.NET Rocks - podcast 131 tot en met 140

Ingediend door Dirk Hornstra op 05-jul-2023 21:06

Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/

Let op: dit zijn oude afleveringen over .NET 1.0, .NET 1.1 en .NET 2.0. De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.

N.B. Carl, Rory en Richard Campbell gebruiken shrinkster.com URL's om lange URL's in verkorte versie te kunnen delen... maar de site werkt niet meer. Via Google gezocht en ik zie dat dit sinds 2011 al zo is. Anders had ik die links hier kunnen delen, maar dat heeft weinig nut nu dat niet meer werkt. Update: sommige zijn via archive.org nog te vinden, dus als de link er nog is voeg ik die toe.

Vanaf podcast 135 begint de roadtrip van Carl en Richard. Ze reizen met een camper door Amerika, geven presentaties en na de tijd zitten ze met een groepje mensen en een biertje in hun camper de podcast op te nemen. Leuk om te beluisteren, want op die manier heb je eens niet een uitzending met "een bekend iemand", maar een "gewone" IT-er die vertelt wat hij/zij doet.

PC 131: In deze uitzending spreken Carl en Richard met David Threadwell over "tech". En dan ook nog wel over "oude tech". Een hele interessante aflevering, want er komen ook zaken voorbij waarmee ik te maken heb gehad. Toen ik de opleiding Accountancy deed (en later Hogere Informatica) zat ik op de NHL in Leeuwarden en had je op alle computers Windows NT. Het was allemaal nog "in het begin van internet", dus toen had je volgens mij wel Internet Explorer en Netscape Communicator, maar had je ook nog wel programmagroepjes waarin applicaties voorkwamen die ik niet gebruikt heb, maar die David noemt en een "ah, die heb ik ooit gezien" ervaring opleveren. David is degene die WinSock gemaakt heeft. Hij was toen nog een afstuderende leerling. Trumpet. Er waren een stuk of 10 varianten qua programma's die hetzelfde deden. Gopher (protocol?). WinSock was een 3rd party, moest je ergens weghalen. Ondersteuning TCP/IP was niet standaard op je computer, je moest dat zelf doen. Windows was een schil om MS-DOS. Nooit echt bedoeld om multi-threaded dingen te doen. NT4 werd ontworpen om dat wel te doen. XP, Vista, Win2000 is gebaseerd op NT.

PC 132: Carl en Richard zitten in een hokje met Amanda Silver, Paul Vick en Erik Meijer en ze hebben het over Visual Basic. Ook komt hier LINQ ter sprake, het kunnen "query-en" over objecten.

PC 133: Carl en Richard zijn in Washington. Ze waren bij de MVP summit. Miguel Castro spreekt over web controls. Hier tegenover staan user-controls. Die zitten in het project, zijn niet goed herbruikbaar. Web-controls wel. Er zitten soms nog wel wat haken-en-ogen aan, met de Init, PreRender, Unload. Je moet iets met de .EnsureChildControls aanroepen. En een base.Render(). ViewState komt ook voorbij. Mocht je met web controls bezig gaan en wat vragen daarover hebben, dan is dit een goede uitzending om te beluisteren.

PC 134: In deze uitzending spreekt Mark Miller over "problem solving". Coderush is van Mark, zijn Twitter verwijst ook naar deze blogs: link. Hij heeft developer tools gemaakt, waardoor hij sneller zijn ideeën in code kan uitwerken. Om hun eigen tools te testen downloaden ze allemaal projecten van CodeProject: link. Bijvoorbeeld "find all references". Dit zit nu standaard in Visual Studio (tenminste, in de versie die ik heb). Vroeger was dat er volgens mij niet. Als er in de kamer gezegd wordt "dit is onmogelijk!", dat is een geweldige manier om Mark te stimuleren, dan gaat hij los en wel een oplossing aanleveren. Het eerste punt is "vraag jezelf de de juiste vraag". Als je jezelf de vraag stelt, blijft je brein ongemerkt bezig om een oplossing te zoeken. Hoe langer je ergens naar kijkt, hoe meer verschillende perspectieven je krijgt. Wees kritisch op de vraag, of het wel de juiste vraag is. Als je de vraag anders stelt, kom je soms zo met een antwoord. Mark komt met het voorbeeld: "is er een oplossing voor het probleem van software-piraterij van software van Microsoft, waarbij 100% van die gevallen voorkomen kan worden"? Meeste zullen zeggen: dat kan niet. Dus waarom gaan we moeite doen? Maar de opvolger kan zijn: "als Microsoft 90% van die gevallen kan oplossen, door verschillende oplossingen in te zetten, is dat behulpzaam"? En het antwoord is: ja, dat kan wel. Zo zit je met security-zaken, exploits. Microsoft is een groot doelwit. 100% voorkomen kan niet, maar kun je "het effectief aanpakken door verschillende oplossingen in te zetten"? Mark komt met een ander voorbeeld. De route naar zijn schoonmoeder, er zit een splitsing in de weg. Zijn vrouw wil van tevoren al de keuze maken. Mark wil dat op het laatste moment doen, dan kan hij namelijk inschatten welke de beste van de twee is. Mark wilde een astronaut worden. Tot een leraar tegen hem zei "met die score gaat het niet lukken". Hij is gestopt. Later komt ie een oud klasgenoot tegen. Die is wel astronaut geworden. En had lagere scores! Dus wie ook tegen hem zegt "het kan niet", hij gelooft het niet meer. Een voorbeeld van iets wat onmogelijk geacht werd, was het koppelen van UML-schema's aan broncode met Coderush in Delphi. Op je pc is "alles is een illusie". Zo ook het schuiven met je muis. Mark had een component, de property-grid had een hele grote lijst van eigenschappen. En die wilden ze filteren op de meest gebruikte. Een oplossing was "we kunnen het faken". Zet er een eigen overlay overheen.

