De 10 van Scott Hanselman - podcast 611 tot en met 620

Ingediend door Dirk Hornstra op 13-sep-2021 21:16

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 611: Scott spreekt met Paige Bailey over machine learning. Paige haar eigen "site/pagina" is hier te bekijken: link. En eigenlijk is dat gewoon de startpagina van haar Github, waar ze op dit moment 107 projecten heeft. Netjes! Link. Iemand die Paige heet en online de alias "dynamicwebpaige" gebruikt is übercool. De uitzending zelf is niet heel interessant, die zou je over kunnen slaan.

PC 612: Scott spreekt met Alex Ellis over Serverless en openfaas. Alex heeft op zijn Github 376 projecten: link. Scott kwam Alex zijn blog tegen waar veel informatie op staat: link. Hij is met projecten met Raspberry Pi's bezig en heeft daar zelfs een Kubernetes cluster op gebouwd! Zo is er een project, colorisebot, die zwart-wit foto's voor je kan inkleuren (link). Hierbij wordt gebruik gemaakt van min.io, waarmee je in elke cloud een soort S3 opslag uit kan voeren, voor het dashboard wordt Grafana (link) gebruikt.

PC 613: Scott spreekt met Lena Hall over functional programming, F# en cloud containers. Lena haar eigen site is hier te bekijken: link. Deze uitzending heeft niet echt toegevoegde waarde.

PC 614: Scott spreekt met Troy Hunt over "staying secure en getting pwned". In podcast 372 heeft Scott ook met Troy gesproken: link. Troy heeft gesproken met een groep mensen van de regering over de data-breach van Equifax (link). De site haveibeenpwned.com is van Troy. Hij verzamelt data en zet ze hier, zoekbaar, online. Het is gratis, maar Troy moet voor bepaalde zaken wel betalen. Dus hij heeft een coole donatie-pagina: link. Ook hier wordt nog even de pineapple genoemd, mensen verbinden met de hotspot en alle http-verkeer gaat via jouw computer... link. HTTPS verkeer kan niet bekeken worden. Let's Encrypt, met de gratis SSL certificaten wordt genoemd, inmiddels zijn ze zo'n beetje de #1 provider. Het verschil tussen een DV (van let's encrypt) en een EV is dat je een groene balk + naam van de eigenaar ziet. Maar uiteindelijk maakt het niet uit, de grote partijen, Facebook, Twitter, die gebruiken het allemaal niet. Iemand reageerde dat Twitter wel een EV had, later blijkt dat dit afhankelijk is van de locatie waar je zit. Dus Troy die expert is en daarop let, was het nog nooit opgevallen. Dus extra geld betalen voor een EV, het klinkt niet als een noodzakelijk iets.

PC 615: Scott spreekt met Elvis Chidera over het programmeren op een Nokia feature mobiel, de 2690. Deze Nigeriaan is gestart met programmeren op zijn Nokia telefoon (hij had geen laptop). Met het xx9 toetsenbord, dus voor een f 3x een 2 intoetsen, etc. Hij wilde een alternatief voor Facebook maken, dat is niet gelukt. Daarna heeft hij een tool gemaakt waarmee je SMS-jes naar een groep mensen kon sturen (als je een groep mensen een gelukkig nieuwjaar wilde wensen moest je dat op je mobiel stuk-voor-stuk doen). Elvis zijn eigen site is hier te bekijken: link. Ten tijde van het gesprek werkt hij bij dotlearn.io, dit verwijst door naar vectorly: link, met een eigen Github: link. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 616: Scott spreekt met Alfonso Garcia Caro over de tool "Fable", waarmee je code van F# kunt overzetten naar Javascript. De code gebruikt daarvoor ook Babel: link. Voor het real-time verversen van code wordt webpack gebruikt: link. Via de repl kun je online code testen: link. Scott en Alfonso hebben het over Pixi JS die gebruikt wordt en een voorbeeld-pagina met onder andere Mario. Ik heb deze pagina gevonden: link, maar die lijkt verouderd. pixijs.com is offline, maar de code staat nog wel op Github: link. Ook wordt Elm genoemd, gelijk aan F#, kan ook naar Javascript omgezet worden. Voor de CSS wordt het Bulma-framework gebruikt: link en omdat er React gebruikt wordt, gebruikt Alfonso Fulma, wat een wrapper met bulma is: link. De uitzending voegt niet veel meer toe dan wat ik hier genoemd heb, dus zou je over kunnen slaan. Wel ga ik hier wat mee doen, want het lijkt me tof om iets in F# te maken en dat vervolgens met javascript "client-side" in de browser kan gebruiken.

