De 10 van Scott Hanselman - podcast 251 tot en met 260

Ingediend door Dirk Hornstra op 15-nov-2020 20:02

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC251: Scott bespreekt de HTML5 basics met Mads Kristensen. Hij implementeert de HTML5 editor in Visual Studio. Je hebt nu de video, section, article en andere tags. HTML5 is inmiddels redelijk bekend, dus de uitzending voegt nu niet meer zoveel toe.

PC252: Scott spreekt met Paul Betts over ReactiveUI Extensions voor het Reactive Framework RX. Je hebt LINQ, daarmee heb je een input, je voert acties uit en vervolgens heb je een output. Reactive is het programmeren van bijvoorbeeld een user-interface. Je hebt een knop, op het moment dat erop geklikt wordt, moeten acties uitgevoerd worden. Het zou cool zijn om het LINQ principe daarop te kunnen toepassen. Reactive Extensions geeft je de mogelijkheid om het geheel groter te maken, in plaats van allemaal kleine events die gebeuren. Het is het filteren van events, het combineren. Het verhaal is interessant en hier wil ik zeker nog eens wat mee gaan doen. Er is een site voor: https://www.reactiveui.net/ en de code staat ook op Github: https://github.com/reactiveui/reactiveui

PC253: Scot spreekt over het organiseren van je eigen virtuele technische conferentie, in dit geval MVC Conf. Hier is meer info te vinden: link. Het was een gratis online evenement.

PC254: Scott spreekt met Damian Edwards over asp.net web forms. In deze periode is er al veel MVC, maar webforms worden nog steeds gebruikt. Deze uitzending kun je overslaan.

PC255: Scott spreekt met Rune Sorensen over Appharbor. Rune zijn site toont niet zoveel info: https://runesoerensen.com/Het is een cloud-provider, waar je platform-as-a-service e.d. hebt. Ik vermoed dat Azure van Microsoft inmiddels dit allemaal biedt, want de site van appharbor, het laatste blog-bericht is van 2014 en in 2015 is de laatste tweet gepost.

PC256: Scott spreekt met Elijah Manor (blog) en Dave Ward (github) over javascript and jquery. De uitzending gaat over wat een goede javascript-programmeur is (en wat niet) en dat het volledig anders is dan C# programmeren. Grappig genoeg wordt nog even dynamicdrive.com genoemd, een pagina waar ik vroeger (20 jaar geleden?) wel eens wat scriptjes vandaan haalde voor een website. En op een bepaald moment kom je daar nooit meer, mooi om te zien dat de site nog steeds bestaat. Veel developers maken javascript-code en zien dat het werkt. Maar in deze uitzending worden onder andere namespaces genoemd. Iets wat je wel in C# code doet, omdat je eigen class Exception een probleem krijgt met de standaard Exception-class die in de System-namespace zit, zo kan ook in javascript-code functies elkaar "bijten". De extension-scripts van je browser worden namelijk ook globaal geladen! Het boek Javascript: The Good Parts van Douglas Crockford wordt genoemd, hierin worden een aantal technieken benoemd om functies private/public te maken. Hij heeft ook video's voor Yahoo gemaakt, op deze Youtube-link kun je een aan elkaar geplakte 4 delen bekijken, kleine 2 uur: link. Je kunt boeken lezen, maar ook de code van anderen bekijken. Zo noemt Elijah de video "10 things I learned from the jQuery source" door Paul Irish, hier op Youtube te bekijken: link en de 11 things.  Voor een standaard weergave wordt de ThemeRoller van jQuery genoemd: link. Dave raadt ook nog de Wiki-pagina van het Modernizr-project op Github aan: https://github.com/Modernizr/Modernizr

PC257: Scott spreekt met Jim Evans over Selenium, waarmee je web-testen uit kunt voeren. Toeval of niet, in dezelfde week hadden we een site, waarbij een bepaalde keuze, je op het 3e scherm niet "verder" kon omdat er geen knop actief was. Had je in het eerste scherm een andere keuze gemaakt en was je verder gegaan (of weer terug en waar deze keuze gemaakt), dan kon je wel verder. Ik vroeg me dus af of Selenium dit had kunnen detecteren. Want alle 100 testscenario's handmatig doorlopen, dat is niet te doen. En dit is ook nog een stuk "interface", dus niet eens zozeer logische code-aanroepen. Jim heeft een eigen github-locatie: https://github.com/jimevans. In de uitzending wordt gezegd dat Selenium een open-source project is, is dat nog zo? Zo te zien is dat nog steeds zo, je hebt de site: https://www.selenium.dev/ en je hebt ook de broncode op Github: https://github.com/SeleniumHQ/selenium Hier moet ik toch eens wat mee gaan doen.

PC258: Scott spreekt met Jeff Derstadt en Tim Leverty over Entity Framework 4.1 Code First. Kwamen eerdere releases alleen in een volledige release van het hele pakket van Microsoft (nieuwe Visual Studio versie e.d.), deze is los uitgegeven. Ze hebben hierbij het voorbeeld van het MVC-team gevolgd, wat dit als eerste gedaan heeft. En zo kunnen alle onderdelen zelfstandig van elkaar sneller bijgewerkt worden. In deze uitzending wordt volgens mij ook de Tangible editor genoemd, intellisense voor je T-4 templates, wat wel eens handig is: link.

PC259: Scott spreekt met Martin Woodward die gezorgd heeft dat developers ook in Eclipse hun sourcecode in kunnen checken in TFS (Team Foundation Server). Hij programmeerde zelf wel in C# (Visual Studio), maar ook in Java en in zijn eigen tijd wisselde hij dat ook wel eens af. Voor een project was het zo dat de functionaliteit via TFS ging en de front-end developers eigenlijk ook hun code daarin zouden moeten bijhouden. Martin heeft een eigen website (maar die lijkt in 2016 voor het laatst bijgewerkt te zijn?): http://www.woodwardweb.com/. In dit blog-artikel wordt de overname (en producten) verder toegelicht: link.

 PC260: Scott spreekt met Jonathan Carter over .NET api design dat geoptimaliseerd is voor programmeurs zodat ze er "fijn" mee kunnen werken. Jonathan was bezig om iets met een RSS feed werkend te krijgen. Het lijkt om dit nuget-package te gaan, er zijn niet echt veel downloads en de laatste update is van 2011: link. De rest van de podcast gaat over fluent API's, het werken met lambda's en Func/Action meegeven in de aanroep waardoor je geen delegate meer nodig hebt.