Blue Screen of Death - Windows 10 v1803

Ingediend door Dirk Hornstra op 27-nov-2018 21:14

Sinds enige tijd had mijn oom het probleem dat "de muis niets meer deed" na ongeveer 15 minuten. Nou, het was niet alleen de muis, de hele laptop liep gewoon vast. Dan denk je al gauw aan dat de boel te warm/heet wordt (probleem ventilator?), maar daar leek het niet op (ik had HWMonitor gedownload, de temperaturen op de laptop waren lager dan die op mijn eigen pc). Tsja, wat te doen? Laptop maar mee naar huis en de volgende acties uitgevoerd.

Zou er malware op staan die de boel in de soep laat lopen? Malwarebytes daarom maar eens laten scannen. Maar nee, alles is clean!

Er kan een probleem met het RAM geheugen zijn. Zou wel vreemd zijn (laptop is een half jaartje oud en nu zomaar problemen?), maar goed, controleren kan geen kwaad. Windows-toets indrukt houden, op de R drukken en dan mdsched.exe starten. Ingebouwde geheugencontrole van Windows. Laten herstarten, duurt best wel lang, maar we willen ook een goede scan. Ook hier het resultaat dat het geheugen tip-top is.

Eerst leek de laptop prima zijn werk te doen, maar toen ik Chrome met een paar tabbladen open liet staan had ik ook een vastloper. Muis deed niets. Toen ik een paar keer op de Windows-toets drukte leek het even alsof er een soort blue screen of death scherm getoond zou worden en herstartte de pc. Microsoft wil nietsvermoedende gebruikers niet meer de stuipen op het lijf jagen en toont dit scherm meestal niet meer, maar als je zo'n crash hebt (kun je vast wel vinden in de Logboeken, Windows-toets + R en dan eventvwr.msc) toen kwam ik daar volgens mij ook de vermelding tegen dat er dump-bestanden van de crash gemaakt waren. Die staan in de map c:\windows\minidump. Dan wil je die bekijken, met windbg kun je dat doen. Als je in de Windows Store zoekt op windbg, dan heb je het gauw gevonden, deze geïnstalleerd. In de Store wordt daarbij nog verwezen naar https://go.microsoft.com/fwlink/p/?linkid=854349 en https://blogs.msdn.microsoft.com/windbg/ voor meer informatie, plug-ins e.d. Met het checken van de dump bestanden kwam ik eigenlijk steeds als bron Genuine Intel en een 0x124 error tegen. Met wat meer details kon ik op https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/drivers/debugger/bug-check-0x124---whea-uncorrectable-error meer informatie vinden. De eerste parameter is 07, dus een BOOT error (vreemd, want ik start niet op, de pc draait al, maar goed). De tweede parameter is het adres van het foutrecord, daar kan ik niet zoveel mee. Wat is het dan? Driver van de grafische kaart? Of een probleem met de CPU (processor)?

Het schiet zo niet op, dus maar eens gevraagd wanneer het probleem begonnen is, want daarvoor was dit probleem er niet. Ongeveer 1.5 week. Ik had eigenlijk al het vermoeden dat dit aan een Windows Update zou liggen en ik zie dat er rond die tijd ook updates geweest zijn. Oorzaak lijkt update KB4465663 te zijn, maar omdat dit een harde microsoft update is kan/mag je die niet verwijderen. Op Reddit ook nog een mogelijke mede-slachtoffer gevonden: https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/9xcwfg/pc_keeps_crashing_after_recent_update/ 

Dus wat dan? Ik zit eraan te denken om de schijf te klonen en daarmee een restore uit te voeren. Maar als ik de schroefjes eruit heb en even spiek via een Youtube-filmpje wat er moet gebeuren schroef ik die er gauw weer in. In een laptop zit namelijk het toetsenbord via een strook plastic met connectors aangesloten, die dan los moet en later weer vast. Ik hou er niet van om de boel los te maken, weer vast te maken en dat waarschijnlijk dan nog een keer te doen. Op zoek naar de escape-mogelijkheid...

Nu zag ik met Windows+R en dan winver dat op de laptop Windows 10 versie 1803 geïnstalleerd stond. Microsoft heeft in oktober een update uitgebracht (die ze ook tussentijds gestopt hebben omdat bij bepaalde mensen ineens persoonlijke documenten verdwenen), maar inmiddels is dat volgens mij hersteld en is de verdere uitrol gestart. Dat is versie 1809, dus die gaan we installeren.

Voor we dat doen nog even wat fixen. Op de laptop staan namelijk de restore-punten uitgeschakeld. Dat zou betekenen dat ik na die upgrade niet terug zou kunnen naar 1803, mocht ik dat willen. Druk op de Windows-toets en typ in: herstelpunt (of als je de Engelse versie hebt iets als restorepoint). Dan krijg je de juiste optie wel te zien waar je op kunt doorklikken. Stel je systeemschijf in op het wél maken van herstelpunten, geeft voldoende ruimte en maak het herstelpunt.

Daarna gaan we die 1809 installeren. Die was dus nog niet automatisch binnengerold, even gezocht op manual update windows 1809 en kwam daarbij op deze pagina van Microsoft. Even bovenaan de update agent downloaden + starten, rest gaat dan vanzelf: link. Ik heb niet zo'n supersnelle internetverbinding, dus hij is er een paar uurtjes mee bezig geweest, maar uiteindelijk is de installatie gelukt.

Tijd om te testen. Chrome met een aantal tabbladen open gezet en gaan eten. Na een uurtje weer gekeken, de boel staat nog zoals ik deze achter liet. Eventlog gecontroleerd dat niet stiekem er een reboot geweest is en Chrome automatisch heropend met de tabbladen, dat is niet het geval. De dag daarna zelf 1.5 uur erachter gewerkt, mailbox maar eens opschonen. Daarna nog een half uur aan laten, geen problemen. Ook vandaag een uurtje erop gewerkt, geen vastlopers. 

Hoewel de oorzaak van het probleem Microsoft lijkt te zijn (we hebben de Spectre en Meltdown vulnerability met Intel chips gehad, waarschijnlijk zaten in deze KB-update daar fixes voor in die nu dit probleem veroorzaakten) had ik dus de mazzel dat Microsoft zelf met een systeemupdate kwam die deze problemen ook weer ongedaan kan maken. 

Mocht je een vergelijkbaar probleem hebben, misschien toch maar even die update uitvoeren. Het ging in dit geval om een ASUS Vivobook 17.