De 10 van Scott Hanselman - podcast 291 tot en met 300

Ingediend door Dirk Hornstra op 05-jan-2021 20:10

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 291: Scott spreekt met Damian Edwards over SignalR. SignalR staat voor een jQuery client-side library en ASP.NET back-end. Damian bespreekt wat de technieken zijn die gebruikt worden om data vanaf de server "realtime" naar de cliënt te sturen. Je hebt het "pollen", de website vraagt continu aan de server of er data is. Zo ja, dan kan dat ervoor zorgen dat de volgende vraag of er data is later gestart wordt, dus je kunt vertraging hebben. Je hebt de websockets waarmee je full-duplex netwerkverkeer kunt opbouwen. De code is op Github te vinden: link. Ik heb wel van SignalR gehoord, maar er (nog) niets mee gedaan. Daar moet eigenlijk verandering in komen, want het lijkt me een prima product.

PC 292: Scott spreekt met Henrik Frystyk Nielsen over de historie van HTTP en het Wereld Wijde Web. Henrik kon als student stage lopen bij CERN, ten tijde dat HTTP opgestart werd. Er zijn zaken die beter/anders konden, maar uiteindelijk gaat het erom of je eindgebruikers je techniek omarmen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het internet, dan is dit wel een interessante aflevering.

PC 293: Scott spreekt met Toran Billups over het ontwikkelen van een mobiele app voor iPhone, Windows Phone 7 en Android. Hij is begonnen met iPhone, omdat hij geen ervaring met objective-c had. Maar dat bleek mee te vallen. Het publiceren in de app-store, certificaten en alles wat je ervoor nodig hebt bleek het moeilijkst te zijn. Ook was hij bang voor memory-leaks, maar uiteindelijk bleek dat ook allemaal mee te vallen. Hij wilde eigenlijk niet in Eclipse (met Maven) ontwikkelen voor Android, hij gebruikte een applicatie van JetBrains, die ook Resharper gemaakt hebben (maar dat viel wat tegen). Zijn blog is hier te vinden (en de onderwerpen van deze podcast zijn snel terug te vinden, handig als je hier zelf mee aan de slag wilt gaan, want hier kun je dus ook de tips vinden): https://toranbillups.com/. De website van zijn app (blueflixapp.com) is niet meer online.

PC 294: Scott spreekt met Matt Florence en Amir Rajan over bdd en nspec. TDD kennen we (test driven development), BDD is business driven development. De website van NSpec wordt genoemd: http://nspec.org/ en daar wordt verwezen naar de Github-repo: https://github.com/nspec.

PC 295: Framework serie: Scott spreekt met Rob Reynolds over het Chuck Norris Framework. Dit is op Github te vinden: https://github.com/chucknorris. Allemaal handige tools die een framework vormen. Zeker de moeite waard om te bekijken! Ik zag het project SidePop en was benieuwd of er ook een "SideImap" was, want ik ben zelf bezig met een project om verschillende mailboxen samen te voegen naar één centrale plek om die te beheren. Met POP ben je de mail kwijt, met IMAP blijft deze staan. Dat project is er niet, maar misschien kan ik wat van SidePop gebruiken.

PC 296: Framework serie: Scott spreekt met Steve Smith van Nimblepros over anti patterns. Steve heeft een kalender naar Scott gestuurd met "anti patterns", dus dingen die je niet moet doen. De kalender van vorig was juist de "good practices", dus wat je juist wel moet doen. Volgens mij las ik ergens dat Nimblepros later overgenomen is door Telerik. Steve heeft een eigen website: https://ardalis.com/ en ook op Youtube is de man actief: https://www.youtube.com/c/Ardalis/videos. Maar goed, de anti patterns, welke worden genoemd? De iceberg-class. Op basis van een blog van Michael Feathers, Door encapsulation zoveel mogelijk verbergen in je class, maar een paar public methods. Scott laat weten dat hij ook een aantal zaken uit de base-class library graag inzichtelijk had in plaats van verborgen in de class ("je ziet het topje van de ijsberg). Volgende anti-pattern: reinventing the wheel / not invented here: wij hebben het niet gebouwd, dus we bouwen het zelf, want we denken dat we het beter kunnen (zelf je encryptie-logica uitdenken en vervolgens binnen 5 minuten gehackt worden). Volgende maand: een death-march, mensen die het ravijn inlopen. Dit is het geval als een project helemaal niet loopt en je er vanuit kunt gaan dat het niet gaat lukken, dus je kunt beter stoppen. In plaats daarvan zet het management er meer mensen op en laat er meer uren aan besteden, wat dus onnodig is. Het principe dat als je er maar 9 vrouwen op zet, je een baby binnen een maand kunt opleveren (onmogelijk dus). Volgende maand: copy-folder-versioning. Geen GIT, maar je code zippen, hernoemen en dat is je "source-control". Oh-my-god... Maar goed, we hebben dit allemaal gedaan. De volgende maand: de duct-tape-coder. Je moet wat oplossen en je ziet de plek waar je het zo kunt fixen. Maar je voelt je er niet helemaal goed bij, je kopieert wat, doet wat hardcoded. Scott noemt hierbij nog een mooie site, die nog steeds bestaat: "there i fixed it": https://failblog.cheezburger.com/thereifixedit. Nog een maand: feature-creep. Een driewieler met GPS, dikke bumper, spoiler. "nog 1 feature en je bent klaar". Feature-creep zijn dingen waardoor een release continu uitgesteld wordt. Nog een maand: de kalender-coder. De programmeur die op basis van tips op een scheurkalender programmeert. Het idee is dat je het voorbeeld van iemand volgt omdat er over getwitterd of geblogd is. Maar je moet natuurlijk wel snappen wat er gebeurt. Want er is veel "dummy/quick fix" code online, maar dat hoeft niet geschikt te zijn voor bijvoorbeeld een productie-omgeving.

PC 297: Framework series: Scott spreekt met Apostolis Bekiaris over het Expand Framework van DevExpress. Het framework is open-source en op Github te vinden: https://github.com/eXpandFramework.

PC 298: Framework series: Scott spreekt met Todd Anglin over Kendo UI, een HTML5 Framework. Tod is van Telerik. Kendo UI is een betaald product, je kunt op de site een Trail versie aanvragen: https://www.telerik.com/kendo-ui. Klanten die genoemd worden zijn HP, NASA. Mooi lijstje van componenten ook, ik zie er ook QR-codes bij staan.

PC 299: De 10e Hanselminutiae met Richard Campbell. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 300: Framework series: Scott spreekt met Demis Bellot over ServiceStack. Dit open-source framework is hier te vinden: https://servicestack.net/. Het framework is opgezet voor REST-services. Maar daarnaast biedt hij ook eigen code voor caching, een micro ORM, serializer voor tekst naar bijvoorbeeld JSON. Zijn focus ligt op dingen erg snel maken. Hij spreekt ook supersnel, daardoor is het niet een geweldige uitzending om te beluisteren, je wordt er moe van. Het framework (en de andere componenten die je ook los moet kunnen gebruiken) lijken me wel interessant, dus daar moet ik binnenkort maar eens mee gaan testen.