De 10 van Scott Hanselman - podcast 651 tot en met 660

Ingediend door Dirk Hornstra op 18-oct-2021 20:12

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 651: Scott spreekt met Heather Terenzio over het opschalen van de technische mensen, door een apprenticeship. Heather werkt bij Techtonic. Sommige mensen die in de IT aan de slag willen gaan volgen een bootcamp. Vaak kost dat iets van 10.000 dollar en is de vraag of het iets is waar je wat aan hebt. Techtonic zoekt mensen op andere plekken (barista's, mensen die uit de gevangenis komen), leiden ze op en proberen ze dan ergens te plaatsen. En als ze daar een baan aangeboden krijgen, dat is het einddoel. En niet zoals bij bepaalde detacheringsdiensten, dat het juist niet de bedoeling is dat mensen aan de slag gaan bij het bedrijf waar ze naar uitgezonden zijn. Tevens is het voordeel dat het bedrijf voldoet aan voorwaarden van de overheid en je vanaf dag één betaald krijgt, in plaats van dat je zelf moet investeren. Een mooi (en goed) initiatief, maar deze uitzending kun je (dus) overslaan.

PC 652: Scott spreekt met Charles Petzold over analoge computers en de computer van de getijden. Scott heeft al eens eerder met Charles gesproken, dat was podcast 205: link. Schrijver van het boek "Code" en de "The annotated Turing" die hier nog steeds op mijn boekenplank staat. Tijdens deze uitzending komt ter sprake dat hij nog met een boek bezig is te schrijven, al 15 jaar en op zijn site te zien is het nog niet klaar. Hij is geïnspireerd door Richard Holmes zijn boek The age of wonder. Het boek van Charles wat er moet komen gaat over de historie van de computer. Zo wordt uit de Imitation Game (verfilming van Turing) genoemd dat "alles met een computer op te lossen is" en dat is dus niet zo. Volgens Charles kun je niet met een programma een ander programma volledig debuggen. De tide-predicting machine van Lord Kelvin wordt genoemd: wikipedia-pagina. Deze uitzending zou je over kunnen slaan.

PC 653: Scott spreekt met Wahyu "Pinot" Ichwandardi die met MacPaint op originele hardware animaties maak, waaronder Animating Donald Glovers This is America. Hij gebruikt onder andere een Macintosh 128K with MacPaint 1.5 & Summagraphics MacTablet. Een Macintosh SE with MacroMind VideoWorks & Apple 1GB External SCSI hard drive. En gebruikt een BMOW Floppy Emu for data transfer via SD card. Want een SD-kaart, dat kenden ze in die tijd nog niet :) MacroMind is trouwens later overgenomen door Macromedia, die we kennen van Dreamweaver, Flash. Pinot zijn instagram-account is hier te volgen: link. Hij heeft een animatie gemaakt van "This is America" van Donald Glover en die kun je hier op Youtube bekijken: link. Fenomenaal wat je met "oude hardware" en bloed, zweet en tranen kunt maken. Wahyu geeft ook aan dat hij het vaak doet omdat vroeger altijd gezegd werd dat het "niet kon". Nou, wel dus! Ook wordt in de uitzending genoemd dat hij een trailer voor Star Wars (the last Jedi) op een oude Macintosh gemaakt heeft, gevonden op zijn Twitter timeline: link. Supervet gemaakt! Op zich kun je deze uitzending wel overslaan, ga in die tijd zijn Instagram en Twitter bekijken om te zien hoe hij screensavers op oude Nokia-telefoons maakt, zulke video's/animaties op oude computers. Back to retro!

PC 654: Scott spreekt met Lynne Tye over het vinden van een bedrijf waar je gaat solliciteren en wat voldoet aan jouw "key values". Het bedrijf zegt dat het aan flexibele tijden doet, maar als puntje bij paaltje komt verwachten ze wel dat je elke dag van 8.30 tot 17.00 uur beschikbaar bent. Lynne heeft de site https://www.keyvalues.com/ opgezet om zo een betere filtering te maken. Scott noemt het menu-onderdeel "culture query's". Vaak zit je bij een sollicitatie-gesprek en wordt er verwacht dat jij ook vragen hebt. Wat kun je vragen? Hoe kun je het vragen? Op deze pagina van Lynne: link staan een aantal zaken die je aan kunt vinken, in het volgende scherm krijg je uitleg wat je ermee kunt. Mocht je op zoek zijn naar een baan, kijk dan of deze site je nog wat extra's kan bieden.

