Power Platform: App Maker Challenge, deel 20

Ingediend door Dirk Hornstra op 06-jun-2022 21:15

Het twintigste deel, verwachte tijd: een klein uur.
Dit deel gaat over hoe je de UI in een canvas app opbouwt.

Voor een standaard opmaak van je apps kun je gebruik maken van de thema's die Microsoft in de Power Apps omgeving aanbiedt. Daar zijn een aantal "standaard" sjablonen en een aantal "office" sjablonen. Je kunt nog wel zelf zaken aanpassen (bijvoorbeeld de Fill om je achtergrond een andere kleur te geven), maar dat werkt dan alleen in dit scherm. Je kunt niet zelf je eigen sjablonen opslaan en gebruiken.

Je kunt zaken naar je eigen hand zetten, zo kun je knoppen aanpassen qua kleur, bij een "hoover-actie", als een knop "disabled" is, en ook de rand kun je aanpassen. Sommige zaken zijn niet aanpasbaar. Zoals de achtergrond van de date-picker, dat zit gekoppeld aan het gebruikte sjabloon. Meer info is hier na te lezen: link.

Je kunt iconen toevoegen en ook die kun je weer configureren qua kleur e.d. Wordt ook als tip gegeven dat deze vaak handiger werken/minder ruimte in beslag nemen dan "gewone knoppen" en het er een stuk beter uit ziet.

Je kunt ook afbeeldingen toevoegen. Kan een bestand zijn, maar ook een data-source. Je kunt op elk scherm een achtergrondafbeelding toevoegen. Image is de naam, Image Position is de positie (Fill, Fit, Stretch, Tile, Center) en Tranparency (wil je deels door je afbeelding heen kunnen kijken).

Personalisatie, je kunt met het User()-object gegevens opvragen van de ingelogde gebruiker. Dat zijn .FullName, Email en .Image.

Daarna het schalen. De tablet of phone form factors.

Als je deze ingesteld hebt op tablet, dan kun je nog voor een scherm-formaat kiezen. Kies hier de instelling die voor het grootste deel van je gebruikers klopt:

  • 16:9 (de standaard).
  • 3:2 (surface pro 3).
  • 16:10 (widescreen).
  • 4:3 (iPad).
  • custom (eigen config).


Je kunt ook nog het aspect ratio "locken" of niet locken. Als je deze "lockt" kan de weergave op een ander device foutief zijn.
Met het "locken" van de oriƫntatie kan een foutieve weergave gegeven worden als deze op "staand" hebt staan en het device standaard de app opent in "liggend(e)" weergave.

Via Advanced Settings kun je Enable app embedding user experience aan zetten, als het geƫmbed wordt, dan wordt de achtergrondkleur van het canvas wit.

Hierna volgt nog een voorbeeld van een app die je kunt maken.