De 10 van Scott Hanselman - podcast 411 tot en met 420

Ingediend door Dirk Hornstra op 29-mar-2021 21:13

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 411: Scott spreekt met James Friend over zijn virtualisatie-project: hij heeft een emulator van een mac gemaakt die je in de browser kunt runnen! Het is een beetje inception: je draait op een besturingssysteem een programma, je browser, en in die browser draai je... een besturingssysteem! Waar je ook weer een browser in zou kunnen laten draaien.. Wow! Ik vind het echt supercool dat je dit kunt, respect! James zijn eigen site (met daar ook de emulators) kun je bekijken op https://jamesfriend.com.au/. Daar draait ook de originele Wolfenstein "3D", ik moest toch weer even het eerste level spelen: link. James zijn Github repo's zijn hier te vinden: link. James is gestart met PCE (PC Emulator, C code van Hampa Hug (link)) en met behulp van Emscripten (link) is het omgezet naar Javascript. Een uitermate boeiende uitzending hoe hij uitlegt hoe het werkt en hoe hij uiteindelijk resultaat kreeg. Je hebt geen echte floppy-disk en geen "echt geheugen", dat zijn zaken die de emulator dan afhandelt. De grafische output moet op 1 of andere manier naar het canvas in je HTML. Dat staat "ergens" in het geheugen. Hoe hij eerst geen beeld kreeg en dat bleek te komen doordat er ergens een continue loop in de code draait, de browser wacht maar op response, maar krijgt niets binnen. Door er cycles van 10.000 batches van te maken krijgt James uiteindelijk logging en ook de output naar het scherm. Uitleg over geheugenlocaties die hij met documentatie van een ander project kon toewijzen aan de positie van de muis op het scherm. Wow!

PC 412: Scott spreekt met Rushaine McBean over unit testen voor javascript met "Jasmine". Javascript draait niet meer alleen in je browser (node, Google V8) en de dames geven aan dat ook voor het testen je de code anders zult moeten opzetten. De code voor Jasmine staat op Github: link.

PC 413: Scott spreekt met Katherine Moss, een blinde software-techneut. Scott benoemt in deze uitzending ook dat hij vroeger problemen met zijn zicht heeft gehad, jampot-glazen, struikelen, maar na het laseren is dat opgelost. Katherine kan nog wel wat kleuren zien en verschil tussen licht en donker, maar de ingrediënten op een potje lezen, dat lukt niet. Ze gebruikt een aantal screen-readers, omdat de ene weer meer of andere dingen kan dan de andere. Ze noemt Jaws, het programma dat ook in podcast 125 voorbij kwam. Tijdens de uitzending gebruikt ze nvda, wat staat voor non visual desktop access. De site voor deze software is: https://www.nvaccess.org/. Deze organisatie wil elke persoon die blind is gratis software leveren om op de computer te kunnen werken. De code van het project (Python) staat op Github: link. Het werkt ook prima met Skype. Ook gebruikt Katherin Window-Eyes, maar dat is in 2017 door Jaws de nek omgedraaid: link. We horen nog even de screenreader die ze gebruikt. En die staat op "snel" ingesteld. Dus in plaats van "Bestand..... Openen....."  hoor je: "bestand.openen." Katherine haar eigen website is hier te bekijken: https://cambridgeport90.org/. En dan zie je dat ze het zelf niet kan zien. Want de blog-items, daar worden op 1 of andere manier de afbeeldingen niet getoond. Ik denk dat wat nu in de footer staat een sidebar zou moeten zijn. En ook staan daar "untitled" berichten tussen. Het is knap dat ze in het admin-deel zelf de artikelen kan aanmaken, want ik vermoed dat dat ook niet makkelijk werkt (wij klikken zomaar door de menu's heen, maar als je een screenreader daar doorheen moet laten lopen en zo doorklikken, dat lijkt me een langdurige kwestie). Een boeiende aflevering en een goede wake-up call: we maken met zijn allen mooie, blinkende snelle sites. Maar is het ook een gebruikersvriendelijke site voor visueel beperkte mensen? Zo komt het voorbeeld van GMail voorbij, waarbij heel veel dingen met javascript ingeladen worden. En waarbij zaken dus geen alt-tags of titels krijgen, dus als je de screen-reader beluistert volledig onduidelijk is waar nu wat voor is.

