Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives
PC 631: Scott spreekt met Microsoft CTO Kevin Scott over hoe je een CTO wordt. Scott heeft bij Google en LinkedIn gewerkt (link). En ook Kevin heeft een podcast, "behind the tech": link.
PC 632: Scott spreekt met Eric Heutchy over backward compatibility van de xBox one X enhanced games en de Heutchy Methode. De xBox One die gemaakt is heeft intern een emulator die een xBox 360 emuleert, en deze zorgt vervolgens dat de 4K-output aangeleverd wordt. Zoals Scott zegt: als ik het spel zie, is het beter dan hoe het in mijn herinnering was. Scott deelt hier ook 2 screenshots waarbij je duidelijk het verschil kunt zien: link.
PC 633: Scott spreekt met Ahmed Abdall over of je Engels moet spreken om te kunnen programmeren. Ahmed komt van oorsprong uit Soedan en is op 9-jarige leeftijd naar Amerika verhuisd. Hij heeft een programmeertaal voor kinderen, in Arabisch gemaakt met de naam Noor: github-link. Alles is daarbij anders, zo lees je niet van links naar rechts, maar van rechts naar links. Ahmed is geïnspireerd door Ramsey Nasr die Qalb gemaakt heeft: link en github. Hij las het boek "Create your own programming language (link)", wat de maker van Coffeescript ook geïnspireerd heeft. Hij heeft vervolgens geprobeerd om Python om te zetten naar een Arabische variant, maar dat lukte niet. Hetzij doordat zaken niet UTF-8 waren of om andere redenen. Dus is Ahmed vanaf 0 begonnen. Hij maakt gebruik van PEGjs, een parser voor grammatica (link). PEGjs gebruikt EBNF voor de syntax (wikipedia-link). Later kwam Ahmed Ohm tegen, dat is gebaseerd op PEGjs en ik heb het idee dat hij deze tool had gebruikt als die er al was geweest, site en github-repo.
PC 634: Scott spreekt met Mark Downie over een nieuw leven voor oude software, in dit geval Dasblog Core. Dasblog is het CMS wat Scott al heel lang voor zijn site gebruikt. Geen database, maar bestanden die als XML per dag weggeschreven worden. Ook Mark was daar een fan van. Het is gebaseerd op Windows Forms, dus een URL die eindigt op .aspx. Ze hadden al eerder een poging gewaagd om het project om te zetten naar .NET core, maar die 1e versie was niet toereikend. Tijdens deze podcast wordt duidelijk dat Mark het project overgenomen heeft, het overzetten naar .NET core voortvarend gaat en dat ook veel developers via push-requests hun steentje bijdragen. Mark zijn eigen site is hier te bekijken en het lijkt erop dat ik weer een nieuw blog gevonden heb om te volgen, interessante artikelen: link. Clemens Vasters heeft DasBlog opgezet, uitleg op de site van Microsoft: link, het core-project is hier op Github te vinden: link.
PC 635: Scott spreekt met Caitie Mccaffrey over Azure Sphere en de "nieuwe Linux van Windows". Scott heeft al eens eerder met Caitie gesproken, podcast 358: link, waarbij ze toen bij het bedrijf werkte wat de Halo-game maakte. Inmiddels werkt ze bij Azure. Azure Sphere is een tool-set voor het beveiligen van IoT apparaten. Zo noemt Scott een LED lamp die online kan gaan, via een Kickstart-project gekocht, maar de leverancier bestaat niet meer: geen updates meer, dus als er een "gat" in zit waarmee hackers binnen kunnen komen, ben je de Sjaak. Hardware-leveranciers kunnen hun chips laten certificeren door Azure Sphere. Met het Azure Sphere besturingssysteem kan via het online cloud-security programma gezorgd worden dat je apparaten veilig blijven. Ook leveranciers kunnen hiermee updates naar hun apparaten sturen. Het werkt niet met wachtwoorden e.d., maar op basis van certificaten. Caitie noemde ook al de 7 basisprincipes:
- Een solide hardwarevertrouwensbasis
- Beveiliging in de diepte
- Kleine, vertrouwde computingbasis
- Afbakenen
- Verificatie op basis van certificaten
- Foutrapportage
- Hernieuwbare beveiliging
De certificaten noemde ik al, ook de foutrapportage is van belang (als een hacker probeert met overflows van het geheugen het systeem te kraken treden er fouten op, als die ergens gelogd worden en te monitoren zijn, kun je ook actie ondernemen). En het punt van hernieuwbare beveiliging. Er worden nieuwe trucs geprobeerd, dan moet je ook nieuwe beveiliging kunnen toevoegen om dat af te vangen.
PC 636: Scott spreekt met dr. Neil Brown over tips voor het lesgeven over programmeren. Neil heeft een artikel gepost over "de 10 tips voor het lesgeven over programmeren", hier na te lezen: link. Vaak denkt iemand "ik kan dit niet" of "ik ben hier niet goed in" en wordt het dan een self-fulfilling-prophecy. Neil zijn eigen site is hier te bekijken: link. Niet een heel boeiende uitzending.
