Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/
Let op: dit zijn oude afleveringen over .NET 1.0, .NET 1.1 en .NET 2.0. De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.
PC 61: Carl en Rory spreken met 2 "evangelisten" van het Longhorn Evangelism Team: Vic Gundotra, Steve Cellini. Dit is de tijd dat Channel 9 opgezet wordt. Op deze site kun je nog een interview met Lenn daarover lezen: link. Channel 9 is hier te vinden: website. Lenn zijn eigen site is hier te bekijken: link. De show begint met de mails. Zo is er een mailer die in VB.NET een assembly gemaakt zodat SpamAssassin (perl script) gebruikt kan worden met SMTP Services Event Sync, in 50 regels code heeft hij het klaar. Hij kan er 90% -95% van de mails die spam bevatten taggen en heeft weinig false positives. SpamAssassin, ik had er wel van gehoord maar ken het product niet, even gezocht en ik zie nu dat het een open-source Apache project is: link. Deze mail motiveert wel om er zelf ook eens wat mee te doen, ik heb een aantal mailboxen waar toch nog wel wat spam-mailtjes binnen komen. Hierna spreken Carl en Rory met Vic en Steve. Over hoe ze developers willen bereiken. Conferenties, presentaties. Maar ook de mensen die een beetje "anti" zijn, zoals de mensen die Linux e.d. gebruiken. Bij het opstarten van Channel 9 zag Microsoft dat heel veel mensen vanaf slashdot naar de site gingen, dat zijn over het algemeen vaak Linux-gebruikers. Dus als je wat "goeds" te bieden hebt, dan komt dat publiek zelf wel. Een ander deel van de show is het interview dat Rory met een 5 -tal mensen van Channel 9 heeft gehad. Dit zijn Lenn Pryor, Jeff Sandquist, "Brenn(an)" (een developer) en "Charles" (een developer). De 5e "Robert Scoble" is niet aanwezig, was met andere dingen bezig. Zijn blog is hier te bekijken: link. Je hoeft niet meer bij conferenties aanwezig te zijn, via de site kun je video's terug zien. Bij de PDC is dit begonnen. Rory noemt ook dat de site heel veel goede RSS-feeds heeft. Hoe je kunt zien wie ook dit bericht aan het lezen zijn (een wiki, een blog, daar is dit niet mogelijk). De site is gebouwd met open-source tools. Ik heb nu even gekeken, zo zit "docs" ook in Github: link. Brennan noemt FlexWiki (link) en ASDI net forums (net forms)? Geen idee wat hij zegt, product is niet te vinden. FlexWiki lijkt niet meer actueel te zijn. Er wordt nog genoemd dat op Channel 9 eigenlijk een andere video-encoding gebruikt zou moeten worden, dat werkt nu met "Windows Media", maar bezoekers op Mac of Linux hebben daar niet zoveel aan.
PC 62: Carl en Rory spreken met Donxml (echte naam Don Demcsak) en natuurlijk spreken we over XML. XSD (schema's voor XML) om objecten van te genereren. Partial classes, om automatisch spul te kunnen genereren, maar ook "checking constraints" die je kunt gebruiken. Carl komt met een voorbeeld hoe hij iets met een presentatie, powerpoint, code en XML bestanden gebruikte om slides over te laten gaan. Amazon webservices-kit komt voorbij, blijkt dat Amazon voorbeelden geeft van een oude versie en daardoor zelfs de voorbeelden op de site al niet werken! De verschillen tussen het XML-document (het hele object in geheugen laden) en de XMLReader. Ook SharpVectorGraphics wordt genoemd, SVG zijn vector-afbeeldingen, Don is één van de initiators om dit in .NET te krijgen. Even gezocht en ik kom hierbij een project op Github tegen: link. Na de muziek-break hebben Carl en Rory Scott Watermasysk aan de lijn. Scott zijn eigen site kun je hier bekijken: link. Hij is de maker van de blog-engine dotText. Die kan ik zo niet meer vinden (en is inmiddels waarschijnlijk ook té verouderd), je kunt hier de Github-repo's van Scott bekijken: link. Zo te zien werkt hij zelf nu vaak met statische blog-engines zoals Jeckyll. XML Spy wordt ook nog even genoemd: link.
