Op 20 en 21 juni 2024 ben ik bij The Next Web Conference geweest.
TL;DR (too long, don't read)
Voor de korte versie van dit verhaal kun je op de site van TRES kijken: samenvatting.
En TNW heeft een aftermovie van deze editie gemaakt waardoor je een snelle impressie krijgt van deze 2 dagen: YouTube.
En dan nu de lange versie...
Om 7.07 uur ben ik vertrokken. Rond 9.15 uur ben ik bij de Hemkade. Maar er staan nu borden (2 jaar geleden niet), parkeren is alleen voor VIPS, sprekers, genodigden. Dus ik heb de auto weer omgedraaid en parkeer in Zaandam in de Q-park garage.
Je kunt met de bus naar de Hemkade, maar die zie ik snel niet. En het is mooi zonnig weer. Dus ik besluit om dit "eindje" te lopen. Dat is een halfuurtje. Maar goed, met mijn zware rugzak, mijn leren jack, een warm klusje!
Bij de entree mijn QR-code scannen, het geprinte label omhangen en daarna de QR-code op de kluisjes scannen. Daarmee krijg je een kluisnummer en pincode voor een gratis kluisje. Prima geregeld!
Rond 10.08 uur loop ik de Vision-zaal binnen. Nou ja, een stukje naar binnen, want het is bomvol. Alle bezoekers zijn hier zo'n beetje verzameld. De aftrap is om 10.00 uur gestart, dus ik heb het begin gemist, maar gelukkig komt op dat moment Boris, the big boss van TNW, het podium oplopen. Dus ik ben mooi op tijd voor de échte aftrap van deze editie van de TNW conference!
Boris vertelt hoe hij vele jaren geleden zag dat op een autosleutel honda.com stond en hij tegen zijn mede-oprichter zei: in de toekomst heeft elk bedrijf een website! Hierna werd het credo dat zaken "mobile΅ moesten zijn en in de huidige tijd is "AI" waar het om draait. Zaken waar deze conferentie ooit voor opgezet is, bij blijven of vooruit kijken wat er aan komt. Op de vraag/opmerking "moet jullie evenement niet online gaan" was het antwoord altijd "nee". Want het fysiek bij elkaar komen, dat is net het stukje extra van zo'n event. Dus toen covid uitbrak en het toch een online event werd, toen voelde dat een beetje als het verloochenen van je principes. Maar gelukkig, het kan weer!
De afgelopen maanden is het veel te vaak nat geweest: regen, plensbuien. Op donderdag 20 juni hebben wij in ieder geval "het weer mee". Mijn jas zit in het kluisje en kan de hele dag daar blijven. Het is mooi weer, niet te warm, maar in de luwte prima te doen. En die plekjes zijn er volop. Dus overal buiten zitten ook mensen. Met elkaar te kletsen, op hun laptop te werken, te eten, te drinken.
Maar goed, daar gaat het (mij) niet om, we hebben deze dag flink wat presentaties, ik heb mijn schema uitgewerkt, dus actie!
Van 10.20 tot 10.40 uur wordt in de Discovery-tent (buiten, open tent) een gesprek gehouden tussen Julija Jegorova en Holly Shelton van ŌURA. Ik heb een Fitbit, die gebruik ik voornamelijk als "stappenteller", de ŌURA is een ring. En zo te horen is dat ding "super geavanceerd". Het toont inzicht in je slaap. De presentatrice zegt dat ze slecht in slaap kon vallen, niet een diepe slaap had. Advies was om voor het slapen gaan niet meer een wijntje te nemen. Als Francaise is dat nog niet zo makkelijk ;) Als je zwanger bent reageert je lichaam anders. Er zit een team van 25 phd mensen in de R&D afdeling. Ook de vorm en het formaat is een uitdaging. Een ronde batterij, alle sensoren die erin zitten. Adviezen e.d. zijn op maat gemaakt, als je bijvoorbeeld zwanger bent reageert je lichaam anders dan als je dat niet bent. De interviewster vraagt of er een advies is om welke vinger je deze moet dragen: de index-vinger (wijsvinger). Om een andere vinger moet ie trouwens ook gewoon werken. En managers kunnen deze ring uitstekend gebruiken als "stress-tracker", want ook dat kun je hiermee aflezen (hartslag). Het is duidelijk, het is een cool ding en je kunt er veel mee. Voor mezelf denk ik dat ik eerst nog wel voldoende heb aan mijn Fitbit.
