Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/
Het zijn oudere uitzendingen, dus minder relevant. Over het algemeen kun je ze overslaan, als een uitzending de moeite waard is zal ik dat hier noemen.
PC 11: Deze uitzending begint eerst met wat in een eerdere uitzending besproken is, Java heeft een voorbeeldproject, de pet-store (dierenwinkel). Voor .NET is daar een zelfde soort applicatie gemaakt en die is heel veel sneller. De Java-community reageerde hier furieus op want "het was als voorbeeld bedoeld, niet op snelheid gebouwd". Op de site van Oracle vindt je een pagina met een link naar de downloads en naar de "best practises": link. Carl en Mark spreken met Scott Stanfield, de regionale directeur van Vertigo Software. Vertigo bouwde veel zaken voor Microsoft waar ze de tijd of kennis niet voor hadden. Zij hebben dus de pet-store voor .NET gemaakt.
PC 12: Carl en Mark hebben beide een iPaq gekocht. Ik verstond het niet goed, maar het gaat dus over de Pocket PC van Compaq: link. Carl en Mark spreken met Nickolas Landry. Nick is werkzaam bij dotblox, waar ze zich richten op mobiele applicaties. We horen de verschillen in prijzen van providers in Canada en Amerika (de persoon uit Amerika die voor 99 dollar per maand "onbeperkt" kan internetten, de Canadees voor 4 dollare. Er komt nog een beller in de uitzending, de tablet PC komt voorbij. Daar draait Windows XP op, dus je kunt ook de volledige .NET bibliotheek gebruiken. En nog een mooi verhaal van hoe Nick een congres in Duitsland heeft, er in het concertgebouw er naast artiesten optreden. Hij ziet een mooie vrouw en spreekt haar aan "I really like your pants". Blijkt het uiteindelijk Sarah Connor te zijn. Voor de rest veel over het Compact Framework, het .NET Framework voor mobiele apparaten. Laatste stabiele release in 2013: wikipedia-link.
PC 13: Carl en Mark spreken met Ken Getz. Trainer, spreker, programmeur. Ken heeft allemaal trainingsvideo's gemaakt voor appdev: link. Ken is bezig met printen in .NET, wat moeilijk was in Visual Basic 6. Er zit dan nog een gebrek in het .NET Framework (ik weet niet of dat opgelost is), een bepaald gedeelte van de pagina, daar kan de printer niet printen. De printer geeft dit door aan Windows, maar die geeft het niet door aan .NET. Hiervoor moet je dan nog de hardcore win32-bibliotheken aanspreken. Via WMI-classes kun je veel info opvragen met een soort SQL, WQL. Verder wordt er nog gesproken over asynchrone processen, PInvoke, een multi-cast delegate, waarbij meerdere processen een seintje krijgen als er wat gebeurt. Daar zat dan in dat als 1 actie mislukte, de volgende processen niet meer uitgevoerd werden. Wil je dat voorkomen, dan kun je zelf logica bouwen om dat af te vangen, omdat je alle gekoppelde processen kunt opvragen via een property. Ken heeft een ipod voor zijn muziek, Carl heeft een Achos Jukebox Multimedia gekocht voor zijn muziek. En Ken wil zijn DVD's omzetten naar harde schijf, zodat hij geen DVD-speler mee hoeft te nemen. Betaald voor een product (50 dollar), blijkt het allemaal freeware te zijn. Free Ripper is de tool die hij gebruikt, zo te zien is dat een Delphi applicatie: link.
PC 14: Titel van deze aflevering is .NET success stories part 1. Maar als ik het begin hoor denk ik: deze aflevering heb ik al gehoord! En ja, hij is even groot als aflevering 13... het is aflevering 13!