PC 414: Scott spreekt met Elan Feingold over het ecosysteem van Plex Software. Scott is er lyrisch over. De films e.d. die hij op zijn NAS heeft staan kan hij op zijn playstation en xBox afspelen, maar ook op zijn iPad in het vliegtuig als hij onderweg is. Plex is zo'n beetje op elk systeem beschikbaar. Dit is de site van Plex: https://www.plex.tv/. Je kunt daar veel met een gratis account, omdat Scott zo tevreden is over het product heeft hij het betaalde account genomen (iets van 30 dollar per jaar, destijds). Elan zijn eigen Github is hier te vinden: link.

PC 415: Scott spreekt met Steve Beauregard, die CEO van Gocoin is over Bitcoin. De uitzending is van 13 maart 2014. Als ik de uitzending toen beluisterd had, misschien had ik wel bitcoin(s) aangeschaft.  Want zoals Steve het beschrijft, dat is wel logisch. Klanten in Nigeria (niet die je e-mails sturen over prinsen en erfenissen) die iets in het buitenland willen kopen, kunnen niet in het bezig komen van een creditcard. Bitcoin is een digitale valuta waarbij je direct het geld kunt overmaken. En waardoor de verkoper meteen zijn geld heeft en de goederen kan versturen. Scott noemt Paypal wat eerst de oplossing zou zijn, maar als er een mogelijk probleem is wordt de boel vastgezet en kun je (tijdelijk) geen betalingen doen. Als ik even zoek op bitcoin 2014 kom ik op een koers die 850 dollar was en toen terug liep naar 580 dollar, omdat er door en hack bitcoins ontvreemd waren. Nu is de koers voor 1 bitcoin ongeveer 47.500 euro. Steve legt het principe van bitcoin uit. Hoe je een wallet (beurs) hebt. Een bestand wat ergens staat. De private key die je geheim moet houden. Als je jouw wallet kwijt raakt, maar je hebt je private key nog, dan krijg je het geld weer terug als je het in een andere wallet gebruikt. Het andere deel is het publieke adres, wat je openbaar kunt delen en waar anderen op kunnen storten. Hoe het minen werkt. In het begin komen er elke 10 minuten 25 nieuwe bitcoins bij. Dat gaat door tot ongeveer 2140. Ze worden "awarded/toegewezen" aan een miner. Het protocol heeft ingesteld dat elke 4 jaar het aantal gehalveerd wordt. Dus in 2018 12.5 nieuwe bitcoins. In 2022 6.25 nieuwe bitcoins. De meeste bitcoins worden aan het begin uitgegeven. De aanname is dat de prijs van bitcoin stijgt. Dus hoewel het aantal minder is wat je krijgt, zal de winst in verhouding gelijk blijven (of hoger zijn). Scott heeft in totaal 2 cent gekregen, hij ziet een grafiek waarin wordt aangegeven hoeveel nodes dat bevestigen. Met 6 validaties is de transactie afgerond. Naast het minen kun je ook "transactional fees" ontvangen. De miner doet zijn werk met het algoritme, of door het valideren van je transactie wordt daar een kleine vergoeding voor gegeven. Scott kijkt op blockchain.info wie hem die cent gegeven heeft, dat lijkt iemand uit Duitsland te zijn. De site is inmiddels te bereiken op https://blockchaın.net/. Litecoin wordt nog genoemd, dat is een fork van bitcoin. Open-source en degene die het project gestart heeft, heeft niet zelf al wat coins achter de hand gehouden. Dit zijn zaken waar je volgens Steve op moet letten als je met coins aan de slag gaat. Interessante uitzending!

PC 416:Scott spreekt met Andrew Gerrand van Google die met hem de GO programmeertaal bespreekt. Bij Google werden veel diensten met C++ gebouwd. En dat was "zwaar". Ook werd er met Python gewerkt, een taal die veel "losser" is, maar niet de eigenschappen bevat die voor die diensten nodig was. Daarom is GO gebouwd (en is het ook beschikbaar gemaakt voor andere developers). Andrew zijn eigen site is hier te bekijken: link en hij heeft ook een account op Github: link. En als je met GO wilt starten, ga naar de website: https://golang.org/

