MS certificering: 70-486, deel 1

Ingediend door Dirk Hornstra op 01-aug-2018 22:37

Op 6 maart dit jaar ben ik gaan Googelen, bladeren door de site van Microsoft om te bepalen welk pad ik moet volgen om gecertificeerd te worden. Ik heb toen besloten om eerst voor het pad van MCSA te gaan. Kort gezegd komt het erop neer dat je daarvoor 2 examens moet doen, examen 70-480 of 70-483 (480 is meer front-end gerelateerd, daarom mijn keuze voor 483, waarbij het echt over C# gaat) en examen voor 70-486. Hoe ik dat uitgezocht heb, wat de specs zijn, dat kun je hier terug lezen: link.

De examens waren al wat ouder, maar zijn begin dit jaar geupgrade. Daarom ook de bijbehorende PDF (link) met uitleg hoe de onderdelen nu beoordeeld worden en wat er allemaal extra gevraagd wordt. En daar schrik ik bij 486 wel een beetje van. Want hoewel ik wil beweren dat ik wel wat van van MCV weet (ja, de projecten scheidt je netjes met controllers, models en views) is dat natuurlijk niet het enige verhaal van dit examen. Dependency injection, kies tussen ASP.NET Core of ASP.NET. Maar ook allemaal Azure-zaken. Een web-farm, Azure Functions, Azure Web Jobs, Azure Redis caching implementeren. Ook Gulp, Grunt, een CDN strategie, SignalR, Azure Key Vault,  ontwerpen voor Kestrel, deployen naar Docker, Less, Sass, SSL implementeren met Azure Load Balancers.

Zie je mijn oren klapperen? Juist, daar weet ik veel te weinig van, dus nu examen doen is Russische Roulette met een pistool waarbij alle kamers behalve één gevuld zijn met een kogel, dat wordt een slachtpartij. Het is dus zaak om kennis van deze zaken te krijgen. Zelf een Azure-account aanmaken e.d. is handig, maar eerst maar eens in de theorie duiken, dus op zoek naar boeken.

Bij mijn zoekactie naar een boek voor 70-486 kom ik uit bij het boek van William Penberthy wat qua kaft erg overeen komt met het boek (link) van Wouter de Kort wat ik voor 70-483 gebruikt heb. Maar daar zie je dus al dat de boeken die er zijn geënt zijn op de oude examens. Dit boek is bijna nergens meer te koop, in ieder geval niet de tweede editie. Via Amazon kan ik uit de USA nog een gebruikt exemplaar (1e editie) opkopen. Hoewel het verouderd is toch gedaan, je moet ergens beginnen.

Bij het verder zoeken zie ik dat veel mensen hier over klagen, wel wordt gemeld dat het boek "Programming ASP.Net Core" een goed boek zou zijn. Ook deze heb ik aangeschaft (link). Bij mijn speurtocht kwam ik ook nog een boek tegen voor 70-487 die wel leverbaar is. Wouter de Kort is hier ook weer (deels) schrijver van dit boek, bij het doorlezen van de specs van 40-487 zie ik dat dat een examen van 2012 is en dat het onderwerp waar het over gaat veel overeenkomsten vertoont met zaken die volgens de PDF bij 486 erbij gekomen zijn (link naar specs volgens Microsoft). Dus ook dit boek heb ik aangeschaft (link).

De eerste acties zijn uitgevoerd, de eerste euro's zijn uitgegeven :) Hopelijk worden de boeken snel bezorgd en kan ik beginnen!