Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/
Let op: dit zijn oude afleveringen over .NET 1.0, .NET 1.1 en .NET 2.0. De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.
Zo nu en dan wordt in een uitzending genoemd dat er .NET Rocks TV gestart is, online via Flash te bekijken, je zou de AVI kunnen downloaden. Ik geloof niet dat dat er nog is (sowieso geen Flash meer), maar kwam bij het zoeken nog wel uit bij deze Youtube-video die ik hier wil delen, Richard Campbell over de historie van .NET (link)
PC 181: Cameron Skinner en Gert Drapers over Datadude. Carl en Richard spreken de mannen met publiek erbij, het is namelijk tijdens TechEd. Datadude is de codenaam voor Visual Studio Team System for Database Professionals. Ik vond de uitspraak "GURT" al zo vreemd en ja hoor: zo te zien is Gert afkomstig uit Nederland. Google geeft nog even een PDF met interview als zoekresultaat. Het product zit nog in de ontwikkelfase en de verwachting is dat eind dit jaar een versie opgeleverd kan worden. De mensen bij TechEd krijgen een vroege versie mee. Microsoft heeft hier documentatie staan: link. Ik zit meer in code, maar als ik zoek op de term, dan kom ik op deze pagina uit van Visual Studio. Ik maak altijd een .NET Web applicatie aan of een console applicatie, maar je kunt ook een Database Project aanmaken. Bij nader inzien heb ik dat ook wel gedaan, namelijk om via het Entity Framework de database in te richten. Maar misschien toch nog maar eens gaan bekijken wat we daarmee kunnen, op deze pagina van Microsoft worden de SQL Server DataTools genoemd. En het lijkt erop alsof je ook daarmee zaken kunt vergelijken, waar we nu (nog) Redgate voor gebruiken.
PC 182: Carl en Richard spreken met Dan Ciruli over Grid Computing. Voorbeeld hiervan is het SETI project. Er staan ergens schotels signalen uit de ruimte op te vangen. Om dat te valideren/controleren, dat kun je niet met een paar computers doen. Dus konden mensen zich aanmelden, als je screensaver draait (je bent even weg te lunchen of andere dingen aan het doen), dan wordt jouw computer gebruikt om die data te valideren. Een groot succes, Carl meldt dat het zo'n succes was dat er op een bepaald moment "geen data te verwerken" was. Dat is wel heel knap! Met Grid Computing zit je al gauw in de Linux hoek (of Pinguin meende ik te horen), maar weinig tot geen zaken met Windows. En dat heeft Dan nu wel uitgewerkt. Ik weet niet of het nu nog een werkend iets is. De site van Dan is digipede.net, alleen via HTTP bereikbaar en met copyright 2019 in de footer. En ook de opmaak is redelijk "2007". Het blog gaat tot 2009.
PC 183: In deze uitzending interviewt Carl allemaal mensen bij Fenway Park in Boston tijdens Tech.Ed 2006. Tijdens de uitzending komt Foldershare ter sprake. Dit had ik al eens eerder in een uitzending gehoord. Allemaal mensen maken foto's tijdens de presentaties. 1 van de presentators zetten zijn Foldershare open, zodat mensen daar hun foto's naartoe kunnen syncen. Deze dienst is overgenomen door Microsoft. Uiteindelijk is dit OneDrive geworden. De historie kun je hier via Wikipedia nalezen. Mocht je nog presentaties e.d. willen bekijken van dit event, het lijkt erop dat dit niet meer lukt (of het moet via archive.org nog te vinden zijn). Deze is namelijk van iemand die het over Powershell had, maar zijn linkjes wijzen naar een pagina die nu alleen recente Microsoft zaken toont (nieuwe surface bijvoorbeeld). Deze blogpost van Eric Sink geeft je wel een indruk: link, tijdens de uitzending van Carl begreep ik ook al dat je niet in een auto door Boston moet rijden.
