De 10 van Scott Hanselman - podcast 711 tot en met 720

Ingediend door Dirk Hornstra op 13-dec-2021 17:05

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 711: Scott praat met Nancy Garich over OWASP. Nancy werkt voor de Canadese overheid en adviseert daar over security. Nancy maakt bij OWASP (zo te zien) onderdeel uit van DevSlop, wat een eigen Youtube-kanaal heeft: link, een website: link en Github-repo's: link. Elke 3 jaar wordt de OWASP Top 10 uitgebracht: link. Deze uitzending zou je over kunnen slaan, want het belangrijkste wordt aan het begin gedeeld, die top 10. Maar dan vragen je collega's en hoe moet ik dit nu bouwen? Als je die lijst bekijkt als je klaar bent, dan ben je te laat. Nancy noemt het "zusterproject" van de top 10, de pro-active controls. En dat is een hele interessante voor als je aan de slag gaat, de stappen voor het bouwen: link. En daar vond ik dan weer de link naar de coole site "de cheatsheet series": link. Ik kwam het ZAP-project ook nog tegen, een goede test-applicatie om te kijken of je web-applicatie goede "lock-outs/time-outs" ingebouwd heeft voor applicaties/botjes die continu op je site zitten te beuken: link.

PC 712: Scott spreekt met Ruben Harris van Career Karma, over hoe je jouw carrière kunt plannen en hoe een engineer bootcamp je succes op kan leveren. Zo horen we dat Scott in de avonduren aan het studeren geweest is. Dat er cursussen/scholen zijn waar je 1.000-en dollars aan moet betalen. Dat er sommige met baan-garantie zijn. Dat je soms studies hebt die je achteraf kunt betalen, met een bepaalde maximum duur en maximum bedrag. Je kunt deze uitzending overslaan, mocht je aan de studie willen en niet weten waar je moet beginnen (welke bootcamp je alleen maar geld kost en niets oplevert), dan kun je hier misschien een kijkje nemen.

PC 713: Scott spreekt met Carol Nichols over Rust, een programmeertaal die als opvolger/vervanger van C/C++ wordt gezien. De geheugenproblemen bij C/C++ zijn hierin opgelost. Carol haar eigen site is hier te bekijken: link. En zo te zien is Carol ook actief bezig op Github: link. Carol heeft met Steve Klabnik het boek "The Rust Programming Language" geschreven, zo te zien  hier online te lezen: link. Ook heeft ze een aantal video's gemaakt (Rust in Motion) welke je via Manning kunt kopen: link. Er zijn een aantal converters om je code om te zetten, zoals C2Rust, Bindgen.

PC 714: Scott spreekt met Ayesha Mazumdar van Optimizely over hoe je zorgt dat websites toegankelijk zijn/worden. Zo komt een date-picker voorbij, stel dat je geen muis kunt gebruiken en dat je alles met een toetsenbord moet doen. Gaat dat lukken? W3C heeft Aria, waarmee je met attributen functionaliteit aan kunt geven: link. Maar Ayesha geeft ook aan dat het met mate gebruikt moet worden. Een div met attribuut role="button" is niet goed, want je hebt een button-control die je dan kunt/moet gebruiken. Maar ook de tab-indexen en automatische focus als je op een site komt, hou het in de gaten. Zo geeft Ayesha ook aan dat vaak mensen de styling weghalen als iets via een tab geselecteerd wordt (een link om een afbeelding bijvoorbeeld). Maar daarmee verwijder je zaken die juist goed zijn, zorg ervoor dat het dan een correcte kleur krijgt die overeenkomt met de kleurstelling van je site. Deze uitzending kun je overslaan, maar het onderwerp zelf niet, hier zul je zelf wel degelijk mee bezig moeten gaan.

PC 715: Scott spreekt met Joe Duffy van Pulumi over "modern infrastructure as code". Op basis van code kun je jouw projecten online zetten bij Google Cloud, AWS, Azure. Pulumi is voor 1 developer gratis te gebruiken, dus zeker interessant om eens te kijken wat je ermee kunt. Als je op de site zit kun je via "Documents" naar een deel van de site gaan met uitgebreide documentatie: link. Veel packages, veel programmeertalen. Ook eigen Github-repo's: link. Deze uitzending voegt niet heel veel toe (dus zou je over kunnen slaan), maar deze producten, source-code e.d. lijkt me zeer interessant!

PC 716: Scott spreekt met Bryan Liles van VMWare over "Being a complete engineer and rules to life". Deze uitzending kun je overslaan.

PC 717: Scott spreekt met dr. Mireille Reece over brain science and programmers. Mireille heeft een podcast over "brain science", hier te beluisteren: link. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 718: Scott spreekt met Azure CTO Mark Russinovich over DAPR, een distributed application runtime. Scott heeft in podcast 330 met Mark gesproken, toen over boeken die hij geschreven had: link. In deze uitzending wordt besproken wat DAPR is. Ik ben dit eerder tegen gekomen bij BUILD 2020: link. Het zorgt ervoor dat je code compact blijft en je kunt focussen op je eigen software, focus ligt op micro-services. De uitzending zelf voegt niet heel veel toe, maar ik (en jij misschien ook) moet toch maar eens naar dit product kijken, het lijkt me de moeite waard!

PC 719: Podcast met de titel: "myself its not weird at all". Scott heeft een uitzending met The Live Coders gedaan op Twitch. Ik heb het begin van de uitzending beluisterd en ben toen gestopt met luisteren, het had voor mij geen toegevoegde waarde. Dus waarschijnlijk kun jij deze uitzending ook overslaan.

PC 720: Scott spreekt met Freya Holmér over het visualiseren van wiskunde. Freya haar eigen site is hier te bekijken: link. Daar staan ook de links naar de socials. Zo is er Youtube: link. Zo heb je deze korte uitleg wat sinus en cosinus ook alweer zijn: link. Deze uitzending met Scott is niet heel interessant, maar haar site moet je bezoeken. Zo kom ik op deze pagina met de "triangle-solver", de oplosser van een driehoek: link. Het drukt je met de neus op de feiten: ik vond wiskunde altijd een heel leuk vak, maar hoeveel daarvan is er blijven hangen? Na al die jaren dat je het eigenlijk nooit meer gebruikt hebt en ik zou nu een opdracht toegeschoven krijgen waarbij ik gebruik zou moeten maken van tangens, sinus, cosinus. Dat wordt dan eerst flink in de theorie duiken voordat ik ook maar ergens mee kan beginnen :$