Gecertificeerd Zabbix-specialist

Ingediend door Dirk Hornstra op 20-mar-2019 22:11

In november vorig jaar heb ik Zabbix op een Raspberry Pi geïnstalleerd (link). Daarvoor hadden we met een aantal collega's al even een Mc Donalds-sessie gehad met een aantal oude servers, later nog een keer met een pizza-sessie en daarna is het erbij gebleven. En dat is zonde. Want je kunt heel veel met een Zabbix-omgeving.

Je kunt veel tutorials vinden. Je kunt de website van Zabbix doorlopen om zaken in te richten en te testen. Maar de beste optie is dat je iemand langs laat komen die je door de applicatie heen leidt en laat zien wat er mogelijk is. En wat er (nog) niet mogelijk is. Daarom een driedaagse training door Brian van Opensource ICT Solutions, te beginnen op maandag 18 maart.

Via Putty op een VPS inloggen, daar Zabbix op installeren, vervolgens de installatie in je browser doorlopen en tadaah!, je oefenomgeving is in de lucht. Met natuurlijk even de tips dat je mariaDB die standaard op versie 5.5.6 installeert even moet bijwerken naar de huidige snelle versie 10.3. Hetzelfde geldt voor PHP die je even moet bijwerken naar 7.x.

Vervolgens hostgroups en hosts aanmaken, items toevoegen. Templates aanmaken. Goede application-names geven. Het verschil tussen een active en een passive agent. De "values per second" die, als je veel zaken monitort behoorlijk hoog kan worden en waarbij je bij sommige waardes extra moeite moet gaan doen, 225/250 zou je aan het tunen van je database moeten denken, meer dan 750 aan het gebruik van proxy's. 

Ideaal is een dependent item. Hiermee haal je de headers en HTML van een website op en kun je de dependent items zelf hun eigen data eruit laten filteren (content-length, status code). Dat je weet dat deze optie er is en hoe je die kunt gebruiken, dat is iets wat we straks zeker gaan gebruiken! Het uitvoeren van pre-processing op data die binnenkomt, zodat je overbodige content weg kunt filteren. Macro's die je kunt gebruiken, waar je die zou moeten opslaan (en waar juist niet). Het aanpassen van de stappen bij een trigger, zodat er een minuut tussen zit voor de eerste actie en een ander proces de trigger al op "resolved" kan zetten, om overbodige meldingen te voorkomen.

En dan SNMP, iets waar ik waarschijnlijk van gedacht zou hebben, laat maar zitten, dat is een interessant item. Binnenkort maar eens kijken of ik mijn printer kan uitlezen en zo kan bepalen hoeveel inkt er nog in de cartridges aanwezig is.

Zo doorlopen we 18, 19 en 20 maart de stof. Woensdagmiddag nogmaals in sneltreinvaart door alle besproken punten en rond 16.00 uur starten we met het examen. Vijftig vragen, een uur de tijd. Na ongeveer een half uur ben ik klaar, ik heb 4 vragen geflagged waarbij ik niet zeker weet wat het antwoord is. Die beantwoorden en vervolgens niet meer naar kijken, meestal ga je dan namelijk goede antwoorden fout verbeteren. Na een uur zijn we allemaal klaar.... en ook allemaal geslaagd!

De mannen van Init3 hebben wel eerder met Zabbix gewerkt, Dirk Jan heeft er ook al de nodige uren in gestoken en zoals je hier op mijn blog kunt lezen had ik van deze groep de minste hoeveelheid "experience" met Zabbix. Dat we allemaal geslaagd zijn komt doordat het pakket "te begrijpen" is, maar ook door Brian die gedegen de stof met ons heeft doorgenomen, ons vragen liet stellen, deze ook met een goed/duidelijk antwoord kon beantwoorden of het ging nazoeken. Top Brian!

Nu wordt het tijd om de geleerde kennis in de praktijk te brengen. Op het werk, maar ook zelf maar even een testomgeving opzetten om zaken mee te testen. Ik zal hier vast nog wel meer over publiceren!