PC 121: Scott spreekt met de makers van het spelletje "line-rider", ze hebben hun flash-game omgezet naar Silverlight (toen nog in BETA). Over niet al te lange tijd wordt Silverlight uitgefaseerd, Microsoft geeft aan dat voor browsers je dan het beste naar Blazor kunt kijken (link). Maar zo te zien is het nu al in Javascript opgebouwd (toch?) als ik op https://www.linerider.com/ kijk.
PC 122: Babysmash. Scott bespreekt met Carl Franklin het programma Babysmash wat hij gemaakt heeft. Baby's kunnen maar rammen op het toetsenbord, daarmee komen figuren met kleuren op het scherm. Een WPF project, met een eigen website: https://babysmash.com/. De code stond op CodePlex (hier wordt de start beschreven: link), maar inmiddels op Github: https://github.com/shanselman/babysmash
PC 123: gesprek met Dare Obasanjo over de sociale media die hij volgt. Pandora (link) wordt genoemd, als ik de site bezoek krijg ik een melding dat het alleen voor Amerikanen beschikbaar is. Vet irritant dat mensen niet snappen dat internet juist "openbaar" zou moeten zijn. Deze uitzending kun je overslaan.
PC 124: gesprek met Tim Bray over micro blogging en Widefinder. Wat gekeuvel over Twitter en het overzicht houden op de ingekomen mail. Vervolgens gaat het over het Widefinder-project. Het doorspitten van log-informatie van Apache. Met verschillende soorten scripts wordt gekeken wat het snelst en minst CPU-belastend is. Ik kom eerst op deze pagina, die toont alle blogs van dit project: link, de eerste post die het probleem beschrijft staat hier: link. Er wordt gesproken over Erlang, die programmeertaal ken ik niet. Is een officiële site voor en wordt zo te zien ook nog onderhouden: link.
PC 125: gesprek met Saqib Shaikh over toegankelijkheid van Windows, websites en rijke web-applicaties met AJAX en Silverlight. Saqib is developer én blind. Toevallig had ik vorige week wat last van mijn ogen en heb toen een artikel op LinkedIn geplaatst met de vraag hoe blinde of visueel beperkte mensen met een computer werken. Zoals Saqib al aangeeft is het veel toetsenbord-werk, je "ziet" niet waar de muis zich op het scherm bevindt. Je moet natuurlijk de ALT-tag vullen bij afbeeldingen (maar niet bij plaatjes puur voor opmaak vullen met "spacer", "spacer", want dan ben je deze bezoeker gauw kwijt. Hij geeft aan dat dankzij de short-cuts van Visual Studio hij daarin prima kan werken. Saqib is op Twitter te vinden: https://twitter.com/saqibs en daar staat een link op naar https://www.microsoft.com/en-us/ai/seeing-ai. Een ander interview is hier te vinden: link. Het was even zoeken, Saqib gebruikt JAWS als screenspeaker (JAWS staat voor Job Access With Speech) en wordt hier op Wikipedia benoemd: link. De site van de leverancier staat hier: link.
PC 126: gesprek met John Resig, de maker van jQuery. jQuery is alweer 14 jaar "oud". John zijn site is te bekijken op https://johnresig.com/. Deze podcast kun je wel overslaan.
PC 127: Scott bespreekt met Carl Franklin ServicePack 1 van .NET 3.5. Het Entity-Framework is erbij gekomen, .NET rocks wordt nog even genoemd, omdat Carl daar ook over bepaalde zaken gesproken heeft. Ook daar is een podcast van te beluisteren, binnenkort kijken of ik die ook kan downloaden: https://www.dotnetrocks.com/. ASP.NET MVC zit er niet in, het moet een los pakket zijn. Routing zit er wel in (System.Web.Routing). Debugging voor classic ASP zat er niet meer in, daar zijn klachten over gekomen, dus het is weer terug gekomen. Scott noemt nog even een site die hij gemaakt heeft, wil je zien welke .NET versie op jouw pc zou moeten draaien, dan kun je dat hier controleren (en downloaden): https://smallestdotnet.com/
PC 128: gesprek met Scott Cate over Object Oriented AJAX. Javascript wordt gezien als wat in de bron terug te brengen is tot een soort hash-table, keys en values-pairs. Geen interface (contract wat een class zou moeten implementeren), het afschermen van "private" variabelen. De Microsoft AJAX Library gooit er wel een soort sausje over waardoor .NET ontwikkelaars wel op een soortgelijke object-oriënted wijze met javascript kunnen "programmeren" als met bijvoorbeeld C#. Je hebt de scriptmanager waarmee je een update-panel kunt plaatsen in je site (volgens mij heb ik dit zelf gebruikt bij een wizard-control). Volgens Scott kan jQuery 95%, en deze library 5%, maar deze 5% is dan wel de interactie met de server, wat geen onderdeel van jQuery uitmaakt en op deze manier dus complementair is. Als ik nu hier op zoek (asp.net ajax), dan staat in de wikipedia nog een link naar ajax.asp.net, maar op die site vind je er niets van terug, dus ik vermoed dat dit inmiddels uitgefaseerd is.
PC 129: gesprek met Bertrand Le Roy, wederom Javascript. Prototype en closure. Closure is dat je een variabele binnen je functie declareert (var x = ..) zodat deze daar alleen beschikbaar is. Zet je deze er buiten, dan is het een globale variabele. Items gedeclareerd zonder var, let, const zijn altijd globaal. Met een prototype kun je eigenschappen aan een object toevoegen. Stel dat je een class Person hebt (vanuit een externe library), dan kun je met Person.prototype.fullname = function(){return this.firstName + ' ' + this.lastName;} deze eigen functie toevoegen. Zoals de naam Le Roy al aangeeft is dit een Fransman, zijn uitspraak is daardoor nog wel eens moeilijk te verstaan. Tevens gaat een deel van dit interview over templates in je content, met [[..]] wordt dit met script verwerkt. Het lijken allemaal zaken die inmiddels verouderd zijn. Het blog van Bertrand wordt nog wel bijgehouden: https://weblogs.asp.net/bleroy
PC 130: gesprek met Brendan Eich, CTO van de Mozilla Corporation en ook nog eens de uitvinder van javascipt (!!) over het feit dat javascript steeds sneller wordt. Hierbij worden een aantal tools benoemd. Omdat de uitzending van 19 september 2008 is kan dit verouderd zijn! Gesproken wordt over Firebug, waarmee je in de browser naar het netwerkverkeer en console kon kijken / javascript kon debuggen. Dit zit inmiddels standaard in browsers. Brendan en zijn team gebruiken Tracemonkey om te testen en de code te optimaliseren. Het is een uitbreiding op Spidermonkey, de javascript-engine van Mozilla. De wiki is hier te lezen: link, er wordt verwezen naar een repo, maar Tracemonkey zie ik daar niet meer tussen staan: link. Ook wordt er gesproken over V8, een project van Google en dat is zo te zien actueel: laatste release is van december vorig jaar: link. Haskell wordt nog even genoemd om te vergelijken met Javascript, dat is een functionele programmeertaal: link. Omdat Brendan zegt dat meer informatie op zijn blog te vinden is, heb ik even via Google gezocht en kwam ik uit op https://brendaneich.com/. De laatste post is van 2017, ik zie op Wikipedia dat hij in 2014 Mozilla verlaten heeft: link.