Bijna alles is een lijst - deel 1

Ingediend door Dirk Hornstra op 01-aug-2022 21:35

Er is een gezegde: als je een hamer hebt, dan is alles een spijker. Dat geeft de indruk dat het niet goed is, voor (kruis-) schroeven heb je een schroevendraaier. Je kunt hem er in hameren, maar zo is het niet bedoeld.

Dus toen ik dit artikel zou beginnen met “alles is een lijst” heb ik dat toch veranderd naar “bijna” alles. En het is eigenlijk “je kunt bijna alles naar een lijst omzetten”, dus ook als de bron geen lijst is. Die lijsten wil ik gaan gebruiken om productiever te worden. Laat ik wat voorbeelden geven.

Regelmatig krijg ik mails van AirMiles. Door op een linkje te klikken, voor een bepaalde datum te tanken krijg ik extra AirMiles. Vroeger stond ik bij de pomp, zocht snel de mail en klikte dan op de link. Nu doe ik dat als ik de mail lees. Hoe fijn zou het zijn dat die mails automatisch verwerkt worden en ik bij de pomp even de lijst open, zie tot wanneer de aanbieding geldt en als de actie nog actief is de link aan klik? Die mails hoef ik dan niet meer te lezen.

Ik ontvang mails van TechRepublic. Vaak zijn dat mailtjes over security-zaken. Als iets interessant is, tweet ik vaak een korte tekst met link naar dat artikel. En sommige linkjes komen in meerdere mails terug. Hoe fijn zou het zijn dat die mails automatisch verwerkt worden, ontdubbeld en je snel een bericht kunt “tweeten”?

En dat geldt voor meer mails. De mails van Albelli met de kortingscodes, ik gebruik ze vaak als ik de foto’s van vakantie in een album zet. Maar ja, dat is maar 1x per jaar. Net als die airmiles code met verloopdatum in een lijst en weg met de mail.

Ik heb nu in een soort “headless” API mijn concerten en theaterbezoeken staan. Maar die heb ik ook handmatig in mijn agenda aangemaakt. Hoe mooi zou het zijn om een partylijst te hebben en die als feed aan te kunnen bieden bij je mail? En die lijst met huidige en toekomstige evenementen kun je alleen zelf zien. Maar die in het verleden zijn wil je misschien wel met iedereen delen.

Ik ben nu soms al bepaalde zaken van een concertbezoek tijdens het concert (in de pauze) in mijn notities op mijn mobiel aan het uittypen. Ga ik er later over bloggen, dan kopieer ik dat naar een mail en stuur het door (op je iPhone kun je dat makkelijker doen via delen - mail, ontvanger invullen en verzenden). Maar stel dat je dit in een soort eigen lijst (notities bij het concert?) kunt toevoegen en dat kunt exporteren naar wordpress zodat je daar een kladversie hebt waar je verder aan kunt werken? Je zou dat waarschijnlijk ook in wordpress zelf kunnen typen, maar zit je op een locatie met slechte wifi of je mobiel staat op vliegstand omdat je stroom wilt sparen, dan is het essentieel dat je in een eigen applicatie die offline de data op kan slaan kunt werken.

Ik kwam er achter dat het idee niet nieuw is, toen ik met de modules van Power Platform: App Maker bezig was las ik daar ook iets over Microsoft Lists, maar daar kijk ik eerst niet naar. Eerst maar eens een prototype maken. Concert at Sea komt eraan, zou tof zijn als ik daar aan een tafel, in de zon met een biertje in een “offline modus” mijn lijsten kan maken.

Mocht jij trouwens wel met Microsoft Lists aan de slag willen gaan, dit is de link, ook lees ik daar "voor bedrijven / organisaties", dus het lijkt (nog) niet voor particulieren beschikbaar te zijn.

Dit wordt (sinds lange tijd) weer eens een “hobby-project”, dus laat ik er een serie van maken. Het (voorlopige) overzicht van de onderwerpen;

H1 - intro (deze post)
H2 - stack (hoe ga ik dit bouwen)
H3 - toegang tot lijsten (private, public, partial public, shared, partial shared)
H4 - type lijsten (agenda, tweet-lijst, to do lijst, verlopende lijsten)
H5 - invoer, import, hoe komt data in de lijsten?
H6 - hoe kun je invoer “offline” maken, zodat het opgeslagen wordt en later als er wel verbinding is het opgeslagen wordt?
H7 - uitvoer, export, hoe komt data uit de lijsten op een plek waar het inzichtelijk is?
H8 - terug kijken, ben ik tevreden met het resultaat en ben ik nu productiever?

Update: 1 augustus 2022

Bij Concert at Sea met lijsten bezig zijn, dat is hem niet geworden. Omdat ik nog geen prototype had, maar ook omdat alle optredens boeiend genoeg waren om te bekijken/beluisteren.  Inmiddels heb ik wel een prototype gemaakt, maar dat is "alleen nog maar" een kleine C# web-applicatie met AdminLTE schil. Daarin kan ik lijsten aanmaken, bewerken en vullen met data. De data zelf wordt fysiek als JSON-bestanden opgeslagen. Er staan nog maar 2 lijsten in (zelf ingetypt, dus eigenlijk nog "teveel werk"), mijn wishlist voor concerten van artiesten die ik nog wil bezoeken (Nickelback nog een keer, Maroon 5) en de lijst met bieren die Hopper (het café bij de Lawei in Drachten) op hun menu heeft staan. Het doel is om die lijst af te kunnen vinken, dus bij elk theaterbezoek een ander biertje!

De eerste vervolgstap zal zijn dat ik "automatisch mailtjes" ga verwerken. Elke dag heb ik rond de 80 nieuwe ongelezen mails in mijn inbox staan. Als ik die automatisch al deels kan verwerken, dan word ik hopelijk wat productiever. Op naar deel 2 van deze serie!