Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives
PC 661: Scott spreekt met Glenn Vanderburg over Real software engineering. Glenn is een spreker op conferenties e.d. en deze presentatie van hem is een succes. Vaak wordt gevraagd of hij deze ergens kan geven, elke keer wordt hij weer een beetje anders, steeds een beetje bijschaven. In deze uitzending wordt gesproken over het feit dat mensen zich "software engineer" noemen, maar dat andere mensen vinden dat de titel "engineer" niet juist is, omdat je niet fysiek met stenen e.d. aan het bouwen bent. Op de website van Glen kun je het artikel lezen: link en ook een link naar de versie die op dat moment voor hem de beste versie is: link. Deze uitzending kun je overslaan, maar ik raad je aan om de Youtube-video te bekijken (duurt een uur).
PC 662: Scott spreekt met Angie Jones van Applitools over test automation university. Angie reist de wereld over om op conferenties te praten. De tools van Applitools zorgen met Visual kunstmatige intelligentie dat visuele zaken getest kunnen worden. Bijvoorbeeld een pop-up met witte tekst op een witte achtergrond, of wat buiten beeld valt. Scott heeft in podcast 559 ook al met Angie gesproken: link. Je zou deze uitzending over kunnen slaan, maar het product zelf is wel de moeite waard om eens te bekijken. Integratie met Selenium, daar niet veel ingewikkelde zaken uitwerken omdat applitools dat kan afhandelen. Integratie met Slack. Applitools heeft ook een deel van de code op Github staan: link.
PC 663: Scott spreekt met Kent Beck over het principe "test, commit, revert". Naast het feit dat Kent een spreker is, maakt hij ook zelf software. De uitzending gaat over agile en hoe er nog steeds mensen zijn die terug willen naar de waterfall methode (nee!). Kent heeft een methode, Test en Commit. Als de testen "groen" zijn, commit meteen je code. Iemand anders kwam met de opmerking: en als je testen falen, dan moet je meteen een revert doen. Kent had daar een hekel aan (al die code weer weg?) maar is het toch gaan testen. En kwam tot de conclusie dat dit een manier van werken was waarbij hij veel productiever werd, code schoon bleef. Het artikel op Medium is hier te lezen: link. Tijdens de uitzending komt Zeno's Paradox voorbij: link en Limbo on the Cheap: link. Kent zijn eigen site is hier te bekijken: link.
PC 664: Scott spreekt met Karen Catlin over haar boek "Better Allies". Daar is een eigen website voor: link. Karen noemt de CSO (Chief Security Officers) website, deze voorspelt dat in 2021 er 3.5 miljoen cyber-security banen zijn die niet vervuld kunnen worden. Er moet niet alleen gekeken worden naar nieuwe aanwas, maar ook naar eigen personeel wat kan doorgroeien naar een andere rol. Zo heeft Scott een kennis die ontslag neemt en in haar afscheidsbrief zegt dat er wel met recruiters veel gedaan wordt om mensen in het bedrijf te krijgen, maar er weinig tot geen actie wordt ondernomen om die werknemers binnen het bedrijf te houden. Maar ook de inclusiviteit die bij bedrijven niet goed (genoeg) speelt. Zo heeft Apple de health-tracker uitgebracht waarin "alle gezondheidszaken bijgehouden kunnen worden". Wat daarbij vergeten is, is dat vrouwen hun periode hierin willen bij houden en dat er niet in zit. De nadruk zit hier dus op het woord alle, dat schept verwachtingen die dus niet voldaan kunnen worden. Zo komt de tekst van vacatures naar voren. Hier wordt vaak een copy-paste van een eerdere vacature voor gebruikt. Maar wat gevraagd wordt, eigenschap A en B, zijn die écht nodig voor deze baan? Karen noemt het onderzoek van HP over het promotie-onderzoek. Daaruit bleek dat vrouwen met een checklist de punten langs liepen en als ze 3 items van de 10 niet hadden, dan