PC 617: Scott spreekt met venture capitalist Sarah Kunst van Proday over empathie in technology product design. Algemene verhalen over hoe producten voor meer mensen geschikt gemaakt kunnen worden, je kunt deze uitzending overslaan.

PC 618: Scott spreekt met Dr. Krysta Svore over kwantum computing. Krysta werkt bij Microsoft, ten tijde van deze uitzending zij er in Azure simulatoren beschikbaar en is Q# uitgebracht om met kwantum-zaken te kunnen programmeren. Conclusie van Krysta is dat dit in de cloud gaat draaien en je later niet een PCI kaart met kwantum-processor in je computer gaat steken, die worden namelijk zo gekoeld, dat krijg je in een normale pc niet voor elkaar. Start met de development kit: link. Ga vervolgens naar deze pagina om een aantal testprojecten te maken en te ontdekken hoe het werkt: link. En over de werking in Azure e.d. kun je hier meer lezen: link. Over de Q# bibliotheken e.d. kun je hier meer lezen: link.

PC 619: Scott spreekt met Ryan Kazanciyan over de serie Mr. Robot. Een serie die ik (nog) niet gezien heb, maar wel mee zou willen starten. Want het lijkt me een coole serie. Het gaat over een hacker / hackers, Ryan is de technisch consultant voor deze serie. In de meeste films is het deel waarin iets "gehackt" wordt van een bedroevend niveau, omdat dit het essentiële deel van de show is worden er realistische hacks uitgevoerd. Zo heeft Ryan wel eens een trojan op een eigen computer laten uitvoeren en heeft daar de beelden van gebruikt. Alle zaken die getoond worden zijn met Flash gemaakt, zoals Ryan zegt, de enige sector waarin zo'n beetje Flash nog gebruikt wordt. Ryan zijn speakerdeck is hier te bekijken: link. En volgens zijn LinkedIn werkt hij inmiddels als Security Partner van Facebook, tijdens de uitzending was hij chief security architect van Tanium. Ook een leuk weetje, de IP-adressen die genoemd worden leiden vaak naar een website waar je puzzels m.b.t. Mr. Robot kunt doen. Ben je een fan van de serie, dan misschien beluisteren, anders zou je deze op zich wel over kunnen slaan.

PC 620: Scott doet een gedeelde podcast met Jessica Rose over het "slechtste advies aller tijden". Mensen kunnen slechte adviezen die ze gekregen hebben insturen, in deze podcast worden er 2 besproken, in de podcast van Jessica Rose 2 andere, ze doet de "Persuit" podcast: link, website: link. De eerste persoon die wat ingezonden heeft, is onderdeel van een projectgroep die mensen geïnterviewd hebben, een prototype gebouwd hebben en vervolgens te horen kreeg: "als je wilt dat mensen je geloven, moet je bij sales gaan werken". Dit is geen advies, dit is "gewoon" iemand dissen. Jessica is iemand die zelf bepaalt welke kleren ze draagt e.d. en wordt bij evenementen vaak aangesproken alsof ze van sales is, maar ze zit zelf meer in de technische hoek. Mensen doen aannames en vaak zijn die fout. Stel open vragen en start niet vanuit je eigen (voor) oordelen. Een andere persoon, Haily, kreeg van carriere-adviseurs het advies om een lager salaris te vragen. Dat is gewoon superslecht advies. Want op die manier komt je met een bepaalde indruk het bedrijf binnen: laag salaris, dan kan hij/zij vast ook minder. En blijf je vaak achter lopen. Jessica geeft aan dat een "leugentje om bestwil" niet altijd verkeerd is. Jessica haar eigen site is hier te bekijken: link. Deze uitzending kun je overslaan.