Tim Ferris: de 4-urige werkweek

Ingediend door Dirk Hornstra op 24-mar-2023 22:54

Elke week schrijft Wim Beekman (predikant) een column in de Leeuwarder Courant. Vroeger ben ik naar catechisatie geweest, dus ik ken wel bepaalde zaken uit de Bijbel, maar een kenner ben ik niet. En gelovig ben ik ook niet. Hoewel het soms toch wel vreemd is dat je zegt "ik heb die en die een tijd al niet gezien" en even later loopt die persoon dan ineens voorbij. Toeval? Hogere machten? Ik weet het niet. Ik hou het er maar op dat we in de Matrix zitten ;) In ieder geval, een tijdje geleden ging zijn column over dat we eigenlijk met zijn allen in een trein zitten. Sommige mensen stappen ergens uit, nieuwe mensen stappen weer in. Wie waar uitstapt en wie waar instapt, je hebt geen idee. En ook zul je zelf ooit de trein verlaten. Een hele mooie beeldspraak voor het leven, personen die je ontmoet, familie, vriendschappen, mensen die wegvallen, nieuwe personen die je ontmoet.

Maar soms heb ik wel eens het geval dat ik in een sneltrein zit. De machinist is volgens mij in slaap gevallen, deze trein werkt in tegenstelling tot andere treinen met pedalen en zijn voet drukt het gaspedaal helemaal in. Sneller en sneller. Want zo zit je op maandagavond in de Ziggo Dome bij het optreden van Snoop Dogg, je knippert met je ogen en het is alweer vrijdagavond. Weekend! En nog geen artikel op mijn Techblog geplaatst en geen materiaal wat de moeite waard is bij de hand. Maar even in de bak met artikelen duiken waar ik nog eens wat mee zou doen en zo kwam ik bij deze post uit.

Op 22 september 2019 had ik redelijk recent podcast 697 van Scott Hanselman beluisterd, daarin sprak hij met Timothy Ferris, die het boek "The 4 hour work week" geschreven heeft. Toen zei ik al dat ik eigenlijk het boek wilde kopen en lezen, nu 4 jaar later heb ik dat nog steeds niet gedaan. Want ja, een boek lezen, wanneer heb je daar tijd voor? Als je 4 uur per week zou werken, dan heb je (als het goed is) daar de tijd wel voor, als je 36 uur werkt en daarnaast nog flink wat dingen in je "eigen tijd" doet, dan komt het er (voorlopig) niet van.

Hoewel het concept mij wel aanlokt: 4 uur per week werken, de overige 36 uur beschikbaar voor jezelf, denk ik dat dit helemaal afhangt van wat voor type persoon je bent. Want als ik snel even een online samenvatting lees van dit boek, dan lijkt het erop dat Tim een ondernemer is, hij daar ook goed in is, goede investeringen doet, prima  rendementen daaruit krijgt en dan kan het vast wel werkbaar zijn.

Als ik dit naar mezelf trek, dan lijkt het minder haalbaar. Maar ik ben wel bewust van de acties die ik uitvoer.

Tot 2014 (mijn 36e levensjaar) was het "gewoon" een kwestie van 40 uur per week werken. Week in, week uit. En dat ging prima. Toen waren er bepaalde redenen dat ik ging kijken naar andere bedrijven waar ik zou kunnen gaan werken en zag ik dat ik daar kon kiezen: voor 40 uur, maar ook voor 36 uur. Ik had nu ongeveer 11 jaar full-pool gewerkt, zou ik dat nu ook gaan doen of genoegen nemen met "iets minder loon" en "iets meer eigen tijd beschikbaar"?

Ook was dat het jaar waarin ik dacht "ik heb veel dingen gedaan, maar zou iemand vragen 'wat dan?', heb ik daar ├╝berhaupt wel antwoord op?". Eigenlijk was het antwoord nee, je was met projecten of andere zaken bezig te "fixen", maar vaak is dat niet iets waarvan je kunt zeggen "ik heb dat en dat gemaakt". Dat was de motivatie om dit techblog op te zetten, "wat ik gedaan heb? kijk maar eens op die URL, dat heb ik allemaal gedaan".

In ieder geval, die 4 uur die "beschikbaar gekomen is", eigenlijk wilde ik dat gaan besteden aan IT-gerelateerde zaken. Me verdiepen in zaken waar ik geen tot weinig van weet om zo mijn algemene kennis uit te breiden.

Dat is niet echt gelukt. Op mijn part-time middag ben ik aan het sporten bij de fitness in Grou. Want als IT-er zijn je vingers/polsen de best getrainde onderdelen van je lichaam, dus je moet er wel wat "naast" doen om ook de rest van je lichaam in conditie te houden. De rest van de middag wordt vaak gevuld met wat boodschappen doen, douchen en poef: "4 uren gone". Mijn reactie op collega's die zeggen "je hebt een middag vrij" is "ik ben niet vrij, ik ben een middag niet aan het werk bij TRES!".

Naast het feit dat mijn huidige werkgever waarschijnlijk zou zeggen dat ze mij geen 4-urig werkweek-contract kunnen bieden is dat ook niet rendabel. Ik zou misschien net mijn premie voor de zorgverzekering kunnen betalen en dan houd ik nog een beetje geld over.

Maar ook dat geld ben ik kwijt. Ik heb namelijk een aantal jaar bij een werkgever gewerkt waarbij er geen pensioenregeling was. En dan ontstaat er dus een pensioengat. Collega's van mij hebben daar volgens mij niets mee gedaan (ik hoop dat ze dat inmiddels wel gedaan hebben, anders heb je een pensioengat van meer dan 10 jaar!), maar ik werd getriggerd door de reclame van Brand New Day. Die reclame met Sander Schimmelpenninck die nu op TV is, die is vet irritant, maar toen waren het redelijk neutrale reclamespots en boden ze precies wat ik zocht: "spaar zelf geld voor je pensioen". Elke maand 150 euro overmaken, dat komt in een pensioenpotje en heb je later beschikbaar. Kun je ook weer als aftrekpost gebruiken bij je inkomstenbelasting.

Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je zien hoe je er later mogelijk voor staat qua inkomsten. Het overzicht is (als het goed is) compleet, jouw opgespaarde pensioenen (mogelijk via verschillende werkgevers) en de AOW. Dan lijkt dat bedrag redelijk. Ik reken echter de AOW niet mee. Dat is "iets van de overheid" en als er iets niet echt betrouwbaar is... dan is het wel de overheid. Dus ik probeer in ieder geval met de bedragen die ik zelf spaar te zorgen dat ik, als het zover is, een bijdrage krijg waar ik van zou moeten "kunnen" leven.

Want er wordt aan zaken gemorreld. Zo is de overheid nu bezig met de "Wet Toekomstig pensioenen". Ik hou me er niet mee bezig, maar waarschijnlijk heeft het wel invloed. En kijk, dan is het mooi dat je zelf iets geregeld hebt bij Brand New Day. Want ik kreeg een mail met een online video die je kunt bekijken, in een half uur wordt uitgelegd wat die wet voor jou kan betekenen. En die kun jij ook bekijken: link.

En die 4-urige werkweek? Ik denk dat ik er iets "bij" moet doen wat ik in 4 uur kan doen. Dat wordt dan mijn baan met 4-urige werkweek.