PC 63: Carl en Rory spreken met Kathleen Dollard over het genereren van code. Ze heeft hier een boek over geschreven: "Code generation in Microsoft.NET". Hierbij wordt gebruik gemaakt van XSLT om code te genereren. Toevallig wordt bij het bedrijf waar ik werk ook op een dergelijke manier gebruik gemaakt van XSLT's, de websites zijn in een ver verleden opgezet met classic ASP, vervolgens kwam Microsoft met .NET en is er een soort "hybride constructie" ontstaan om .NET code "naast" de bestaande classic ASP code te draaien, zodat niet alles omgezet hoeft te worden.
PC 64: Deze uitzending heeft als thema "reflections on connections". Het gaat over evenementen, presentaties. Een schijf van Carl is gecrashed, dus we behandelen weinig mails en gaan gauw door naar de gasten. Hier krijgt Carl nog wel een opmerking van een luisteraar, dat hij X1 zou moeten gebruiken. Carl zegt dat hij dat al gebruikt: op de gecrashte disk, dus die heeft hij waarschijnlijk als master ingesteld o.i.d. In ieder geval, we krijgen wat oude bekenden te horen: Dan Appleman, Kathleen Dollard, Mark Dunn, Don Kiely, Robert Scoble, Chris Sells en Bill Vaughn. Deze mannen (en vrouw) spreken op verschillende bijeenkomsten. In deze uitzending komt voorbij wat je een goede spreker maakt. Zo horen we dat Microsoft nog wel eens wat technisch zeer goed onderlegde mensen stuurden, maar die niet op een toegankelijke manier zaken konden uitleggen. Het voorbeeld van de spreker die voor 800 man publiek volledig dicht klapt. Als spreker moet je humor hebben, een goed verhaal kunnen vertellen. Maar ook sociaal goed zijn, bij bepaalde activiteiten van tevoren en na de tijd aanwezig zijn, zodat bezoekers (nog) vragen kunnen stellen. Of een boek geschreven hebben (zoals hier naar voren komt zijn er steeds meer schrijvers, dus je moet nog wel het kaf van het koren scheiden). Of mensen die "behulpzaam zijn in de community". Interessante blogs schrijven. Kan degene iets vertellen wat "je nog niet weet"? Nu er steeds meer informatie online (en gratis) beschikbaar is, waarom zou je naar een conferentie gaan? Ook wordt nog besproken waar de onderwerpen over moeten gaan. Over "nieuwe dingen"? Of onbekende aspecten van tools/code waar je nu mee werkt? Want als die aandacht die toen aan WinFS gegeven is, uiteindelijk is die techniek het niet geworden: eigenlijk zonde van je tijd. Of je moet er iets van opgestoken hebben en zelf met die informatie een oplossing voor je eigen problemen hebben kunnen maken.
PC 65: Carl en Rory lopen rond op Teched 2004. Gesprekken zijn algemeen en de geluidskwaliteit is niet super. Deze kun je dus overslaan, of je moet graag naar beurs-gerelateerd geroezemoes willen luisteren.
PC 66: Carl en Rory spreken met Rocky Lhotka. Ze hebben ook al gesproken met Rocky bij uitzending 8 (link), maar daar zat geen MP3 aan gekoppeld. Rocky heeft meerdere boeken geschreven, MVP, Regional Director, een Microsoft "software legend". Rocky zijn eigen site is hier te bekijken: link. In deze show spreken de mannen over object-georiënteerd programmeren, business-logic, white horse,
PC 67: John Alexander en Barry Gervin spreken over Unit Testing. Ook over test-driven development, dus eerst je testen schrijven en daarna je "echte" code typen. Over XP, extreme programming. Hoe je met meerdere programmeurs gezamenlijk aan de slag gaat. Je hebt een extra paar ogen, kunt tijdens ontwikkeling overleggen. Maar goed, je baas zal dit niet altijd goed vinden, want het zijn nu 2 werknemers die met 1 project bezig zijn in plaats van dat er aan 2 projecten gewerkt wordt.
