Microsoft Build op 23 en 24 mei 2023 - de samenvatting, deel 1

Ingediend door Dirk Hornstra op 19-jun-2023 21:24

Het is inmiddels 19 juni, ruim 3 weken nadat Build online te volgen was. Net als met andere zaken is dat eigenlijk "te laat", je moet de volgende dag of dezelfde avond de samenvatting maken, want anders vraag je jezelf af: waar ging het ook alweer over? Maar goed, de dagen na Build zat ik in het theater, ging ik uit eten met mijn collega's, stond ik in Neushoorn bij de Billy Joel Experience, zat ik in de Arena bij het concert van Bruce Springsteen, zat ik in de bioscoop bij de Unlimited Night en moest daar ook nog wat samenvattende blogs over schrijven voor mijn eigen website: durkotheek.nl. Genoeg geldige excuses :)

Dat is dus de reden dat onderstaande niet zo'n strakke samenvatting is zoals ik die anders lever. En nee, ik vraag niet aan chatGPT om er een samenhangend verhaal van te maken :)
Soms zie je dus een paar steekworden en daar zul je het mee moeten doen. Wel staan bij de meeste items de linkjes naar het artikel op de site waar ook de opname van de presentatie te vinden is. Dus als je denkt: ik wil er meer van weten dan kun je doorklikken en het nog even terug kijken.

 

Dinsdag 23 mei 2023 is de aftrap van Build. Omdat het mijn vrije middag is wat eerder eten en daarna de browser open op build.microsoft.com. Daar kun je ook de sessies terug vinden en zo te zien bevatten veel daarvan de opnames, dus die kun je nog even terug zien: link.

Ik vond die kleuren/afbeeldingen die gebruikt werden niet zo super-duper, maar mocht jij dat wel vinden, via de digital swag kun je wat plaatjes downloaden: link.

2023 Imagine Cup World Championship

Een aantal studenten hebben applicaties gemaakt, uit verschillende landen en 3 teams zijn uitgekozen. Deze mogen een korte pitch geven en dan wordt een winnaar gekozen. Ik heb dit bij een vorige Build al gezien, vond het toen niet interessant (het team vertelt in 1 minuut wat ze gemaakt hebben, het jurylid stelt niet echt veel vragen, weinig antwoorden) en ook dit jaar is dat zo. Vet overdreven allemaal en dat geeft mij jeuk. De apps die gemaakt zijn, zijn voor gehoorapparaten, tegen hartaanvallen en detectie van tuberculose. Tawi uit Kenia heeft gewonnen (het gehoorapparaat). Het is leuk voor die studenten, mooi dat ze wat winnen (en terecht voor hun harde werk), maar ik hoef het volgend jaar niet weer te zien. Video-link.

Microsoft Build opening

De aftrap van Build door de baas van Microsoft, Satya Nadella. Met ondersteuning door Yusuf Mehdi.
Dit is wel de moeite waard, aankondigingen van zaken die "vanaf nu" live of in beta gaan. De verschillende soorten co-pilots, ook binnen Windows.

Tussendoor weer een interviewtje, echt tenenkrommend, wat geblaat "it's awesome", maar echte vragen worden niet gesteld. 

Satya zegt dat 1991 de eerste PDC voor hem was. Recent heeft hij het boek Dream Machine van Mitchell Waldrop gelezen. We zien op het scherm de jacht op de "Dream Machine". Zaken uit het verleden, de PC, het wereld wijde web, in 2007 iphone/cloud (mooi dat Steve Jobs nog even in beeld staat) en daarna ChatGPT. Volgens Satya gaat voor ons als ontwikkelaars alles veranderen. De Microsoft Dev Box kun je binnen een uur opbouwen. Wat is dat precies? Ik dacht even aan codespaces, waarbij je online Visual Studio draait. Dat is dit ook een beetje (en wordt ook genoemd, maar als los onderdeel), dit is dat je online een "machine" hebt draaien, waardoor je niet met een rokende laptop zit, omdat je 2 Visual Studio sessies hebt draaien die geheugen vreten. Hier staat meer uitleg: link, de product-pagina: link en een link naar een sessie van Microsoft Build (link) die ik dus niet gezien heb, maar mogelijk wel interessant is om nog even terug te kijken.

