4Dotnet houdt regelmatig bijeenkomsten waarbij sprekers een aantal onderwerpen bespreken, vaak gericht op Microsoft Azure. Je kunt 4Dotnet ook tegenkomen bij Techorama, in 2022 heb ik de sessie van Eduard Keilholz gevolgd: link. In 2019 ben ik met mijn collega Anne Schiere naar een "Move Up"-event in Nieuwegein geweest: link. Dat was een goede keuze, naast het feit dat de presentaties prima waren, de sprekers zich goed hadden voorbereid, de eerste spreker Sander Hoogendoorn was. Ik kende hem toen nog niet, maar ben hem later bij andere events tegengekomen, zoals Techorama 2022 en Teqnation 2022: link. Sander is CTO bij iBood.com (wie kent dat bedrijf niet?) en is wars van "scrum/agile"... tenminste, als het loze termen zijn. Hij prikt daar prima doorheen, iemand met een pragmatische aanpak. Bij Techorama kwam hij met het punt om je functies eigenlijk direct met een "return" te starten, omdat je dan werkt vanuit het resultaat wat je terug gaat geven en niet "allemaal stappen om tot dat resultaat te komen". Ik probeer dat in mijn code door te voeren en over het algemeen maakt dat de boel een stuk leesbaarder. Je ziet dat de bijeenkomsten van 4Dotnet meestal "midden in het land" gehouden worden, waardoor je waarschijnlijk meer bezoekers hebt, voor de Noorderlingen is het dan wel een iets langere reis.
In ieder geval, op 16 november hebben we onze "TRES Yearly", waarin we punten voor het komende jaar kunnen bespreken. Dat was vorig jaar een hele dag, dit jaar is het een halve dag. Op zich ook prima om de vaart erin te houden. En zo kunnen mijn collega Jorrit en ik na de lunch in de auto stappen richting Utrecht. Het programma kun je ook nog hier nalezen, ik loop even de agenda door.
Rond Utrecht is het druk, matrixborden laten ons van 70 naar 50 gaan, maar we rijden wel door en zo zijn we rond 16.10 uur in de buurt van het Van der Valk hotel. Daar rij ik richting een parkeergarage, maar die heeft alleen een intercom en is waarschijnlijk voor andere bedrijven bedoeld. We rijden dus terug en vervolgens de parkeerkelder onder het Van der Valk hotel in. Dat zijn allemaal redelijk krappe parkeerplaatsen, bijna overal staan auto's, dus we zouden weer naar buiten rijden om ergens anders een plekje te zoeken. Maar dan zien we bij de ingang/uitgang een parkeerplek waar een stoel staat, maar daar naast is de parkeerplaats leeg en ook nog redelijk ruim. Hier zetten we de auto neer, er ligt wel redelijk wat water op de grond, maar mijn auto drijft niet weg :)
Mocht je geen tijd hebben om het onderstaande verhaal door te lezen, je kunt hier de foto's die ik gemaakt heb nog even bekijken: link.
16.00 - 16.30 uur | Inloop. Met de trap naar de begane grond, met de lift naar de eerste verdieping. Hier onze jassen opgehangen en onze badges opgehaald. En een drankje gepakt.
16.30 - 16.40 uur | Introductie. Eigenaar van 4dotnet, Edgar Tichelaar heet ons welkom. Even snel de stoelen geteld, aan de ene kant staan 11 rijen van 9 stoelen, bijna allemaal gevuld en aan de andere kant een vergelijkbaar aantal: een mooie hoge opkomst!
16.40 - 17.25 uur | Annejan Barelds - Tales From The Trenches: Managing Azure API Management Like A Pro
Annejan schrijft ook zo nu en dan voor het SDN Magazine: link. Developers gaan steeds meer richting "Ops, Operations". Had je al DevOps, nu heb je dus ook APIOps. Annejan noemt dat het platform onder Azure API Management inmiddels op STV2 staat. Hier is ook na te lezen dat Microsoft ondersteuning voor STV1 vanaf augustus 2024 stopt. We zien hoe met een tag we een "breaking build" toch door kunnen zetten (deze update moet erdoor, dus ik weet wat ik doe). We zien hoe er version-tags op backend items gezet worden. We zien in de pipeline hoe er stappen uitgevoerd worden, waaronder het bepalen van de commit ID. We zien hoe versioning geïmplementeerd kan worden, via de querystring, het pad of de headers. Maar als je 3 API's op hetzelfde pad krijgt, dan gaat dat fout. Het demo-project wat Annejan laat zien, is op deze Github-locatie te bekijken: link. Annejan had de pech dat in de zaal naast ons iemand op piano speelt en daar een aantal mensen na elkaar zingen (waarbij er één is die niet helemaal zuiver klinkt) en dat ook in onze zaal te horen is: dat leidt af. Gelukkig hebben we de slides nog. En door de presentatie de inspiratie om er ook zelf mee aan de slag te gaan!
17.25 - 17.35 uur | Korte pauze.
