de finalize niet altijd aangeroepen werd (terug te vinden in de documentatie): niet deterministisch. Daar werd Chris niet blij van, dus hij weigerde les te geven in Java. Tot .NET voorbij kwam en er een vergelijkbare implementatie in zat (omdat het bij Java nu al jaren goed gaat: blijkt trouwens niet altijd zo te zijn). Chris wilde dat er een reference-counter kwam: zodat je kunt zien of je object nog in gebruik is of niet. Dat is er niet gekomen, maar wel het using-statement: wat je altijd gebruikt om je IDisposable-object netjes op te ruimen. Dit was wel een heel leerzame uitzending, want het opruimen van zaken in je geheugen geeft hetzelfde effect als het defragmenteren van je schijf: er komen lege plekken, dat wordt weer opgevuld e.d. en dat kost resources/tijd. Daarom wordt het opruimen vaak uitgesteld tot een later tijdstip. Conclusie: deze uitzending zeker beluisteren!