De 10 van Scott Hanselman - podcast 281 tot en met 290

Ingediend door Dirk Hornstra op 21-dec-2020 21:45

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

In deze 10 afleveringen spreekt Scott met een aantal start-ups, waaronder de oprichter van duckduckgo.com.

PC 281: Scott spreekt met designer Jeremy Kratz over het redesign van Scott zijn blog wat Jeremy gedaan heeft. Scott is developer en kan wat dingen aanpassen, maar uiteindelijk heeft een designer meer zicht op het totaalplaatje. Lijnhoogte, spacing, lettertype, indeling van de pagina, kleuren.

PC 282: Startup-serie: Scott spreekt met Gabriel Weinberg over alle startups die hij gestart heeft. Er zijn veel gefaald, maar ook een aantal gelukt. Zo is er duckduckgo.com. Hij was bezig met een soort studie van gekleurd glas of iets dergelijks en toen hij via Google zocht naar informatie kwam hij niet de links tegen die zijn leraar hem gegeven heeft. Toen kwam het idee om ook andere bronnen mee te nemen (wikipedia, delicio.us). En ook kwam de vraag bij hem op: is er een manier om de rotzooi/spam-resultaten die Google aanlevert eruit te filteren? Dit is gecombineerd naar de Duckduckgo-zoekmachine. Je kunt ook andere bronnen zien waar data vandaan gehaald wordt. Tools die Gabriel noemt zijn Crunchbase (om bedrijven in dezelfde sector te zoeken) en Queryly, die je zoekresultaten terug geeft. De huidige site van Gabriel toont niet zoveel informatie: https://ye.gg/. Maar via archive.org kon ik nog op een oude versie van zijn site zoeken en kwam ik uit op deze blog-post van hem, die Scott volgens mij bedoelt in deze uitzending: link. Lang verhaal kort, wees niet bang om te mislukken, ook bij Gabriel was het niet meteen een succes. Door vallen en opstaan leer je uiteindelijk hoe het wel zou moeten.

PC 283: Startup-serie: Scott spreekt met Paul Stovell die Octopus Deploy opgestart heeft. Deze Australiër is naar Engeland verhuisd. En kijk, eindelijk eens iemand die met Scott gesproken heeft en een werkende (en nette!) blog-site heeft: https://paulstovell.com/. Paul legt uit hoe het werkt, hoe de installatie-pakketten met nuget opgezet worden. Er een deploy.ps1 in het pakket zit, dat eerst uitgevoerd wordt om bijvoorbeeld bepaalde mappen schrijfrechten te geven e.d. Hoe de agents op de servers staan te wachten op de commando's om te deployen (dat zijn eigenlijk de tentakels van de octopus). Paul noemt het boek Micro-ISV: From Vision to Reality door Bob Walsh en Joel Spolsky. Met Joel heeft Scott al eens gesproken, podcast 158 (link), dus ook Fogbuggs wordt genoemd. Volgens Paul heeft Scott een gesprek gehad met Leon Bambrick en heeft die een lijst met 25 punten die je moet volgen om je eigen bedrijf op te zetten. Die lijst komt me bekend voor, maar die naam kan ik nergens terug vinden. Die Leon heeft een redelijk uitgebreide Github-repo: link en hij heeft een cool blog die je op je mobiel volgens mij uitstekend kunt lezen: https://secretgeek.net/. Het was even zoeken, maar een micro ISV is dus een bedrijf, een "independent software vendor" met 10 of minder ontwikkelaars. De eigenaar ontwikkelt, doet de verkoop en de PR. De lijst is hier te bekijken: link. Zo te zien moet ik dat hele blog nog maar eens doorlezen, want er staan interessante onderwerpen tussen.

PC 284: Startup-serie: Scott spreekt met Nick Ganju over Zocdoc. Met Zocdoc kun je een afspraak maken met een dokter. Degene die met Nick dit bedrijf opstart kwam uit een vliegtuig en had een probleem met zijn trommelvlies. Er was echter geen enkele dokter die hem kon helpen. Zijn gedachte was: "er is toch wel één dokter in Manhattan die me kan helpen!". Naast het pakket om online de afspraak te maken (iets wat elk IT-bedrijf zou moeten kunnen maken) heeft Zocdoc wat extra's. Ze hebben een koppeling gemaakt met het programma wat de dokters zelf gebruiken op hun desktop pc in de praktijk. En dat zijn verschillende pakketten. En verschillende binaire opslagformaten. Zo is er een export met data van de afspraken die daar in staan, maar worden ook afspraken uit de web-applicatie toegevoegd. Dit is de duidelijke toegevoegde waarde van het pakket: ze maken van je DOS-applicatie een Web 2.0 portal. De website kan ik alleen bereiken via VPN (via Opera), Nederlandse IP's zijn geblokkeerd, tot zover het "open internet"... Twitter natuurlijk wel bereikbaar: @zocdoc