Van 10.35 tot 10.55 uur spreekt Andrea Hak met Jeroen van Megchelen (van Ledger Leopard) over de Europese Digital Wallet ("portefeuille"). Dat doen ze in de TNW Talks hoek. Dat heeft een korte toelichting nodig. Dit is in een hoek in de zaal waar alle stands van bedrijven staan, dus er is heel veel geroezemoes. Maar het is perfect geregeld, want het is net "silent disco". Je zet je headset op en kunt zo het interview prima volgen. Kudo's! Wat de Europese Digital Wallet betreft, in 2018 zijn hier voorbereidingen voor getroffen, de voorspellingen zijn dat binnen 2 of 3 jaar je een app op je mobiel hebt. Daarmee heb je credentials in je eigen wallet. Er wordt gezegd dat het in 2026 gaat draaien, maar gezien de ervaring van overheid en IT-projecten is dat waarschijnlijk een te rooskleurig beeld ;) Jeroen noemt nog dat Follow The Money een heel artikel hieraan gewijd heeft waarbij ook wordt gezegd dat "de overheid je kan volgend e.d.", volgens Jeroen klopt daar niets van, dus als er iemand van FTM aanwezig is, zou hij graag het gesprek met hem/haar starten om uit te leggen hoe het echt zit.
Van 10.50 tot 11.10 uur interviewt Akila Quinio Tom Blomfield van YC I Monzo in de Disrupted zaal. Voordat deze sessie begint zie je nog wat reclames op het scherm van Infosys. En we zien ook nog channels.ft.com genoemd worden. Dat komt omdat in 2019 de Financial Times een belang heeft genomen in TNW: link. In ieder geval, het interview. Tom vertelt dat in 2015 AI al gebruikt werd om fraude met creditcards op te sporen. Dat was eigenlijk alleen maar "pattern-matching". Doordat de huidige LLM modellen met heel veel data getraind zijn, wordt de "bedoeling/intentie" van zaken begrepen en kan er "slimmer" op ingespeeld worden. Bij banken heb je de monitoring op witwassen en op kredietwaardigheid. Tom denkt dat met AI op de klantenservice 40% bespaard kan worden. In plaats van dat de medewerker je neerlegt, 10 minuten zoekt en je dan het antwoord geeft, kan een LLM je het antwoord bijna instant geven met verwijzingen waar die resultaten vandaan komen. AI kan gebruikt worden om chat en telefonie op juistheid te controleren. Geef je het juiste advies, voldoe je aan de regels?
Hallucinaties die steeds minder optreden, ook omdat er een extra LLM controleert of het antwoord voldoet aan de policies en een andere LLM of je wel aan de security-voorwaarden voldoet. Als AWS down gaat, dan heb je problemen. Daarom draait er nu vaak een kopie van het systeem in een andere cloud die de fallback is als AWS uitvalt. AI is volgens hem relevanter dan bitcoins. En hij geeft aan zelf niets met bitcoins gedaan te hebben, hoewel hij na even kort nadenken nog wel iets met stablecoins gedaan heeft. Bij een stukje audio kon hij pas na 2 of 3 minuten horen dat het deepfake was (kwam door herhalende patronen). Alleen op basis van voice controles is niet meer voldoende. Kosten zijn op basis van output-tokens. Iets wat nu 4 pond kost, is met AI gereduceerd naar 10 tot 20 pence.
