De 10 van Scott Hanselman - podcast 461 tot en met 470

Ingediend door Dirk Hornstra op 10-may-2021 21:31

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

 PC 461: Scott is in Japan op het Go Azure Event en spreekt met de maker van Ruby: Yukihiro Matsumoto, ook wel "Matz" genoemd. Matz zijn github is hier te bekijken: https://github.com/matz. Deze podcast gaat over het ontstaan van Ruby (Matz wilde dit voor zichzelf maken, maar het werd uiteindelijk een heel populaire programmeertaal). Martin Fowler kwam met de term MINSWAN: Matz is nice, so we are nice. Op bepaalde forums waar je vragen en antwoorden kunt uitwisselen gingen mensen klagen en negatief doen. Hier reageerden anderen uit de community op: dat dit niet de plek is om dat te doen. Eigenlijk moet dat iets zijn wat we allemaal gaan doen. Engels is niet de moedertaal van Matz, dus hij moet soms even naar woorden zoeken, maar ik vond het een boeiende podcast!

 PC 462: Scott spreekt met Paul Betts (die eerder bij Github gewerkt heeft). Hij werkt bij Slack en toen was het al een zeer succesvol programma. Scott gebruikt de web-versie op Windows (omdat er nog geen Windows Applicatie is), daar is Paul mee aan het bouwen. Hij gebruikt hier de ATOM shell voor. Het is de host voor de teksteditor in Github. Dit is allemaal open-source, de ATOM shel kun je in Github vinden (link) en ook de ATOM editor (link). Met een eigen versie van Chromium, node, HTML en CSS kun je desktop-applicaties maken. Het developer-deel van Chromium kun je hier bekijken: link. Er wordt gesproken over npm (dat zijn de modules van node) en apm (dat zijn de modules voor de atom-teksteditor), github-locatie daarvoor is hier te vinden: link. Voor het updaten van het programma op Windows (dat kan incrementeel, dus het zijn geen grote downloads) wordt Squirrel gebruikt. En daar is de broncode ook open-source en kun je dit op Github bekijken: link. Op Github lijkt Electron trouwens de beste locatie om te starten: link. Want ook Paul noemt atom-shell-starter, en dan kom je op een electron-archief-pagina uit: link. De uitzending is ook alweer van flink wat jaren geleden, dus mocht je zelf wat gaan testen, goed lezen en klikken om op het actieven "start-project"  uit te komen. In podcast 252 heeft Scott met Paul gesproken over ReactiveUI (link). Zelf met HTML en CSS/javascript een coole desktop-applicatie maken, dit klinkt als iets waar ik zelf wel eens wat mee wil gaan doen. Interessante uitzending!

PC 463: Tijd voor Hanselminutiae 15, waarbij Scott met Richard Campbell aan het chatten is, ditmaal ook met beeld via een Google Hang-out. Radio-shack gaat sluiten en daarom is er veel spul in de uitverkoop. Scott heeft ingeslagen, zoals een Arduino Shield, een 320x240 touch-screen beeldscherm. Ze hebben het over monitoren, een 3D printer, de embedded cliënt in TV schermen (waar zowel Scott als Richard geen fan van zijn). Dan het voorval, er komt visite langs bij Scott en zijn vrouw en die hebben foto's op hun iPhone 4 en willen ze "even laten zien". Maar hoe deel je dat? Op de 4 werkt de Airdrop nog niet. Er is geen makkelijke manier om te delen. Uiteindelijk zijn de foto's gekopieerd om ze te laten zien. Wel een goed punt om over na te denken, heb je een gast-netwerk thuis (zodat als iemand wat met je wil delen en hij/zij moet op de WIFI kan dat dan afgescheiden van jouw interne netwerk) en kun je "snel" beelden (foto/video) op een scherm in je huiskamer tonen). Scott heeft een iRig Pre-Amp gekocht, daarmee kan hij zijn microfoon op zijn iPhone aansluiten. En ook noemt hij nog de Zoom H6, prima materiaal mocht je zelf podcasts willen maken.

PC 464: Scot spreekt met Carin Meier over Clojure, ze heeft hier een boek over geschreven: Living Clojure. Clojure is een functionele programmeertaal. Een subset hiervan is Clojorescript: link. Carin haar eigen website is hier te bekijken: http://gigasquidsoftware.com/ en ze heeft ook een eigen plek op Github: https://github.com/gigasquid Op Github staat een leuke presentatie uit 2013: link.

PC 465: In de maand maart 2015 spreekt Scott met "makers". In dit geval met Brook Drumm over PrintrBot. Brook zijn eigen site is hier te bekijken: link. Scott heeft zelf een PrintBot gekocht en is daar heel enthousiast over. Zo te zien is de PrintrBot in 2020 "opnieuw opgestart" en is deze alleen in Amerika te kopen. Scott heeft onder andere gebruik gemaakt van OpenJSCAD: link. Deze uitzending is waarschijnlijk alleen interessant als je wat met 3D printen gaat doen.

