Neem vakantie. En kijk om je heen, niet op dat schermpje!

Ingediend door Dirk Hornstra op 05-aug-2023 23:39

Deze week geen artikel op Techblog omdat ik vakantie heb.

Of stiekem toch ééntje. In mijn mailbox stond namelijk een mailtje van Ilan Goren van LinkedIn News Europe. Met de vraag hoe ik "digitaal detox in mijn vakantie" en of ik dat als post wilde delen op LinkedIn. Om andere mensen te inspireren.

Daar heb ik werk van gemaakt, namelijk een heel artikel, zowel in het Nederlands als Engels. Want sinds ik in 2011 voor het eerst mee ging met een groepsreis was het mij wel duidelijk: je bent altijd bezig, maar je moet zo nu en dan een break inlassen. Het zorgt dat je (iets) minder gestresst wordt, je daarna weer redelijk fris en fruitig aan het werk gaat en meer/beter werk aflevert. En je kunt tijdens je vakantie eens rustig gaan kijken: wat doe ik nu, wat daarvan zou ik moeten voortzetten, waarmee zou ik moeten stoppen en wat zou ik nog meer moeten doen?

Want ik zit bijna elke avond achter mijn pc, mailtjes opruimen, vrienden/kennissen op Facebook feliciteren en nog wat dingen, maar uiteindelijk denk je (als je 's avonds rond 23.20 uur afsluit), wat heb ik nu allemaal gedaan?

In de vakantie die ik nu gehad heb, heb ik op de eerste avond, toen we op de boot van Rotterdam naar Hull zaten, op het bovenste dek gezeten (overdekt). Daar met een Guinness biertje met pen en papier genoteerd wat ik wil gaan doen. Daar heb ik een wekelijkse planning voor uitgewerkt. Elke maandag een uur met Zabbix bezig en een uur met security zaken. Op dinsdag twee uren met podcasts aan de slag en één uur met Umbraco zaken. En ook de andere dagen van de week heb ik op deze manier ingedeeld.

Zo heb ik ook een overzicht gemaakt van zaken die ik eigenlijk deze vakantie nog wil afronden. Ik weet al dat dit niet gaat lukken, want dan had ik eigenlijk een derde week vrij moeten hebben. Het zijn nu de "basale zaken" zoals de Leeuwarder Courant van afgelopen week nog lezen, de Slimste Mens van afgelopen week terug kijken en die weekplanning uitprinten, lamineren en aan de muur hangen. Die punten zijn afgerond.

Ook heb ik een lijst gemaakt met zaken die geautomatiseerd zouden moeten worden. Ik weet niet of het kan, maar daar heb ik eerst niet naar gekeken. Ik ben bepaalde zaken aan het doen, die tijd kosten en als het automatisch kan, dan scheelt mij dat tijd.

Hetzelfde geldt voor een lijst voor "tools". Ik heb het eigenlijk wel een beetje gehad met Wordpress en Drupal voor eigen sites, steeds weer zaken updaten, ik wil een eigen PHP CMS-framework opbouwen. Iets met een eigen portaal doen, zodat "oudere tables/mobieltjes" bepaalde sites nog wel kunnen raadplegen. Voorbeeld hiervan is dat Funda niet goed de foto's meer laat zien op de iPad van mijn moeder. Zo oud is dat ding niet, werkt nog prima, maar dat werkt nu niet meer. En bij mijn vakantie naar Schotland had ik een paar mensen in de groep die schijnbaar een oudere iPhone hadden, waardoor bij het inlogscherm van de WIFI van het hotel alleen de achtergrond getoond werd, maar de rest niet. Dat werd met javascript gedaan, maar dat deed niets meer... Ik wil kijken of ik een soort omgeving aan kan maken waardoor zaken nog wel werken.

Een andere lijst is die van de boeken. Ik heb hier nog een aantal boeken die ik zou moeten doorlezen. Vroeger hadden we in ons back-end overleg dat we een hoofdstuk van een boek behandelden, een mooie stok achter de deur om weer een hoofdstuk te lezen, maar dat doen we niet meer. Daarom heb ik daar nu elke woensdagavond 2 uren voor ingepland (en alvast een lijst gemaakt welke boeken ik daarvoor zou moeten lezen).

En natuurlijk ben ik net als veel mensen geïnteresseerd in FIRE. Het betekent "Financial Independent, Retire Early". Ik heb gekeken naar het met pensioen gaan op je 50e. Dat is "al" over een kleine 5 jaar. Het lijkt erop dat dit niet haalbaar is, dus ik hou eerst maar aan dat ik net als de rest van Nederland met mijn 67e met pensioen ga. Maar wat extra inkomsten zodat ik mogelijk wel iets eerder met pensioen kan gaan, ook dat heb ik nu ingepland. Elke vrijdag een uurtje kijken of "ergens" extra inkomsten te halen zijn.

Het verhaal wat ik uitgewerkt heb kun je hier nalezen: link.