Van 11.20 tot 11.55 uur wordt in een glazen kas een presentatie gehouden door Elise Lems en Jurre Brandsen van Aigency. Titel is GenAI from the Trenches: From Legacy to a Modern Development Stack. Eigenlijk hadden we ook hier de "headsets" moeten hebben van de "silent disco". Want als je buiten de kas staat zoals ik (de kas zit vol, er kunnen niet heel veel mensen zitten), dan versta je weinig van wat er gezegd wordt. Ik heb mijn best gedaan en goed naar de sheets gekeken. Ik zie dat ze XML omzetten met AI. Eerst gooiden ze 50.000 regels XML in chatGPT, dat was teveel. Daarna allemaal losse stukjes: daarbij was het ene resultaat wel correct, maar andere niet. Vervolgens doen ze stukje voor stukje, maar voegen ze ze output van het vorige ook toe. Gaat wel beter, maar is nog veel data.
Aan het eind zien we iets dat de XML met een prompt naar Python omgezet wordt en dit vervolgens met een prompt naar Typescript. Een paar conclusies zijn: als je er poep in gooit, komt er poep uit. En gebruik het alleen als het nodig is, gebruik AI niet "alleen om AI te gebruiken".
Van 12.20 tot 12.40 zit ik weer in de Vision-zaal. Hier spreekt namelijk Lee Taylor van OnlyFans. Hij wordt geïnterviewd door Cristina Criddle.
Het doel van OnlyFrans is om "de middle man" uit de keten te halen. Moest je op andere kanalen eerst volgers bij elkaar sprokkelen, het gesprek met het bedrijf aangaan en vervolgens krijg je maar 2 tot 4 procent.
Bij Onlyfans is dat 80%, als er 5 euro binnen komt, krijgt de maker 4 euro en OF 1 euro. Je beheert zelf de content. Dus je ziet alleen de zaken waar jij je op abonneert. Dus geen willekeurige "katvideo's" in je tijdlijn.
Er zijn inmiddels 46 miljoen items geplaatst. Er vindt controle plaats (of zaken wettelijk goed zijn) zowel geautomatiseerd als door echte mensen. Er zijn geen categorieën, want wat valt nu onder welk "vakje"?
Er is inmiddels 15 biljoen aan de makers overgemaakt. Er zijn contacten met grote financiële bedrijven. Op de vraag of hij last heeft gehad van zijn bank is het antwoord bevestigend: hij is in dienst bij OnlyFans en krijgt zijn salaris, van OnlyFans. De bank had zijn account bevroren, net als de hypotheek en hij moet vervolgens gegevens aanleveren. Dit zijn toch eigenlijk wel nazi-praktijken van de bank.... dat is dus ook één van de redenen dat ik vind dat cash altijd beschikbaar moet zijn: alles kunnen banken alles bepalen en met deze acties geven ze al aan dat ze daar niet geschikt voor zijn.
Betalingen vinden vaak via een creditcard plaats. In de EU gaat dit prima, US ook. In Azië en Zuid-Amerika gaat het moeilijker. In Brazilië kun je gebruik maken van een QR-betaalmethode, ontstaan in de Covid-tijd. Dus Covid is wat dat betreft niet alleen maar slecht geweest, het heeft bepaalde innovaties gestimuleerd. Maar ook hier weer gedoe met banken, die 20 of 30 procent inhouden van het bedrag. WTF!
Een legaal bedrijf, legale "adult" activiteiten/content, maar waarbij banken dus op de stoel van de rechter gaan zitten om te bepalen wat wel of niet mag. Goed dat Lee dit naar voren brengt in deze presentatie en misschien dat bij sommige mensen dit de ogen (eindelijk) eens heeft geopend, banken hebben teveel bevoegdheden en daar moet nodig wat aan gebeuren.
Tussen 13.40 en 14.15 zit ik weer in de Disrupted-zaal. Onderwerp is "Deepfakes in Fintech: Navigating the Challenges of Regulating Digital Identities". Akila Quinio interviewt Francesco Aicardi van de Europese Commissie en Rana Gujral van Behavioral Signals. Door alle ontwikkelingen zijn de biometrische factoren zoals de irisscan, vingerafdrukken eigenlijk niet meer afdoende. Rana zegt dat "oude methoden" ook nog steeds ingezet worden (en mensen er nog steeds intrappen), zoals via e-mail. Apps om deepfake te maken zijn er al 5 tot 6 jaar. Een synthetische stem mist bepaalde biomarkers, waardoor het nu nog geconstateerd kan worden. Maar later zullen die ook toegevoegd worden, zodat niet meer duidelijk is of het een echte of een nep-stem is. De spreker geeft het voorbeeld van synthetische diamanten. Het zijn diamanten, maar niet natuurlijke. Omdat ze "te perfect" waren was dat vaak het criterium om ze als fake te markeren. Vervolgens worden er synthetische diamanten gemaakt met kleine afwijkingen... Bij een enquete onder 16.000 mensen kon een aanzienlijk aantal daarvan niet constateren dat een bepaalde stem deepfake was...
