Jaarlijks heeft Microsoft een Build-event. Ik heb van een eerdere jaargang wel filmpjes gedownload en wat fragmenten gezien (de Hololens blijft cool!), maar vervolgens "kom je er niet aan toe om ze te bekijken omdat je nog 1.000 andere dingen te doen hebt". Dit jaar daarom besloten om "live" de uitzendingen te volgen. Het dwingt je om er tijd voor te nemen, aantekeningen te maken (9 A4-tjes vol) en ook meteen maar even wat screenshots van zaken waarvan je denkt, dit kan wel eens interessant zijn.
Build is eigenlijk een 2-daags evenement en in Amerika is dat ook zo. Maar je zit met het tijdsverschil van 9 uur. Dus toen de aftrap werd gegeven en daarna Satya Nadella het woord nam, toen was het bij hun 8.00 uur, bij mij 17.00 uur. Ik kon dinsdag eerst nog even wat andere dingen doen (ik had een vrije dag opgenomen). Die avond heb ik de sessies tot 00:45 uur gevolgd. In mei had ik elke woensdag vrij genomen (kwam dus goed uit), toen heb ik de sessies van 7:45 tot 23:30 uur. En donderdag (Hemelvaart) van 8:00 tot 16:00 uur. En toen baalde ik wel een beetje, want het was prachtig weer, anders had ik lekker buiten gezeten. Maar goed, IT-er zijn vraagt soms offers ;)
De korte samenvatting.
Drie dagen veel primeurs en ook veel links naar sites, waar je verder wel meer informatie vindt. Dus hier een overzicht van alle links met een korte beschrijving.
De uitzendingen waren te volgen via https://mybuild.microsoft.com/ en zo te zien zijn daar veel sessies ook nu nog te zien. Ik heb een aantal overgeslagen (eten, waren rond 2.00 of 3.00 uur toen ik lag te slapen, tussentijds naar de kapper geweest of er was een andere sessie op hetzelfde tijdstip die ik bekeken heb (soms waren 3 of 4 sessies gelijktijdig, dus moest je wel een keuze maken)), dus zeker de moeite waard om hier nog even rond te neuzen.
Powertoys (https://github.com/microsoft/PowerToys), Scott Hanselman gebruikt het op zijn desktop om bepaalde "fancy zones" in te stellen en op een snelle manier via "Run" zaken uit te kunnen voeren.
WinGet (https://aka.ms/winget), package-manager voor Windows 10
Terminal (https://aka.ms/terminal), de command-prompt in een smoking. Meerdere tabs, configureerbaar, zeker de moeite waard! Gratis te installeren via de Microsoft Store (je hoeft geen account aan te maken om dit te installeren).
WSL2 (https://aka.ms/wsl), Windows Subsystem for Linux, je had al WSL versie 1, Linux draaien onder Windows. Was niet altijd zo snel. Tijdens de demo laat Scott Hanselman zien dat hij The Gimp via de Linux-versie uitvoert. En de boel gaat supersnel. Aanrader om dit te installeren, volg de instructies die op de pagina bij deze link getoond worden.
@codeconversations, dit is een BOT in teams. Op de github-pagina kun je meer informatie vinden: https://github.com/CodeConversations/CodeConversations
Adaptivecards (https://adaptivecards.io), met JSON een coole UI terug geven. In de hierboven genoemde demo van codeconversations zagen we dit ook.
.NET Core 3.1 is klaar: https://aka.ms/get-core3
Microsoft Graph (https://graph.microsoft.com), heel veel mogelijkheden, online test-modus. Op de url https://mgt.dev/ kom je op een interactieve playground. Met een paar tags heb je zo een outlook-achtige agenda in elkaar gezet!
Meta-puzzel (https://aka.ms/metapuzzle), is nu "off" (?), maar maakt gebruik van het Fluid Framework, wat me erg interessant lijkt!
DApR (https://dapr.io/), je niet meer druk hoeven maken over externe API's omdat DApR dat voor je doet. Ik ben benieuwd.
