De 10 van Scott Hanselman - podcast 171 tot en met 180

Ingediend door Dirk Hornstra op 23-jun-2020 08:15

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

PC 171: Uncle Bob zit (weer) in de uitzending bij Scott, hij is er volgens mij al 2x eerder geweest. Bob en Scott zijn beide in Noorwegen bij een evenement waar ze spreekbeurten houden. In Uncle Bob zijn geval ging het over "zijn we professionals". Zijn IT-ers professionals? Jij bent wel handig met computers toch? Hier, maak dit maar even. Zo werkt het dus niet. Bij bepaalde beroepen, bijvoorbeeld dokters/chirurgen loop je met professional mee. Voor een operatie een heel ritueel van het handen wassen. Piloten gaan hele checklisten langs als ze de lucht in gaan. Zit er een collega naast ter controle. Als beginnend IT-er zou je onder de supervisie van een ervaren IT-er aan de slag moeten gaan. Pair-programming, code-reviewing. Iedereen zou moeten weten wie zijn/haar mentor is. Uncle Bob noemt de Youtube-video waarin getoond wordt hoe iemand de game of life van Connely (heb ik eerder een post aan gewijd: link) in APL programmeert: https://www.youtube.com/watch?v=a9xAKttWgP4 Dat ziet er echt bizar uit. Stel je voor dat je afgestudeerd bent, je gaat bij een bedrijf aan de slag en je zou dit moeten maken. Dan zou het toch erg fijn zijn dat er een ervaren collega bij je aanschuift en je op weg helpt!

PC 172: Scott spreekt met Dan Bricklin over technologie, Scott geeft wel eens aan moe te worden van alle nieuwe dingen die er zijn, Dan geeft aan dat hij het juist leuk vindt dat er allemaal nieuwe technologieën komen en hij zich daar in kan gaan verdiepen. Maar dat je natuurlijk wel een selectie moet maken, want als je alles wilt doen, dan is het niet te doen.

PC 173: Scott spreekt met Mary Jo Foley over Microsoft, Mary Jo schrijft voor ZDNet over Microsoft: https://www.zdnet.com/blog/microsoft/. Een leuk (algemeen) gesprek, rond deze tijd in Windows 7 uitgekomen en een waardig opvolger van Vista waar ik zelf niet zo happy mee was. Voor de rest niet heel informatief, maar met bovenstaande link kunnen we bij blijven met de ontwikkelingen zoals Mary Jo die voorbij ziet komen.

PC 174: Hanselminutiae Six met Richard Campbell. Deze uitzendingen zijn wat 'ouwe-jongens-krentenbrood' of hoe je het ook noemt, je kunt ze dus eigenlijk wel overslaan want er wordt niet zoveel interessants in besproken. Onenote, Evernote, Skype, Windows 7 komt voorbij,

PC 175: Optimizing your website met Jeff Atwood en Stackoverflow. Scott is voorstander van het gebruik van CDN's, Jeff is daar niet zo'n fan van. StackOverflow had (te) uitgebreide cliënt-side validatie wat bij elke pagina werd meegestuurd en erger nog: op server-niveau werd die controle niet meer gedaan.

PC 176: Scott spreekt met Udi Dahan, waarbij ze het hebben over nServiceBus. De code is open-source en staat op Github: https://github.com/Particular. Je hebt "brokers" en "servicebussen". Een broker inspecteert de content en als een waarde < 17 is dan gaat het bericht naar links, is het >= 17, dan gaat het naar rechts (het korte voorbeeld in deze podcast). Een bus stuurt het "alleen" maar door. De order-code publiceert een bericht naar de servicebus die het magazijnbeheer informeert dat er 50 stuks verkocht zijn. Hier moet ik maar eens mee aan de slag, want het klinkt wel als microservices.

PC 177: Hanselminutiae Seven met Richard Campbell. Zie mijn opmerking bij PC 174, niet echt toegevoegde waarde. Scott belt Richard op voor deze podcast, komt in een soort telefoonsysteem en als hij "Richard" zegt wordt hij doorverbonden. Richard heeft het Microsoft Response Point telefoonsysteem, wikipedia-link. Goede spraakherkenning, doorverbinden naar de juiste persoon, geen "overal" rinkelende telefoons. Maar volgens Wikipedia in 2010 "discontinued". Richard Campbell geeft wel een goed voorbeeld van "storen tijdens het werk". Zijn manager vroeg wanneer het klaar was: "14.00 uur". Om 12.00 uur belt zijn manager nogmaals, wanneer is het klaar? "14.30 uur". Maar je zei 14.00? Ja, maar je belt me nu, haalt me uit mijn concentratie en zorgt er dus voor dat het langer gaat duren. Het werk waar wij mee bezig zijn, is in code zitten, zien hoe data binnen komt, wat er uitgevoerd wordt, wat er uit gaat, wat er mogelijk gaat gebeuren als je bepaalde zaken aanpast of verplaatst en dan poef, concentratie weg.

PC 178: Scott spreekt met Mark Miller, de maker van Coderush, een Visual Studio plug-in die vergelijkbaar is met Rider. Hiermee krijg je tips over hoe je jouw code beter kunt maken en nog veel meer zaken om code te verbeteren.

PC 179: Live uitzending over open source en de Codeplex Foundation. Van 2006 tot 2017 heeft Microsoft de open-source website codeplex ( https://archive.codeplex.com/ ) gehost, in 2017 is het een read-only-archief geworden. Dit komt omdat Github steeds meer gebruikt werd (inmiddels door Microsoft opgekocht), dus dat is dé plek geworden. Je kunt op codeplex.com nog wel door oude projecten bladeren. Lees ook hier het afscheidsbericht: link.

PC 180: De terugkeer van de 3-tier architectuur RIA services met Brad Abrams. RIA staat voor "Rich Internet Applications". Ook een koppeling met silverlight wordt benoemd (maar dat is nu niet meer van toepassing), waarbij de server ook de validaties naar de cliënt stuurde.