Je hebt Github Actions (dat was er al), maar nu ook Github Copilot. Je hebt Azure Development Environments. Volgens Satya zijn er meer dan 50 nieuwe updates en hij gaat er een aantal noemen:

  • Bing in chatGPT, je kunt nu referenties krijgen naar recente informatie (dus je zit niet meer vast aan een dataset tot 2021 of ander jaar, waardoor je vraag nooit echt actueel beantwoord wordt).
  • Windows Copilot, je kunt vragen stellen (je wilt in focus-mode), Copilot komt met suggesties en kan zaken meteen voor je uitvoeren: dark-mode bijvoorbeeld actief maken.
  • Copilot Stack, zodat iedereen copilot voor de eigen applicatie kan maken.
  • Copilot Extensibility en plug-ins (aanvulling op voorgaande), zodat je je eigen copilot kunt maken.
    Demo door Yusuf van die uitbreidingen en plug-ins.
    We zien vervolgens een grote lijst met bedrijven die al plug-ins maken.
  • Azure AI Studio, om je eigen AI apps en copilots te maken.
  • Azure AI Safety, testen en monitoren van je oplossingen.
  • Microsoft Fabric, data-anlytics met AI.
     

Video-link.

The era of the AI Copilot

Kevin Scott en Greg Brockman | OpenAI

Kevin was in de 80-er jaren 11 jaar oud, hij maakte toen zijn eerste programma. Hij heeft ook een eigen podcast, Behind the Tech.

Kevin doet een paar pro-Microsoft uitspraken als: Azure is een goede bron en Windows is de beste client voor AI ontwikkeling.

Copilot is niet alleen meer voorbehouden voor ontwikkelaars, ook in Windows en Office365 komt deze feature beschikbaar.

Kevin interviewt Greg van OpenAI (en die kennen we van ChatGPT). Volgens Greg gaat het vanaf GPT-4 nu "echt los met AI". Kevin benoemt dat veel ontwikkelaars/bedrijven zich fixeren op de infrastructuur (dit heb ik gemaakt en hiermee ga ik mijn geld verdienen) in plaats van dat ze zich op het product richten en daar hun inkomsten uit halen.

Bij AI en de interactie zit een deel "orchestration", zaken op elkaar afstemmen. Volgens Kevin is dát nog geen opgelost probleem. Je hebt daar verschillende producten voor, Semantic Kernel van Microsoft die dit product nu ook open-source gemaakt heeft: link en andere open-source bronnen, zoals LangChain en Harrison (?). Kevin noemt ook nog kort Prompt Flow, daar komt Scott Guthrie later op terug. Dan nog metaprompt en filtering (om je resultaten beter te maken) en met "grounding" voeg je extra informatie en context toe aan wat gezocht wordt en wat een goed antwoord kan zijn. En ook publieke vector databases kun je natuurlijk gebruiken.

In Azure heb je een catalogus van AI modellen, maar je kunt ook natuurlijk je eigen modellen trainen.


GitBuild
Gregg: web GPT op een eerdere build.
Vanaf GPT-4 ging het los

 

Whisper model voor transcript
Data opvragen via bing
Provenance – watermark – check of iets kunstmatig is

In 2001 was hij stagiair bij de resource-groep. Gingen naar een burrito-restaurant
Murray Sergeant. 30 jaar Phd, Murray had 64k limiet op Intel processors gebroken.
286: protected mode, boven de 64 kB.
 

Video-link.


Next generation AI for developers with the Microsoft Cloud

Daar is ie, the man in red: Scott Guthrie! Hij doet deze presentatie niet alleen Thomas Dohmke van GitHub, Sarah Bird en Seth Juarez van Microsoft zijn er ook.

