De 10 van Scott Hanselman - podcast 741 tot en met 750

Ingediend door Dirk Hornstra op 10-jan-2022 22:14

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 741: Scott spreekt met Jeremy Sinclair over de Surface Pro X die hij gekocht heeft en daarmee werkt. Het is een PC met een ARM-processor. Het is een 64-bit machine. Dus je kunt er 32-bit en 64-bit ARM code op draaien. Maar door een soort emulator die erop draait kun je ook x-86 code draaien, maar alleen 32-bits. Jeremy geeft aan dat je zo Visual Studio erop kunt draaien, maar het is niet supersnel. En als je meer 32-bits programma's gaat draaien, dat maakt de boel super-traag. Maar om bijvoorbeeld te browsen (er is een ARM-versie van Edge) lijkt je machine veel minder belast te worden dan op je "normale" pc. Doe daar maar eens 20 of 30 tabbladen in je browser open, langzaam maar zeker loopt je geheugen vol. Ook hoor ik in de uitzending dat je wel een "volle" Windows 10 versie hebt, dus je kunt Office draaien en ook WSL2. De Quake-variant voor Windows kreeg Jeremy niet aan de praat (oude OpenGL versie?), maar onder WSL was het een kwestie van installeren en starten maar. Intel is gericht op het halen van resultaat, maar zorgt voor "hete" chips, waardoor je altijd een ventilator (of koelblok) nodig hebt. ARM is geënt op zo weinig mogelijk verbruik en heeft een boost gekregen met mobiele telefoons: die wil je niet met ventilator en je wilt de hele dag je telefoon kunnen gebruiken. Inmiddels is een telefoon ook bijna een "full-size" computer. Je kunt op het blog van Jeremy lezen wat hij allemaal doet om dingen te laten werken, supercool: link.

PC 742: Scott spreekt met dr. Denae Ford die bij Microsoft werkt. Het gaat over "dismantling barriers to participation in programming communities". Deze uitzending kun je overslaan. Denae haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 743: Scott spreekt met een andere Scott, Scott Berkun over het boek wat hij geschreven heeft met de titel "How design makes the world". Het boek "The design of everyday things" van Don Normal (wat in eerdere uitzendingen van Scott voorbij is gekomen) wordt ook hier nog genoemd. Mocht je "into design" zijn dan is dit mogelijk een interessant boek, deze uitzending heeft niet veel toegevoegde waarde. Scott zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 744: Scott spreekt met dr Alex Constantin over diabetes en data science (want dat is het beroep van Alex). Ze heeft net als Scott diabetes. Ze komt uit Roemenië en heeft toen duidelijk werd dat ze diabetes had een tijd in het ziekenhuis gelegen. Later kwam het prikken en de papiertjes waarop je kon zien hoe het met het glucosegehalte ging. Dat geldt ook voor Scott, later heeft hij via een DIY (do it yourself) project een soort pompje aangesloten en "de loop" gesloten, waarbij automatisch de waardes worden bijgehouden en insuline wordt toegevoegd. Tijdens het gesprek geeft Scott aan dat hij gegeten heeft, maar dat de waardes nog redelijk hoog zijn. Terwijl hij gisteren hetzelfde gedaan heeft en de waardes toen wel naar een "normaal niveau" gingen. Later blijkt dat Scott zelf nog iets had moeten doen en is hij dat vergeten. Zo komt ook ter sprake dat er meerdere factoren van invloed zijn op de waardes, het is niet alleen bewegen en eten/drinken. Dat zijn de bla bla en hier te bekijken.

PC 745: Scott spreekt met de ontwikkelaar van het obs project Hugh Bailey en hoe dat video voor altijd veranderd heeft. OBS is een open-source applicatie waarmee je meerdere camera's kunt streamen, ook je desktop (dus eigenlijk een virtuele camera). Scott is lyrisch en tijdens de corona-pandemie is het gebruik ervan exponentieel toegenomen. Het project is ooit door Hugh opgestart, hij wilde zelf alles maken en het was alleen op een Windows pc te gebruiken. Hij wilde voor spellen beelden opnemen en streamen (Starcraft). Inmiddels is het cross-platform geworden, maar daar wordt wel bij genoemd dat ontwikkelen voor de Mac "een hel is" omdat ze steeds functionaliteit laten vervallen. Windows/Microsoft laat veel zaken wel actief blijven zodat ze nog gebruikt kunnen worden. Hoewel de uitzending niet heel interessant is, is het programma dat volgens mij wel. Ook omdat het steeds meer gebruikt wordt, toont het aan dat het toegevoegde waarde heeft. Tijd dus om het te downloaden, te installeren en ermee aan de slag te gaan: link. En mocht je hardcore willen gaan en met de broncode aan de slag willen gaan: Github-repo.