Reflector (https://www.airsquirrels.com/reflector), werd tijdens demo's gebruikt om de mobiel op de pc te tonen.
Statische Web Apps op Azure (https://aka.ms/swadocs, https://aka.ms/swaframeworks, https://aka.ms/staticsitegen) is nieuw en volgens mij nu nog gratis (of gereduceerd tarief)?
Blazor (https://blazor.net), het begint erop te lijken dat Blazor steeds volwassener wordt. Het blijft een beetje een vreemd idee (ga je DLL's naar de cliënt sturen of laat je de code volledig op de server draaien), maar het is wel cool dat je ook "client-side" C# code kunt gebruiken. De sites nog maar eens bekijken: https://aka.ms/blazor-in-action en vooral deze Github-locatie, een hele lange lijst met voorbeelden, componenten, tutorials, prima pagina om te starten: https://aka.ms/awesomeblazor
Blijf bij, blijf leren. Zo komt het Microsoft Learn voorbij, online op Twitter @microsoftlearn en de Microsoft site: https://docs.microsoft.com/nl-nl/learn/ En als je ook je kids wilt motiveren: https://code.org/
Adafruit (https://www.adafruit.com/), komt voorbij in een sessie van Scott Hanselman. Hij heeft een kleine console gemaakt met het spul wat je daar kunt kopen.
De uitgebreide samenvatting.
DINSDAG 19 MEI 2020
17:00 Welcome to Microsoft Build 2020
Seth Juarez en Dona Sarkar openen Build 2020. Ze staan in verband met Corona op gepaste afstand van elkaar. Op een groot scherm is met Tagboard een overzicht gemaakt van alle tweets met #MSBUILD
17:20 Empowering every developer, with Satya Nadella
Dé baas van Microsoft. Benadrukt dat "de rol van ontwikkelaars belangrijker is dan ooit tevoren". Zie naar het covid-19 dashboard en de toenemende digitalisering. De Hololens die in grote hoeveelheden wordt verkocht, omdat die goed gebruikt kan worden. 50 miljoen developers op Github. 3.5 miljoen ontwikkelaars die Power Platform gebruiken (platform met low code of no code om data te kanaliseren). 70.000 bedrijven die Power Platform gebruiken. Van de Fortune 500 gebruikt 95% Azure. Wereldwijd onderverdeeld in 61 data-center regions. Zoals je de rekenkracht van jouw computer beschikbaar kunt stellen voor SETI (onderzoek buitenaards leven), zo is er nu ook Folding@Home. Met het "vouwen" van eiwitten kunnen mogelijk geneesmiddelen ontwikkeld worden voor ALS, Huntington en andere ziektes. Maar dat vraagt een enorme rekenkracht. Door de rekenkracht van jouw computer beschikbaar te stellen "als je niets of weinig aan het doen bent" kun je dit project steunen: https://foldingathome.org/start-folding/
17:40 Imagine Cup
Een wedstrijd, studenten/groepjes jongeren die software gemaakt hebben, hier gaat een winnaar uit gekozen worden. Zo is er deeptector.io die deepfake-video's kan ontmaskeren, Tremor Vision waarbij Parkinson in een vroeg stadium gedetecteerd kan worden, Syrinx: een apparaat waarmee mensen die bijvoorbeeld strottenhoofdkanker hebben gehad en "boerend spreken" weer met hun "oude stem" kunnen spreken: speech is a right, not a privilege. Hollo, met artificial intelligentie depressies detecteren, The Knights: een karretje wat onkruid weg kan halen, RedWalls: I-Remember, een app voor Alzheimer-patiënten en hun verzorgers. Team Hollo wint dit jaar. De deelnemers zijn ook hier te vinden: link en hier staat nog een verslag over de winnaars: link. En de Imagine Cup heeft nog een eigen website: https://imaginecup.microsoft.com en twitter: @MSFTImagine
18:00 Every developer is welcome, with Scott Hanselman and guests
Een sessie met één van mijn helden: Scott Hanselman! Veel zaken zijn in de samenvatting al benoemd. Nog even het noemen waard, de online Visual Studio Code omgeving, "codespaces". Meer informatie hier http://aka.ms/codespaces en hier https://github.com/features/codespaces te vinden.
