De 10 van Scott Hanselman - podcast 641 tot en met 650

Ingediend door Dirk Hornstra op 11-oct-2021 21:06

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 641: Scott spreekt met April Wensel over "compassionate coding". Deze uitzending gaat meer over de "soft skills". Ik beluister de podcasts van Scott meer voor de "tips en tools", dus deze uitzending vond ik niet heel interessant. April haar eigen website is hier te bekijken: link.

PC 642: Scott spreekt met Steve Sanderson over Blazor, het met web assembly zorgen dat je C# code kunt gebruiken in het cliënt-side deel van je browser. Steve heeft knock-out gemaakt: link. Ten tijde van deze uitzending is het nog experimenteel. Silverlight was ook een applicatie in de browser, maar dat hing heel erg op plug-ins. Steve legt uit hoe het werkt, hoe javascript ook gecompileerd wordt. Er zijn verschillende soorten van .NET, .NET framework, Core CLR, Mono. Mono wordt steeds meer uitgebreid en stabieler. Mono draait op veel systemen, onder andere als basis voor Unity. Xamarin gebruikt Mono. Daarom wordt het voor Blazor gebruikt. Scott heeft gezien dat Mono op de Nintendo Wii gecompileerd werd. Een mogelijke concurrent hiervoor was Core RT, voor low-resource embedded devices, maar dat framework was nog lang niet uitontwikkeld. Missende zaken worden door javascript ondersteund. Daarmee kan redelijk simpel fall-backs met polyfills opgelost worden. Het compileren naar web-assembly wordt vaak met Emscripten gedaan: link. Steve zijn eigen site is hier te bekijken: link. Ik moet nog steeds de voorbeelden doorlopen, experimenteren en kijken of ik een redelijk simpele web-applicatie kan maken. Interessante uitzending!

PC 643: Scott spreekt met Julia Evans over hoe je kunt leren om een "wizard programmer" te worden. Julia maakt "zines", boekjes die ze tekent met "stok-mannetjes" waarin een technisch issue besproken en uitgelegd wordt. De site hiervoor kun je hier bekijken: link. Doet me een beetje denken aan "Hey Scripting Guy" van Microsoft: link. Maar goed, je kunt deze uitzending dus wel overslaan. Julia haar site is hier te bekijken: link.

PC 644: Scott spreekt met Ben Wheeler over het lesgeven in programmeren aan kinderen en "andere mensen". Ben doet dat met Scratch: link. Deze uitzending kun je overslaan. Ben zijn eigen site is hier te bekijken: link.

PC 645: Scott spreekt met Laura Frank Tacho over containers. Laura is vanaf het begin van Docker een fan: docker-site. Linux had al containers, zoas Docker zelf zegt zijn zij niet de bedenkers van containers. Maar ze hebben het wel algemeen beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. De walvis die in het logo van Docker gebruikt wordt heet Moby Dock: link. Er is nog een andere walvis, Molly Dock, maar dat is dus een echte walvis, dat wordt toegelicht op dit blog: link. De open-source componenten zijn gratis beschikbaar via het Moby project: link / github. Er zijn nog andere projecten. Zo is er linux-kit, waarmee je zelf een soort minimale Linux kunt maken: link. Kubernetes komt ter sprake, dat is voor aansturing van containers: link. Een laag boven Kubernetes is Istio: link. Laura haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 646: Scott spreekt met Tara Raj over Linux op Windows met WSL. Je kunt meerdere sub-systemen draaien (meerdere Linux versies). Dit geeft Scott ook aan, zo heeft hij 2 verschillende Ubuntu-versies. WSL zorgt dat de sys-calls naar Windows doorgestuurd worden. Ik start wel eens wsl (dan start je de Linux versie), Scott geeft aan dat hij in de command-prompt wel eens bash uitvoert, hier moet ik nog eens naar kijken. Ten tijde van deze uitzending is 85% van de systeem-acties werkend. Maar daarmee is wel het grootste deel gedekt. Door user-feedback wordt gekeken welk deel van de 15% met prioriteit opgepakt moet worden. Met wslconfig (c:\windows\system32\) kun je onder andere instellen welke Linux-distributie je als default wilt instellen (bijvoorbeeld voor het bash-commando). En als je zelf een package wilt maken om een eigen Linux te draaien: dat kan! Met de tool die de leverancier ook gebruiken: WSL Distro Launcher: link. Het beste is om hier te beginnen: aka.ms/wsl