PC 746: Scott spreekt met Kate Reading over het op afstand "managen" van je teams. Kate is Engineering Manager bij Asana. Scott zegt dat hij het blog aan het lezen was, dat kan ik op de homepage niet vinden, maar met een goede gok heb ik het gevonden: link. Hoewel het meer een algemeen verhaal is, komen termen als "manager readme" en "user manuals" voorbij. Scott zegt dat hij links in de show-notes gaat toevoegen, maar ik kan ze niet vinden. Dus zelf maar even via Google gezocht. Zo kom ik op de team-user-manual bij Atlassian uit: link. Je ziet daar wat voorbeelden en de PDF is rechtstreeks te downloaden: link. Het gaat voornamelijk over communicatie, wanneer ben je het beste bereikbaar, op welke manier en waarmee kun je punten scoren. De manager readme, Google geeft me een goede link naar hackernoon, een paar readme's van managers bij Slack, Netflix, Unity: link. Deze uitzending kun je mogelijk overslaan, maar de user manuals en manager readme's zijn wel de moeite waard om te bekijken. Kate haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 747: Scott spreekt met Teri Radichel die een boek geschreven heeft met de titel "Cybersecurity for executives in the age of cloud". Met de cloud kan het doorvoeren van een hack makkelijker worden. Dat ligt niet zo zeer aan de cloud, maar meer aan het "amateurisme" van de bedrijven die in één klap zonder basiskennis overstappen naar de cloud. Ook dat pakketten die uit het systeem gaan al geëncrypt zijn door de hackers en daardoor minder inzichtelijk is dat er een "breach" is. Zo noemt Teri een CRM systeem wat binnen de organisatie gebruikt wordt (wordt bij veel bedrijven gedaan, klantgegevens, leads, urenregistratie moet bijgehouden worden). In een bepaalde case konden de hackers via een gat in die applicatie binnen komen en zo vanuit het interne netwerk de boel hacken. De reden dat Teri het advies geeft om zowel interne als externe PEN-testen uit te voeren. Hoewel je deze uitzending over zou kunnen slaan, lijkt het boek mij wel de moeite waarde. Ze link vanaf haar profiel naar deze site, dus ik neem aan dat ze voor 2ndsightlab werkt: link.

PC 748: Scott spreekt met dr. Stephanie Kelton. Ze heeft een boek geschreven over de "Deficit Myth", Scott vergelijkt het met "a brief history of time" van Stephen Hawkin. Stephanie haar boek gaat over de economie en hoe dat werkt. Mocht je daar interesse in hebben, dan is dit een boeiende uitzending, anders kun je hem overslaan. Stephanie haar eigen site is hier te bekijken: link. Het boek heeft ook een eigen website: link.

PC 749: Scott spreekt met Nadia Eghbal heeft een boek geschreven: "Working in Public: The Making and Maintenance of Open Source Software". Nadia haar eigen website is hier te bekijken: link. Scott heeft eerder met Nadia gesproken, dat was podcast 525: link. Je kunt deze uitzending overslaan, heb je interesse in Open Source dan is het boek mogelijk interessant voor je.

PC 750: Scott spreekt met dr. William Springer over zijn boek "A programmers guide to computer science". William Springer heeft problemen met zijn gehoor, dus via een induction-loop (implantaat) is hij rechtstreeks met Scott verbonden om hem te horen en te antwoorden. William heeft de opleiding computer science gedaan, waar veel onderzoek en weinig programmeren bij zit. Het boek is bedoeld om zaken aan de programmeur uit te leggen die geen computer science gevolgd heeft om zo toch de kennis daarvan te begrijpen. William zijn blog is hier te lezen: link.