De 10 van Scott Hanselman - podcast 321 tot en met 330

Ingediend door Dirk Hornstra op 25-jan-2021 19:01

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 321: Scott spreekt met Jeff Atwood, thema is "randomness en Windows 8". Het gesprek gaat eerst over hun (jonge) kinderen en welke films je ze wel/niet kunt laten zien. Vervolgens hebben ze het over blogs waar mensen hun comments uit zetten en op een andere site de discussie gevoerd wordt. Vervolgens over de ipad en hoe de weergave daar goed op getoond wordt. Windows 8 die ISO-bestanden ondersteunt. Deze uitzending kun je (dus) overslaan.

PC 322: Scott spreekt met John Sonmez over "getting fit". Scott wil fitter worden en heeft een Fitbit, hij probeert nu elke dag rond de 10.000 stappen te lopen. John is een echte "fitboy" als ik deze uitzending zo hoor. Afvallen valt niet meer. Soms gaat het goed, maar na het "afronden" komt het vet er weer bij op plekken waar het blijft zitten en niet weg wil gaan (de zwembandjes e.d.). Je moet behoorlijk intens gewichtheffen en veel proteïne tot je nemen. John heeft het over 4 tot 5 keer in de week in de sportschool bezig zijn... Hij doet het zelf 3x in de week. En je wilt geen spierweefsel kwijt raken bij afvallen, dat moet wel vet zijn. Een stuk of 3 sets van 10 herhalingen is over het algemeen een prima aanpak. Het boek met tips van The Four Hour Body (link) werkte bij John niet. John vindt bodybuilding.com een goede site. Gewicht heffen, squats en de deadlift, daarmee train je al je spieren. 's Morgens begint John met spinazie, eiwit en een heel ei en gooit er nog wat licht belegen kaas overheen voor de smaak. Tweede maaltijd, grote Griekse yoghurt, geen vet. Derde maaltijd, sandwich (brood), salade met kip. Snack overdag, een Austin-reep. En elke avond kip, broccoli met wat salade of bruine rijst/zoete aardappel. En dat elke dag. En als de man nog eens traint dan nog een proteïne shake extra. Maak wat je doet een routine. Dus als je 3x gaat sporten, blijf dat dan ook doen. Hou je doelen beheersbaar, ik ga x kilo afvallen in 2 / 3 weken. En omdat hij een loopband thuis heeft, kan hij werken en bewegen. Scott geeft aan dat staand werken ook alweer beter is dan zittend werken. En als je een keer een pizza eet of naar de Mc Donalds gaat, kun je dat zien als "90% van de tijd eet ik gezond en ben ik actief bezig. dus deze 10$% is geen probleem". Ik heb hier mijn eigen "sta-plek" ingericht, ik moet ook maar eens uit mijn uitgezakt bureaustoel komen om zo meer calorieën te verbranden. De eigen site van John is hier te vinden: https://simpleprogrammer.com/

PC 323: Scott spreekt met Leon Gersing over "empathie". Leon heeft de bijnaam "ruby buddha", maar die twitternaam bestaat niet (meer) en ook zijn website doet het niet meer: https://leongersing.com/. Zijn linked-in profiel nog wel (daar linkt zijn naam naartoe), hij heeft ook een Github-account en daar is hij ook nog actief: https://github.com/leongersing. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 324: Scott spreekt met Ben Kamens van de Khan Academy (en eerder werkzaam bij Fog Creek, wat nu Glitch is: link) over "internships en mentorship", oftewel stagiaires en afstudeerders die een periode bij je komen werken. Hoe begeleidt je ze, wat laat je ze doen? Ben werkt nu bij Spring Discovery: link. Als ik de uitzending zo hoor, begrijp ik dat er iets van 15 mensen werken en dat er ook 15 stage-lopers zijn. Dat iedereen een mentor heeft waar alle vragen gesteld kunnen worden. Dat ruim voor de tijd al wordt gekeken wat er moet gebeuren. Dat er niet, zoals bij grotere bedrijven wel gebeurt, je koffie mag halen, de computers gaat inventariseren of een interne WIKI gaat maken die niemand gaat gebruiken, maar dat je met echte producten/features aan de slag gaat. Ben is ook groot voorstander van code-reviewing. Het kan zijn dat medewerkers soms 40% tot 50% van hun tijd met reviews bezig zijn. Maar dat betekent dat de andere collega's flink productief zijn.