PC 135: De road trip: Boston. Een korte uitzending van 5 minuten en je kunt 'm overslaan, het is alleen maar even de melding "dat de roadshow gestart is".

PC 136: De road trip: Hartford. In deze uitzending komen ook John Derry en Ken Derosure aan het woord. Dat was de tijd dat de transitie van client-server systemen naar het web startte. En ze wilden een eigen om online omgeving hebben om mee te "spelen". Dat is www.bigpumpkins.com geworden. En een beetje uit de hand gelopen, want het is en echte hobby geworden. Het moest op IE5 en Windows XP. Een andere gast waarmee gesproken wordt is Bill Hart. Bill zijn moeder belde hem, ze zit in een tuinergroepje en iemand wil een presentatie doen. Videoprojector, slider, maar het toetsenbord werkt niet heel goed. Dus Bill is gaan kijken of hij met het compact framework kon zorgen dat hij "next", "next" via zijn mobiel kon uitvoeren. Omdat het IL is kan hij de app ook op zijn gewone pc draaien (bepaalde zaken werken niet), maar een groot deel wel.

PC 137: De road trip: New York. Onder andere Bill Bartland komt aan het woord, rond 21.10. In eerdere uitzending heeft Carl eens gezegd dat mensen "flames" moeten insturen, een soort "roast" van de show/presentators. De eerdere versies kun je wel overslaan, maar deze van Bill is wel goed!

PC 138: De road trip: New Jersey. Frank Lavignia, werkt bij IronWorks Consulting. Maakt veel dingen voor de tablet. Carl vraagt zijn voorkeur. Dat is de Toshiba M200. 1400 x 1050, stevige machine. Voor de form-factor en de aspect-ratio. Veel wordt in portrait-mode gebruikt. Scott Water Masic (?)is ook te gast, hij heeft dotText gemaakt. De blogging-engine die achter weblogs.asp.net zit. Scott is nu bezig met Community Server voor Microsoft. Maar zo te zien wordt dat nu niet meer onderhouden? .NET Nuke is er nog wel steeds.

PC 139: De road trip: Philly (Philadelphia). Scott werkt aan een project voor Horizon. Het is .NET gebaseerd, ze hebben 400 tot 500 verschillende medische en verzekeringsregelingen, het proces allemaal op papier. Papieren werden met een truck naar een centrale locatie gereden en daar werden de documenten verder verdeeld. En in Excel-bestanden geplaatst. Spullen rondmailen, up-to-date houden, een drama. Scott is van www.softwarelogic.com, maar zo te zien bestaat dat domein niet meer... Laura Hunter, Active Directory engineer van de universiteit van Pensylvania. Ze werken daar al jaren op een Windows NT 4 omgeving. Zaken moeten daar geüpgrade worden. Op de universiteit wordt hardware geselecteerd op 4 jaar studie, dus nieuwe dingen zijn mooi, maar hoe zit het met backward-compabiliteit? Ze had een website wwww.shutuplaura.com maar die is niet meer online. Dit lijkt dezelfde persoon te zijn: linktree en twitter. Bill Wolff is een organisator van de usergroep van Philadelphia. Hun website is http://www.phillydotnet.org/, maar die staat zo te zien niet meer online. Via het Twitter-account wordt nog verwezen naar het archief op Youtube waar je voormalige sessies kunt zien: link en ook naar Meetup: link en er is nog een dedicated groep voor de cloud: link.

PC 140: De road trip: Baltimore.  De eerste gast is Ely Allen, een C# developer. Hij is in 2002 afgestudeerd, weinig vraag naar IT'ers. Dat was ook mijn ervaring toen ik halverwege 2001 afstudeerde. Hij is eerst maar wat kantoor IT werkzaamheden gaan doen, maar wil gewoon programmeren. Ook dat is bekend, ik heb eerst een aantal jaar op de helpdesk gewerkt, maar je wilt programmeren! Volgende gast is Gary Black, 4 jaar in .NET aan het programmeren, 23 jaar "algemeen programmeren", waaronder dBase. Smalltalk, OS/2 omgeving. Richard noemt nog Eifel en Prolog. Daarna is hij naar Visual Basic gegaan. Hij is nu bezig zaken in Sharepoint te maken. Maurice Ray is werkzoekend (tijdens deze uitzending), hij was werknemer bij Computer Associates waar hij bezig was met de spyware database. Hij noemt ook nog PestPatrol, via Wikipedia terug te vinden: link. Cristopher Stene, lead software engineer, maken point-of-sale applicaties, front-desk zaken voor hotels (schermen). Laatste gast is Jason Favorites, developer. Hij werkt sinds kort bij zijn huidige bedrijf XSLT, XML, .NET 2.0, Visual Studio. In het verleden werkte hij bij NOA, National Oceanic and Atmospheric Administration . Daar maakten ze ShipTracker, "near real time tracking ships". Data gaat via satellieten, gaat aantal x per dag er overheen, data wordt gezipt en heen-en-weer gezonden. Hij noemt nog DOJO, javascript codebibliotheek. Mocht je er wat mee willen doen: link.