Tussen 14.20 en 14.40 zit ik weer in de Vision-zaal. Ik heb (net als alle Nederlanders?) het nieuws binnen gekregen dat VanMoof failliet gegaan is. Wat ik gemist heb is dat McLaren Van Moof vervolgens overgenomen heeft. Siôn Geschwindt van TNW interviewt Eliott Wertheimer van VanMoof.
Eliott bevestigt dat het een grote gok was. De overname was in september (dus straks alweer een jaar geleden). VanMoof is een sterk merk en heeft een trouwe fanbase. Dat was de basis om de overname te doen. Het eerste jaar is er geen verkoop KPI ingesteld, het gaat erom het vertrouwen van de klanten terug te winnen. Reparaties konden alleen bij de eigen shop uitgevoerd worden, nu zijn er 150 partners. Er waren nieuwe producten die zouden komen, maar die worden nu niet uitgebracht omdat het "niet goed genoeg" is. De fiets werd gezien als een fiets+ of scooter+, het werd een beetje als een soort speelfiets gezien, het moet de uitstraling krijgen van een degelijke, betrouwbare e-bike.
Tussen 15.10 en 15.30 zit ik weer in de hoek van TNW Talks, Linnea Ahlgren van TNW interviewt Remon Berrevoets van Q*bird. Remon heeft veel met natuurkunde gedaan met zijn studie en is vervolgens een eigen bedrijf gestart. Bij de kwantumtheorie (en praktijk) kan een deeltje 2 waardes hebben. Het is inmiddels niet meer theoretisch, het is praktisch. Ze hebben een product gemaakt, Falqon Line waarmee je controles kunt uitvoeren. Er gaat 1 deeltje over de lijn. En daarmee kan het niet vertellen wie of wanneer de lijn afgetapt heeft, maar wel of de lijn werd afgetapt. Wordt gebruikt bij de Haven van Rotterdam. En ik vermoed dat dit het resultaat is van de ransomware aanval die een tijd geleden bij de Haven van Rotterdam uitgevoerd is. Bij de vraag uit het publiek of ze zelf pen-testers hebben is het antwoord ontkennend. Met daarbij de toevoeging dat met Defensie en Secura recent wel een hackathon georganiseerd is, zij de sleutel niet hebben kunnen kraken, wel een paar dingetjes gevonden hebben en de afspraak staat om het over een half jaar weer te doen: van beide kanten is dit uitstekend bevallen.
Q*Bird is op zoek naar werknemers. Bij advententies om in dienst te komen was de respons bijna nul. Want "quantum/kwantum", er zijn niet veel mensen met ervaring. En dat hoeft ook niet. Dus de advertentie is aangepast, "quantum/kwantum" is niet meer een vereiste, dat wordt je wel geleerd. En daarna stroomden de aanmeldingen binnen.
Tussen 15.25 en 15.45 uur is de sessie in de Disrupted-zaal over "Unlocking Digital Wallets: Money and Payments for a Cashless World". Drie mensen op het podium, Linda Strazdina van de European Fintech Association, Javier Espinoza van de Financial Times en Simon Youel van Positive Money. Omdat de sessie over kwantum wat uitliep en deze zaal in een ander gebouw zit pak ik hier nog net een staartje van mee. er wordt voornamelijk over gesproken dat er verborgen kosten zijn. Ook de stable coins worden weer genoemd. Hier pak ik dus niet zoveel van mee, ook omdat er uit de gangen nogal veel "achtergrondgeluid" de zaal in komt.
