De 10 van Scott Hanselman - podcast 521 tot en met 530

Ingediend door Dirk Hornstra op 05-jul-2021 20:39

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 521: De laatste uitzending van maart, dus de laatste "March is for makers". Scott spreekt met Lyza Danger Gardner over Arduino's en het programmeren daarvan met Javascript. En daarvoor gebruik je Johnny Five. Die Johnny Five is wel vaker voorbij gekomen in de uitzendingen van Scott. Een Raspberry Pi is een losse "lichte" computer, een Arduino kan niet heel veel zelfstandig doen en heeft vaak een pc/laptop nodig die de aansturing doet. Lyza haar eigen site is hier te vinden: link. Scott verwijst nog even naar de Github-repo's van Lyza, waar je de voorbeelden terug kunt vinden: link. Daar staan flink wat projecten, bijvoorbeeld een Pomodoro-timer die je op een Raspberry Pi of ander breadboard kunt zetten: link.

PC 522: In de huidige tijd tweet, instagramt en facebookt iedereen over zijn/haar succes. Maar mislukkingen zijn er ook, er gaat iets niet goed. Zo heeft Scott ooit een post gedeeld over "i am a phony": link. Scott spreekt in deze uitzending met Kronda Adair die een presentatie over "failure, what if you fake it and dont make it" heeft gegeven. Ze geef het voorbeeld hoe ze een opdracht kreeg, de ingehuurde back-ender het niet werkend kreeg en het uiteindelijk met hulp van een externe groep uiteindelijk gelukt is. Kronda haar eigen site is hier te bekijken: link. Die blog-post van Scott is het lezen waard, want inderdaad. Ik heb Mavo gedaan, Havo-MBO, 2 jaar Accountancy en 4 jaar Hogere Informatica. Maar alles wat ik daar geleerd heb, hoeveel is er daadwerkelijk blijven hangen? De dingen waar je dagelijks mee bezig bent, dat zijn de dingen die het meeste blijven hangen omdat ze onderhouden worden. Biologie vond ik altijd een leuk vak, maar vragen over celstructuur en mitochondrieën, ik ken het woord nog, maar de exacte betekenis niet meer. Hetzelfde voor Duits, prachtige taal, de lijstjes van 3e en 4e naamval in het hoofd gestampt, maar als ik nu een gesprek zou moeten beginnen, dan moet er wel heel veel afgestoft worden. Als het eens tegen zit, niet bij de pakken neerzitten, maar doorgaan, iedereen heeft wel eens dat het tegen zit. De bedrijfs-site van Kronda is hier te bekijken: link.

PC 523: Deze uitzending gaat over taal, dus mocht je alleen in software-zaken geïnteresseerd zijn, dan kun je deze uitzending overslaan. Scott spreekt met Nick Farmer, hij heeft de taal "Belter" voor de serie The Expanse bedacht. Nick zijn eigen site is hier te bekijken: link. Hij keek in een café naar de uitzendingen van Game of Thrones en wie zat daar naast hem? George R.R. Martin, de schrijver! Die was in de stad, had een manuscript ingeleverd, van de tv-serie alleen wat shots gezien, dus zag de uitzending daar ook voor het eerst. Ze raakten aan de praat en besloten later bij te praten. De volgende keer had hij zijn assistent bij zich, Ty Frank, 1 van de 2 schrijvers van de serie The Expanse. De schrijver die daar genoemd wordt is "James S.A. Corey", maar dat is dus net als Nicki French: 2 personen. Ty en Daniel Abraham. De uitzending gaat verder over hoe Nick de taal bedacht en uitgewerkt heeft.

PC 524: Scott spreekt met Arlan Hamilton over investeren in start-ups. Arlan is een VC, venture capitalist. Dan denk je al gauw aan grote bedragen. Maar ze is een tijd dakloos geweest, dat verwacht je dan niet. Deze uitzending gaat over investeren en waar zij de organisaties/mensen ondersteunt die vaak meer moeten doen om zich te bewijzen, vrouwen, gekleurde mensen en mensen uit de LGBTQ-regionen. Arlan haar zakelijke site is hier te bekijken: link. Zij zit tussen de "founders" en de potentiële investeerders en regelt zaken. Ze geeft aan dat ze de eerste jaren "arm leeft", ze dit niet alleen uit winstbejag doet, maar ook om te steunen, maar wel dat ze hoopt om na een x aantal jaren miljonair te zijn. Mocht je je in deze zaken willen verdiepen, dan is het een interessante uitzending.

PC 525: Scott spreekt met Nadia Eghbal over de funding van open source projecten. Maar 15% van de Github-projecten heeft een open-source licentie. En gebruikers denken er vaak niet over na (het is toch "open source", dat mag/kan iedereen gebruiken). Scott noemt nog een paar sites waar je, als je op zoek bent om bijdragen te leveren aan open-source projecten je kunt starten, up-for-grabs.net, firsttimersonly.com en your-first-pr. Nadia haar eigen site is hier te bekijken: link. Bij het zoeken naar haar site kwam ik op deze presentatie op Youtube: link. Zeker de moeite waard om te bekijken. Want zoals ze zegt, Fortran en Cobol,uit de 50-er jaren, wordt nog steeds gebruikt...

PC 526: Scott spreekt met Louise Elliott over "punishment driven development". Naast het feit dat Louise haar connectie behoorlijk blikkerig klinkt is ook de inhoud niet echt interessant, dus je kunt deze aflevering overslaan. Louise haar presentaties zijn hier op Slideshare te vinden: link.

PC 527: Scott spreekt met Aja Hammerly over "practical containers for developers". Docker is de nummer één op container-gebied en daar werkt Aja dus ook mee. Voor de aansturing gebruik je Kubernetes. Geen externe afhankelijkheden, een container bevat alle code om de boel te laten werken, de sys-admin hoeft geen extra zaken meer te doen, maar "alleen de container te plaatsen". Je kunt de boel verplaatsen naar Google Cloud, Azure of naar AWS. Aja haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 528: Scott spreekt met Rob Eisenberg over het Aurelia javascript framework (link). De broncode van Aurelia staat op Github en is hier te vinden: link. De documentatie is volgens Scott uitstekend, dus op een later moment maar eens de tutorials doorlopen. Rob zijn Github-repo's zijn hier te bekijken: link.

PC 529: Scott spreekt met Aniyia L Williams over het opzetten van een hardware start-up, Tinsel. Het zijn oordopjes, maar tevens sieraden. Ze zat in haar tas te rommelen voor oordopjes, had een kluwen in elkaar gedraaide kabels met dopjes en dacht: kan dit niet anders? Het product bleek er nog niet te zijn. Een ketting die een sieraad is, maar door de boel aan te passen ook als oordopjes kan werken. Het bedrijf is inmiddels gestopt, in dit artikel op Medium bespreek Aniyia hoe het zover gekomen is: link.

PC 530: Scott spreekt met Jen Looper over het bouwen van native apps met nativescript. Nativescript is open-source en hier te vinden: link. En de broncode is ook op Github te vinden: link. Met nativescript kun je met Javascript interactie uitvoeren met de core API's van Apple en Android. Jen noemt nativa-script snacks, die site lijkt niet meer online te zijn, maar je kunt nog wel via Github de broncode bekijken en dus ook de "snacks" die gemaakt zijn (in de map _posts): link. Ook Cordova wordt genoemd, lijkt me ook interessant om een mobiele app mee te maken: link. Jen haar eigen site is hier te bekijken: link.