De 10 van Scott Hanselman - podcast 691 tot en met 700

Ingediend door Dirk Hornstra op 29-nov-2021 18:44

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

Tijdens de uitzending wordt reclame gemaakt voor de sponsors, zo kwam Veracode voorbij, een blog met artikelen over security: link.

PC 691: Scott spreekt met dr. Corey Frazier over het laten branden van raketbrandstof (waarom er een deel vloeibaar is en er een vast deel in zit: afhankelijk van hoe lang iets "op de plank blijft liggen en eindelijk moet gaan ontbranden"). Corey werkt bij Intel en heeft aan de spaceshuttle gewerkt.  Deze uitzending kun je overslaan.

PC 692: Scott spreekt met Lauren Maffeo over het begrijpen van "ethische schuld - ethical debt" in productontwikkeling. Lauren werkt bij getapp: link. Het is mogelijk dat in een dataset waar je mee traint een deel van de informatie mist. Hiermee kan een stuk kunstmatige intelligentie die je aan het trainen bent "verkeerd" getraind worden. Zo heb je "red lining", waarmee vroeger gekleurde inwoners het verboden werd om in bepaalde wijken in Portland te wonen. Als je jouw KI hiermee traint wordt dat hoogstwaarschijnlijk overgenomen. Naast het feit dat je dit niet wilt, zul je ook je model opnieuw moeten trainen, wat tijd en geld kost. Volgens Lauren zijn er inmiddels veel open-source datasets waar je mee kunt trainen, zoals Tensorflow: link. Lauren adviseert ook. Bedrijven die "machine learning" in hun tools willen, maar dat niet nodig hebben (of dat al via andere producten gebruiken). Maar ook de bedrijven die een Watson van IBM willen kopen en als hun dan gevraagd wordt: "hoe ga je Watson trainen" vragen "moet dat dan"? Die verwachten dat Watson een kant-en-klaar product is wat alle problemen voor je kan oplossen, maar dat is natuurlijk niet zo. Als je wilt dat Watson alle Sudoku's op gaat lossen, zul je deze eerst met een flinke dataset met Sudoku's moeten trainen. Lauren noemt "Brain Builder": link. Dit lijkt me meer iets wat met "visuele zaken" werkt. Bij het zoeken op Brain Builder kwam ik deze presentatie van Lauren tegen: link. En dat is beter, want hierin staat de link naar allemaal publieke dataset die je voor training kunt gebruiken: link en nog 10 datasets (in 2018, dus ik weet niet of ze nu allemaal nog online staan), die via Medium gedeeld zijn: link. En nog een link naar Lime, een tool die machine learning kan verklaren. Deze uitzending kun je overslaan, maar wil je aan de slag met het trainen, machine-learning, neem dan de presentatie door en maak gebruik van deze data!

PC 693: Scott spreekt met Tom Spilman over het maken van video games met C en MonoGame. Tom zijn Twitter verwijst naar https://sickheadgames.com/ maar die site lijkt niets meer te doen. En ook zijn eigen site, pingz.com doet niets. Via het archief nog wel het Youtube-kanaal gevonden: link. Met MonoGame kun je dus spellen maken in C# die vervolgens kunnen draaien op PC, Mac, maar ook op een PlayStadion en een Nintendo Switch! Zijn Github-repo's zijn er gelukkig nog wel, daar staat ook de source van MonoGame: link. MonoGame heeft ook een eigen website: link.

PC 694: Scott spreekt met Upulie Divisekera over nanotechnologie en moleculaire biologie. Over hoe hele kleine stukjes goud een oranje kleur hebben. Je kunt deze uitzending overslaan.

PC 695: Scott spreekt met dr. Ayanna Howard van Zyrobotics  over nieuwe manieren om over stem na te denken. Scott heeft eerder met Ayanna gesproken, podcast 467: link. STEM is de afkorting voor Software, Technologie, Engineering en Math (wiskunde). Over hoe met een pluchen schildpad kleine kinderen al geleerd kan worden om te "programmeren". Deze uitzending kun je wel overslaan.

PC 696: Scott spreekt met Dave Thomas en Andy Hunt over het boek the Pragmatic Programmer wat dit jaar 20 jaar bestaat. Dave zijn eigen site is hier te bekijken: link. Andy zijn eigen site is hier te bekijken: link. Deze uitzending gaat over oude software, oude hardware. Hoe een oude ipod nu websites niet meer kan bekijken omdat de HTTPS certificaten niet meer ondersteund worden. Het boek is ook up-to-date gemaakt. Twintig jaar geleden was je al blij dat de software werkte en hoefde je niet over security na te denken, nu schiet de halve wereld op je applicatie, dus security is een onderdeel van het boek geworden. Ook zijn tips en trucs aangepast, hard-coded zaken instellen is niet goed, dat moet configureerbaar zijn. Maar nu was er een applicatie waarbij 40.000 items via een config-bestand in te stellen waren. Dat is ook weer niet de bedoeling! Binnenkort dit boek kopen, een informatieve en leuke uitzending!

PC 697: Scott spreekt met dr Aneika Simmons over managing the burn-out burndown. Aneika haar eigen site is hier te bekijken: link. Uitzending over burn-out, deze uitzending kun je overslaan. Het herinnert me er wel aan dat ik nog eens het boek "the 4 hour work-week" van Timothy Ferris moet kopen. In plaats van 36 uur werken en 4 "vrije" uren dat om kunnen draaien naar 4 uur werken. Dat mensen dat niet doen heeft te maken met je pensioen (AOW is niet toereikend, dus je zult pensioen op moeten bouwen en dat gaat op basis van je werkzame uren) en met je inkomsten. Ik ben benieuwd wat voor tips er in staan. Want hoewel ik iemand ben die "de rust kan bewaren" voel ik wel degelijk de druk van alle dingen die moeten gebeuren, die "nog" moeten gebeuren en alle andere dingen die "even" tussendoor komen.

PC 698: Scott spreekt met dr Saleema Amershi over richtlijnen voor menselijke interactie met kunstmatige intelligentie (AI). Saleema haar eigen site is hier te bekijken: link. Saleema is van Microsoft Research, de PDF waar deze richtlijnen in staan is hier te bekijken: link. De blog-post is hier te bekijken: link. En ook op Medium is een artikel te vinden: link. Mocht je met AI aan de slag gaan, dan moet je hier zeker even een blik op werpen!

PC 699: Scott spreekt met Cheryl Contee over haar boek "Mechanical Bull" over hoe je een succesvolle start-up opzet. Over hoe je kapitaal aantrekt, angel-investors. Mensen die geld investeren, maar daar ook een gedeelte van jouw bedrijf als tegenprestatie willen hebben. Maar doordat ze de juiste contacten hebben ervoor kunnen zorgen dat je bedrijf wél een succes wordt en het zich dus dubbel en dwars terug betaalt. Op zich kun je deze uitzending overslaan.

PC 700: Scott spreekt met zijn vrouw Mo over "relationship hacks 2019". Deze gesprekken boeien me niet, dus die sla ik over.