Ik kan wel blijven zitten, want tussen 15.50 en 16.25 uur interviewt Akila Quinio van de Financial Times Victor Trokoudes van Plum en Sonya Baranova van Inovat. Onderwerp is "The Next Generation of Fintechs: Who Are They and Where Did They Come From?". Ik zit zelf bij de "traditionele banken", dus ik ben niet zo in de "fintech banken". Ik weet het bestaan van Bunq, maar hier worden een aantal anderen genoemd. Zoals Wise, Revolut en Sidekick. Op dag 2 zie ik dat een jongen voor mij betaalt met een zilveren pasje met daarop Revolut, de eerste keer dat ik dat zie.
Rond 18.25 uur ben ik bij het Fletcher Hotel in Amsterdam. Ik ben door Amsterdam heen gereden, een route die ik in het verleden wel vaker gereden heb. Volgens mij had ik het nog niet eerder gezien, maar halverwege zie ik TNW, dus daar zit het hoofdkantoor van The Next Web. Het hotel is een blikvanger, een hoog rond gebouw, dus de lift zit in de midden en rondom zitten de kamers. Ik heb uitzicht op Amsterdam, een eind verderop zie ik de Ikea. Die zie ik altijd als ik naar de Ziggo Dome, AFAS Live of de Arena rij. Een rustig avondje, verslag even uittypen, de wedstrijd Italië - Spanje gezien, nog een stukje Hellboy en een andere film.
Dé persoon waar ik deze dag voor kwam, David Allen zou een presentatie geven en daarna nog zijn boeken signeren. Maar in de loop van de dag viel zijn sessie al uit het programma en toen ik bij de ABC shop stond op de beursvloer bleek hij er ook niet te zijn. Nog even navraag gedaan, nee, helaas. Dus ik vermoed dat hij door ziekte niet aanwezig kon zijn (op vrijdag 21 juni kwam ook nog even in het programma naar voren dat hij zou komen, maar ook dat ging niet door). Beterschap David en hopelijk kan ik mijn boeken nog eens op een later moment laten signeren. Want op 12 juli is hij in de shop van ABC, dus mocht je ook bij TNW hiervoor geweest zijn en je woont in de buurt van Amsterdam, even op 12 juli langslopen!
Op vrijdag 21 juni is de 2e dag van The Next Web Conference. Om 7.30 uur staat mijn auto in parkeergarage Nieuwendijk in Amsterdam. Ik had eerst nog even het idee om naar de Mc Donalds te gaan voor een cappuccino, maar dan zou ik "pas" instappen op de boot van 8.30 uur (die 9.00 uur vertrekt en 9.45 uur aankomt). Dus ik loop door en kan rond 7.50 uur opstappen en om 8.00 uur varen we naar de locatie. Ook wel eens grappig om de Coentunnel van boven te zien, ik rij daar altijd onder door, nu varen we er overheen. Geweldig dat TNW geregeld heeft dat je gratis met de boot over kan!
Om 8.45 uur van boord. Vervolgens lopen we naar de ingang. Waarbij we een PostNL busje voorbij lopen waarin de chauffeur zijn radio flink luid heeft staan, Modern Talking met You Can Win If You Want. We tonen de inhoud van onze tassen, laten de QR-code scannen en ik loop vervolgens aan de andere kant er weer uit, naar het beginpunt waar de kluisjes zijn. Jas en tas weer in de locker en rond 9.05 uur zit ik buiten aan een tafeltje met een cappuccino en een brownie. Het is niet heel warm, maar wel droog. Ook zien we dat de nieuwe editie al wordt aangekondigd: 19 en 20 juni 2025 is de volgende TNW.
Om 10.05 begint de nieuwe dag in de Vision-zaal. Deze sessie is van 10.05 tot 10.20 uur (eindigt iets later) en heeft als titel "Seismic Percussion: Revealed Reality". Percussie, slagwerk, altijd goed, dat is één van de redenen dat ik hier ben. We horen het verhaal van Moon Ribas. Ze is een "female cyborg". Ze had implantaten waarmee ze aardbevingen, waar ter wereld kon voelen. Daardoor kwam ze erachter dat de aarde eigenlijk "constant beweegt". De implantaten zijn later weer verwijderd, ze had nog een tijdje "fantoom-bevingen". Ook maakt ze muziekstukken met die bevingen als basis. Zo horen we een muziekstuk wat gebaseerd is op de bevingen onder seismische activiteit onder de Middellandse Zee van 1974 tot 2024. Door de intensiteit qua slagen op deze grote base-drum/pauk krijg je een idee van hoe heftig het daar tekeer gaat. Hoewel ik niet zoveel heb met zulke zaken die sommige mensen als kunst zien of als een soort levensstijl, moet ik zeggen dat ik dit stuk slagwerk indrukwekkend vond. Een deel van dit nummer kun je hier op mijn Youtube-kanaal bekijken.