PC 417: Scott spreekt met Fitzgerald Steele die zijn dochter thuis les geeft. Ze is 5 jaar. Hij wil haar ook leren programmeren. Je hoeft daarmee geen programmeur te worden, de vaardigheden die je daarmee ontwikkeld kun je bij veel zaken gebruiken. Het programma wat ze gebruiken is Hopscotch, een app voor iPhone/iPad. Zo laat je een karakter lopen en geef je deze instructies om een vierkant te maken. Na afloop doet ze 5 uitspraken, Jerry zet deze op zijn Twitter en het gaat "viraal". Zo is er de uitspraak "computers zijn dom". Dat is ook zo, als je niet vertelt / zelf de instructies aangeeft doet je computer niets. Het is geen Google met "bedoel je misschien...". Ik had niet verwacht dat de tweet nog te vinden zou zijn, maar daar is ie toch: link.

2-12-14
5 Things I have learnd about Programing
1.) that computers are really dumb, they only do what you tell it to do.
2.) It's very hard! (you have to be very specific!)
3.) what you tell it to do has to be in the right order.
4.) you can do many differen things with a computer
5.) You always have to check your work

Het is wel een dame. Ze heeft de zwarte band met taekwondo. Ze zag de film Akeelah and the Bee: link (he, een echte feel-good-film met Laurence Fishburne), meisje kon goed spellen door Latijn te leren, vervolgens wil ze ook Latijns leren. En dat biedt haar vader het perspectief om ook een stukje geschiedenisles mee te nemen (Frans wordt gesproken door mensen uit Frankrijk, maar Latijn niet door mensen uit Latijnië, hoe is dit ontstaan). Je hebt ook Scratch: link, wat je bijvoorbeeld op een Raspberry Pi kunt draaien. De zoontjes van Scott vonden Hopscotch leuk, maar Scratch kon ze niet boeien. Leuke aflevering!

PC 418: Scott spreekt met Lisa Larson-Kelley over het leren van webRTC. Google, Opera en Mozilla hebben een protocol in hun browsers beschikbaar gemaakt voor peer-2-peer communicatie. WebRTC lijkt nog steeds actief te zijn, er is een officiële site voor: link. Het kan ook gebruikt worden voor Internet of Things, Machine-2-Machine, de Chromecast gebruikt het ook. Scott noemt de URL apprtc.appspot.com waar je een demo kunt zien. Op Github kun je voorbeelden vinden: link. WebRTC zelf is open-source en is hier te bekijken: link. En "signaling" komt ter sprake. WebRTC is de connectie, maar je moet van tevoren de verbinding opzetten (en weer afsluiten), daar had je ten tijde van de uitzending losse plug-ins voor nodig. Lisa haar eigen website is hier te bekijken: http://learnfromlisa.com/

PC 419: Tijd voor Hanselminutiae 13 met Richard Campbell. Scott is net terug uit Nieuw Zeeland, hij heeft hier Codemania bezocht. Volgens Scott een heel leuk event. Als ik nu naar de site ga is er niet zoveel te doen, vanwege de corona-pandemie weten de organisatoren niet of het volgend jaar wel door zal gaan, dus er zit nu alleen een bedankbriefje voor de sponsors in beeld. Via archive.org kun je nog een oudere versie terugvinden, dat is die van het event op 15 mei 2019, een event van een dag met sprekers, kosten 550 dollar (link). Groot, goed georganiseerd. Lea Verou van w3c was 1 van de sprekers (link), Scott noemt haar presentatie van Mr. Border Radius, waarin "border-radius" getoond wordt met een soort mannetje. Dat heeft ze ook in deze presentatie gebruikt, erg goed gedaan: https://www.youtube.com/watch?v=b9HGzJIcfDE Cool hoe ze de waardes aan kan passen en het meteen zichtbaar wordt. Ook de tekening van haarzelf bij het intro van de presentatie: vet! Lea haar eigen site is hier te bekijken: link. Ook Troy Hunt gaf een presentatie, in podcast 372 heeft Scott met hem gesproken: link. Richard gebruikte een programma voor wallpapers, Scott vindt Earthview van Desksoft: link.

PC 420: Scott spreekt met Denise Jacobs over "hacking the creative mind". Wat in de uitzending besproken wordt is niet echt interessant. Denise haar eigen site is hier te bekijken: https://denisejacobs.com/