PC 466: Weer een maker, ditmaal spreekt Scott met Bertrand Le Roy. In podcast 129 heeft Scott ook met Bertrand gesproken: link. Deze uitzending gaat over "enclosures voor je eigen doe-het-zelf projecten". Dus je eigen bakje maken om een Raspberry Pi printplaat maken. Niet heel veel te melden in deze uitzending, over hoe je lego kunt gebruiken en zelf je gaten daarin kunt boren voor kabels en dergelijke. Dat vind ik eigenlijk zonde voor de lego, maar goed. Je kunt zo'n bakje online kopen, maar er zijn ook partijen die op maat spullen voor je kunnen maken. Zo noemt Betrand Ponoko: link en Scott noemt Shapeways: link.

PC 467: De volgende maker is Dr. Ayana Howard van Zyrobotics. Zyrobotics richt zich op kinderen met een beperking. De ouders zijn daar al veel geld aan kwijt, dus deze automatisering wordt niet per kind gemaakt: dat is niet te betalen. Maar er wordt wel een algemeen product gemaakt wat te configureren is en daardoor door een grotere groep gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld spastische kinderen die met een joystick hun wagentje bedienen en ook met een joystick Youtube op hun iPad kunnen bedienen. Maar waarbij je dus ook verschillen hebt: iemand kan zijn handen wel volledig gebruiken, kan dat ding in 90 graden naar voren drukken. Een ander persoon met beperkte mogelijkheden kan deze maximaal 5 graden naar voren drukken: ook dan moet het werken. Daar zit een stuk kunstmatige intelligentie in die kan leren. Het doorvoeren van die leer-acties is wel een actief iets, omdat anders de software elke keer anders zou kunnen reageren.

PC 468: Deze uitzending met Andrew J Dupree is een lesje natuurkunde over elektriciteit en elektronica. Ik heb dat vak op de MAVO laten vallen, maar ook ik heb wel wat pakketten gehad, waar je zelf transistors, weerstanden e.d. kon aansluiten. Weerstand is spanning / stroom en vermogen = stroom * spanning (watt = ampere * volt). Andrew zijn eigen site is hier te bekijken: link. Een leerzame uitzending!

PC 469: Rhian Lewis legt aan Scott uit hoe Bitcoin werkt. Zo verwacht je dat zo'n technisch "iets" iets voor nerds is, maar verrassend genoeg is het iets wat uitstekend te gebruiken zou zijn in Afrikaanse landen. Geen banken, partijen waar je via-via kunt betalen waar je een extra toeslag aan moet betalen. Met bitcoin heb je een eigen "wallet" op je mobiel en kun je zelfstandig je betalingen doen. Rhian beheert ook countmycrypto: website. Rhian is developer, maar heeft ook een studie economie gevolgd. Deze uitzending van Scott wordt onder andere gesponsord door Raygun, misschien nog wel eens de moeite waard om te bekijken: link.

PC 470: Het bouwen met een 3D printer kan best moeilijk zijn. Gina Häußge heeft daar in haar kerstvakantie een eigen programma voor gebouwd, Octoprint, waarmee je de 3D-printer op een Raspberry Pi aan kunt sluiten en de het werk kunt laten doen.Waarbij andere programma's de 3D-printer als een black-box zien, geeft Octoprint statussen terug, waarmee je het printproces kunt monitoren. En ook met beeld: met een webcam erop kun je zien hoe het gaat en deze applicatie in de browser biedt je ook de mogelijkheid om een timelapse te bewaren en later te laten zien: dus een 7 uur durende print kan in 7 minuten samengevat worden. Dit was een opensource-project wat in eigen tijd gebouwd werd, naast haar baan als consultant. Haar eerdere project, Cura, werd als start gebruikt (link). Octoprint werd een succes en omdat ze er te weinig tijd voor had is ze een dag minder gaan werken, om die dag aan dit project te werken (maar nog niet genoeg tijd). Toen belde een bedrijf uit Spanje die 3D-printers verkocht en vroeg of ze voor hun wilde werken. Daardoor kon ze full-time aan het product werken. Gina haar eigen site is hier te bekijken: link. Octoprint heeft een eigen website: https://octoprint.org/ en Gina heeft natuurlijk Github: link. Gina doet wat name-dropping, zoals Flask (link), mjpeg-streamer (link), je kunt hiervoor ook direct naar de fork: link. En de uitleg waarom ze een plug-in systeem gebouwd heeft, daardoor hoeft ze niet allemaal pull-requests met nieuwe features toe te voegen (en vooral: daarna te onderhouden), maar kunnen mensen zelf hun code/plug-in maken en het onderhouden.