Dat de sessie een beetje uitliep is niet zo erg, want de volgende sessie is ook in de Vision-zaal. Adir Ron van Microsoft for Startups geeft de presentatie met de titel "Stop Obsessing about AI Models: Understanding the AI Platform & Ecosystem Opportunity".
De titel zegt op zich wel voldoende en Adir laat dat met een mooie sheet zien, het is niet handig om je bedrijfsmodel te richten op je eigen AI model, want elke generatie van bijvoorbeeld ChatGPT is weer zoveel beter en slimmer dan de vorige generatie. We zien het aankondigingsfilmpje van GPT-4o, de versie met nog betere interactie. En ook 12x goedkoper. Adir laat zien dat het toevoegen van features er voor zorgt dat producten steeds ingewikkelder en minder intuïtief zijn en dat daardoor veel klanten afhaken. Dat was dus ook de boodschap van Satya Nadella: geen features, eerst co-pilots toevoegen. Het koppelen met SAP e.d. gaat super makkelijk met co-pilot voor Office, dus de klanten zeggen "dat doet co-pilot geweldig". Maar die mogelijkheid bestaat al sinds 2013, het was schijnbaar niet te vinden of te moeilijk om te doen. Hetzelfde geldt voor pivot-tabellen.
We zien het proces hoe vaak een product gemaakt wordt:
- Het toevoegen van data
- RAG prompt engineer
- Fine-tunen
- Trainen
Volgens Adir gaan veel bedrijven door alle 4 processen, maar zijn vaak voor een start-up het toevoegen van data en een goede prompt inregelen voldoende.
Nog een paar links die voorbij komen: copilot.microsoft.com en startup.microsoft.com
Tussen 11.00 en 11.20 zit ik weer in de TNW Talks hoek. Met mijn headset op. Andrii Degeler van TNW interviewt Lethabo Motsoaledi van Voyc. Titel van deze sessie is "Getting Practical: The Pitfalls of AI in Production". Die titel is volgens mij niet echt relevant (want hierbij denk je aan problemen die AI je oplevert in productie) en dat is niet echt het verhaal wat ik hoor. Wel een mooi en interessant verhaal over hoe Voyc ontstaan is! Als je met de klantenservice van een bedrijf belt krijg je regelmatig de melding dat "dit gesprek kan worden opgenomen om de klanttevredenheid te verbeteren" of iets dergelijks. Lethabo kreeg met haar bedrijf van een klant de opdracht om 30 uur aan gesprekken te beluisteren. Toen dacht ze: dat kunnen we toch niet allemaal beluisteren, ze zullen vast al iets hebben met het omzetten van die opnames naar tekst, zodat we daar ons werk op kunnen richten. Maar dat bleek niet zo te zijn. Al die opnames werden door mensen beluisterd en in Excel bijgehouden. Met het koppelen van wat API's en uitwisseling van de data-bestanden (en de resultaten) via Google Drive leverde Voyc hun het alternatief waardoor die opnames door AI omgezet werden. Google kon goed een transcript maken, maar niet goed aan de personen koppelen, daar werd dan AWS voor gebruikt. PWC deed interviews en vroeg of ze hun software/app konden gebruiken. Die was er niet (alleen Google Drive uitwisseling), dus die app moest er komen. Ze heeft investeerders benadert. Er was een Angel Investor die 100.000 wilde investeren, maar dan moesten er wel 5 betalende klanten zijn. Een radiostation, een verzekeraar in levensverzekeringen met 1.000 callcenter-agents, 2 banken (en dan nog een partij) wilden 1.000 dollar betalen. Die verzekeraar bleek al een pakket te hebben (met de naam Nice o.i.d.?) wat 1.5 miljoen euro kostte, maar te ingewikkeld was: niemand gebruikte het!
