De 10 van Scott Hanselman - podcast 201 tot en met 210

Ingediend door Dirk Hornstra op 13-jul-2020 22:02

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

Ik beluister de podcasts van Scott omdat ik hoop dat ik nieuwe zaken tegen kom waar ik nog niets van weet, of van zaken waar ik al wat van weet, maar waar over nieuwe dingen gesproken wordt. Nu loop ik ongeveer 10 jaar achter, dus bepaalde zaken zijn er al niet meer (Silverlight is weg, Windows Mobile ook) en van deze 10 zijn er redelijk veel waarvan ik vind dat ik ze had kunnen overslaan. Maar dan moet je ze wel eerst beluisteren om dat te kunnen concluderen :)

PC 201: Scott praat met Chris Hardy over de Hanselminutes app die Chris heeft gemaakt, een soort podcast-app voor de iPhone die hij met MonoTouch gemaakt heeft. Omdat het nu allemaal Xamarin is, zou je deze aflevering over kunnen slaan.

PC 202: In deze uitzending spreekt Scott met Tatham Oddie (een Australiër) die samen met Damian Edwards het WebformsMVP project opgestart heeft. Het is een Model, View en Presenter. Hiermee willen deze mannen meer scheiding in de code doorvoeren. En hiermee zorg je ook dat zaken testbaar worden (een formulier met een knop is niet echt te testen). Ze hebben een grote site in Australië draait hierop en heeft miljoenen pageviews: https://www.graysonline.com/. Er is een github-repo: link waarbij de laatste commit van 2013 is en de status van het project is "done". Tatham zijn kijk op de status is hier op zijn blog terug te lezen: https://tatham.blog/2013/02/20/dead-vs-done/

PC 203: Scott zit in Cairo en praat met Lamees and Abeer, 2 dames werkzaam in de IT. Het blijkt dat in Egypte (en omringende landen) de verhouding mannen/vrouwen in IT 50/50 is. In Westerse landen is het aantal vrouwen in de IT een stuk lager. Het is een uitzending over Westerse vooroordelen, ben je erin geïnteresseerd, dan kun je deze uitzending beluisteren. Geen "echte" IT zaken, dus ik zou m overgeslagen hebben.

PC 204: Scott spreekt met Liz Burr over wat een Social Media (new media) consultant doet. Het is geen boeiende uitzending, de verwijzing naar haar site lizburr.com en naar haar Twitter: @calinative geven me nu nog dezelfde impressie, de site doet het niet (meer) en de tweets interesseren me ook niet. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 205: Scott spreekt met Pablo Castro over het Open Data Protocol, oData. Je hebt odata.org, ODA Data Services en vervolgens Eustoria. Het begon met een experimenteel project en die krijgen altijd coole namen: Eustoria. Zodra iets een echt product wordt krijgt het een "algemenere" naam. Het protocol van ODA Data Services werd meer stand-alone gebruikt, dat werd oData. Een URL wordt als een query-object gebruikt, zodat je over je data kunt "query-en". Sharepoint is één van de producten die dit volledig ondersteunt. Scott komt met het punt dat je het in de browser kunt bekijken en je dan het gevoel hebt alsof je in Telnet een website bezoekt. Pablo zegt dat ze Linqpad gebruiken

PC 206: Scott spreekt met Charlie Kindel (op Twitter te vinden als @ckindel) over de Windows Phone, de 7-serie en de developer experience die daarbij hoort. Het gaat voornamelijk over de Visual Studio zaken die je kunt downloaden, de emulator die erbij zit en een "echte" telefoon draait. En hoe je apps maakt die gebaseerd zijn op Silverlight of XNA. Aangezien Windows Phone niet meer bestaat, zou je deze aflevering kunnen overslaan.