werd gedacht "ik voldoe niet, dus ik kan dit wel vergeten". En waarbij dus geen verzoek tot promotie werd ingediend. De mannen echter beschouwden het als "ik heb 70% van de eisen, dat is meer dan de helft, dus ik kan een poging wagen". Karen noemt haar eigen situatie, zowel zij als haar man doen hetzelfde werk, dezelfde opleiding gedaan en dezelfde vaardigheden. En ze solliciteren bij hetzelfde bedrijf en worden onafhankelijk van elkaar getest. Haar man komt uitgeput thuis: dit was de zwaarste en moeilijkste dag in mijn carrière. Voor haar vielen de vragen en opdrachten mee. En daarbij komt ze tot de conclusie: omdat ik een vrouw ben, zijn de verwachtingen naar beneden gebracht. Maar als ik hier straks aan het werk ga, krijg ik dan ook de makkelijkste klusjes, wordt mijn werk niet als volwaardig gezien? Ze neemt de baan dus niet. Conclusie is dat iedereen dezelfde vragen en dezelfde opdrachten hoort te krijgen. Om voorkeur te voorkomen kan er van tevoren een lijst opgesteld worden door de toekomstige collega's met "dit zijn de dingen die wij doen en deze personen straks ook doen, dus het testen van deze vaardigheden is voor de kandidaat en ons een goede indicatie of het een goede/vaardige collega gaat worden". Scott noemt "diverse" het "wie" en inclusive behaviour het "how". Dus hoe zorg je dat ook andere bevolkingsgroepen zich aangesproken voelen om te reageren op jouw vacature en hoe zorg je dat ze zich welkom voelen. Karen haar eigen website is hier te bekijken: link. Daar staat ook de link naar haar TEDx-verhaal: link.
PC 665: Scott spreekt met Reginé Gilbert over de essentie van toegankelijkheid. Zo kwam ze een blinde vrouw tegen die haar de vraag stelt: "denk je tijdens het werken/bouwen ook aan gebruikers als ik, die blind zijn of slecht kunnen zien?". Dat was toen nog niet het geval, op dat moment is ingedaald bij Reginé dat ze hiermee aan de slag wil gaan. Alleen de screenreader gebruiken. Alleen met een toetsenbord door je site kunnen bladeren. Zorg dat je altijd een link hebt voor de screenreader: "skip to content". "Close captioning", oftewel ondertiteling is goed om toe te voegen. Zodat als je ergens zit, een filmpje bekijkt en geen hoofdtelefoon hebt, de tekst kunt lezen en niet andere mensen met het geluid hoeft te storen. Zo is dat niet alleen iets voor dove of slechthorende mensen. Scott zijn baas heeft kleurenblindheid, dus hij is de eerste die bij bepaalde ontwerpen kan zeggen: dit moet anders, want voor "ons" is het allemaal grijs. Reginé spreekt over een wedstrijd op TV, ene team had een rood shirt, andere team groene shirts en een groen veld. De kleurenblinden zagen dus alleen grijs en konden niets zien. Daarom is er nu altijd een team met een wit shirt. Reginé noemt Equal Entry, waar op een blog goede tips worden gegeven: link. En WebAIM voor tools: link. Reginé haar eigen site is hier te bekijken: link.
PC 666: Scott spreekt met Fabien Sanglard over zijn boek Game Engine Black Book Doom. Fabien heeft boeken geschreven over Wolfenstein 3D, DOOM. De website van Fabien is hier te bekijken: link. Het is geen plaatjesboek, het gaat over de historie, hoe computers "toen" werkten. Super interessant! Op de site van Fabien kun je de boeken bestellen, maar ook de PDF downloaden: link. Interessant detail is dat ID hun software open-source gemaakt heeft en als ik zoek vind ik inderdaad de Github-repo's van ID software: link. Op zich ook wel logisch, want zodra er ook maar iets met een printplaat en scherm op de markt komt, wordt geprobeerd om er DOOM op te laten draaien. De boeken van Fabien staan op Github via TEX, maar ook de "chocolate" Duke Nukem 3D waarmee je deze onder andere besturingssystemen kunt draaien. Check zijn Github: link!
