.NET Rocks - podcast 111 tot en met 120

Ingediend door Dirk Hornstra op 17-apr-2023 21:19

Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/

Let op: dit zijn oude afleveringen over .NET 1.0, .NET 1.1 en .NET 2.0. De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.

N.B. Carl, Rory en Richard Campbell gebruiken shrinkster.com URL's om lange URL's in verkorte versie te kunnen delen... maar de site werkt niet meer. Via Google gezocht en ik zie dat dit sinds 2011 al zo is. Anders had ik die links hier kunnen delen, maar dat heeft weinig nut nu dat niet meer werkt. Update: sommige zijn via archive.org nog te vinden, dus als de link er nog is voeg ik die toe.

PC 111: Carl en Richard spreken met Richard Turner en Anand Rajagapolan over Indigo. Bij het intro hebben Carl en Richard het over "64-bit". Vandaag-de-dag is dat standaard voor je computer, maar rond 2005 stond dat nog in de kinderschoenen. MSN Search heeft haar zoekmachines draaien op verschillende servers, waarop 64-bit Windows draait. De website, microsoft.com, is ook over naar 64-bit. Indigo stond nog in de kinderschoenen, inmiddels heet dit Windows Communication Foundation: link. Hoewel bepaalde zaken uit deze podcast nog wel geldig zijn, zullen veel zaken (iets) veranderd zijn. En die Anand is volgens mij een Indiër, bij een vraag over Remoting van Carl blijft ie maar door ratelen, begint over hele andere dingen te praten en 5 minuten lang denk ik: Carl, stop dat betoog nu en stel de vraag maar aan Richard. Je kunt deze podcast dus rustig overslaan. Het Twitter-account wat ik gelinkt heb, dat is het Microsoft Twitter-account van Richard. Hij is vanaf maart 2023 "met pensioen bij Microsoft" omdat hij met zijn vrouw terug gaat verhuizen naar Engeland. Daar kwamen ze weg, woont hun familie. Zijn persoonlijke Twitter is deze: link en zijn blog is hier te bekijken: link.

PC 112: Carl en Richard spreken met Shaun Walker en Jim Duffy over dot net nuke 3.0! In podcast 76 ging het nog over versie 2: link. De site spreekt inmiddels over DNN (waarschijnlijk omdat mensen toch wat vreemde associaties met "nuke" hebben): link. Als op zo'n pagina copyright tot 2016 staat, dan vraag je je toch altijd af hoe actief de site wordt bijgehouden. Het twitter-icoon verwijst naar een Twitter-account wat niet meer actief bijgehouden wordt, maar wel verwijst naar @DNN. Daar staat een tweet over versie 9, release candidate 2 die in februari dit jaar (2023) uitgebracht is. Zo te zien wordt er dus nog wel aan gewerkt. In deze uitzending hebben we het over versie 3, nog draaiend op het .NET 1.1 framework, omdat .NET 2.0 nog uit moet komen. Wel zijn er bepaalde voorbereidende stappen uitgevoerd om al die kant op te gaan. Shaun is resoluut over de templates: het eigen framework blijft behouden. Allemaal modules, forum, store, picture-gallery, guestbook, e-commerce. In deze versie is het zoeken werkend gemaakt. Het opmaken van een nieuw sjabloon is volgens de mannen niet moeilijk. Je gaat naar templatemonster.com, Tyler Fowcett zijn ontwerpen (niet meer online, via archive.org), hetzelfde geldt voor snowcovered.com, t-worx.xom is nu van een bedrijf en skin3.com. In de uitzending komt nog even ter sprake welke licentie gebruikt wordt (geen GPL, want dan moet alle afgeleide software ook de GPL licentie hebben), ze hebben gekozen voor de BSD-licentie. En als iemand dotnetnuke wil gebruiken om er geld mee te verdienen, dan mag/kan dat. Carl vraagt hoe ze aan geld komen (dit is een open-source project). Dat doen de heren door training te geven e.d. Carl noemt nog even savetoby.com, waarbij mensen geld kunnen doneren, zodat die persoon een konijn niet dood gaat maken. Gewoon een paypal-linkje. Richard gaf het als tip aan Carl omdat die nog steeds een nieuwe laptop wil kopen, met die link op zijn eigen site heeft Carl inmiddels 200 dollar binnen gehaald. De mannen van dotnetnuke zouden ook zoiets kunnen doen, een betaalknop waarmee mensen hun project kunnen steunen. Shaun of Jim geeft aan dat hij binnenkort coderush gaat downloaden: link. Hiermee kun je een stuk sneller typen in Visual Studio en ik zie dat deze nu ook voor Visual Studio Code beschikbaar is: gratis. Binnenkort toch maar eens proberen!

