25 april 2024: de TRES Studiedag deel 2 - Introductie Azure SQL

Ingediend door Dirk Hornstra op 06-may-2024 20:08

Op 25 april 2024 hadden we bij TRES de studiedag, het eerste deel van de dag ben ik bezig geweest met de Microsoft Learn module "Get Started Querying with Transact-SQL".  Zoals ik daar al had aangegeven heb ik net de certificering voor DP-900 behaald en omdat ik mijn puntenaantal op Microsoft Learn wil ophogen, ben ik gaan kijken naar andere modules. Na die "Get Started.." afgerond te hebben stond mijn puntenaantal op LEVEL 12, 300,125/331,999 XP. Mijn collega Jeroen Smink zit op LEVEL 13, 345,950/483,199 XP en loopt dus een stukje op mij voor.

Omdat een groot deel van de dag al om was heb ik eerst gekozen voor een kleine module, Azure SQL Intro. In de omschrijving staat dat je er ongeveer 45 minuten mee bezig bent, maar dat kan ook wel een stukje sneller.

 

Het algemene verhaal over Azure SQL database, Azure SQL Managed Instance en SQL Server op een VM.

Wel een paar handige linkjes:

 • Pro SQL Server on Linux, een boek geschreven door Bob Ward, waarmee je meer informatie over SQL Server op Linux krijgt.
 • SQL Server 2022 Workshop, een workshop die je via Github kunt volgen.

 

We kijken nog even terug in de historie, dat in 2008 Azure opgezet is.
Allscripts wordt als voorbeeld genoemd, een bedrijf voor health-software, dokters, ziekenhuizen en de farmacie.
In 3 weken zijn ze overgegaan naar Azure, rond de 1.000 virtuele machines. Het verhaal kun je hier nalezen.


Bij SQL Managed Instance krijgen we het voorbeeld van Komatsu. Een partij die 1.5 TB aan data overgezet heeft. Na de migratie is er 49% reductie van de kosten en een performanceverbetering van 25% tot 30%. Het verhaal daarvan kun je hier nalezen.

En bij de Elastic database pool krijgen we het voorbeeld van Paychex. Het is een Human Capital Management firm, die meer dan 650.000 bedrijven in de US en Europa ondersteunen. Doordat er bronnen gedeeld kunnen worden tussen de databases kan er bespaard worden op de kosten.


Hierna kijken we naar het verkoopmodel. Die heb je in 2 smaken:

 • gebaseerd op virtuele cores: vCore-based
 • gebaseerd op database transactie units: DTU-based

 

DTU is niet beschikbaar in een Azure SQL Managed Instance!
Advies van Azure is om vCore te kiezen, daar kun je resource en opslag zelf configureren. DTU is een bundel van compute, opslag en IO.

Met vCore betaal je voor:

 • de compute bronnen, service tier en het aantal vCores, hoeveelheid geheugen en de hardware
 • data en log opslag
 • backup storage location: read-access geo-redundant storage (RA-GRS), zone-redundant storage (ZRS) of locally redundant storage (LRS)


Met vCore kun je ook Azure Hybrid Benefit en gereserveerde capaciteit (vooruitbetaling) gebruiken om geld te besparen. Al deze zaken zijn niet mogelijk met DTU.

 

Service tier

 • general purpose, voor de meeste oplossingen geschikt
 • business critical, low-latency nodig, beste bestendheid tegen fouten. De enige tier die in-memory OLTP kan gebruiken voor goede performance
 • hyperscale, business-oplossing, hoog schaalbare data-opslag (100 TB+) en read-scale vereisten. Valt tussen general en business critical, op dit moment alleen beschikbaar voor enkelvoudige databases in Azure SQL Database


Compute tier

 • provisioned compute, regulier gebruik of meerdere databases met elastic pools. Vaste hoeveelheid bronnen voor de beste performance, daar betaal je voor (dus de vaste bronnen, niet het echte verbruik).
 • serverless compute, bedoeld voor onregelmatig niet in te schatten gebruik. Je betaalt alleen voor het echte verbruik. Als je database op pauze staat, betaal je alleen voor de opslag.

 

Hardware
Standaard hardware is Gen5. Als je kiest voor General Purpose met SQL Database en serverless, dan is Gen5 de enige optie. Kan upscalen naar 40 vCores.

Qua grootte, als je een database van 62 TB hebt, dan is de Azure SQL Database, single database de enige optie.

 

Mocht je meer over de "pools" willen weten:

 

Management interfaces voor Azure SQL

Je hebt de portal, SQL Server Management Studio, Azure Data Studio of via de AZ CLI.


Als je meer wilt weten over Azure SQL, dan kun je op Youtube 61 video's bekijken.
Wil je de keynote van PDC2008 van Ray Ozzie zien, dan kan dat hier op Youtube.

En nog een linkje naar wat SQL tools.