Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/
Let op: dit zijn oude afleveringen over .NET 1.0, .NET 1.1 en .NET 2.0 (2004). De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.
PC 51: Carl en Rory spreken met Scott Hanselman. Die kennen we natuurlijk al van de podcasts (Hanselminutes) die ik op dit blog samenvat. In deze uitzending komt ter sprake hoe je met XML bepaalde zaken kunt inrichten, zodat het "dynamisch" in te stellen is, in tegenstelling tot zaken "hard" in code zetten waardoor het niet configureerbaar is. In podcast 52 komt iemand daar op terug die zegt "je moet managers niet in die XML laten werken, want dat snappen ze niet". Carl handelt dat af met de opmerking "daar hebben we UI voor" en dat is ook zo, er komen (natuurlijk) schermen in de applicatie waar je die XML kunt aanpassen via "normale" invoervelden/dropdowns e.d. Scott bespreekt hoe het werkt bij de bank waar hij dan werkt, met een eigen build-straat, open-source tools voor controles zoals Nant en NCover. CVS wordt nog gebruikt voor versiebeheer, automatische build wordt gestart, unit-testen worden uitgevoerd en rapportage wordt gemaild. Peter Blum komt aan de lijn, verkoopt ASP.NET controls (en zijn ook gratis producten bij), zijn website staat hier: link. Met Scott wordt verder gesproken over performance-counters. En hoe soms willekeurig de beslissing wordt genomen om zaken te cachen, zoals Scott zelf eens had gedaan met partial caching, maar niet had uitgezocht hoeveel verschillende variaties mogelijk waren. Uiteindelijk bleek het real-time opbouwen sneller te zijn dan het gebruik van partial cache -> caching dus weer weggehaald. Hoe je een developer moet motiveren: "zeggen dat het onmogelijk is". En ook hier wordt het al genoemd, Scott kreeg een e-mail van "Paypal", afbeeldingen kwamen van Paypal zelf, maar bij controle van de HTML zag hij dat de link helemaal niet naar Paypal ging. Als het voor "ons" als developers er soms al angstaanjagend echt uit ziet, hoe kun je verwachten dat je (iets oudere) vader/moeder er niet op gaan klikken?
PC 52: Ted Neward en Bruce Tate van de JAVA-community spreken tijdens deze podcast. De show begint met "Google Weirdo's", het item over hoe mensen op de site van Rory Bluth komen. Met wel hele vreemde Google zoekwoorden. Terug naar het thema van de uitzending. Het is vaak Java versus .NET, hoe kan gezorgd worden dat deze developers "vreedzaam" samen leven? Zo zegt Rory dat het continue anti-Microsoft gedoe in de java-community de reden was om ze de rug toe te keren en definitief naar .NET over te stappen. Interessante aflevering, omdat je soms systemen hebt die met JAVA werken en waar je (o.a. via webservices) vanuit .NET contact moet zien te maken. Zo komt voorbij ".NET, waar draait eigenlijk de server?". Het antwoord daarop was "in COM+". Dus het was eigenlijk het besturingssysteem. Als je date wilde upgraden moest je het besturingssysteem bijwerken. Dat is nu minder, omdat zaken meer op webservices gericht zijn, zijn het meer de .ASMX-diensten. Zo komt voorbij dat een aantal developers ook binnen .NET applicaties via webservices communiceerden (hoewel dat eigenlijk niet nodig is). Interessant is wel dat daarbij nog even een namespace voorbij komt die ik zelf nog nooit gebruikt heb: System.EnterpriseServices. Ook een nieuwe rubriek: de Linux vulnerability of the week. Er zijn Windows security issues, maar Linux heeft ze ook. Carl checkt hiervoor linuxsecurity.com: link. Ook komt XP-programming voorbij (Extreme Programming) en hoe je niet "een paar onderdelen" daaruit over kunt nemen, maar echt full-pool moet gaan. Unit-testing wordt ook genoemd, bij java-developers zit dat ingebakken, bij .NET programmeurs niet. Swing wordt nog genoemd, de UI-kit om je java-applicatie er cooler uit te laten zien. Maar hier wordt nog genoemd dat alle rendering e.d. door de Java Runtime Engine afgehandeld moet worden, niet een goed idee dus. En ook omdat je applicatie overal er hetzelfde uit ziet, terwijl je eigenlijk wilt dat deze zich aanpast aan het platform waar dit op draait. Eclipse kan het wel, maar dat komt omdat het een SWT app is. Ted zijn blog is hier te lezen: link. Bruce is één van de hosts van deze podcasts: www.beamrad.io Het gaat daar veel over Elixir, een functionele programmeertaal: link. Na mijn opleiding weinig meer met Java gedaan (wel javascript natuurlijk), wel een leuke uitzending! Oh ja, tijdens deze uitzending komt ook nog John Walker van Perforce aan het woord. Nu gebruiken de meeste mensen GIT, maar toen waren ze nog zoekende naar versiebeheer-software. Het product wat ze hebben wordt een SCM system genoemd, Software Configuration Management system. Werkt op Windows, Linux, Mac, merge-tools, web-interface. Werkt op 50 platforms. Wordt een grapje gemaakt over Amiga-developers... En verrek, die ondersteunen ze ook! Het is meer dan alleen versiebeheer, ook koppelen van tickets en incidenten, zodat na de tijd terug te zien is welke fixes doorgevoerd zijn om een bepaald probleem op te lossen.