PC 113: Carl en Richard spreken met Scott Guthrie over ASP.Net 2.0. Scott, the man in red, heb ik in 2017 in de RAI gezien: link. Hij leidt het IIS-team, ASP.Net-team en het Visual Studio Webtools-team. Zo komt AJAX voorbij, iets waarvan Richard zegt dat het XmlHttp is en dat er eigenlijk altijd al was. Alleen is het nu een stuk gebruiksvriendelijker geworden. En ook dat de browserstandaarden steeds beter worden, waardoor de ene browser niet een andere weergave geeft dan een andere browser. De providers die nu gebruikt worden, zoals de Membership-provider. Hier kun je een eigen provider aan koppelen. En om developers te laten wennen aan het gebruik zijn er starterkits gemaakt.  De zaken die genoemd zijn, zijn inmiddels algemeen in gebruik, dus je zou deze podcast over kunnen slaan. Aan het begin van de uitzending noemde Carl nog een shrinkster-link, iemand die vol overtuiging een heel artikel online heeft gezet over hoe goed C# is en hoe slecht VB: link.

PC 114: Omdat dit inderdaad wel leuk was, in het intro komt Carl met het nummer "50 ways to leave your lover" van Paul Simon (link), wat een prima nummer is. Hij is een stuk tekst tegengekomen, op die beat met de titel "50 ways to hose your code". Een zoek-actie geeft mij de tekst op een humorpagina: link. Brian Randell heeft het in deze uitzending over Microsoft Virtual PC. Met Virtual PC kun je "virtuele machines" draaien, dus als je een BETA van Windows Vista had: daar op installeren en draaien "binnen"  je gewone Windows. Virtual PC wordt niet meer gebruikt (volgens mij, zo staat het op Wikipedia, na Vista houdt het op: link). Een vergelijkbaar gratis product is VirtualBox van Oracle: link. Virtualisatie zit volgens mij al standaard in Windows, zo heb je WSL2 waarmee je Linux "onder Windows" kunt draaien. En ik heb ooit iets ingesteld voor het draaien van Zabbix ook binnen een soort virtuele linux. In ieder geval, mocht je daarmee verder willen, hier staat wel wat info: link.

PC 115: Carl en Richard spreken met Jackie Goldstein. De uitzending duurt wat langer, en omdat de toevoeging "part 1" is, vermoed ik dat er later nog een tweede deel komt. Jack komt uit Israël. Uitzending gaat over upgraden/migreren van je code. Het gaat over C, C# en VB. Er komt nog een Shrinkster-link voorbij met een PDF naar hoe je "jouw baas kunt motiveren voor .NET": link. Carl Franklin en Mark Miller zijn met Refactoring in Visual Studio 2005 bezig geweest en hebben daar deze blogpost over gemaakt: link. Dat linkt naar 2 filmpjes en zo te zien... zijn dat SWF (Shockwave Flash) bestanden. Die werken niet meer...

PC 116: Michele Leroux Bustamante spreekt over WSE, Indigo en security. Ze is samen met Richard in Nederland geweest bij SDC, Software Development Conference. Op de website zie ik bij evenementen Futuretech (wil ik nog een keer bezoeken) en Teqnation (ben ik vorig jaar geweest). In deze uitzending wordt gesproken over het uitwisselen van data en hoe je dat (veilig) doet. Zo komt een SAML token voorbij. Hier kun je daar meer informatie over lezen: link. Public/private key. Aan het eind nog een foute mop, wel grappig, maar een beetje 18+, dus ik ga m hier niet delen.

PC 117: Team System live at tech ed! Interview met de ontwikkelaars, onder andere Team Foundation Server wordt hier besproken.

