MS certificering: 70-486, deel 9

Ingediend door Dirk Hornstra op 13-nov-2018 19:10

Op zaterdag 22 september 2018 pak ik mijn studeerschema erbij. Ik heb zo'n beetje elke avond ingepland voor de studie. De geschatte datum om het examen te doen valt in de week van 19 of 26 november. Nu ga ik 24 november naar Qlimax en neem ik waarschijnlijk de maandag erop vrij, dus om de vrijdag dan voor het examen ook vrij te nemen, dat is niet zo handig. Hetzelfde geldt dan voor de week erop, die maandag vrij, dan is die vrijdag vrij nemen ook weer niet zo handig. Dus dan maar kijken of ik het in de week van 12 november kan plannen. Gaan we nog wat meer gas geven. Mocht je ook je examen in willen plannen, hier is de rechtstreekse link. Het lukt nu echter nog niet, krijg een melding dat er onderhoud gepleegd wordt aan het exam registration system en ik later terug mag komen... Volgende dag, nieuwe poging, lukt het wel. 9 november ga ik ervoor...

Donderdag 8 november heb ik 's middags mijn part-time middag. Deze middag nogmaals de boeken exam ref 40-486, exam ref 40-487 en programming ASP.NET Core doorlezen. 's Avonds niet meer aan de studie, ik heb namelijk een kaartje voor de voorstelling van Peter Heerschop in de Koornbeurs in Franeker. Even ontspannen, dat moet ook zo nu en dan gebeuren.

Vrijdag 9 november, de dag van de waarheid. Nog even mijn posts hier doorlezen van alle oefenvragen die ik gedaan heb. Ik zie nog wel zaken waar ik me nog meer in had kunnen verdiepen, maar dat wordt hem nu toch niet meer, dus we gaan wel kijken hoe het gaat lopen. Gezien de eerdere ervaringen ben ik bang dat er nogal wat Azure-gerelateerde vragen komen waar ik het juiste antwoord niet op heb en dus zal zakken, maar goed, we shall see! Het examen is om 13.00 uur, om 11.45 uur rij ik die kant op. Qua drukte in het verkeer valt het mee, dus rond 12.30 uur sta ik in Groningen op het parkeerterrein van "Globalknowledge". Formulieren ondertekenen, pasfoto laten maken, spullen in de locker stoppen en ik word achter de pc neergezet. 45 vragen, 150 minuten, 2.5 uur de tijd. Je krijgt er een kladbriefje bij, daar werk ik nu eerst altijd van tevoren op uit wat er moet gebeuren. Je moet minimaal 700 punten hebben. Nu is niet alles 1 op 1 geldend, dus ik schat zo ongeveer 33 vragen goed te moeten hebben. Elke keer als ik een vraag beantwoord geef ik met een kruisje aan onder "goed" of "fout" (ook als ik niet zeker ben: dan fout) hoe ik mijn antwoord inschat. De vragen zijn in een aantal secties ingedeeld, op een bepaald moment kom ik uit bij de laatste 5 vragen. Ik tel mijn kruisjes en kom daar rond de 33 uit. Omdat dit rond de grens zit ga ik geen antwoorden meer aanpassen, meestal maak je dan dingen fout die goed waren. De laatste 5 vragen vielen me mee en schatte ik in dat ik ze goed beantwoord heb. Dus dat zou voldoende moeten zijn. Toch spannend, klik op finish en.... Yes, een score van 733, ik heb het gehaald!

Met een big smile kan ik mijn formuliertje ophalen, hier staan nog twee collega examen-makers. Zij hebben voor bepaalde Linux-zaken examen gedaan en hebben dat een stuk beter gedaan dan ik: maar 1-tje fout! Respect! De ene kwam me al bekend voor, bleek ook een tijd in Wergea gewoond te hebben, de andere kende via UPC Pieter Quarré, een ex-collega van mij. Wat een toeval!

In ieder geval, nu ik de 70-483 en 70-486 behaald heb, ben ik MCSA: Microsoft Certified Solutions Associate ( link ). Je ziet daar bij stap 4 dat je nog één examen moet uitvoeren om hierna een MCSD (Microsoft Certified Solutions Developer) te worden. In dit geval verwijst dit naar App Builder, in mijn eerdere posts stond ik daar wat negatief tegenover ( link ). Maar goed, nu ik zo ver ben en het "nog maar" één examen is, ga ik toch kijken of ik dit ook kan halen, want ik zie nu tot mijn verbazing dat in de lijst met keuzes ook 70-487 genoemd staat. Dat boek heb ik bij de voorbereidingen voor dit examen al doorgenomen!