Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/
Let op: dit zijn afleveringen uit 2002. De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.
En ik wil hier "Brinkster" nog even benoemen, die wordt in een paar uitzendingen genoemd (sponsor volgens mij). Volgens mij was dat 1 van de weinige partijen waar je ASP gratis (?) kon hosten en heb ik daar wat kunnen testen tijdens mijn afstuderen: https://www.brinkster.com/ Nu kan bijna iedereen wel ergens een pakketje kopen met hosting, of in Azure of op Amazon wat hosten, maar "in de begintijd van het internet" was het zoeken naar diensten. Namezero was volgens mij één van de partijen waar je een domeinnaam kon vastleggen als "jump.to/dirk" en "go.to/domeinnaam". Goed, een kleine trip "down memory-lane, terug naar de podcasts:
PC 21: Carl spreekt met Andrew Brust. Andrew is een Microsoft MVP: link. Andrew houdt zich voornamelijk met SQL (Server) bezig.
PC 22: Carl en Mark spreken met Paul Sheriff. Hij had het bedrijf PDSA.com, volgens LinkedIn is dat later samen gegaan in 2017 met een ander bedrijf en is in 2019 Paul weer voor zichzelf gestart. Via de waybackmachine kun je nog zien dat hij met Ken Gets een boek geschreven heeft: link. Zo komt ter sprake hoe een kopie van de DLL in je bin-folder gebruikt wordt, zodat je "live" je bestanden kunt vervangen. Paul heeft een aantal boeken geschreven, zoals je hier kunt zien: link. De tips voor sites komen nog voorbij. Voor Paul is dat MSDN, dat heeft nu Microsoft Docs: link.
PC 23: Carl en Mark spreken met Dino Esposito. Schrijver van meerdere .NET boeken: site o'reilly. Op zijn Twitter-account linkt Dino naar een site waar je grafieken en statistieken van de corona-pandemie kunt bekijken, ziet er netjes uit: link. Zoiets zou ik ook voor mijn eigen "corona dashboard" moeten maken, want wat ik nu heb is niet responsive en "kan veel beter". Op Dino zijn linked-in staat dat hij spreekt tijdens .NET 2022, dat zal wel eind dit jaar zijn: link. Dino (had) columns op www.codeguru.com en nog een paar sites die niet meer online staan. De uitzending gaat over .NET 1.1, hoe je in 1.0 problemen had met "impersonation", waarbij een Windows API aangeroepen moest worden met hogere rechten dan de IUSR had. Dat is in 1.1 opgelost. Viewstate komt voorbij. Over hoe je een eigen variabele toe kunt voegen "ViewStateUserKey" om de inhoud te hashen. Over de datagrid en hoe de standaard werking is dat je alle rijen binnen krijgt en een paar daarvan toont. Niet echt efficiënt.
PC 24: Carl en Mark spreken met Michael Stuart. Ik vind nog wel ergens een oud artikel, maar kom Michael niet echt ergens tegen op Twitter of Linked-In. Michael komt met het punt dat je bepaalde logica (de flow) niet in de UI zet. Als je een credit-card betaling doet, met uitkomst "mislukt" of "succes", heb je 2 keuzes. Maar als je het in de UI zet maak je een afhankelijkheid. Terwijl het in de "business logica" zou moeten zitten. Volgende probleem is state-management. HTTP is stateless en iedereen bouwt daar wat omheen. Query-string, sessie, cache. Alles zorgt voor "breekbaarheid" van het systeem. En het is "loosely typed". UIP gaat over workflow, state-management en het 3e punt is het makkelijk maken van het switchen tussen desktop, mobiel en ander type applicatie. Hier staat een link uit 2005 naar UIP: link. Michael geeft aan dat het de bedoeling is dat je het "Facade-pattern" gebruikt. Ze noemen het "een controller". Kijk, daar komt MVC om de hoek kijken. Een aantal zaken moet je niet in de Views doen. Je moet input en output doen, de controller laat je de interactie afhandelen. Een goede downloader wordt ook nog genoemd, BITS. Een background downloader die ook een download kan hervatten. Een blog hierover staat hier: link, hier staat een verwijzing naar een Github-repo met een BITS manager: link. Daar wordt verwezen naar een pagina met C# code voorbeelden: link. Eens kijken of ik wat kan maken, waarmee ik bijvoorbeeld een Windows 11 virtual machine van Microsoft kan downloaden. Carl noemt nog een remoting-toolkit die hij gemaakt heeft, die is niet meer op zijn website te vinden. Wel een blog wat mogelijk interessant is om te lezen: link. Carl noemt de "presspass" pagina van Microsoft, die is niet bereikbaar. Maar als ik even zoek kom ik wel uit op de Press Resources pagina uit. Dat linkt weer naar een pagina met mooie afbeeldingen e.d., later nog even checken: link.
PC 25: Carl en Mark spreken met Russ Fustino. Een Microsoft MVP zoals je hier kunt zien: link. Russ zijn blog is hier te lezen (in 2018 voor het laatst bijgewerkt): link.
PC 26: Carl en Mark spreken met Ingo Rammer. Zijn zakelijke site is hier te zien: link. Hij heeft een boek over remoting geschreven, Advanced .NET Remoting. Deze uitzending gaat over remoting. Microsoft noemt het een "legacy technology" en raadt aan om het niet bij nieuwe projecten te gaan gebruiken: link. Deze podcast kun je dus overslaan. Tenzij je met een oud project aan de slag moet waar Remoting gebruikt wordt en je iets moet fixen/aanpassen en niet de hele applicatie wilt herschrijven. Dan kun je op die pagina misschien nog wat informatie vinden en heb je nog wat aan deze informatie uit het MSDN magazine: link.
PC 27: Carl en Mark spreken met Jorge Oblitas, de regionale director van Peru.
PC 28: Carl en Mark spreken met nog een keer met Chris Sells. Hij was vragensteller in podcast 6 en was te gast in aflevering 10: link. Hij werkt inmiddels een tijdje bij Microsoft.
PC 29: Carl en Mark spreken met een aantal mensen van het Microsoft .NET Evangelism Team. Dat zijn Thomas Lewis, Eileen Crain en Jas Sandhu. Thomas kon ik vinden via de lijst "cloud advocates": link. Er wordt besproken wat ze doen, wat nu wel en wat nu niet ".NET" genoemd moet worden.
PC 30: Carl en Mark spreken met mensen van de organisatie INETA. Deze organisatie zorgt voor activiteiten en ondersteuning van ".NET user-groups". De IN stond voor "internationaal", dat was eerst een beetje met een knipoog, omdat het vooral om Amerika en ook Canada ging (yes!), maar er zijn meer landen bij aangesloten. Bij het zoeken naar de huidige status kwam ik op ineta.org, de site is niet meer online. En via archive.org zie ik dat de organisatie rond 2015 gestopt is: link. Dat is de "hoofd organisatie". Als ik even verder zoek vind ik namelijk de site van Wisconsin, hier zie je dat er nog actieve meetings gehouden worden en ook presentaties online gedeeld worden: link. Via de site van CMAP nogal wat dode links, maar ook verwijzingen naar meetup.com e.d.: link. Capital Area (link), met 16 februari een meeting over SignalR. Interessant en gelukkig wordt na de tijd nog een opname gedeeld: youtube-link.