Microsoft Challenge met gratis deelname voor certificaat

Ingediend door Dirk Hornstra op 01-jun-2022 21:23

Mijn collega Annebeth (H&R bij TRES) maakte ons erop attent dat Microsoft een challenge heeft, je hebt tot 21 juni de tijd om een traject van "Microsoft Learn" te doorlopen, als dat gelukt is krijg je een toewijzing voor een gratis examen bij je profiel. Dus gauw naar deze pagina: Microsoft Build Cloud Skills Challenge | May 2022.

Ik heb me aangemeld (want in de certificeringen die je kunt doen zit ook de AZ-204). Ik heb gekozen voor "Azure Developer Challenge", maar.... toen ik de lijst met blokken te zien kreeg die ik voor deze uitdaging door moet lopen stond er bij dat ik ze allemaal al gedaan had. Dat waren waarschijnlijk mijn voorbereidingen voor dat AZ-204 examen, eind 2021. Ik heb nu nog 1 zo'n blok doorlopen en ga kijken of dat wat met mijn ranking doet (hij toont 0 van de 31, maar volgens de informatie op de pagina kan die ranking "verouderd" zijn en wordt het pas na een aantal uren bijgewerkt). Maar ik vermoed dat ik deze uitdaging niet meer kan uitvoeren.

Daarom maar gekozen voor "Power Platform: App Maker Challenge". Ik doe nu dus eigenlijk aan 2 "challenges" mee, maar je kunt maximaal 1 zo'n gratis toewijzing voor een examen verdienen (logisch).

Laat ik met het eerste blok starten, de introductie in "het Dataverse". Het is een verzameling van tabellen (in mijn hoofd zie ik eigenlijk 1 groot Excel-bestand met tig werkbladen voor me).

De voordelen van Dataverse en deze tabellen is:

  • makkelijk te onderhouden, de data (tabellen) en meta-data staat bij elkaar "in de cloud"
  • goede beveiliging, je kunt gebruikers toegang geven, rol-gebaseerde toegang om verschillende gebruikers in je organisatie toegang te geven tot bepaalde data (of juist niet)
  • als je Dynamics 365 gebruikt, die data wordt ook in Dataverse opgeslagen, dus kun je ook gebruiken
  • rijke metadata, data-types en relaties zijn binnen Power Apps te gebruiken
  • logica en validatie, definieer berekende kolommen, business-rules, workflows
  • tools voor productiviteit, daar was ie al: via add-ins in Excel kun je bij je tabellen komen


Je hebt verschillende types, canvas apps, daar heb je een visuele weergave en ga je jouw logica opbouwen, we richten ons eerst op model-driven apps.

Voordelen hiervan zijn:

  • focus op componenten, no-code ontwerp-omgevingen
  • mogelijkheid om complexe responsive apps met een gelijksoortige UI te bouwen, voor desktop en mobiel
  • robuuste ontwerp mogelijkheden
  • apps kunnen als een "oplossing" gedistribueerd worden


Op basis van de structuur van je tabellen bouw je de formulieren, weergaven en componenten.

De 3 gebieden waar je op moet focussen:

  • het modelleren van je business data
  • het definiĆ«ren van je business processen
  • het opbouwen van de app


Hier wordt ook nog gelinkt naar deze pagina op Microsoft Docs waar nog iets meer uitleg staat (en ook een paar screenshots): link.

Als je bijna op het einde van de module bent, dan krijg je een voorbeeld-case. Om die zelf uit te voeren log je in op Microsoft Power Platform Admin Center of via Power Apps. Maar dat lukt mij niet, omdat ik alleen een persoonlijk account heb en er gevraagd wordt om een "school- of werk-account". Dus de oefeningen kun je niet doen. En erger: als er een vraag over komt, moet je dus gokken. Wat hier ook gebeurt.

Er wordt namelijk gevraagd als je "Deploy Sample Apps en Data" aanvinkt, welk voorbeeld je dan niet aan kunt klikken. Fundraiser valt af, want dat was het voorbeeld en kan dus wel gekozen worden. In het screenshot zie ik "Customer Survey" niet staan, dus daar gok ik op. En dat is inderdaad correct!

In totaal moet ik 28 modules doorlopen. Totale tijd is ruim 20 uur. Ik moet nog wat andere dingen doen, anders was ik alvast met de 2e module gestart (die trouwens bijna 1.5 uur duurt!). Morgen na de finale van "met het mes op tafel" meteen maar aan de slag en proberen zoveel mogelijk modules af te ronden.