De 10 van Scott Hanselman - podcast 551 tot en met 560

Ingediend door Dirk Hornstra op 26-jul-2021 16:21

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 551: Scott spreekt met Iheanyi Ekechukwu of developers ook moeten designen. Meestal is de vraag of designers ook code gaan kloppen. In dit geval heeft Iheanyi zowel een computer science studie gedaan, maar ook een grafische opleiding. Hij is developer bij DigitalOcean. Er worden een aantal boeken genoemd, zoals Design of everyday things van Donald Norman, Thinking with Type van Ellen Lupton, Grid Systems in Graphic Design van Josef Mulller-Brockmann. Ook wordt material design nog genoemd, op deze website kun je daar meer informatie over vinden: link. Iheanyi zijn eigen website is hier te bekijken: link. En hij heeft ook een podcast die hier te beluisteren is: link.

PC 552: Scott spreekt met Sandi Metz over het leren om les te geven. Over hoe je als leraar niet een lang verhaal moet houden, maar door vragen te stellen interactie krijgt. Niet een heel boeiende uitzending. Sandi haar eigen website is hier te bekijken: link.

PC 553: Scott spreekt met Woody Zuill over mob programming. Het gaat over een soort pair-programming e.d., niet een heel boeiende uitzending. Woody zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 554: Scott spreekt met Safia Abdalla over interactieve computing experiences met Nteract. Safia haar eigen site is hier te bekijken: link. Met markdown kun je interactieve zaken maken. De link op Nteract verwijst je door naar de Github-locatie. Hoewel de podcast niet heel interessant was, is Nteract wel heel interessant. Het is op basis van Electron en kan op je desktop draaien, deze komt op mijn todo-list om later te bekijken/mee te gaan werken.

PC 555: Scott spreekt met Victor Yocco over alcohol en de tech industry. Victor en Scott hebben het over de IT-sector. Veel bedrijven hebben een soort dranken-bar, vieren een behaald succes/project met een feestje in de bar om de hoek e.d. Heb je evenementen die je bezoekt en na de tijd heb je dan de "netwerk-borrel". Allemaal activiteiten waarbij het al gauw over dranken met alcohol gaat. Victor is daar op zich niet op tegen, maar ziet wel graag dat er ook gemeld wordt dat er niet alcoholische dranken zijn. Victor heeft een drank-probleem in het verleden gehad, maar is succesvol "sober" geworden. Geen alcohol meer. Dan moet je soms wel met druk om kunnen gaan, collega's/leidinggevenden die vragen "waarom je niet een drankje meedrinkt". Later is het bedrijf waar hij werkte overgenomen, bij het vorige bedrijf gingen veel mensen rond het middaguur naar de bar voor een drankje, dit bedrijf biedt ook de mogelijkheid om naar een café voor een bakje koffie te gaan. Even informeel bijpraten met je collega's. Hier gingen veel collega's ook heen en werd het eigenlijk de vervanger voor het middagdrankje. Scott geeft als voorbeeld dat het diabeet is, hij moet dus op zijn voeding letten. Een groepje gaat dus bij de trip naar Japan lokale gerechten eten, maar hij kiest voor de Subway, omdat hij precies weet wat voor invloed een broodje chicken teryaki op zijn bloedspiegel heeft. De uiteindelijke conclusie is dat alcohol niet verboden hoeft te worden, maar dat er ook alternatieven moeten zijn. En dat iedereen vrij is daar een eigen keuze in te maken en daar niet op aangesproken/uitgevraagd hoeft te worden door collega's of wie dan ook. Victor zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 556: Scott spreekt met Amir Rajan over hoe het is om een polyglot programmer te zijn. Polyglot programmer geeft aan dat je kennis hebt van meerdere programmeertalen. In podcast 444 heeft Scott ook al met Amir gesproken, over zijn app die op nummer 1 in de appstore stond: link. Zo geeft hij aan dat hij eerst naar Objective C had gekeken om een app te bouwen, maar toen hij erachter kwam dat dit ook in Ruby kon (een app maken met Ruby?) was zijn keuze gauw gemaakt: Rubymotion. Op Github kun je de projecten van Amir vinden: link, maar ook de Gist, waarin hij allemaal linkjes geplaatst heeft: link.

