Misschien ben je zelf ooit begonnen met programmeren. In mijn geval was dat BASIC, ik had een 2e-hands computer gekocht: een 8086, dus hij kon MS-DOS 6.2 draaien. Je had toen volgens mij al Windows 3.11, maar dat kon die van mij niet draaien. Via een advertentie in de Leeuwarder Courant ben ik toen naar Cammingaburen gefietst, waar ik de diskettes en het boek van Windows 3.0 gekocht heb. In MS-DOS had je QBasic, je typte regels code over uit een boek en kon dat dan opstarten. Wow!
We zijn inmiddels flink wat jaren verder. Van 1997 tot en met 2001 heb ik de opleiding Hogere Informatica gevolgd, wat zich richtte op Delphi (Pascal), C++ (Builder) en Java. Bij mijn stage-opdracht bij scheepswerf de Greuns werkte ik met VBA (Visual Basic code "achter" Access, Word) en bij mijn afstuderen bij HSCG werkte ik met VB (classic ASP). Je kreeg toen de opkomst van Wordpress (PHP) en later met .NET kon je programmeren in VB, maar een groot deel van de developers programmeerde daarin met C#. En zo bouw je kennis op van verschillende soorten programmeertalen. Waarbij je soms nooit/weinig meer in een bepaalde taal programmeert en uiteindelijk vergeet wat de syntax ook alweer was.
Maar stilstand is achteruitgang, dus je moet in de gaten blijven houden wat "de belangrijkste" programmeertalen zijn. Soms moet je iets maken/bouwen/aanpassen waardoor je in een andere programmeertaal zoals Ruby of Python duikt.
TechRepublic deelde deze link van Tiobe, waarin je een top 20 krijgt van programmeertalen. Dit is op basis van Bing, Google en andere sites waar wordt bepaald "wat de populariteit is van programmeertalen". Hier is de link.
Volgens Tiobe baseren ze de rating op basis van het aantal hits. Dat zou betekenen dat een redelijk nieuwe programmeertaal die populair is mogelijk een lagere ranking krijgt dan Visual Basic wat al jaren bestaat. Je kunt hier je vraagtekens bij zetten, in ieder geval kun je het gebruiken als "1 van de bronnen waar je een overzicht kunt krijgen". Hun lijst qua programmeertalen is wel lekker lang: link. Een taal zoals "COBOL" is "antiek". Maar er zijn nog oude systemen die het gebruiken en onderhouden moeten worden. Als je daarop zoekt, dan zie je ergens dat een jaarsalaris ongeveer rond de 90.000 dollar per jaar ligt, 7.500 per maand. Dat zal bruto zijn, maar geeft wel aan dat als je de kennis hebt en dat kunt toepassen, je een goede uitgangspositie hebt.
Kennis van meer programmeertalen is aan te raden. Hoewel ik moet lachen om de vacatures voor "full-stack developer", want back-end en front-end en ook nog management-kwaliteit hebben en ook nog even alle security-zaken kunnen afhandelen, dat is niet te doen. Maar een gereedschapkist in je bezit hebben met verschillende programmeertalen, ieder met hun eigen mogelijkheden en onmogelijkheden kan er voor zorgen dat als je in een situatie zit dat programmeertaal A iets niet kan, maar je weet dat programmeertaal B dat wel kan, je een integratie tussen beide kunt maken en een werkend product kunt opleveren. Dat is de meerwaarde van een allround developer!
Dit artikel had ik eind 2023 uitgewerkt (de lijst was toen van 2023), maar dat is niet erg, TIOBE houdt continu de lijsten bij, dus als je nu doorklikt op de link, kom je op het overzicht van maart 2025 (bij het publiceren van dit artikel).
Volgens mij werd in een podcast van Scott Hanselman gezegd dat je eigenlijk ieder jaar een "nieuwe" programmeertaal zou moeten leren. Zelf heb ik het gevoel dat ik dat eigenlijk ook zou moeten doen, want er zijn genoeg programmeertalen waar ik nog wel wat meer mee wil doen. Bij de podcasts van .NET Rocks waar ik nu in zit wordt veel over IronRuby en IronPython gesproken en ook over F#. Vooral met die laatste taal kun je veel "ingewikkelde" zaken doen die in "normale code" al gauw voor onleesbare code zorgen.