PC 655: Scott spreekt over het mogelijk maken van "Gamen voor iedereen" met de xBox accessibility controller. Hij spreekt hierover met John Alexander, die een ziekte heeft waardoor hij het rechterdeel van zijn lichaam niet kan gebruiken. Erg onhandig als het rechterdeel van de controller noodzakelijk is om te schieten o.i.d. Je kunt het bekijken op de officiële xbox-site: link. Een voorbeeld hiervan is in dit Youtube-filmpje te zien, een vader heeft voor zijn dochter de boel aangesloten op de adaptive controller, waardoor ze in haar elektrische rolstoel nu Zelda kan spelen, hartverwarmend: link. Het zijn dus allemaal plugjes die aangesloten kunnen worden op willekeurige externe onderdelen. Een heel mooi en goed initiatief, het is zoals uit deze uitzending blijkt niet alleen voor "mensen met een beperking", maar voor alle mensen, omdat we uiteindelijk allemaal beperkingen zullen krijgen (hardhorend, slechter kunnen zien).

PC 656: Scott spreekt met Jenny Shen, een digitale nomade over "ontwerpen voor een werelds publiek". Jenny haar eigen site is hier te bekijken: link. De uitzending gaat over hoe zaken anders werken als je bijvoorbeeld Taiwan met de Verenigde Staten vergelijkt. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 657: Scott spreekt met Eileen Uchitelle over het upgraden van Github. Github draaide op Rails 3.2. Door de tweet van Eileen dat dit nu na anderhalf jaar werk bijgewerkt was naar  Rails 5.2.1, vroeg Scott zich af waarom dit zo lang geduurd heeft. Het blijkt dat er in de tussentijd "iemand zo nu en dan" bezig was met een upgrade naar 4.0, maar er was geen team om dit uit te voeren. Deze code was inmiddels zo verouderd dat overnieuw kon worden begonnen. Deze 5.2.1 is 2 major releases verder (en 6 jaar) dan versie 3.2. Ook waren er in de code "handigheidjes/fixes" toegevoegd in de code die nu deel uitmaakten van Rails (en dus verwijderd konden worden), of nog niet en dus bijgewerkt moesten worden. Eileen haar eigen site is hier te bekijken: link. Tussendoor is 4.2 en 5.2 gedeployed. 4.0 is "end of life", en bevatte kwetsbare code, dus er moest naar 4.2 gegaan worden. Op zich interessant om te horen hoe dit proces gegaan is, maar je zou deze uitzending dus over kunnen slaan.

PC 658: Scott spreekt met het hoofd van de afdeling Open Source van Comcast Nithya Ruff over hoe bedrijven meer open source gaan gebruiken (en zelf ook daarin delen). Voor meer informatie daarover kun je ook deze (uitstekende presentatie) Youtube-video bekijken: link. Deze uitzending voegt niet heel veel toe, je kunt waarschijnlijk beter gaan grasduinen in de Github-repo's van Comcast: link en mocht je bedrijf ook aan open-source willen beginnen, dan is het handig om een kijkje te nemen op de site van de TODO-group waar Nithya ook onderdeel van uitmaak: link.

PC 659: Scott spreekt met Dr. Hanna Oh Descher over het backend platform van Playfab wat gebruikt wordt voor live games. De topman van Microsoft, Satya Nadella heeft ook een interview met Hanna gehad: link. En zo te zien is dit een combi met Microsoft? In ieder geval, op de site staat een PDF die je door kunt lezen: link en Scott noemde ook al het "Unicorn-spel" wat als test gespeeld kan worden. Dat staat op Github: link. Mocht je dus een spel willen maken en niet dagen of maanden lang bouwen aan een eigen back-end systeem, dan is dit mogelijk een alternatief.

PC 660: Scott spreekt met Andrew Lock over het boek dat hij geschreven heeft, ASP.NET Core in Action. Het lijkt me een interessant boek, want Scott geeft in deze uitzending aan waar het over gaat, bijvoorbeeld over filtering en andere zaken die je eigenlijk zou moeten weten. 700 pagina's. En ook met source-code, maar die kun je ook op zijn Github-repo vinden: link. Andrew begon met versie 2.0, maar toen kwam versie 2.1, de LTS (long term support), dus moest hij nog aanpassingen doorvoeren. Ik zie dat er in maart dit jaar (2021) een 2nd edition uitgebracht is en die gaat over ASP.NET Core 5.0 (mijn link naar Github verwijst ook naar code-voorbeelden uit dat boek, omdat dit de meest recente versie is). Andrew noemt ook nog het boek .NET Core in Action, geschreven door Dustin Metzgar. Andrew zijn eigen site is hier te bekijken: link.

Ik heb beide boeken gekocht op manning.com. Scott noemt een kortingscode en ik verwachtte dat die niet meer zou werken. Maar toch: PODHANSELMAN18
Hierdoor heb ik 36 dollar korting. Thanx!