17.35 - 18.20 uur | Mart de Graaf - Effectief gebruik van Application Insights
Het is inmiddels stil in de zaal naast ons. Mart neemt ons mee met de Kusto Query Language. Daarmee kun je met een SQL-syntaxt data opvragen, filteren, groeperen, maar ook laten weergeven als diagrammen. Niet voor niets is het vaak zo dat "een plaatje/grafiek meer zegt dan woorden". De github-repo van Microsoft van KSQL is hier te bekijken. Vanaf 2024 heet dit onderdeel "Log Application Workspace". Veel zaken worden automatisch gelogd. Pagerequests. Transaction search, Monitoring, Logs. Het is dus wel goed te letten op wat er gelogd wordt, omdat opslag van data geld kost. Een collega van Mart heeft veel geld bespaard door de vraag te stellen: "wie doet wat met de logging van Power BI", niemand reageerde en hij dit dus uitgeschakeld heeft. Je kunt Mart zijn blog hier bekijken, leuk om te zien dat hij zijn presentatie in Reveal gemaakt heeft, het javascript framework wat ik gebruik om mijn slides te tonen.
18.20 - 19.05 uur | Eten. Tussen de middag wat broodjes gehad, maar ik heb nu wel zin aan wat eten. We zitten bij een Van der Valk hotel en het werkt net als bij de DevQ van TRES, je pakt een bord en bestek en kunt zelf bij een aantal pannen langs lopen en je bord vullen. In dit geval wat patat, nasi, paar gehaktballetjes en saté. Dat smaakt prima! Het zitten en luisteren naar presentaties lijkt een makkelijk klusje, maar na verloop van tijd kak je in, als je gegeten hebt ben je weer alert.
19.05 - 19.50 uur | Stefan van der Wiele - An introduction to decentralized identity
Stefan had een intro-filmpje, maar omdat het geluid het niet doet, het verzoek aan ons om even het Rocky-intro te zingen (ta, ta-ta-ta, ta-ta-taaah!) en dat doen we ook nog ;) Zijn sessie doet mij terug denken aan Technorama, op 12 oktober 2022 sprak John Craddock over Microsoft Entra Verified Ids. Het was toen volgens mij nog een beetje in de opstartfase, maar Microsoft gaat "gewoon door!". Stefan laat onder andere zien dat er nu ook een "Face Check" in zit, dus niet goedkeuren/valideren met een pincode of andere credential, maar net zoals "Microsoft Hello" "gewoon" met je gezicht. Het verhaal klinkt goed, door een centrale identiteit, het kunnen plaatsen van goedkeuringen/pasjes-kaartjes in je wallet zaken kunnen valideren, je kunnen aanmelden. Je hebt de did:ion wat zaken met de blockchain doet, maar ook de did:web, waarbij je een JSON-bestand op je eigen webserver plaatst. Ik moet dat nu gewoon zelf eens een keer proberen, als het goed werkt kan ik misschien iets bouwen wat ook andere mensen kan helpen met het opstarten van deze coole techniek! Zaken zijn terug te vinden op aka.ms/ilovecats, je opent dan een PDF-bestand met uitleg (en de link om een verified credential expert te worden).
19.50 - 20.00 uur | Korte pauze
20.00 - 20.45 uur | Eduard Keilholz - Azure Networking - A love story between a hub and a spoke
Eduard zet altijd een goed verhaal neer. Ook deze keer. Ik ben developer, maar ga met mijn collega's Jeroen Smink en Leks ter Schuur meer de DevOps-richting uit. En als je meer binnen Azure gaat werken, dan moet je ook naar security kijken. Spullen "standaard" inrichten, dat kan, maar vaak staat er dan "teveel open naar de boze buitenwereld". Je zult dus met virtuele netwerken e.d. aan de slag moeten om zaken goed af te schermen. We zien de DNS en de Azure private DNS resolver (ik hoor dat het gebruik daarvan 40 euro per maand kost). Maar ik ving ook nog iets op wat ook gebruikt zou worden en wat dan 700 euro per maand kost. Ik ben developer en ik vind het leuk om zelf wat in een eigen omgeving "om te pielen". Dus zelf een VNet opzetten en kijken wat er mogelijk is, zo bouw je ervaring op. Maar over het algemeen "is de cloud duur", dus zoiets ga je niet even in een soort hobby-projectje testen: 740 euro per maand (en dan zullen er nog extra dingen bij moeten komen) ga ik daar echt niet voor betalen.
Als je zaken echt goed dichtgezet hebt en er alleen via VPN bij kunt komen, we zien hoe Eduard de Azure VPN cliënt gebruikt. Die kun je hier uit de store halen. Mocht je zijn project willen zien en zelf ermee aan de slag gaan, het project is gedeeld met deze link: tinylnk.nl/hubspk
20.45 - 21.30 uur | Borrel. Jorrit en ik houden het voor gezien, het was een lange dag vandaag. Rond 23.00 uur zijn we weer in Heerenveen. Een geslaagde dag!