PC 557: Scott spreekt met Una Kravets over rethinking front end design and development. Ten tijde van deze podcasts werkt ze nog bij DigitalOcean, inmiddels bij Google. Scott kwam haar tegen via de site youmightnotneedjs.com. Als er animaties en andere dingen uitgevoerd moeten worden in de browser wordt vaak aan javascript gedacht, maar je kunt inmiddels ook heel veel met CSS. Ze is geïnspireerd door youmightnotneedjquery.com, waarin dus werd gekeken of je jQuery nu wel echt nodig had: link. Una geeft aan dat je het liefst zonder frameworks werkt. Plain HTML en dan langzaam opwerken, CSS toevoegen e.d. Scott noemt de inline CSS in haar pagina, "critical css". Dat zorgt ervoor dat de pagina meteen goed getoond wordt en niet pas nadat een CSS bestand is ingeladen er allemaal visuele wijzigingen in beeld verschijnen. Het voorbeeld van Mike komt voorbij, een scrollbar met bovenin een weergave van hoe ver je bent. Het is experimenteel, niet aan te raden om in productie te gebruiken, maar meer om te kijken of het kan. Alle codepens van Mike: link. Daarna gaat het over dat websites steeds groter worden. Voornamelijk door afbeeldingen: 4 MB PNG... Maak de afbeelding op het formaat zoals het ook getoond wordt. Una komt met de "picture"-tag waar je verschillende formaten kunt opgeven (en een img als fallback kunt gebruiken). En Una geeft aan dat vaak die verdubbeling voor retina schermen overbodig is omdat je niet heel veel verschil ziet. En Una is enthousiast over progressive loading, waardoor je eerst een blurry afbeelding ziet en daarna de juiste afbeelding, zodat de bezoeker alvast kan lezen en niet hoeft te wachten op de afbeelding. Daarna krijgen we nog nieuwe afbeelding-formaten, webp, die kleiner is dan JPEGs. Ondersteunt het alpha-kanaal, dus je kunt er ook PNG's mee vervangen. Ook zijn er de bpg en de flif. Flif is ook op Github te vinden: link. Tip van Una is dat als je een GIF zonder animatie gebruikt, je beter een 8-bit PNG kunt gebruiken. Una haar eigen site is hier te bekijken: link. Een prachtige en "cleane" website! Kudo's!

PC 558: Scott spreekt met Henry Segerman over visualisatie van wiskundige zaken met 3d printen. Henry heeft een boek hierover gemaakt (Visualizing Mathematics with 3D printing), maar ook een aanvullende website online staan: link. Met de embedded-viewer van SketchFab kun je ze ook zo 3D bekijken. Ook zijn Youtube-kanaal is interessant, zo is er tetrahedral racks: link. En met behulp van schaduwen kan Henry een soort 4-dimensionale figuren maken. Henry zijn eigen site is hier te bekijken: link. Maar zijn Youtube-kanaal is dus zeker de moeite waard!

PC 559: Scott spreekt met Angie Jones over including automation in your definition of done. Angie is een "automation officer" en je kunt haar inhuren om zaken te automatiseren. Want zoals je weet: als je iets voor de 2e keer met het handje doet, dan moet je het automatiseren. Daardoor kun je de "saaie testen" door het systeem laten afhandelen en jouw testers zich laten verdiepen in de echt specifieke en uitdagende zaken. Testframeworks worden genoemd, vooral Selenium. Protractor komt voorbij (link) en Appium (voor mobiel): link. Angie haar eigen (coole!) site is hier te bekijken: link.

PC 560: Scott spreekt met Nolan Lawson over is "it ok to build websites that require javascript". Hij heeft wat uitspraken gedaan bij een bijeenkomst van FronteersConf in Amsterdam, dat is door sommige mensen wat verkeerd opgevat waardoor er discussie is ontstaan. Een boeiende uitzending over hoe je moet zorgen dat je "plain HTML" al een fatsoenlijke site teruggeeft. Nolan geeft de voorkeur voor een opbouwende site (eerst de basis, daarna de toevoegingen) in plaats van eerst de volledige site leveren en daarna eraf schillen wat de browser niet ondersteunt. Hoewel veel mobiele telefoons een prima browser hebben, is het netwerk vaak een bottleneck. Dus ook support van offline zaken is een pré. Bepaalde sites geven alleen maar een wit scherm als javascript uit staat. Dat kan en mag toch niet de bedoeling zijn. Hoewel de uitzending niet super interessant was, later toch nog even het profiel van Nolan wat beter bekijken. Want hij is actief op Github en daar staat ook een project "pouchDB" bij, een soort pocket-database. Genoeg te lezen!