18:45 Recap of the Developer Key Segment 'Every Developer is Welcome' with Scott Hanselman
Terug naar de studio met Seth en Dona waar Scott en de 3 dames ( Kayla Cinnamon, Allison Buchholtz-Au en Maddy Leger ) waarmee Scott gesproken heeft. Scott switcht nog even van desktop-thema (Stanza Purple Team) en met een schok besef ik me dat ik (sinds Windows 7?) mijn desktop nooit meer wijzig. "Vroeger" met Windows 98 was het eigenlijk continu thema's downloaden en installeren met eigen muis-aanwijzers, systeemgeluiden en achtergronden.
19:15 Azure: Invent with Purpose with Scott Guthrie
Mijn volgende held, the man in the red shirt: Scott Guthrie! Teams is gebouwd op Azure, Kubernetes en gebruikt micro-services. Door Covid-19 is het gebruik exponentieel toegenomen. November 2019: 20 miljoen gebruikers, maart 2020: 32 miljoen gebruikers (12 miljoen in 4 maanden), april 2020: 75 miljoen gebruikers (+ 43 miljoen!!!). Scott heeft een gesprek met Amanda Silver, Corp Vice President van de afdeling "Visual Studio Family en developer tools". De uitdagingen voor developers komen voorbij: er moet sneller geleverd worden, de iteraties moeten met overtuiging uitgevoerd worden, developers moeten steeds met nieuwe technieken en nieuwe aanpakken uit de voeten kunnen en veel teams moeten wereldwijd in verschillende tijd-zones gezamenlijk tot resultaat komen. Jeff Hollan komt in beeld en aan het woord en heeft het over Azure, Kubernetes. Ook komt https://create.powerapps.com/studio/ voorbij, een online omgeving waar je apps kunt maken met "drag en drop", maar ook door zelf code te tikken. Rohan Kumar laat nog een stuk "Azure Synapse" zien, input van bedrijfsdata/processen, waar Azure Machine Learning algoritmes op los laat en de uitput naar Power BI gestuurd wordt.
20:00 Building the tools to work and learn, with Jha and guests
In de studio staat Rajesh Jha die met nieuwe features komt. Zo heb je in Visual Studio bij "Nieuw Project..." nu ook "Microsoft Teams App" beschikbaar. Het Fluid Framwork komt voorbij, hier kun je met meerdere personen aan "iets" werken (zoals de puzzel die in de samenvatting genoemd wordt). Het lijkt interessant, nog niet veel documentatie beschikbaar (en ook niet beschikbaar op Github): https://aka.ms/FluidPreviewBlog
20:45 Azure & M365 Recap with Mary Jo Foley & Paul Thurott
Algemeen verhaal, geen aantekeningen gemaakt.
21:00 Mark Russinovich on Azure innovation and more!
Mark Russinovich laat ons schematisch zien hoe je een applicatie kunt bouwen met een bron (bijvoorbeeld Twitter) en een opslag-medium (bijvoorbeeld een redis-database) en hoe je dapr kunt gebruiken voor het ophalen en opslaan van de data, zonder dat je daar zelf kennis van hoeft te hebben. Dapr zit op een soort localhost:poort naar jouw requests te luisteren, waardoor de bron geswitcht zou kunnen worden (bijvoorbeeld Facebook) zonder dat jouw applicatie daarvoor aangepast hoeft te worden. Lijkt me interessant om verder uit te zoeken: https://dapr.io
21:30 Reach millions of users building apps with the Microsoft Identity Platform
https://aka.ms/M365SK108 - Microsoft Graph data en services, een diepe duik voor ontwikkelaars
https://aka.ms/M365SK109 - Blueprint voor betrouwbare apps die miljoenen gebruikers kunnen bereiken
https://aka.ms/M365SK110 - Wat voor nieuwe dingen heeft Microsoft Graph
https://aka.ms/M365SK111 - Breid Microsoft 365 uit met Graph Connectoren
https://aka.ms/M365SK112 - Transformeer informatie naar kennis met project Cortex
https://aka.ms/M365SK113 - Gebruik externe identities om digitale producten voor iedere gebruiker te maken
https://aka.ms/M365SK114 - Bouw vertrouwen in digitale producten met decentrale identiteiten
En ook nog de afsluitende links:
https://developer.microsoft.com/identity/blogs
https://azure.microsoft.com/services/active-directory
https://github.com/AzureAD
https://aka.ms/MsIdStackOverflow
https://twitter.com/AzureAD
22:00 Rap with Rohan on Azure Data
Niet interessant, geen aantekeningen gemaakt.