Dus de app kon gebouwd worden. Inloggen, verwerken en resultaten zien. Het klinkt simpel, maar is het toch niet. Met AWS, Django, react, postgress SQL. Volgens mij had Lethabo het over een miljoen transcripts per maand (ik kan er naast zitten, moest even snel noteren). Maar goed, het is veel, dat is zeker. In het begin waren het "er maar 1.000" in een bepaalde tijdsperiode. Dus er moest monitoring komen of systemen wel up zijn / goed draaien. Het zoeken moest beter. Kafka, Tensorflow. De tech-stack is uitgebreid om een stabiel SAAS product te leveren. Op de vraag van de interviewer of ze nog tips heeft komt ze met 2 dingen. 1: zorg altijd dat de integratie met andere systemen goed is. vaak zijn klanten akkoord met 80% van de app, als deze maar bruikbaar is. En blijf trouw aan je eigen principes. Voyc wilde altijd in de cloud draaien. de verzekeringsmaatschappij wilde absoluut niet in de cloud, dit moest "on-premise" draaien. Gelukkig heeft Voyc de poot stijf gehouden, want anders had dit nooit zo kunnen schalen.
Tussen 11.40 en 12.00 uur zit ik weer in de Vision-zaal, Akila Quinio van de Financial Times interviewt Ali Niknam van Bunq. Titel van deze sessie is "Banking Redefined: The AI-powered Journey to Customer-Centric Finance".
Niknam van Bunq
Deze ochtend op Teletekst dat gedupeerden van phishing voor 85% gecompenseerd worden. In het begin werd AI gebruikt voor monitoring van transacties. Later om vragen van klantenservice sneller te kunnen beantwoorden. Nu Finn die vragen kan beantwoorden als "wanneer heb ik mijn koelkast gekocht" en "hoeveel heb ik de afgelopen week uitgegeven aan groente en fruit". De MPS score is bij andere banken -5, bij Bunq +40.
Tussen 12.20 en 12.45 uur sta ik met vele anderen in de Growth Quarters room. Deze is een stuk kleiner dan de Vision-zaal, nog wel redelijk groot, maar zo'n beetje alle aanwezigen zijn erbij, de titel is namelijk "13 F*ck Ups: Lessons Learned from High-Profile Startup Failures". Als je 13 toekomstige problemen kunt voorkomen door van tevoren te weten dat ze er zijn: dat kan best wel eens handig zijn! Marc Wesselink van Venturerock komt met al deze wijsheden.
Ik ga ze hier niet allemaal noemen, maar hierbij wel een korte lijst:
- Als iemand vertrekt moet hij/zij ook de aandelen weer inleveren. Bij een bedrijf waren 5 founders, 4 gingen weg en toen het goed ging wilden ze ook nog even cashen. Die ene persoon heeft alles voor jullie moeten verdienen? Ik dacht het niet.
- Inzicht wat je hebt gedaan en wat het opgeleverd heeft. Heb je wel de juiste mensen?
- Geen inzicht op dagelijkse cashflow. Bij Saas diensten wil je elke dag/elk moment zien wat er in en uit gaat.
- Communicatie op regelmatige tijden. De bedrijven die 2 dagen voor het failliet gaan nog een berichtje sturen, dat wordt hem niet.
- Hij heeft veel bedrijven gezien die gefaald zijn, niet door het product of de oprichters, maar door de "foute" investeerders die op de stoel van de oprichters gingen zitten.
- Zorg eerst dat je je product goed verkocht hebt en ga dan pas een "VP of sales" inhuren, niet dat die alles voor jou binnen moet halen.
- Richt je op specifieke markten. Als je overal 1 of 2 klanten hebt, en die ene klant wil een aanpassing, dan ben je fout bezig. Laat je product ergens goed draaien, door de referenties groeit vervolgens je klantenbestand.