Inmiddels zijn er 100 miljoen gebruikers op Github. Github Copilot wordt genoemd en we krijgen het "Oprah Winfrey-moment", de aanwezigen krijgen niet een auto, maar de aanwezigen mogen wel gratis gebruik maken van Github Copilot!

Azd command prompt.
Azure OpenAI Service is nieuw
Vertrouw je cloud-provider (wat gebeurt er met mijn data).

Voorbeelden klanten;
DocuSign
Thread
Typeface

Demo
Azure AI Resource

Volgende demo, prompt engineering.
Ziet wat er in je winkelwagen staat en voegt een referentie toe.
Graph, connectie met echte API
Prompt.
Promptflow.

Bezig met klimaat. Carbon negative in 2030.
Partner met NVIDIA
Fabric, data analytics voor AI.
Demo van een rapport wat anders uren gekost heeft. Copilot.
AWS en Google later ook ondersteunen.
Fabric nu in public preview te gebruiken.
 

Video-link.


Cloud-native development with .NET 8

Brady Gaster en Immo Landwerth

Andere sessies liepen uit, maar hier begon de uitzending wat vroeger, waardoor ik het intro gemist heb.

Video-link.

GitHub Advanced Security for Azure DevOps: Interactive deep dive, Q&A

Nicolas Couraud en Bryan Sullivan

Dit is een Microsoft Teams sessie en dat is niet zo handig. Want ik zie wel ergens op een schermpje de mannen achter een tafel staan, maar je focust op het scherm waarop de slides gedeeld worden. En voor zover ik kan zien is er niet heel veel te melden, in Azure Devops komt er een tabblad bij waarin security issues gemeld worden. Een mooie toevoeging, maar niet iets waar nu heel veel over te zeggen is volgens mij. En er wordt ook al gezegd: dependabot kan dit ook en ook meteen PR's klaar zetten, dat kan dit nog niet. Aan de andere kant: goed te weten dat het er is en ik vermoed dat dit straks veel uitgebreider wordt en we daar ook weer mooie dingen mee kunnen doen! De link hieronder is eigenlijk geen "video-link", het linkt naar de sessie, maar er is geen opname terug te zien. Waarschijnlijk vergeten de opname te starten of (nog) niet gedeeld?

Video-link.

What's new in .NET 8 for Web, frontends, backends, and futures?

Jeremy Likness en Daniel Roth

We zien hoe er met Blazor en Server Side rendering gewerkt wordt. Daardoor heb je geen Webassembly en javascript meer in je browser!
Ook wordt streaming rendering genoemd, er wordt eerst een placeholder geplaatst, deze wordt later gevuld met de echte content.

Template site generation. 
.net 8 hot reload

Content security compatible

Webcil wordt gebruikt om te zorgen dat DLL's die anders mogelijk geweigerd worden bij downloaden op een andere manier die code aan te bieden / uit te voeren. Broncode daarvan staat op Github: link en Daniel heeft er een artikel over geschreven: link.

Ik vond het prima demo's!

Video-link.

What’s new in C# 12 and beyond

Dustin Campbell en Mads Torgersen

Mads heb ik ook bij Build 2020 gezien (en volgens mij wel met meer zaken), volgens mij was hij developer en is hij nu meer projectmanager geworden. Dustin is hier de developer die zijn ding mag doen. Leuke collegiale sessie die ze doen, er komen ook features voorbij die mogelijk de volgende versie niet halen, wel interessant om te horen wat er allemaal aan de taal gesleuteld wordt. Deze laatste sessie is van 23.45 tot 00.30 uur. Gapend naar bed, maar dit was wel de meest interessante sessie! En jij die dit leest hebt mazzel: je kunt gewoon de video terugkijken op een normaal moment van de dag. Vooral doen, beste sessie van deze dag!

Video-link.

 

Op 24 mei waren er meer sessies die ik had willen volgen, maar die avond zat ik in de Lawei bij een voorstelling van Bert Visscher. Die moet ik nog terug kijken. En als ik dat doe, ga ik daar ook meteen de samenvatting van maken, de reden dat dit blog als titel "deel 1" gekregen heeft.