PC 184: Voordat de uitzending start komen nog even de ingekomen e-mails voorbij. Daarin worden een paar boeken genoemd, Patterns of Enterprise Applications Architecture van Martin Fowler en Applying Domain-Driven Design And Patterns van Jimmy Nilsson. Ik weet niet of het toeval is dat de brug die ik op de cover van dit boek zie deze avond op TV gezien heb in een item dat ging over de komende presidentsverkiezingen (en waar Joe Biden zijn praatje deed). Carl en Richard praten met Jon Rauschenberger die coole dingen doet. Als deze podcast uitgezonden wordt is het 2005. Microsoft heeft aangegeven dat ze VB6 niet meer (gratis) ondersteunen. Er was wat paniek, Microsoft stopt met VB6, maar de code blijft gewoon werken. Alleen als je een probleem hebt is de ondersteuning niet meer gratis. Carl noemt dat de runtime nog gewoon meegeleverd wordt in Windows Vista. Maar goed, wil je "door", dan zou je over moeten gaan (in ieder geval voor nieuwe projecten). Nog niet alle developers zijn overtuigd dat ze moeten stoppen met Visual Basic 6 en over moeten naar .NET. En ook al zijn ze dat wel, er zijn heel veel kantoorapplicaties gebouwd met VB6 die 100-en schermen bevatten. Wil je al die dingen gaan ombouwen? Waarschijnlijk niet. Er zit een conversie-wizard in Visual Studio, maar die kan niet alles. John heeft het voor elkaar gekregen om met vb6 Windows Forms Interop in VB6 .NET formulieren te tonen. Carl die vaker met die dingen gewerkt heeft merkt op dat een aantal zaken in VB6 niet ondersteund worden in .NET (iets met scrolling). Ja, hier heeft Jon dus zelf zaken voor moeten bouwen. In ieder geval, hij heeft het aangegeven bij het VB-team van Microsoft en die waren er blij mee. De vraag aan het einde van de uitzending of Jon nog wat "cools" tegen gekomen is, wordt beantwoord met de xBox. Hij heeft een Windows Media pc en streamt zo zijn media naar de xBox 360. Die ondersteunt standaard alleen WMV en MPEG-2, alleen via een plug-in kan die nu "on the fly" zijn andere formaten decoderen/coderen zodat ze wel afgespeeld kunnen worden. Mocht je het nodig hebben, het is Transcode 360.
PC 185: Daar is hij weer eens, Mark Miller! In deze uitzending spreekt hij over "discoverability". Het is niet makkelijk om naar deze podcasts te luisteren, die flauwe grappen, daar ben ik eigenlijk wel klaar mee. Hij was in podcast 80, 101, 134 en 153. Mark heeft CodeRush gemaakt, een plug-in voor Visual Studio waardoor als je developer bent en er mee kunt werken een stuk sneller kunt werken. Met "discoverability" bedoelt hij dat je "snel kunt vinden wat je zoekt". Dus het ouderwetse "Help"-item in het menu, waarbij je een soort Helpbestand krijgt en daarin kunt zoeken of via de inhoudsopgave naar de oplossing voor wat jij zoekt te kunnen gaan, dat heeft dit absoluut niet. Hij heeft slimme tooltips e.d. gemaakt waarmee dat een stuk sneller kan. Voor de rest kun je deze uitzending dus overslaan.
PC 186: De gast in deze uitzending is Marc Mercuri. Hij spreekt over "Information Center", een applicatie om RSS feeds te verzamelen. Zijn blog is maar 1 pagina (over zijn sabbatical van 2015) en op zijn LinkedIn kun je lezen dat hij na 18 jaar Microsoft bij een ander bedrijf aan de slag is gegaan. Het komt erop neer dat je vroeger op een paar plaatsen informatie kon vinden. Maar nu zijn er blogs, komen er podcasts, video's, downloads en via RSS wil Marc dat kunnen verzamelen. Het is een project wat hij zelf gestart is (dus niet iets van Microsoft). Via archive.org kun je het artikel nalezen: link. Daar kun je ook lezen dat Marc het project naar een eigen domein verhuist heeft: www.informationcenter.tv, maar ook die site doet nu niets meer en via archive.org vind je ook niet echt iets. Het lijkt erop dat het uiteindelijk niets geworden is. Ik geloof dat hier ook nog slashdot genoemd werd, is op zich wel een interessant blog om te volgen! Zelf heb ik ooit voor een site zaken met RSS feeds gedaan, vroeger zette je die gadget op je desktop van Windows, maar nu ik erover nadenk doe ik er eigenlijk weinig tot niets mee. Terwijl het wel een mooie manier is om snel te scrollen of er interessante content is.