Rond 13.58 uur kom ik binnenlopen in de Vision-zaal en daarbij in het einde van het verhaal van Geoff White, zijn sessie heeft als titel "Laundering the loot from the world's fastest heist". De titel zei me niet zoveel, maar bij het zien van de laatste sheets vind ik het jammer dat ik niet het hele verhaal gevolgd hebt. Zo noemt hij het voorbeeld van Tornado Cash. Dit was opgezet door 3 ontwikkelaars, Roman Semenov, Alexey Pertsev, Roman Storm. Een open-source programma, waardoor veel geld witgewassen is. Verboden door de Amerikaanse autoriteiten. Al een gevangenisstraf uitgedeeld. Ook is er als een soort protest Tornado Cash overgemaakt naar wallets van bekende mensen, zoals Jimmy Fallon: blog-post.
Geoff heeft ook een boek geschreven, "Rinsed".
Tussen 14.05 en 14.35 zit ik in de Vision-zaal bij de sessie van Dr Nicole Holzmann, Shahar Graf van Quantum Delta en Dr Si-Hui Tan van Horizon Quantum Computing. Onderwerp is "Quantum Leap: Accelerating Innovation Across Industries".
Interessant om te horen dat het eerst een precies werkje was, om een goede qbit te krijgen had je er 1.000 nodig. Dat is teruggebracht naar 100 en inmiddels is er maar 1 nodig. Ook moet er (betere) software voor kwantum komen. Als je nu wilt programmeren moet je bijna op bit-niveau programmeren. Dat moet anders/beter. En er is nu de National Quantumcourse. De kun je hier bekijken: www.tech-cursus.nl
Tussen 14.40 en 15.05 zit ik in de Disrupted-zaal. Cristina Criddle interviewt Timi Merriman-Johnson, online te vinden als Mr MoneyJar. Onderwerp van deze sessie is "Rise of the ‘Finfluencer’ - A Modern Approach to Financial Literacy?".
Hij geeft online financiële adviezen, dat is ook het werk waar hij in zit.
YouTube geeft aan Generatie Z te verliezen, zij zoeken eerder op andere social media platformen naar info/video's.
Met TikTok was Timi bang dat de aandachtspanne helemaal weg weg bij zijn publiek, maar dat valt mee.
Opzet van zijn filmpjes is, in de eerste 5 seconden de aandacht trekken en in het laatste stuk een "call to action".
Hij wordt soms gesponsord, hij krijgt dan te horen wat hij niet mag zeggen.
Hij geeft aan dat je dan spontaan over de rest wel kunt praten en dat meteen duidelijk is in de filmpjes, anders krijg je zo'n "gescript gevoel".
De helft van zijn inkomsten komen van sponsors, de andere helft met presentaties e.d. zoals hij die vandaag geeft.
Hij benadert de sponsors niet, hij wordt benaderd door zijn content.
Rond 15.10 loop ik nog even binnen bij de Vision-ruimte. Spreekster is Sophia Amoruso met het onderwerp "rewriting the rules: no-traditional routes to enterpreneurship". De titel leek mij niet zo interessant, maar het is wel een goed verhaal van Sophia. Ze heeft geen opleiding gedaan/diploma's gehaald. Heeft het bedrijf Nasty Girl, kleding online verkopen opgezet. Dat ging eerst niet geweldig, maar uiteindelijk liep het prima. Personeel aannnemen. Er is een film/serie over gemaakt. Maar het is ook failliet gegaan, een scheiding. Daarna heeft ze Business Class opgezet en Trust Fund.
Deze dag is het weer niet zo mooi als op de eerste dag. Dus het miezert lichtjes. Ik besluit naar de kluisjes te gaan en jas en tas weer op te halen. Bij het teruglopen naar de entree hou ik nog even mijn paraplu boven een leuke jongedame, ze heeft meeting in Limburg gehad, dus komt nog even voor de afterparty (heeft bij TNW gewerkt).
Om 15.48 zit ik weer op de boot, om 17.00 uur rij ik weg uit de parkeergarage. Ik rij een vreemde route (maar de TomTom zegt dat het zo moet), dus over de Keizersgracht, rond 19.00 uur ben ik thuis.