PC 207: Scott spreekt met Charles Petzold, werderom een uitzending over Windows Phone 7. Hij is Windows programmeur (al vanaf Windows 1.0) en schrijver. Scott is fan van hem, is lovend over het boek "Code" en dan wordt ook nog het boek "The annotated Turing" genoemd. He, dat boek heb ik op de plank staan (en moet nog gelezen worden). Ik was ergens in een tijdschrift tegengekomen dat dit een goed boek was. Het gaat over 40 pagina's die Turing geschreven heeft, maar omdat die basis redelijk ingewikkeld was heeft Charles daar een beschrijvend boek over gemaakt. De man heeft zelfs een wikipedia-pagina: link. Charles is tijdens deze podcast bezig met het schrijven van een boek over "Programming Windows Phone 7 series", wat toen gratis te downloaden was. Het is een interessant gesprek, aanrader. Gaat ook over XAML en hoe je Blend dat kunt laten genereren. Maar hoe Charles juist wil dat je eerst zelf dat handmatig opbouwt, ook de code. Hij moest eens voor een bedrijf aan de slag, was ingeschat op 2 weken werk. Een overzicht met tegels, als je over  heen ging, werd deze groter en alle anderen pasten zich aan. Degene die dat maakte had met Blend daar 40 pagina's aan code voor gegenereerd. Charles heeft in code een soort Panel gemaakt, waardoor je de tegels daarmee kon representeren en was daardoor in anderhalve dag klaar. Scott verwijst nog naar de developers-pagina van Windows phone, maar die bestaat niet meer. Je wordt netjes doorgestuurd naar de algemene startpagina: https://developer.microsoft.com/en-us/

PC 208: Scott spreekt met Jade Bailey die de social media beheer van de Wynn Resorts in Las Vegas. Ze beheert 2 twitter-accounts,  @wynnlasvegas en @encorelasvegas. Ten tijde van het opnemen van deze podcast rond de 4.000 volgers voor encorelasvegas en die zijn er nog steeds, terwijl als je het twitter-account bekijkt het account zelf overgegaan is naar @wynnlasvegas. Ook hebben ze nog een Facebookpagina een een youtube-kanaal. Niet een heel interessante aflevering.

PC 209: Scott spreekt met Jeffrey Palermo over het aspnet mvc contrib-project. Zodra Microsoft MVC uitbracht, kwamen zij redelijk snel met het contrib-project. Dit bevatte aanvullingen en uitbreidingen op MVC. Nadat MVC-2 uitgebracht werd door Microsoft werden er dingen geschrapt, omdat Microsoft die overgenomen had. Jeffrey zijn naam linkt naar zijn website, maar die geeft tijdens het typen (10 juli) een foutmelding (gaat iets niet goed in Wordpress), dus ik kan zo helaas niet zien of de site recent nog bijgewerkt is. Wel vind ik de man op Github met zijn profiel: link. Hij is ook op twitter te vinden: @jeffreypalermo. Het product klinkt goed, inputbuilders waarmee je tig copy-paste acties kunt voorkomen en ook het via een browser "automatisch" kunnen testen van je MVC-project. Jeffrey heeft het project samen opgezet met Erich Exter. Via nuget is het pakket te vinden: https://www.nuget.org/packages/MvcContrib/, maar je ziet ook dat het project in 2011 voor het laatst bijgewerkt is. De vraag is dus of het nu nog een "relevant project" is.

PC 210:Scott spreekt met John Lam over de "wetenschap van fitness". John is iemand die zijn beweging/activiteiten graag wil meten, omdat het extra motiveert om te bewegen. De kinderen zijn wat ouder geworden, dus hij heeft meer tijd om te fietsen. Hij heeft de Garmin Edge 500 gekocht. Het is een fietscomputer met GPS die ook nog eens draadloos kan communiceren met ANT+ apparatuur. Ook noemt hij de fitbit, die Scott ook kent, waar je niet alleen je activiteiten bij kunt houden, maar ook het slapen en je terug kunt zien of je onrustig bent geweest, tussentijds wakker. Scott vindt de 100 dollar die de fitbit kost een prijs waarvoor hij hem zeker zou kopen. Scott noemt nog de Zeo (myzeo.com, maar die site lijkt nu niet meer die voor het product te zijn), dit was een soort wekkerradio wat je slaapcyclus bij hield en koste rond de 300 euro. Scott is een goede slaper, dit kastje bevestigde dat en daarom bracht Scott hem na de proefperiode weer terug (ook omdat het 300 euro was en geen toegevoegde waarde). Er worden geen andere gadgets in deze uitzending genoemd.