De 10 van Scott Hanselman - podcast 371 tot en met 380

Ingediend door Dirk Hornstra op 01-mar-2021 19:22

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 371: Scott spreekt met Brian Pugh over de integratie van Lucidchart met Office en het open web. Scott geeft aan dat hij Lucidchart gebruikt met Google Apps. Je kunt er grafieken mee maken, een soort Visio (wat Microsoft heeft). Microsoft wilde Lucidchart graag integreren met Microsoft Office en Brian en zijn team stond daar eerst wat sceptisch tegenover, want gaat Microsoft het dan niet ombouwen naar een eigen Visio, maar met de open standaarden die gebruikt worden geeft dat Brian en zijn team voldoende vertrouwen om eraan mee te doen. Je laadt een soort Internet Explorer in Microsoft Word en kunt zo grafieken in je documenten plaatsen. En ook online bewerken en dan de bijgewerkte thumbnails in Word terug zien. Doordat het HTML is, kan er veel hergebruikt worden van wat er ook op de eigen site gebruikt wordt. En bij bugfixes/uitbreidingen hoef je niet te wachten op een market-place beheerder die je update doorvoert, het is direct zichtbaar. En toen vroeg ik me af, kan dat nog steeds? Want ik heb eigenlijk nooit iets binnen Word met een "marketplace" gedaan. En inderdaad. Als je naar Invoegen gaat en dan het pijltje bij mijn apps, alles weergeven en zo kan ik het toevoegen. Ik krijg daar wel de melding dat Internet Explorer uitgefaseerd gaat worden, dus je moet met Word e.d. al over naar Microsoft 365.

PC 372: Scott spreekt met Troy Hunt over "are you secure", WIFI  honeypots, pineapples en SSL. Als je ergens gaat inloggen, zorg altijd dat dit via SSL gaat (dus HTTPS in je browser). Vroeger had je nog wel dat je alleen een deel HTTPS had en terug op de site, dat je weer via HTTP surfde. Door de Lets Encrypt certificaten hoeft dat niet meer. In de uitzending komen ook WIFI-netwerken voorbij die niet beveiligd zijn met een wachtwoord. Als er eens verbinding gemaakt is en je telefoon of ander apparaat ziet "hetzelfde" apparaat (dezelfde naam) online komen, dan wordt daar automatisch verbinding mee gemaakt. Troy gebruikt de WIFI pineapple, waarmee je pen-testen kunt doen. Voor honderd dollar te koop op hak5.org. Troy is ook degene die de site https://haveibeenpwned.com/. Een goede site om te controleren of jouw e-mailadres waar je je mee aanmeldt bij sites ook ergens in een lek/hack terechtgekomen is. Troy zijn eigen site is hier te bekijken: https://www.troyhunt.com/

PC 373: Scott spreekt met Mark Rendle over het feit dat hij een desktop developer was, maar nu overgestapt is naar web-development.  Tijdens Build 2011 was hij nog geen javascript-fan. Maar met de huidige ontwikkeling van ajax e.d. begint hij steeds meer te zien dat de mogelijkheden bij web-development steeds beter worden. Ook CSS heeft meer de voorkeur dan de XAML waar hij eerst mee werkte. Deze aflevering kun je overslaan.

PC 374: Scott spreekt met dr Anthony Hylick over big data low, power analyzing en hard drive energy consumption. Hij heeft voor zijn doctoraat onderzoek gedaan naar harde schijven (dus die met draaiende schijven, voor de SSD) en het verbruik van energie. De arm met naald die het uitleest (net als een grammafoonplaat) neemt meer vermogen als deze steeds heen en weer moet gaan. Zo komt naar voren dat in de buitenste sporen het best / energiebesparend gewerkt kan worden, waardoor je minder/geen data aan de binnenkant van de schijf zou moeten zetten. Software werkt daar (nog?) niet  echt mee. Want zou je bijvoorbeeld naar SQL Server kijken, dan zou in dat geval het slim zijn om de databases aan de buitenkant te zetten en de .BAK (back-up) bestanden aan de binnenkant, omdat je die alleen nodig hebt als je een restore wilt gaan doen. Scott vraagt hem, omdat de SSD's eraan komen, of zijn werk straks achterhaald is. Anthony denkt dat voor bijvoorbeeld back-ups dat niet zo is, dan zal een harde schijf eerder een vervanger voor tape zijn. Scott komt nog even terug op een stukje historie, vroeger was de harde schijf en de controller die erbij horen een eenheid: anders werkte het niet.

PC 375: Scott spreekt met Paul Betts en Justin Spahr Summers over de cultuur en op afstand werken bij Github. Er worden veel tools gebouwd, die ook zelf gebruikt worden. En het wordt wel in overleg met de collega's gedaan, als die het superdruk hebben, ga je natuurlijk helpen en niet met je eigen "leuke project" bezig. Zo hebben ze verschillende chatrooms (hiervoor wordt Campfire gebruikt). Campfire was een los product, maar is nu geïntegreerd in Basecamp: link. De Githubbers hebben hier een soort bot-account voor gemaakt, de HuBot, op basis van node die bijvoorbeeld giphy's e.d. kon doen op basis van keywords. Later konden er zelfs omgevingen mee gedeployed worden.

