Windows Portable Devices - C# en je telefoon, deel 2

Ingediend door Dirk Hornstra op 02-jan-2022 12:20

Deze post heeft in de titel "deel 2", is er ook een deel 1 dan? Ja zeker: link! Lang verhaal kort, in 2018 hadden mijn oom en tante een probleem met het binnenhalen van foto's van de camera en van whatsapp op de mobiele telefoon. Uiteindelijk bleek het aan een koppeling met een externe schijf te liggen en ben ik niet verder gegaan met mijn oplossing, zoveel andere dingen te doen...

Maar nu heeft mijn andere tante een andere mobiele telefoon en je raadt het al: een ander merk, dus het programma waar ze mee werkte, werkt niet met die mobiel. En de Foto's applicatie van Windows is niet echt de meest gebruiksvriendelijke oplossing. En de andere manier, ga via explorer naar het bestandssysteem op de mobiel, selecteer de foto's, kies voor "copy", ga terug naar de map "Afbeeldingen", maak hier een nieuwe map, ga naar die map, kies dan voor "paste" om de foto's hierheen te kopiëren, dat is ook niet de manier.

In deel 1 had ik al een hele hoop uitzoekwerk gedaan, dus ik ga kijken of ik daar nu een werkend programma voor mijn andere tante kan maken. Want je wilt "gewoon" een interface waar je de boel kunt filteren en redelijk "automatisch" de boel binnen kunt halen.

Als je een mobiele telefoon aan sluit op je computer krijg je een soort "extra schijf" te zien, alleen dat wordt gedaan door de interface die je mobiel terug geeft. Je hebt niet een echte schijfletter en geen netwerk-pad, dus je moet het wel via de USB-connectie doen. Ik ben dus gestart met het project van John Torjo: link. Want daar zit alle functionaliteit al in, als ik mijn Android telefoon aansluit (en ook mijn iPhone) kan ik de foto's binnen halen. Hierna heb ik een eigen C# code-bibliotheek aangemaakt, veel van die functies heb ik niet nodig en ik wil de code van mijn project leesbaar houden. Dus geen "external_drive_lib.drive_root.inst.parse_folder" in mijn programma, maar door een using van het project: "using PhoneConnector;", daardoor kan ik in mijn code "Utils.GetFolderByPath" uitvoeren.

Voor zover ik kan zien werkt het programma, de code kun je op Github vinden, mocht je het zelf willen gebruiken of familieleden die "niet zo handig zijn met de computer" een makkelijke tool geven. En je kunt meerdere kopieën van dit programma op je computer zetten, ieder in een eigen map. Zo kan ik één applicatie inrichten om te verbinden met de mobiele telefoon van mijn tante en de andere om te verbinden met de mobiele telefoon van mijn oom. En die hebben ook ieder hun eigen locatie om de foto's op te slaan.

Link: https://github.com/lordofcode/project.mobilephone.retrievephotos