De 10 van Scott Hanselman - podcast 151 tot en met 160

Ingediend door Dirk Hornstra op 24-feb-2020 19:30

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 151: Scott spreekt met Ward Cunningham en James Shore over Fit en Fitnesse. James heeft een boek over Agile geschreven: link, Ward is degene die de eerste WIKI heeft gemaakt: link. FIT is een Framework voor integratietesten. Gericht op Domain Driven Development. Wat ik in dit programma hoor is dat er HTML gegenereerd wordt waarbij met kleuren aangegeven wordt of output correct of foutief is (groen of rood). Hierdoor krijg je betere communicatie tussen de developer en de klant. Volgens Wikipedia is FIT een standaard (link), Fitnesse is een WIKI die gebaseerd is op FIT: link. Ik ga me hier toch eens in verdiepen om te kijken of wij hier ook wat mee kunnen doen.

PC 152: Scott praat met Kathleen Dollard over code-generatie. En dan met name de T4 in Visual Studio, het opbouwen van data op basis van metadata. Wat je bijvoorbeeld ziet bij database-first entity-modellen waarbij de tabellen in code gegenereerd worden door dit T4 script. En er wordt nog genoemd dat je in Visual Basic een soort inline XML kunt plaatsen waarmee je dit ook kunt doen. In 2004 heeft Kathleen hier ook een boek over geschreven: Code Generation in Microsoft .NET. Scott heeft zelf Codesmith gebruikt bij zijn projecten voor de bank: link. Bij T4 maakt je een nieuw bestand en geeft deze extensie .tt. VS maakt een stub-file met de output. Het bedrijf Clarius wordt genoemd, Scott kent hier iemand, Daniel Cazzulino, alias kzu (link). Op de site van het bedrijf staat niet zoveel, de info op het blog van Kzu lijkt me interessant, maar ik denk dat hij er niet meer werkt (laatste blog is van 2014). Ze hebben een editor gemaakt voor T4 (link blogpost Kzu). Via de officiële site kan ik het niet vinden, maar als ik zoek op Visual T4 editor kom ik op devart.com uit waar je een versie, geschikt voor jouw Visual Studio gratis kunt downloaden: link. Kathleen spreekt over "harness" oftwel wat ik er van begrijp "tools" die je verder helpen. Ze noemt hierbij een tool van appventure.com, maar zo te zien is die site niet meer online. Uitleg en verwijzing naar die site staat hier: link.

PC 153: Scott wordt geïnterviewd door zijn vrouw. Niet een heel interessante podcast, halverwege heb ik 'm doorgeskipt naar de volgende podcast.

PC 154: Scott interviewt Chris Woods over ASP.NET en het mobiele web. Chris en zijn team hebben een .browser-file online staan waarmee je een groot deel van mobiele apparatuur (en de daarop staande browsers) kunt onderscheiden en kunt bepalen wat bijvoorbeeld de resolutie is, of bepaalde features wel ondersteund worden. De verwijzing is naar Codeplex, die site wordt nu alleen nog als archief gebruikt: https://archive.codeplex.com/?p=mdbf. Als je op Download Archive klikt wordt er een .ZIP bestand gedownload. Kijk je daar in de map sourceCode, dan heb je daar een sourcecode.zip, deze bevat de mobile.browser. Inmiddels zijn er andere/betere manieren om het te bepalen, Codeplex verwijst je dan ook door naar dit artikel van 2011: link.

PC 155: Scott spreekt met Pete Brown die in Silverlight 3 een emulator van een Commodore 64 gebouwd heeft. Hij heeft daarvoor bestaande projecten gebruikt en dit gecombineerd / zelf verder uitgewerkt. Zo wordt de output als een soort filmpje getoond. Dat wordt met 50 controles per seconde gedaan (vergelijkbaar met de 50 Hz van de schermen in Europa). Na wat zoeken kom ik ook hier op Codeplex uit, hier kun je de broncode downloaden: link. Hier staat ook bij welke tools hij gebruikt heeft, de Frodo Emulator: http://frodo.cebix.net/ en
Sharp C64: http://sourceforge.net/projects/sharp-c64. Sharp C64 is geschreven door Stuart Carnie: http://blog.stuartcarnie.com/. En op Channel 9 staat een filmpje waarbij je kunt zien hoe het eruit ziet (ik zie een platform-spel met Doctor Who, vet!!!): link.

PC 156: Scott interviewt Ashlam Khan over Agile teams. Hij verwijst ook naar het blog van Ashlam, ashlamkhan.net (ik kom nu uit op https://f3yourmind.net/). Laatste update daar is van 2017. Deze blog kon me niet echt boeien.

PC 157: Hanselminutae deel 5 met Richard Campbell, Scott en Richard bespreken van alles en nog wat. Veel geouwehoer, pas aan het eind wordt het interessant, want daar bespreken ze boeken die ze lezen of gelezen hebben, Richard: Small is beautiful, economics as if people mattered van E.F. Schumacher, waarin het dogma "meer is beter" te lijf wordt gegaan, The case for democracy van Natan Sharansky, een beschrijving van een Rus die het communisme meegemaakt heeft en nu ziet wat voor impact dat op zijn leven gehad heeft. Scott komt met boeken die meer de SF-kant op gaan, Old man's war van John Scalzi, The time traveler's wife van Audrey Niffenegger en Little Brother van Cory Doctorow. Ik heb ze op mijn lees-lijst toegevoegd, volgende keer in de bibliotheek kijken of ze daar beschikbaar zijn.

PC 158: Scott bezoekt Fogg Creek Software en praat daar met Joel Spolsky. Hun applicatie is dan Fogg Bugs, inmiddels is hun software (IDE) genaamd Glitch en zo heet hun bedrijf nu ook: https://glitch.com/. Het het product konden bugs opgespoord worden. Ook Trello is één van hun producten, dit is later door Atlassian overgenomen. Zijn blog is te bekijken op: https://www.joelonsoftware.com/

PC 159: Scott praat met Michael Foord over IronPython. Als je met dynamische talen wilt werken in plaats van C# of VB, dan kan dat nu ook in Visual Studio. Michael heeft een boek geschreven: Iron Python in action. Er is een speciale site voor waar je ook de broncode van de voorbeelden uit het boek kunt vinden: http://www.ironpythoninaction.com/. Zijn eigen site is voidspace.org.uk, maar zo te zien is het laatste blog van 2012, dus wordt het niet echt meer bijgehouden.

PC 160: Scott praat met Java/Sun engineer Joshua Marinacci over JavaFX. Joshua is op twitter te vinden: https://twitter.com/joshmarinacci. Op Github is een repo met de naam OpenJDK/JFX, wat de bron lijkt te zijn: https://github.com/openjdk/jfx. "Vroeger" had je AWT, daarna kwam Swing en kon je jouw Java-applets e.d. er wat cooler uit laten zien, JavaFX is hier het vervolg op. Na mijn opleiding Hogere Informatica eigenlijk nooit meer wat mee gedaan en eigenlijk is dat ook best wel zonde. Het kwam misschien ook wel omdat je bijna dagelijks de melding kreeg dat Java "alweer" een update had. Scott en Joshua bespreken onder andere hoe het programmeren zich ontwikkelt en hoe er schijnbaar veel overeenkomsten zijn zowel bij Java als Silverlight. Scott benoemt nog even "open laszlo"  waarmee je in javascript kon coden en als resutaat er java, flash of DHTML gegenereerd werd. Meer informatie is op Wikipedia te vinden: link.