PC 68: Benjamin Mitchell en John Bristowe spreken over soa (Service Oriënted Architecture) en web services. In het tweede deel van de uitzending komt Michele Leroux Bustamante ook nog aan de lijn.
PC 69: We beginnen met een gadget die Carl heeft gekregen bij een conferentie: "geekman"! Het is een "action figure" en de site die hij noemt is ook nog steeds online. Staan meer leuke creaties op: link. Geen mail, geen Google Weirdo's. Wel het nieuws. Waarbij Chris Antony genoemd wordt. Was Linux-fanaat en altijd Windows afzeiken. Is met C# gestart en overgestapt: hij is nu een .NET developer! Chris zijn site is hier te bekijken: chrisanth.blogspot.com. Spoiler: in 2006 was de liefde voor Microsoft zo te zien voorbij (of al eerder?). Rory en Carl praten in deze aflevering met Richard Campbell. Richard is ook wel eens in de podcasts van Scott Hanselman te gast geweest. Hoofdmoot van het eerste deel van de uitzending is het koelen van je pc, niet met ventilators, maar met water. Carl dacht eerst dat het een grap was, maar Richard vertelde hem dat het echt zo was. En noemde daarbij 1 punt wat Carl interessant vond: je hoort namelijk geen ruis. Als je een computer aan hebt met een ventilator, dan hoor je altijd wel wat achtergrondgeluid. Met waterkoeling heb je dat niet. Je kunt het ook gebruiken om je computer "over te klokken". Je CPU die een bepaalde snelheid heeft met jumpers anders instellen, zodat deze sneller gaat. Maar daardoor ook heter wordt. En met waterkoeling dus extra gekoeld wordt. Ook het modden wordt dus genoemd: de orac3: link. Zalman had een no-noise computer-case, maar ik zie nu alleen nog maar kasten waar ruimte voor een ventilator zit, dus het is waarschijnlijk niet doorgezet: link. Maar misschien is dat ook wel de verkeerde site, in de uitzending wordt ook quietpc.com genoemd en die toont nog wel cool spul. Jeff de geluidsman noemt mini-itx.com, klein moederbord, niet al te snelle processor en geen ventilator. Het begin van de Raspberry Pi lijkt me.
PC 70: The speaker's lounge. Aan het begin van de uitzending nemen Carl en Rory het nieuws door. Sun was met een project bezig, Looking Glass, om zaken 3D op je scherm te tonen. Rory is niet enthousiast, en in 2006 is het project ook gestopt: link. Zo komt MONO voorbij (link), de Cassini-probe wordt genoemd (heeft data verzameld over Saturnus): link. Dit is de tweede in een serie, vorige was "reflections on connections" (aflevering 64). Carl en Rory hebben aan de lijn: Scott Hanselman, Bill Vaughn, Kathleen Dollard, Don Kiely, Julie Lerman, Pat Hynes en Mark Dunn. Zo komt de update van .NET 1.1 naar 2.0 voorbij, waarbij applicaties die voor 1.1 gebouwd waren spontaan 2.0 gingen draaien (en crashten). Op te lossen door config-bestanden voor je executables te maken en aan te geven dat 1.1 gebruikt moet worden. Scott noemt nog even dat dit ook voor plug-ins in Outlook geldt, waaronder "newsgator". Die naam zei me niet zoveel, dus even gezocht en dit interessante artikel gevonden: link. Dit was dus een RSS lezer in Outlook en is verder gegaan qua ontwikkeling e.d. De Express-versies worden genoemd. Mark Dunn noemt nog even Keyhole, een site waar je sattelietbeelden kunt bekijken. Volgens dit artikel is dat later opgekocht door Google en gebruiken ze de afbeeldingen in Google Maps: link.