22:15 The Journey to One .NET – Live with Scott Hanselman
Scott Hunter en Scott Hanselman doen een online sessie. De introductie van .NET Multi-platform App UI, waardoor je voor Android, iOS dezelfde codebase kunt gebruiken en de eigen zaken netjes kunt scheiden, github-locatie hier: github.com/dotnet/maui. De aankondiging dat van 10 t/m 12 november de online dotnetconf gehouden wordt (gratis) met onder andere de .NET 5 launch! Meld je daar aan om op de hoogte te blijven. Ter afsluiting nog een aanbieding, je kunt een jaar lang gratis de digitale versie ontvangen van Code Magazine via deze link: https://codemag.com/subscribe/build2020 Op channel 9 is de uitgebreide versie van deze sessie te bekijken: https://aka.ms/dotnetjourney
23:00 Microsoft Graph Services - Build powerful apps with Project Cortex, Connectors and more
Sprekers zijn James Lau en Naomi Moneypenny (bij de opmerkingen stond al dat iemand zich afvroeg wanneer de eerste James (Bond) en Moneypenny grappen voorbij zouden komen, maar de sessie was schijnbaar interessant genoeg voor alle kijkers, want er is geen enkele grap over gemaakt. Die Naomi Moneypenny had trouwens een coole flipperkast op de achtergrond staan van Marvel Super Heroes! We krijgen een demo hoe de Graph connectoren alle data in Microsoft 365 bij elkaar brengt, zodat je via Microsoft Search goede resultaten terug krijgt.
Afsluitende links:
Graph Connectoren: https://aka.ms/graphconnectors
Skilling session: https://aka.ms/M365sk111
Project Cortex: https://aka.ms/projectcortex
Skilling session: https://aka.ms/M365sk112
23:45 Visual Studio 2019 (remote dev) tips & tricks
We zien Mads Kristensen in een garage staan en hij heeft een niet zo snelle laptop. Dus hij heeft wat tips-en-trucs om Visual Studio sneller te maken. Zo heb je onder Tools - Options - Projects and Solutions standaard "Reopen documents on solution load" aangevinkt. Haal dat vinkje weg. Als je dan opnieuw een project inlaadt sla je die stap over (en waarschijnlijk moet je toch op een andere plek in je code zijn).
Je kunt in Visual Studio bepaalde Window Layouts opslaan (dus als je test-debugger prominent in beeld staat, of juist niet), met sneltoetsen CTRL+ALT+ 1, 2, 3... kun je snel switchen.
Reset Tool Windows, plug-in gemaakt door Mads om alle overbodige schermen in te klappen, hier via de marketplace te installeren: link.
Codespaces is de nieuwe "Visual Studio Online". Builden, debuggen gebeurt allemaal "in de cloud"en ontlast jouw systeem.
Een aantal linkjes naar statische web-apps in Azure:
http://aka.ms/swadocs
http://aka.ms/swaframeworks
http://aka.ms/staticsitegen
00:30 Modern Web UI with Blazor WebAssembly
Daniel Roth laat ons een voorbeeld van een Blazor web-applicatie zien. Linkjes staan al bij de korte samenvatting.