PC 15: Carl en Marc spreken met Michèle Leroux Bustamante. Ten tijde van dit interview werkt Michèle voor IDesign, inmiddels bij Solliance. Haar eigen blog is hier te bekijken: link. Ze heeft in de 90-er jaren een boek geschreven, Visual Basic en animatie. Spreker en auteur. Hierna veel .NET training gegeven. Michèle was een java-persoon, maar is geswitcht naar de Microsoft-omgeving. In de java-docs kun je bijna niets vinden, in je Microsoft IDE krijg je contextuele hulp, het maakt je een stuk productiever. Dan komen de kosten voorbij, hoe je een dure bak van Sun moet kopen, of dat je een aantal systemen met intel kunt kopen en daar je applicaties op kunt draaien, het "porten" van je code gaat sneller, naast het feit dat developers de code sneller onder de knie hebben, zo is hardware een minder grote horde. J2EE wordt genoemd, serverlicenties, cliëntlicenties, software die je nodig hebt WebLogic, WebSphere, Dynamo. Documentatie over Service Level Agreements kom je niet zoveel tegen, Michèle verwijst ons naar tcp.org waar ze wat gevonden heeft,
PC 16: Carl en Marc spreken met Alan Cooper. Alan wordt wel de vader van Visual Basic genoemd. Of zoals hij zelf zegt, nu hij wat ouder wordt, de grootvader van Visual Basic. Carl en Marc vragen wie de moeder dan is: de standaard-vraag en natuurlijk het bijbehorende antwoord: Bill Gates! Hoe Visual Basic ontstaan is, het programma heette eigenlijk Ruby en was een soort interface voor gebruikers. Koppel het aan QuickBasic en zo ontstond Visual Basic. Na het uitgeven van Windows 1.0 wist Alan: ik moet een eigen shell-programma maken. Alan heeft een eigen Youtube-kanaal: link en daar vind je ook de video waarin Alan de Windows Pioneer Award ontvangt: link. Wat is .NET? De Windows API (volgens Alan). Moest je vroeger allemaal ingewikkelde dingen doen, Interop e.d., nu heb je een nette structuur om ermee te werken. Alan noemt nog even dat hij de "persona's" bedacht heeft, dat zijn verschillende persoon-types/scenario's die gebruikt worden om software in te richten. Als je developer bent, moet je deze aflevering eigenlijk wel beluisteren. Mocht je voor de muziek luisteren, er zit dus een heel nummer in. Tussen 41.40 en 45.20 kun je luisteren naar Funky Stuff nr 4.
PC 17: Carl en Marc spreken met Scott Hanselman. Die kennen we natuurlijk van alle Hanselminutes-podcasts op deze site. Scott is voor MSDN een regional director, zoals Carl dat ook is. In deze uitzending bespreekt Scott hoe hij een oude VB 3 applicatie omzet naar een VB.NET. Scott verwijst naar de asp.net site waar een reporting SDK zou zijn. Die kan ik nu niet meer vinden, wel vind ik reporting services van SQL Server (link). Er wordt gesproken over reguliere expressies en de tools die je kunt gebruiken. De Regex Designer van Chriss Selss: link. Expresso: link, de site tao of regular expressions: link. De opdracht die Scott voor zijn studie moest doen komt ter sprake. Hij zou een compiler moeten maken in C, maar besluit dat in C# te doen omdat dat de taal is waarin hij alles programmeert. Die opdracht kan ik zo gauw niet vinden, maar ik kom wel op Scott zijn pagina's van .NET core (link) en omdat ik opo "emulator" zoek kom ik uit op de link naar de Nintendo Switch emulator: link. Dat ziet er supercool uit!
PC 18: Carl en Marc spreken nog een keer met Bill Vaughn, in aflevering 7 hebben ze ook met Bill gesproken (link). De uitzending gaat over databases, het voorkomen van conflicten (dus dat 2 mensen hetzelfde record gelijktijdig aanpassen). Bill komt met het mooie verhaal over Z80-kloon chips. Chips die afgekeurd waren en na testen het nog "goed genoeg deden" en die werden hergebruikt. Maar als de boel "te warm" werd, dan werkte het niet.
PC 19: Carl en Marc spreken met Stephen Forte. Stephen zijn eigen blog is hier te bekijken, laatste post van 2016, dus niet echt recent meer: link. De uitzending gaat over .NET, dataset, forms authentication. Design-patterns komen voorbij. Ook nog een beller met vragen, dat is Marcie Jones met de coole website "datagridgirl.com". Die is nu niet meer online (ik zie een blanco wordpress), maar via archive.org kun je nog zien hoe de site eruit zag: link.
PC 20: Twee gasten deze keer, Ethan Winer en Bob Zale. Ethan is de eerste "tool-vendor" van quick-basic, visual basic. Ethan zijn site is hier te bekijken: link, Bob is in 2012 overleden. Bob heeft powerBASIC gemaakt, er is een eigen wikipedia-pagina voor: link. Quick Basic is de eerste programmeertaal waarmee ik kennis maakte. In MS-DOS had je qbasic. Je kon daar in basic programmeren en het programma uitvoeren. Je kon er geen executable van maken, dat was Quick Basic en dat moest je kopen. Dat heb ik ook gedaan, van mijn vakantiegeld bij Frisicom gekocht. Nu ik nog even zoek op quick basic en Ethan Winer kom ik op een forum-site: link, waarbij verwezen wordt naar een Quick-Basic die je via Github kunt bekijken en op die forum-pagina staat nog een link naar een PDF voor Quick Basic 4.5: link. De runtime die ze bouwen worden kleiner-sneller-kleiner-sneller, etc. Powerbasic is hier te krijgen: link. Gebruikt door NASA, Rolls Royce, American Express. Hoewel er misschien niet veel te leren is van deze aflevering, wel een interessante uitzending omdat het gaat over de programmeertalen die aan de basis stonden van waar we nu mee werken.