PC 325: Scott spreekt met Damian Edwards over ASP.NET 4.5 updates van Core Webforms en SignalR. In podcast 291 heeft hij ook met Damian over SignalR gesproken: link. Zo komt OAuth in de RTM release voor Webforms. Microsoft heeft een eigen identity-membershipsysteem, maar met OAuth kun je daarnaast met Twitter en andere diensten inloggen. Daarmee heb je risico's op cross-script-request-forgery, ook hier is een oplossing voor gemaakt (viewstate encryption, viewstate userkeys).  Op zich kun je deze podcast overslaan.

PC 326: Scott spreekt met Dave Ward over Javascript Web API's, performance en hoe het web zich gaat ontwikkelen. Scott heeft eerder met Dave gesproken, podcast 256: link. Het gaat over het renderen in de cliënt of op de server. Zo komt Dave met het voorbeeld dat de browser op hele oude mobiele Android apparaten niet vooruit te branden is en daar het renderen op de server een perfecte oplossing is. Over het algemeen zal de voorkeur aan JSON en renderen op cliënt gegeven worden. Scott en Dave hebben het over de Twitter "hash-bang", dat is een URL waarbij een deel #! is (link stackoverflow). Het deel achter de # wordt nooit naar de server gestuurd en werd vroeger (en nu ook nog) gebruikt om naar een bepaalde plek in de pagina te springen (als je 1 pagina hebt met verschillende hoofdstukken en daar een <a name="hoofdstuk1"></a> in zet, gaat je browser met de aanroep naar pagina.html#hoofdstuk1 direct naar de juiste plek. Twitter gebruikte dit om bepaalde AJAX-requests af te handelen. Zoekmachines kunnen daar niet zo goed over. Dus (voor zover ik het begrijp) heeft Twitter het afgeschaft. Dan gaat het over de hoeveelheid javascript die ingeladen wordt. Je gebruikt meestal 10% to 20% van de mogelijkheden. Dan is het eigenlijk zonde om de rest in te laden/te downloaden. Scott geeft aan dat bij Modernizr je een custom install moet maken. Dave geeft aan dat Modernizr wel altijd in de head geladen moet worden, wat je response-tijd niet ten goede komt, maar omdat het zo "awesome" is, is het wel de moeite waard. Dave is met een spider door tig sites heen gegaan om te zien wat al die sites aan javascript inladen (Alexa top 200.000). Dave zijn eigen site is niet meer online, maar deze pagina bevat een verwijzing (en uitleg) naar dat artikel: link. Alexa laat hier de 50 van de 500 best bezochte sites zien, wil je de rest zien, dan moet je betalen: link. Het maakt Dave duidelijk dat een CDN een goed ding is. Heel veel jQuery wordt via een CDN gedaan. Als iemand StackOverflow bezocht heeft en vervolgens naar jouw site gaat en je gebruikt dezelfde CDN voor jQuery, dan kan dit lokaal uit cache geladen worden en is jouw site weer een stuk(je) sneller. Dave gebruikt Visual Studio en Sublime. En voor sommige projecten gebruikt hij PHPStorm van JetBrains. Scott heeft het nog even over de online javascript editors. Scott noemt Cloud9 ( van Amazon ) en Brackets (link).

PC 327: Scott spreekt met Damian Edwards en Levi Broderick over asynchroon programmeren. De titel van deze aflevering is "everything .NET programmers know about asynchronous programming is wrong", wat niet echt hoopgevend voor ons als programmeur(s) klinkt. Levi benoemt de 3 situaties waarin je iets asynchroon wilt laten uitvoeren: 1. IO. Interactie met bestanden, databases, netwerken, het aanroepen van een externe API. 2. Een request waarop heel veel acties gedaan moeten worden. Levi heeft als voorbeeld een dashboard die tig dingen in moet laden. Als dat serieel (achter elkaar) uitgevoerd moet worden duurt het lang, door het parallel uit te voeren kon hij een responsive dashboard opleveren. 3. Er wordt een request gedaan en vervolgens moet er gewacht worden tot een ander event uitgevoerd wordt. Als dat bijvoorbeeld een muis-klik zou zijn en dat zou pas na een uur uitgevoerd worden, dan is het zonde om die thread het hele uur "voor niets" vast te houden. Terugblik op hoe je vroeger met delegates de boel aan elkaar koppelde. Een boeiende aflevering!