PC 187: Carl en Richard spreken met Miguel Castro over Web Controls 2.0. Dat hebben ze eerder gedaan in podcast 133, toen nog Web Controls 1.0. Miguel zijn site was dotnetdude.com (maar dat is nu zo te zien niet meer zijn site, in 2016 waren de meest recente artikelen al van 2012). Wel een goede tip voor laptoptassen! Namelijk www.tombihn.com, de site is nog online en Carl, Richard en Miguel zijn lovend over deze tassenmaker. De Brain Bag (om bijvoorbeeld meerdere laptops of een laptop en tablet mee te nemen), de Imago (om een tablet in mee te nemen). Maar goed, terug naar het onderwerp. Web Controls zijn nu verbeterd. Je eigen componenten liet je overerven van de WebControl, nu gebruik je de CompositeControl. De implementatie van de INamingContainer wordt nu voor je geregeld. En ook andere zaken die je zelf moest implementeren worden nu automatisch uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van ViewState. Maar die kan een ontwikkelaar uitschakelen. Dus zaken die essentieel zijn, kun je nu in ControlState zetten. Smart Tags worden genoemd, dat zijn zaken in Visual Studio, waarmee je een eigen menu op controls kunt zetten. Bijvoorbeeld voor data-connecties, zodat je snel de connectie-string in kunt stellen. Als je zoekt kun je "hoe dat te doen" niet echt goed in de documentatie van Microsoft vinden. Ik zie ook wat "deprecated zaken", maar ergens anders lijkt het nog wel beschikbaar te zijn, via de CTRL + . shortcut. Een ander punt is web-resources. Als afbeeldingen gebruikt worden, moest je die altijd meesturen. Nu kun je ze via een resource-bestand in de DLL mee sturen. Wel kun je je code instellen dat een afbeelding van een bepaalde parameter gebruikt wordt (overrule door de gebruiker) en dat die afbeelding de "fallback" is als die waarde niet gegeven wordt. Miguel geeft het voorbeeld van de treeview, waarbij de afbeeldingen in de System.Web.dll zitten. In code gebruik je hiervoor System.Web.UI. Volgend punt is callbacks, waarbij je AJAX-zaken server-side kunt uitvoeren. Ook heb je Atlas, het ajax-framework van Microsoft. Met de ControlDesigner kun je zelf controls maken: link.
PC 188: In deze uitzending zijn Mary Jo Foley en Darryl Taft de gasten. De insteek is dat het een soort battle is: de één is voor, de ander is tegen, maar over het algemeen zijn ze het redelijk met elkaar eens. Punten die besproken worden is hoe Microsoft in deze tijd onder vuur ligt, ze bepaalde media-zaken uit Windows moeten verwijderen (en ze ook de API's meegenomen hebben en je dus een kreupel besturingssysteem krijgt). Ook de open-source zaken die meer omarmd worden, zoals ook de CTP releases.
PC 189: Ted Pattison bespreekt in deze uitzending de vernieuwingen binnen Sharepoint. Ten tijde van de uitzending was het domein http://gorillatraining.com/ in het bezit van Ted, daar deed hij Sharepoint-trainingen, maar die domeinnaam is nu weer beschikbaar. Zo waren bepaalde componenten gebaseerd op System.Component, maar omdat de .NET ontwikkelaars zagen hoe goed de webparts van Sharepoint werkten en ze hun eigen webparts maakten, erven de Sharepoint webparts nu van die base-classes. De namespaces waar je kijkt zijn dus System.Web.UI.WebControls en Microsoft.SharePoint. Zo komt de "oude versie" ter sprake, waarbij als je een Extranet had en die gebruikers ook toegang moesten krijgen, die in de Active Directory in een eigen groep toegevoegd moesten worden. Mensen "van buiten" wil je daar eigenlijk niet hebben. In deze nieuwe versie worden gelukkig alternatieven hiervoor ondersteund. Carl en Ted zijn beide muzikaal, ze spelen 1x per jaar gezamenlijk. Vaak werd op een bestaand nummer een parodie gemaakt, Ted schrijft daarvoor de tekst. Een nummer dat nooit eerder gespeeld is, dat spelen ze aan het einde van deze uitzending. Mocht Sharepoint je niet interesseren, het is wel leuk om dit nummer te beluisteren. De titel is "Shipping Vista turned out to be so hard", de tekst is op het nummer "Me and Julio by the schoolyard" van Paul Simon gezet.
PC 190: Carl en Richard spreken met Robert Scoble over "Life after Microsoft". Hij heeft een tijd voor Microsoft gewerkt, maar is nu naar de start-up podcast.net gegaan. Er wordt over zijn "blog" gesproken in de uitzending, maar geen URL genoemd, maar ik vermoed dat dit de juiste is (nog steeds actief bijgehouden): https://scobleizer.blog/ Robert was de initiator van Channel 9, een site van Microsoft waar veel video's e.d. geplaatst werden, volgens mij heb ik daar ook wel video's met Scott Hanselman gezien. Eigenlijk had ik daar meer mee willen doen, maar heb ik daar de afgelopen jaren geen tijd voor gemaakt... En nu kom ik erachter dat "channel 9 er niet meer is", want op Wikipedia lees ik dat dit in Microsoft Learn samengevoegd is. Via deze post kwam ik op de index-pagina waar je alsnog video's van Channel 9 kunt bekijken. Podcast.net stuurt je door naar https://connectedsocialmedia.com/ En volgens Wikipedia is Robert daar in 2008 alweer weg gegaan. Bij de afsluitende vraag wat voor "cools" hij gezien, gedownload of als gadget gekocht heeft, komt Robert met "2nd life". Oh ja, dat was toen een hype. Bestaat het nog? Yep: https://secondlife.com/ en als je meer informatie wilt, het artikel op Wikipedia is behoorlijk uitgebreid! Scoble heeft ook nog deze site: https://www.unaligned.io/