PC 667: Scott spreekt met Jeremy Kun over een "introductie voor programmeurs in mathematica". Hij heeft dit boek geschreven en op deze website kun je het inkijken en aanschaffen: link. Hij heeft er 4 jaar over gedaan om het te maken. Het is een boeiende uitzending, zo noemt hij namelijk bepaalde symbolen in formules die soms in samenhang met andere factoren in die formule een andere betekenis kunnen hebben. Bij het vorige bedrijf waar ik werkte waren we ook bezig om een programma te maken, waarbij zaken berekend moesten worden en dat aangeleverd werd in formules. En dan is het handig dat de kennis van je opleiding nog een beetje is blijven hangen. Want wees eerlijk: tijdens je studie heb je vaak genoeg grafieken getekend en vergelijkingen daaronder gezet, maar als je vervolgens aan het werkt bent... gebruik je het nooit meer. En met alles geldt: als het niet herhaalt, slijt het langzaam maar zeker weg. Ik denk dat ik binnenkort dit boek ga aanschaffen, want het lijkt mij nuttige informatie, ik heb op zijn site al even door het voorbeeldbestand gebladerd: link. Je kunt Jeremy zijn site hier bekijken: link.
PC 668: Scott spreekt met Sabrina Smai over het starten met Machine Learning. Ze begon te zoeken en kwam uit bij Tensorflow, Coursara, LSTM (long short-term memory, neuraal netwerk, bijvoorbeeld leert muziek-stijl van Kanye West), EMNIST is een dataset van handgeschreven getallen wat vaak gebruikt wordt voor het trainen van neurale netwerken: link. Omdat het allemaal onbekend is, is Sabrina begonnen om alle termen te leren, zodat ze begrijpt wat er in de voorbeelden gedaan wordt. Kaggle komt naar voren: link, dat is een soort JS-Fiddle voor machine learning. Als je naar competities gaat, zie je uitdagingen waarmee je "eeuwige roem" kunt vergaren, maar ook waar je serieus geld kunt verdienen: link. Ik denk dat ik me maar eens moet verdiepen in Machine Learning! Sabrina is lyrisch over Andrew Ng: link.
PC 669: Scott spreekt met dr. Safiya Noble over Algorithms of Oppression. Dat is de titel van het boek dat ze geschreven heeft, Algorithms of Oppression met de ondertitel "how search engines reinforce racism". Ze heeft 6 jaar academisch onderzoek gedaan naar het zoek-algoritme van Google. Eigenlijk staan we er niet bij stil, maar Google is een commerciële partij en kan daardoor beïnvloeden welke resultaten op de eerste pagina komen. Zo noemt Safiya het feit dat ze zocht op "black girls" in 2010. Er kwam alleen porno e.d. naar voren in plaats van "normale content". Dat is inmiddels verbeterd, maar de resultaten die je krijgt zijn altijd nog aangeleverd door de zoekmachine. Als je zelf gaat zoeken in een bibliotheek maak je zelf je keuzes welk boek je wel en welke je niet gaat gebruiken. Meer concurrentie zou beter zijn. Safiya haar eigen site is hier te bekijken: link. Je kunt deze uitzending overslaan.
PC 670: Scott spreekt met Matt Westcott over code maken voor de ZX Spectrum (een oude, hele oude "computer") en hoe de mensen van Netflix Black Mirror bij hem kwamen om een echt spel te maken en de schermen die in de film gebruikt worden. Het gaat om Bandersnatch, trailer is hier te bekijken: link. Vroeger werd code opgeslagen op cassettebandjes. Dus als je die afspeelt, dan kun je de code laden. Dat is ook in deze film gedaan, daarmee krijg je de locatie waar het spel te downloaden is. Dit is de Twitter-thread: link, dit is is nog een link in de post van Scott: link. De ZX Spectrum draait ook als emulator in je browser: link. Broncode hiervoor kun je vinden op de Github-omgeving van Matt: link. De uitzending kun je overslaan, die film wil ik eigenlijk nog wel eens zien!