PC 328: Scott spreekt met Jono Bacon. Hij is community manager van Ubuntu en heeft het boek "The art of Community" geschreven. Scott en Jono zijn beide werkzaam bij een groot "bedrijf"(Microsoft/Ubuntu), maar zijn tevens klankbord van de gebruikers. Niet een heel boeiende aflevering. Jono zijn eigen site is te bereiken op https://www.jonobacon.com/

PC 329: Scott spreekt met Immo Landwerth over WinRT en Windows 8 .NET voor programmeurs. Er gingen verhalen over dat .NET zou verdwijnen en WinRT dat over zou nemen, Immo neemt die onzekerheid weg. Hij legt uit dat WinRT bedoeld is om de "core windows functies", die je via DLL/Interop en pointers moest aanroepen nu via een "nette" C# notatie kunt aanroepen. De .NET code is als basis gebruikt, omdat daar al logica in zit. Geen 20 verschillende soorten strings, maar 1 standaard. Je kunt de code dus ook gebruiken in Ruby, Javascript en andere code. Wel zul je dan je eigen wrappers moeten maken. Immo zijn eigen site is hier te bekijken, laatste bericht is van 2015, dus hij lijkt niet echt onderhouden te worden: http://immo.landwerth.net/. Een interessante podcast, want als je bijvoorbeeld wilt communiceren met barcode-lezers en camera's, dan heb je dit volgens mij al nodig. Na een korte zoektocht kom ik op deze pagina met een nuget-package. Nu maak ik zelf weinig desktop-applicaties, maar het kan nog wel eens handig zijn: https://www.nuget.org/packages/Microsoft.Windows.SDK.Contracts/

PC 330: Scott spreekt met Mark Russinovich over zijn boek "Zero Day" en "Trojan Horse". Het gaat over cybercriminaliteit, is een soort thriller, maar niet met IT als aanhangsel, maar echt degelijk uitgewerkt. Met een plot wat volgens hem in het echt al had kunnen gebeuren. Scott en Mark spreken over de huidige (beroerde) stand van zaken in IT. Op de vliegvelden waar je ziet dat er nog oude DOS-applicaties gebruikt worden, matrixborden boven de wegen die gehackt worden, zodat er een tekst "pas op voor aankomende zombies" op geplaatst wordt, de pen-test die aantoont dat binnen niet al te lange tijd een hacker bij de watervoorzieningen van een groot deel van Amerika kan komen en de waardes kan aanpassen... Het electronische slot op een hotelkamerdeur, die een netwerkaansluiting heeft, waardoor het RAM uitgelezen kan worden waar de secret key in opgeslagen is. Het is beroerd gesteld met security. En elke keer gebeurt er wat kleins en haalt men de schouders op. Tot er echt wat groots gebeurt en men zegt "we hadden eerder wat moeten doen". Scott komt met het punt "denk je niet dat je de verkeerde mensen nu ideeën geeft?". Volgens Mark is dat niet zo. Uiteindelijk zullen ook de "bad guys" zulke dingen bedenken en uitwerken. Dus het is beter dat het nu algemeen bekend is en er preventief actie op kan worden ondernomen. Zo noemt hij Nelson Demille, die een boek geschreven heeft waarin een vliegtuig in een flat vliegt. En waar mensen op reageren dat "hij ze het idee gegeven heeft".  Mark zijn eigen site is hier te vinden: http://www.markrussinovich.com/. Het is wel een beetje ironisch dat de man die over hacks en dergelijke schrijft zijn eigen site dan weer niet httpS is... Maar zijn boeken ga ik zeker lezen!