PC 285: Startup-serie: Scott spreekt met Kendall Miller over Gibraltar Software. Kendall is op Github te vinden: https://github.com/kendallmiller. Met een collega is hij een start-up gestart. Het opstarten heeft 2 jaar gekost Hij zegt dat het gauw 100.000 dollar kost, vooral om als bedrijf "zichtbaar" te worden. Ze hebben 2 tools de VistaDB, een "simpel" database die qua functionaliteit overeen komt met SQL Server. En Loupe voor error-logging. Scott geeft het voorbeeld van banken waarbij een gesprek 8 dollar kost. Daarom wordt het de beller zo moeilijk mogelijk gemaakt om iemand aan de lijn te krijgen. Bij Kendall werkt het compleet andersom, ze zijn altijd bereikbaar en ook voor niet direct gerelateerde problemen proberen ze het probleem met de klant op te lossen. 

PC 286: Startup-serie: Scott spreekt met Gael Fraiteur over hoe hij zijn open-source project Postsharp omgezet heeft naar een commercieel bedrijf. Hier komt iets terug wat eerder besproken is, namelijk hoe bijvoorbeeld logging dwars door je applicatie heen loopt. Met postsharp kun je na het builden van je project die code laten "injecteren", waardoor je code een stuk leesbaarder wordt. Gael geeft aan dat bij sommige bedrijven er nieuwe medewerkers ingewerkt moeten worden en ze na 9 maanden pas zeggen: hoe werkt eigenlijk het loggen in dit project? Scott gebruikt dit project ook, de reden dat Gael er een commercieel pakket van gemaakt heeft is omdat er geen support uit de community kwam waardoor hij de enige programmeur van het project was. Hij hoopte met support er geld voor te verdienen, maar uiteindelijk maakte hij meer uren voor het open-source deel en kon het niet uit. Met attibuten in de C# code kan hij bijvoorbeeld het Undo-Redo pattern na compilatie toevoegen.

PC 287: Startup-serie: Scott spreekt met Alex Papadimoulis over het bouwen van Buildmaster (bedrijfsnaam Inedo) en de daily wtf. Alex was met een twee-tal partners bij meerdere bedrijven aan het werk, herhalend dat er een deployment-systeem gebouwd moest worden. Toen kwam het idee: we kunnen hier beter zelf wat voor bouwen. Niet goed wetend wat de markt wilde, dus de 6 maanden werden 3 jaar, waarbij het pakket veel te uitgebreid werd. Verkoper die ingehuurd werd die via de directeuren de software aan de man wilde brengen, maar de gut-feeling van de mannen zelf toch beter was: bezoek een paar evenementen, geef demo's en laat mensen je vragen stellen.

PC 288: Scott spreekt met Steve Souders van Google over web-site optimalisatie. Steve zegt dat met site-snelheidproblemen de 20/80 regel geldt: 20% back-end-problemen, 80% front-end problemen. Yslow staat op Github: https://github.com/marcelduran/yslow Zo komt in deze uitzending (natuurlijk) ook Google Pagespeed voorbij: link.

PC 289: Scott spreekt met Phil Price over Perfwatson. Dit is een tool in Visual Studio die, als VS "hangt" een memory-dump kan maken en naar Microsoft stuurt. Zo kunnen ze bij Microsoft zien of er "ergens" een probleem is wat opgelost moet worden. Zo komen een paar voorbeelden voorbij, een timer die uitgevoerd werd (wat volgens de documentatie zou moeten), maar in de praktijk juist niet uitgevoerd moet worden. Een andere timer die als dat object een NULL-waarde was niet aangeroepen moest worden. Deze tool wordt (voor zover ik kan zien) alleen gebruikt in alfa- en beta-versies om de bugs eruit te halen. Een interessante uitzending!

PC 290: Scott spreekt met Sara Summers over het ontwerpen van een betere gebruikerservaring. Sara gebruikt Photoshop, Expression Blend en SketchFlow. De site about.me wordt genoemd als voorbeeld van een "mooie site". En nog een paar blogs/boeken: het boek About Face van Alan Cooper, het boek Web Form Design van Luke Wroblewski,  blog A List Apart, UX Mag en (natuurlijk) Smashing Magazine.  Sara heeft ook een eigen blog: http://www.uxarray.com/