PC 53: All About Devdays. Carl en Rory spreken met Chris Flores, Jay Roxe en Brian Goldfarb. In de uitzending wordt verwezen naar microsoft.com/devdays, maar als je daarheen gaat, wordt je doorgestuurd naar de zoekpagina van BING. Tijdens deze uitzending wordt besproken waar de onderdelen van Devdays over gaan. Dus developers bewust maken van security (er werd wel eens gezegd dat je alleen de server "secure" hoefde te maken, maar de "smart cliënts" niet. De heren laten weten dat ook dat op orde moet zijn). De acroniemen Stride en Dread worden genoemd. Stride staat dus voor Spoofing, Tampering, Repudiation, Information disclosure (privacy breach or data leak), Denial of service, Elevation of privilege. En dread voor Damage – how bad would an attack be, Reproducibility – how easy is it to reproduce the attack, Exploitability – how much work is it to launch the attack, Affected users – how many people will be impacted, Discoverability – how easy is it to discover the threat. Carl heeft het nog even over studenten waar hij les aan geeft, hij het over "SQL injection" heeft en ze hem allemaal aankijken met glazige ogen: "waar heeft die man het over"? Ik mag hopen dat dit bij de IT-opleidingen inmiddels wel meegenomen wordt in de studie. Security wordt steeds belangrijker in onze industrie.
PC 54: Carl Prothman spreekt over ADO.NET. Carl Prothman zijn eigen website is hier te bekijken: link. De site is duidelijk verouderd, maar als je op zoek bent naar een bepaald type connectie-strings voor databases, dan ben je wel op de juiste plek: link. Carl is ook actief op Stack Overflow en heeft een aantal zilveren en bronzen "badges": link.
PC 55: Carl en Rory spreken met Kevin McNeish over het OOP proces. UML-diagrammen, het "unified-proces". De integratie in Visual Studio, Whitehorse wordt genoemd: link. Volgens mij heeft dit het niet gehaald als een "definitief product". Kevin zijn (commerciële site) is hier te bekijken: link.
PC 56: Aflevering met gasten Box en Fox, oftewel Jon Box en Dan Fox. Ze hebben beide een boek geschreven: "Building solutions with the Microsoft .NET Compact Framework". Voor zover ik kan zien is het Compact Framework gestopt rond versie 3.5: link.
PC 57: Markus Egger spreekt over OOP en tablet pc's. Markus zijn eigen website is hier te bekijken (redirect naar zijn profiel op CodeMag pagina): link. Markus is de founder van "Code Magazine": link. Ik heb een jaar de mailtjes ontvangen, maar daar (te) weinig mee gedaan. Dus misschien moet ik toch een abonnement nemen op de fysieke versie: het echte magazine! Bij de tablet PC komt ook de "inking API" van Microsoft voorbij: link. Je kunt met een "pen" op je tablet zelf "schrijven".
PC 58: Tony Bain spreekt over SQL. Via Quora vragen en antwoorden: link. De vraag over wat de grootste fouten zijn: geen primary key op je data instellen. Hoe moeilijk is het om een uniek veld toe te voegen? Het tweede punt is het niet nadenken over het datatype en de "nullability". Oftewel, kan een veld NULL zijn? En bij het datatype: een datum/tijd waarde moet je opslaan als in een datum/tijd veld en niet in een varchar(50) veld! In deze uitzending is Carl niet aanwezig, Rory en Chris Sells nemen de uitzending over. Zo vraagt Chris of er een soort FX-cop voor SQL is. Die is er niet echt, wel heb ik nog even gezocht op "best practices" en kom daardoor op deze pagina: link. En de profiler en het execution plan waarin je kunt zien waar de vertragingen in je SQL-acties optreden.
PC 59: Carl en Rory spreken met Bob Reselman die het boek Coding Slave geschreven heeft. Carl leest een deel van een hoofdstuk voor en ik moet zeggen: het klinkt best als een goed boek!
PC 60: Carl en Rory spreken met Keith Pleas en Harry Pierson over architectuur. De mogelijkheid om met web-services in Office te kunnen werken. En alle andere ASP.NET features die er aan komen. Harry heeft een coole nickname, DevHawk, en daar ook een eigen site/blog voor: link. Het laatste blog-item is vandaag (24 april 2022) gedateerd eind december 2019, dus daar is niet zoveel meer aan gedaan. Zijn Github-repo, daar zit wel flink aan gewerkt: link.