Een nieuwe laptop. Welke programma's ga je installeren?

Ingediend door Dirk Hornstra op 15-may-2023 22:25

Ik zou dit overzicht van wat ik op een "nieuwe laptop" ga installeren via een andere website delen die ik in beheer heb. Maar dat is er nog niet van gekomen, omdat ik daar een ander CMS op wil plaatsen. Nu had ik de mazzel dat ik mijn laptop van het werk, die "afgeschreven" is kon overnemen voor een prima bedrag. Leeg gemaakt, Windows 11 erop. Gaan met die banaan, installatie op die bak ga ik hier dus delen! Misschien heb je wat aan dit overzicht en denk je: goed idee, dat ga ik ook doen!

1. Security eerst!

1a. Een gebruiker die geen admin is!

Als je Windows installeert wordt je in het hokje gedrongen om met je Microsoft-account in te loggen en zaken in te regelen. Dat is prima. Maar voor je "dagelijkse gebruik" maak ik een account aan van type "gebruiker". Het is even zoeken, omdat Windows je alleen je eigen account toont (dat van type Administrator is). Als je de Windows-toets indrukt en configuratie intypt, dan krijg je het wat oudere Configuratiescherm te zien. Kies daar voor Gebruikersaccounts. Klik op Een ander account beheren. Dan zie je jouw account en een linkje "Een nieuwe gebruiker toevoegen in Pc-instellingen". Klik daarop. Ik kwam daarbij nog steeds in mijn eigen instellingen. Na het nog eens te proberen kom ik in Accounts > Andere gebruikers en kan ik een Account toevoegen. Gebruikersnaam ingevuld, wachtwoord gegeven en 3 beveiligingsvragen met antwoorden ingesteld. Hierna is dit account van type "Standaardgebruiker" en dat is prima. Weer even terug naar je eigen account, daar vind ik zaken nog steeds slecht te vinden. Maar goed, als je in het nieuwe configuratiescherm zit, dan heb je linksboven een zoekveld voor "instelling zoeken". Als je daar pincode invoert, dan kom je in het scherm van Aanmeldingsopties. Windows Hello staat al ingesteld, hier voeg ik ook nog een pincode toe. Als ik dan namelijk ingelogd bent als de"Standaardgebruiker" en ik moet en admin-actie uitvoeren om iets te installeren of goed te keuren, dan hoef ik alleen die pincode maar in te voeren.

1b. Een antivirus-programma erop!

Op al mijn computers heb ik McAfee Antivirus. Mogelijk beschermt het niet "tegen alle rotzooi", maar alles is meegenomen.

1c. Verborgen iconen

Standaard worden in Windows rechtsonder in je balk nogal wat iconen verborgen. Dat vind ik irritant. Dus ik klik met mijn rechtermuisknop op de taakbalk en kies voor Taakbalkinstellingen. Daar naar Andere systeemvakpictogrammen, daar kun je actief maken wat je wilt zien (dus wel mijn icoon van McAfee Antivirus, want dan kun je namelijk zien of deze aan het updaten is of dat er problemen zijn).

2. Browsers, browsers en browsers.

Standaard heb je op Windows 11 alleen Edge, de opvolger/vervanger van Microsoft Internet Explorer. Maar goed, als je web-development doet, is het handig dat je toch even met meerdere browsers kunt testen. Dus vervolgens ga ik Google Chrome downloaden, Mozilla Firefox, Opera en Vivaldi.

3. Developer, dus Microsoft Tools

Ook als je geen Microsoft developer bent, zul je waarschijnlijk ook gebruik maken van Visual Studio Code. Die installeren (link). Daar kun je al veel in doen, in 2018 heb ik een blog-post over Code gepost en daarin een aantal plug-ins genoemd, die ga ik nu ook nog even installeren: link. Eerst alleen even het font ingesteld, die "bracket colorizer" is geen actieve plug-in meer.

4. Tools in je console, Powershell, GIT en WSL2: Linux in Windows

Standaard is Powershell al geïnstalleerd. Maar als je die opstart krijg je als welkomstbericht te zien: "Install the lastest ... https:///aka.ms/PSWindows". Dus ook die installeren. Misschien had je GIT al geïnstalleerd (omdat die ook in mijn blogpost van Code tegen kwam), die heb ik geïnstalleerd via  https://git-scm.com/ In podcast 259 van Scott Hanselman kwam Posh-Git voorbij, daarmee kun je de status van een git-repo in je powershell bekijken: link. Daarna WSL installeren. In een powershell terminal voer ik als admin in: wsl --install -d Ubuntu-22.04. Dat duurt lang, maar dat komt omdat het image rond de 600MB groot is. Als je via een ADSL-verbinding online bent, dan moet je even geduld hebben.

5. Docker!

In mijn eerdere berichten had je al gelezen dat ik steeds enthousiaster wordt over Docker. "Even" wat in een container draaien, pas op het moment dat je iets nodig hebt. En anders "staat het uit". Dus eerst Docker Desktop geïnstalleerd: link.

6. Meer Microsoft Tools

Je kunt al heel veel met Visual Studio Code (item 3), maar ik ga ook nog voor Microsoft Visual Studio 2022 Community Edition (link). Omdat ik ook lokaal met SQL-Server databases wil gaan pielen zou ik SQL Server 2022 Community Edition en de SQL Management Tools installeren. De Management Tools heb ik wel geïnstalleerd (link), maar SQL Server 2022 niet, omdat mijn collega Leks een tijd geleden heeft uitgezocht hoe je een SQL Server instantie in een Docker container kunt draaien, dat moet ik er binnenkort nog maar even bij zoeken.

7. Virtual Box van Oracle!

In Docker kun je containers draaien, maar in Virtual Box kun je besturingssystemen draaien. Dat kon vroeger ook met Virtual PC van Microsoft (maar dat is volgens mij nu niet meer beschikbaar of niet gratis beschikbaar). Ik ben op een 2e hands 8086 beginnen met MS-DOS 6.2, QBasic en WordPerfect 5.1. En ja, ook spelletjes onder DOS. En ik heb hier nog ergens alle installatiediskettes van Windows 3.0. Het zou toch cool zijn om die binnen een virtuele box te draaien. Hetzelfde geldt voor mijn eerste Pentium 1 computer: dat bevatte Windows 95! En daar draaide ik "echte" spellen op, zoals DOOM, Rise of the Triad en Duke Nukem! Oké, dit is allemaal even iets minder werkgerelateerd, maar soms heb je gewoon even geen zin iets te doen en is een spelletje een prima manier om even "de zinnen te verzetten".

 

Bovenstaande heb ik nog niet allemaal uitgevoerd / geïnstalleerd en ik dit verhaal de komende tijd waarschijnlijk nog aanpassen en uitbreiden, maar mogelijk geeft het jou ook wat inspiratie!