PC 637: Scott spreekt met Kristen Leake over of een Programming Bootcamp "iets voor jou" is. Kristen heeft een master Journalistiek gedaan, geen ervaring met programmeren, maar besloot toen om een bootcamp te volgen. Daar zitten ook bedrijven tussen die alleen geld uit je zak kloppen, dus haar advies is om persoonlijk van tevoren langs te gaan om te kijken wat voor mensen het zijn. En als het kan ook mensen die eerder de bootcamp gevolgd hebben vragen wat ze ervan vonden. Kristen is (was?) actief op Youtube: link. Ook deze aflevering zou je over kunnen slaan.
PC 638: Scott spreekt met Patricia Aas van browser Vivaldi over C en de mono-cultuur van browsers. Patricia is een C++ programmeur. Patricia haar eigen site is hier te bekijken, ziet er erg cool uit!: link. De uitzending gaat over browsers in het algemeen, hoe er steeds "minder soorten" komen. Hoe veel browsers nog desktop-gericht zijn, terwijl veel sites mobiel bekeken worden. Ook hier niet veel toegevoegde waarde, maar de site van Patricia is de moeite waard om te bekijken.
PC 639: Scott spreekt met Maurice Cherry over zichtbare designers. Maurice is designer, werkt veel op Windows en ergert zich eraan dat bepaalde tools alleen beschikbaar zijn op mac of windows en niet op beide. Maurice heeft een eigen podcast, waarin hij gekleurde designers en developers interviewt. Bekende namen, maar ook "newbies". Maurice zijn eigen site is hier te bekijken: link. Daar is ook een menu-item "podcasts" en het lijken er meerdere te zijn. Waar hij een prijs voor gewonnen heeft (en deze podcast met gekleurde gasten) is Revision Path en onder andere hier te vinden/beluisteren: link. Ah, er is ook een eigen website voor: link. Maurice werkt aan Glitch, een online soort editor waar je een app kunt bouwen, geen codepen, geen IDE, een beetje geocities-achtig: link. Ik ben geen designer, vind het wel supertof wat er soms gemaakt wordt, dus even de namen die in deze uitzending genoemd worden: Kristy Tillman (twitter, linkedin), deed design bij Slack, Eddie Opara (linkedin) en Sarah Huny Young (twitter, site). Bij design denk je voornamelijk aan "visuele zaken", dus een podcast, ik denk niet dat ik deze ga beluisteren. Maar voor de designers onder ons, misschien is het wat. Bij de podcasts krijg je trouwens op de site ook het transcript, dus je kunt het snel doorlezen om een indruk te kijken of iets een interessante podcast is.
PC 640: Scott spreekt met Nicolas Steenhout over web-accessibility en gefocust zijn op a11y. Na 10 jaar heeft W3C een versie 2.1 uitgebracht van de Web Content Accessibility Guidelins (link), van iets wat in 2008 als versie 2.0 uitgebracht is. Scott vraagt of dit dan eigenlijk niet versie 3.0 zou moeten zijn. Dat is het dus niet, die moet er nog komen, maar er waren in deze 10 jaar een aantal zaken waarvan duidelijk was: dit moet nu aangepast/toegevoegd worden aan versie 2 en daarom wordt het versie 2.1. Je denkt bij "accessibility/toegankelijkheid" aan mensen met een beperking, maar uiteindelijk zijn het zaken waar we allemaal wat aan hebben. Je computer kunnen besturen met spraak omdat je geen toetsenbord kunt bedienen, inmiddels gebruikt een groot deel van de mensen Alexa of Siri. De regels voor contrast. Een grijze tekst op grijze achtergrond is slecht te lezen, ook door mensen die wel goed kunnen zien. En als je het op de scherm van je mobiel ziet, waar de zon op schijnt, dan is het ook voor de visueel niet beperkte kijker niet te lezen. De "regels/adviezen" zijn er dus voor iedereen. Zo noemt Nicolas ook het in kunnen stellen op oriëntatie, dus portret of landscape. Sommige mensen hebben een tablet/mobiel op hun rolstoel vastgeklikt en kan dat niet gedraaid worden. Ook weer handig voor de mensen die met 1 hand wat moeten bedienen en hun rotatie "vast" moeten houden. Scott noemt ook het voorbeeld van dat je voor het geven van feedback je telefoon moest "schudden". De gehandicapte zonder armen kan dus geen feedback geven, de parkinson-patiënt is de hele tijd bezig om feedback te geven. Iets wat eerst "leuk en handig" lijkt, wordt uiteindelijk een onmogelijke feature. Nicolas zijn eigen site is hier te bekijken: link. Volgens Nicolas is niet alles goed te testen, maar met wat tools kun je in ieder geval basis-testen uitvoeren. Zo heb je Axe van Dequeue, waarbij je een plug-in in Chrome/Firefox kan toevoegen: link. En er is een commerciële partij die hun diensten aanbiedt, Tenon: link. W3C werkt traag, maar uiteindelijk komen we er wel. Ik zie dat er nu een voorstel voor een versie 2.2 is, die versie kun je hier bekijken: link.
Scott noemde ook nog een podcast, daardoor kwam ik op deze pagina: link. Zo vond ik hier een checklist voor WCAG 2.1, misschien wel handig: link. En zo te zien moet ik voor de podcasts op deze site zijn: link.