PC 118: Bij de mails wordt een leuke inzending besproken. Een tijd geleden is ook C++ Server Pages uitgebracht. Carl en Richard maakten daar wat grapjes over, want waar zou je dat voor willen gebruiken? Nou, de inzender van de mail kon het erg goed gebruiken en legt uit wat hij moest doen en hoe dit hem uit de brand heeft geholpen. Dus zo blijkt maar weer, iets dat "nutteloos" lijkt te zijn, kan best wel nuttig inzetbaar zijn. In deze uitzending een vooruitblik op de komende PDC met Jeff Sandquist, Jeremy Mazner, Michael Lehman en Steve Cellini. En dat is toevallig (of niet), in mei komt Microsoft Build er weer aan. Op LinkedIn kwam een filmpje voorbij van Askosua Boadi-Agyemang en Scott Hanselman. Scott laat een stukje historie zien en dat gaat over.. PDC. Build is (denk ik?) het vervolg hierop. Mocht je dat filmpje nog willen zien, dit is de link.

PC 119: Rob Howard spreekt over ASP.Net. Een hele interessante uitzending, want er komen ook flink wat zaken over security voorbij. Onder andere SQL Injection. Rob heeft een mooi voorbeeld over de website ASP.Net (link), waar niet zo veel op stond, wel een forum aan gekoppeld was en mensen hun componenten konden uploaden en downloaden. De persoon met de "beste" bevinding kon een t-shirt winnen. Of een gesigneerde CD van Web Matrix. Er kwamen zo nu en dan wat mailtjes binnen, maar dat was niet echt spannend. Tot er een mail  binnen kwam van een Australiër, die liet zien dat hij de databasestructuur kon bekijken, records kon aanpassen en toevoegen. Daar gingen Rob zijn nekharen wel recht van overeind staan. Alleen.. hij had niet gemeld hoe hij dat voor elkaar had gekregen. Dus het team is zelf nog eens gaan zoeken (kon niets vinden) en Rob mailde hem dat hij hiermee wel een Visual Studio Enterprise editie wilde sturen. Maar ook graag wilde weten hoe hij dit gedaan had. Het bleek binnen het deel te zitten waar je kon zoeken op extensies. Dat werd met en SA-account gedaan en door wat ;-- en dergelijke in de query toe te passen kon je hele andere query's uitvoeren dan de bedoeling was. Conclusie: gebruik stored procedures óf gewoon je code in .NET, want als je daar met parameters werkt, wordt daar al automatisch de juiste actie uitgevoerd. Het andere deel is cross-site-scripting. Om te testen wordt vaak iets gedaan met een <script>alert('test');</script> en zie je dat terugkomen in je response, dan geeft dat aan dat je er wat aan moet doen. Hackers gebruiken dat om niet een alert uit te voeren, maar om bijvoorbeeld de inhoud van jouw cookies naar een eigen API te posten of iets dergelijks. Ook uitermate gevaarlijk dus! En Carl noemt nog een nieuw fenomeen, DNS-spoofing, waarbij je denkt dat je naar amazon.com gaat, maar via de DNS naar een hele andere site gaat. Een ander punt wat besproken wordt is de "callback vanuit de database" dat data aangepast is. Dat is een trigger om zaken in je cache te legen en de data opnieuw op te vragen. In de oude versie deed je dat met bijvoorbeeld en trigger die een tekstbestand aanpaste, dat triggerde en file-watcher in de applicatie en zorgt voor een refresh (aanpak Carl), Rob had een versie waarbij hij rechtstreeks een call naar de web-applicatie uitvoerde. Maar nu kun je dit via code laten afhandelen. Voor SQL Server 2000 alleen voor tabellen, voor SQL Server 2005 ook als "andere data" bijgewerkt wordt. En het provider-model komt voorbij. Hiermee kun je eigen implementaties koppelen aan sessie-management, user-management, localisatie-resources.

PC 120: Carl en Richard spreken met Sanjay. Sanjay is een corporate vice-president van de developer- en platform evangelism-groep. Hij is naar voren gestapt en heeft gezegd: er moeten geen verkoopdoelen meer aan de "evangelisers" gekoppeld worden. Want dan wordt dat het hoofddoel, in plaats van een goede relatie aanknopen met je relaties. Ook Tom Robbins, een developer-evangelist van het New-England district is aan de lijn. Zij zijn de mensen die "een gezicht geven" aan Microsoft, dus waar je contact mee opneemt als je problemen hebt. Zo zijn er een aantal zaken opgezet, Channel-9 is daar één van. Sanjay heeft een groep 10.000 dollar gegeven en gezegd: start het op. Ook een soort buddy-programma is opgezet, Sanjay (of Tom) is zo gekoppeld aan een bedrijf in Canada. In 2009 was er een ontslagronde bij Microsoft en is Sanjay zo te zien met een eigen bedrijf begonnen. Wat inmiddels weer overgenomen is. Artikel ZDNet: link.