PC 647: Scott spreekt met advocaat Gary Nissenbaum over hoe de GDPR (Europese privacy-regelgeving) de Amerikaanse samenleving beïnvloedt. Het recht om vergeten te worden, in- en out- opten van bepaalde voorwaarden. Het wordt in de uitzending duidelijk dat het een zootje is. De Amerikaanse regering bemoeit zich er niet mee, had een afdeling voor zulk soort zaken (office of technology assesment), maar die is in 1995 gesloten. De hoorzitting van Mark Zuckerberg liet al zien dat er geen IT-kennis was. Sommige staten beginnen nu hun eigen regels op te stellen. Waarmee je iets probeert af te schermen wat niet af te schermen is. Of wel, door bijvoorbeeld buitenlandse bezoekers een zwarte pagina / access denied terug te geven. Maar dat mag nooit de bedoeling zijn. Gary is eerder in een uitzending geweest, in podcast 601: link. Voor "ons" niet echt van toegevoegde waarde, maar iets waar we zelf waarschijnlijk ook al lang achter zijn: je wordt schijtziek van al die cookie-meldingen e.d. Het idee was goed, de uitwerking is beroerd.

PC 648: Scott spreekt met Dr. Nicole Forsgren over devops. Nicole heeft een rapport uitgebracht over "accelerate the state of devops strategies for a new economy". Ze heeft ook een boek uitgebracht, "Accelerate". Onder andere over het releasen van software. Sommige bedrijven releasen elke week. Andere bedrijven releasen 1x per half jaar of per jaar. Omdat dan "voorzichtig" de updates doorgevoerd kunnen worden. Onderzoek wijst juist uit dat het dan vaker fout gaat en het moeilijker is om een "rollback" uit te voeren. De "high-performers" zijn de bedrijven die zich richten op snelheid en stabiliteit. Op de momenten dat er druk op zit, "iets moet af en dat moest eigenlijk gisteren al", vaak wordt dan het testen overgeslagen. Maar dat is juist het scenario waar er getest moet worden, omdat er waarschijnlijk meer fouten gemaakt worden dan in een periode waarbij "rustig" ontwikkeld kan worden. De developers die "cloud development" volgen zijn het meest succesvol. Bij de enquete van Nicole zeiden veel bedrijven al in de cloud te werken, maar veel zeiden daar geen extra voordelen van te hebben. Waarschijnlijk hebben deze zich niet aan de 5 karakteristieken van cloud computing gehouden, deze worden door NIST uitgewerkt. Volgens die site gaat het om on demand self service, grote netwerktoegang, resource pooling (dus delen tussen meerdere instanties), snelle elasticiteit: het wordt druk op de site, snel een extra server bij schalen en meetbare service: link.  Nicole haar eigen site is hier te bekijken: link. Deze uitzending zou je over kunnen slaan.

PC 649: Scott spreekt met VM Brasseur die veel met open source werkt en daar een boek over geschreven heeft met de titel Forge your future with open source. Veel developers gebruiken open-source projecten. Want als die code er is, dan hoef je het zelf niet meer te bedenken. Maar wat terug doen, zelf je bijdrage leveren, dat gebeurt vaak niet. Dat geldt ook voor mij, ik moet mijn eerste Pull Request voor Umbraco nog maken. Het boek gaat niet alleen over het technische deel, maar ook over de menselijke interactie. Je bijdrage kan geweigerd worden. En dan? Mocht je de stap willen nemen om bij te gaan dragen aan open-source projecten is dit boek waarschijnlijk aan te raden. Mocht je daar niet in geinteresseerd zijn, dan kun je deze uitzending wel overslaan. Vicky haar eigen site is hier te bekijken: link.

PC 650: Scott spreekt met Mark Rendle over .NET core global tools voor developers. Mark noemt NodeJS wat een tool is die uitgebreid gebruikt wordt. Webpack, Uglify, Sass zijn een aantal voorbeelden van tools die hiermee kunnen werken. En zo kun je nu ook met het command "dotnet" werken, met nuget-packages. Met dotnet tool list --global waar je kunt zien welke globaal geïnstalleerd zijn. Mark noemt een tool die hij gemaakt heeft, een "unpackage"-tool, die kun je vinden op zijn Github-pagina: link. Op deze site van Microsoft wordt verder uitgelegd hoe je een globale tool kunt installeren: link. Ik vraag me af of je dat kunt doen voor nuget-packages die je in meerdere projecten gebruikt. Elke keer krijg je een grote map met de naam "packages" waar elke keer zo'n beetje hetzelfde in staat en wat dus flink wat schijfruimte inneemt. Nog maar eens naar kijken dus. Mark werkt aan de site Visual ReCode: link. En de man heeft een cool blog: rendle.dev