PC 376: Scott spreekt met Raquel Velez over nodejs. Met nodejs kun je behalve cliënt-side javascript ook server-side javascript uitvoeren. Raquel noemt het framework Express: link,  FlatIron: link en Shepherd: link. Ook heb je jade: link, wat de templating-engine van nodejs is en je gebruikt stylis: link voor de CSS. Ook komt de programmeertaal Scheme voorbij, wat een redelijk exotische programmeertaal schijnt te zijn (oud als ik het zo zie). Meer informatie is daarover op wikipedia te vinden: link. Het gaat over het doorgeven van functies naar andere functies, iets wat javascript ook doet. Raquel werkt met nodejs in Sublime en gebruikte jslint om controles uit te voeren. Maar om meer inzicht te krijgen/te leren heeft ze het uitgeschakeld, zodat ze zelf naar de oorsprong van de fout moet zoeken. Raquel noemt ook nog even Mocha, een framework waarmee je javascript-code kunt testen: link.Raquel haar eigen site is hier te bekijken: https://rckbt.me/

PC 377: Scott spreekt met Mads Kristensen die Web Essentials gemaakt heeft. Hij heeft het net voor dit gesprek ook Open Source gemaakt. En een deel is nu al standaard ingebouwd in Visual Studio. Op github lijkt me dit de meest recente repo: https://github.com/madskristensen/WebEssentials2019 Ook een aantal "templating-engines" komen voorbij, zoals Mustache (link) en Handlebars (link). Een onderdeel is dat getoond wordt welke browserversie jouw CSS wel/niet ondersteunt, Mads zegt dat dit in XML-files opgeslagen wordt. Mads had hier een eigen site voor, realworldvalidator.com, maar die site doet nu niets meer. Je kunt hier via de wayback-machine nog even zien hoe het was: link. Ook is Mads bezig geweest met BrowserLink (codenaam Artery). Maar volgens mij is het nu "Browser Sync", de repo op Github staat hier: https://github.com/madskristensen/BrowserSync. Mocht je de sessie van Mads op Build 2013 terug willen zien, de video staat op Channel9: link. Oh ja, de webdeveloper checklist is ook van Mads en hier op Github te vinden: https://github.com/toptal/BestPracticesChromeExtension

PC 378: Tijd voor een hanselminutiae 12 met Richard Campbell waarbij ze het nog even hebben over het "Build-event" van Microsoft dit jaar waar ze beide gesproken hebben. Scott heeft een Kindle Paperwhite waar hij niet zo tevreden over was, maar toen hij het hoesje erbij had, was het wel een prima apparaat. Scott heeft voor een weekend in New York zijn iPhone omgewisseld voor een Lumia Windows phone. Als hij na de tijd weer naar zijn iPhone teruggaat, valt hem op dat de iconen niet "live tiles" zijn. Op de Lumia toont dat al data, terwijl ze op de iPhone redelijk statisch zijn. Scott en Richard zijn lovend over Here Transit. Het gaf Richard de melding dat op het station waar hij heen ging een incident was en hij dus vertraging zou hebben. En door op "alternatives" te klikken, kon hij een ander station kiezen. Here Transit is hier te vinden: link en heeft zo te zien ook een API die je kunt gebruiken: link.

PC 379: Scott spreekt met Dan Bricklin over het verleden en de toekomst van computers. Scott en Dan hebben het eerst over het overlijden van Douglas Enkelbart, de uitvinder van de muis. Er is een site voor legacy-website opgezet, waar je ook zijn demo uit 1968 kunt zien: link. Dan heeft een erg succesvolle app gemaakt: Notetaker HD: link. Voor zijn facturatie e.d. bleek dat Alpha Software die functionaliteit had. Bij Alpha zat een kennis van hem, hij had daar wat voor gebouwd en is bij hun aan de slag gegaan: link. Dan zijn website ziet er old-skool uit: http://www.bricklin.com/

PC 380: Scott spreekt met Jim Wang over de problemen die je met web development tegen kunt komen. Scott heeft zijn eerste Single Page Application gebouwd: keysleft.com. Samen met Stewart Beck, die het knock-out deel voor zijn rekening nam. Maar dat zorgt er dan weer voor dat je veel moet console.log-acties moet doen om bij problemen de oorzaak te vinden. File-upload komt voorbij, waarbij dit vroeger nog niet goed ondersteund werd in je browser, waarbij een Flash- of Silverlight-component de upload-actie (en ook afgebroken uploads kunnen vervolgen) uitvoeren. Ook het klembord is niet altijd (goed) toegankelijk.