.NET Rocks - podcast 41 tot en met 50

Ingediend door Dirk Hornstra op 26-apr-2022 20:03

Als je zelf de podcasts van .NET Rocks wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://dotnetrocks.com/

Let op: dit zijn oude afleveringen over .NET 1.0, .NET 1.1 en .NET 2.0 (2004). De meeste zaken zullen dus redelijk verouderd zijn. Laten we het erop houden dat je de afleveringen kunt overslaan en als er een echt interessante uitzending is, dan noem ik dat expliciet.

PC 41: Carl en Mark staan live op de PDC 2003 conferentie van Microsoft en doen daar een quiz met een aantal regio-hoofden van Microsoft. Mensen uit het publiek kunnen mee doen, als de persoon van Microsoft iets beweert, kun je mee gaan of zeggen: "nee, zo werkt dat niet". Als je 3 vragen goed hebt win je een prijs (computergame, maar ook een aantal x-boxen). Er zitten wel een aantal vragen bij waarbij ik niet het antwoord zou weten. Je kunt deze aflevering overslaan, maar op zich is het ook wel leuk om deze quiz te beluisteren. Op deze wiki kun je nog nalezen waar het over ging, Longhorn, Whidbey Visual Studio, SQL Server Yukon: link.

PC 42: Carl en Mark spreken met Pat Hynds over security. Patrick zijn eigen site kun je hier bekijken: link. Best wel een interessante uitzending. Met tips die mogelijk verouderd zijn, maar sommige waarbij je denkt "dit is nog prima te gebruiken". Zo geeft hij het voorbeeld om een "echte" administrator gebruiker aan te maken, bijvoorbeeld met de naam "Meneer Wijdbeens". Het standaard "administrator"-account geef je minimale rechten. En je gaat monitoren welke foutieve inlogpogingen er met dat administrator-account uitgevoerd worden. Breekt iemand daardoor, dan heeft die persoon minimale/geen rechten. Want wie zou nu denken dat "Meneer Wijdbeens" eigenlijk het échte administrator-account is? Bij hacken denken we aan het inbreken in computers, maar in deze uitzending wordt nog even genoemd hoe iemand met een speelgoedfluitje uit een pak cornflakes het geluid kon nabootsen op de telefoonlijn en daardoor goedkope gesprekken kon voeren: link.

PC 43: Robert Green spreekt in deze uitzending over Visual Studio Tools voor Office. Je hoeft dus niet meer VBA applicaties te maken, maar kunt .NET code gebruiken. Robert linkt naar deze pagina van Microsoft (het zijn Channel-9 uitzendingen): link, Robert is één van de hosts waarbij verschillende onderwerpen op video over Visual Studio worden besproken. Zo ook het verbeteren van je productiviteit met Visual Studio 2022: link. De tools, die werden toen alleen ondersteund voor Word en Excel. Als ik de Wikipedia-pagina bekijk lijkt er nu niet zoveel meer te gebeuren: link, maar als ik de Visual Studio Installer opstart, kan ik nog wel altijd deze optie aanvinken. En als ik naar deze pagina ga: link, dan staan hier ook allemaal voorbeelden, uitleg. Ik zie bij de "binnen 5 minuten aanmaken van een add-in bij Excel" dat het artikel recent is en je met node.js gaat werken: link. Mijn eigen (enige) ervaring is het werken met VBA, code in het document/sjabloon van Word waar je zaken aan koppelt. Bij scheepswerf "De Greuns" de overzichten, koppelingen met een Access database. Voor de drumband waar ik secretaris van was een koppeling met een Access database en met labels agenda's met naam voor vergaderingen kunnen uitprinten, een ledenlijst in Excel opmaken.

PC 44: Carl en Mark spreken met Don Box over SOAP en WSE. Don, een "Technical Fellow" van Microsoft verliet in 2021 dat bedrijf, mooi omschreven in dit artikel van Mary Jo Foley: link. Maar goed, deze uitzending dus. Don Box is de co-auteur van SOAP. Tijdens deze uitzending komt WinFS voorbij. Met de vergelijking: hoe lang duurt het om een bestand op je computer te zoeken? Soms wel 2 minuten of langer. Hoe snel kun je iets via Google vinden? Binnen 1 seconde (of wat langer, als je door meerdere bladzijden moet bladeren). Het zou een soort combinatie van je bestandssysteem met SQL Server worden. Ik zie op Wikipedia dat het project uiteindelijk gestopt is: link.

PC 45: Sam Gentile spreekt over COM Interop. Sam heeft een aparte stem, hij spreekt langzaam. Ik weet niet of het door de verbinding komt, maar ik begin bijna te denken aan Stephen Hawking. Niet een heel interessante aflevering.

PC 46: De laatste uitzending met Mark, hij heeft het druk met zijn eigen bedrijf en geen tijd meer om hier tijd voor vrij te maken. Carl en Mark spreken met Rory Blyth over... Rory Blyth! Het gevecht tussen verschillende RSS-formaten komt voorbij. Rory heeft in JAVA geprogrammeerd, maar heeft gekozen voor .NET. Rory schrijft blogs op neopoleon.com.

PC 47: Carl spreekt met Brian Noyes over ClickOnce. Brian zijn eigen site is hier te bekijken: link. ClickOnce applicaties zijn vooral bedoeld als "intranet-applicaties". Hierdoor kunnen mensen met minimale rechten hun applicaties bijwerken, zonder dat een administrator extra acties hoeft uit te voeren. Even gekeken, ClickOnce wordt nog steeds ondersteund, ook voor .NET Core. Hier na te lezen op de site van Microsoft: link.

PC 48: .NET Rocks! Live! Carl en Rory hebben een live uitzending. Te gast zijn Bill Vaughn en Peter Blackburn. Er wordt gesproken over SQL Reporting Services (link). Rapportages maken van verschillende soorten databases, zelfde interface voor opmaak als in Access. Een aantal moeilijkheden worden benoemd, meerdere resultsets bij een stored procedure, een beperkt aantal mogelijke connecties. Hierna komt een gast aan de telefoon, die het gaat hebben over Active Reports, hun product waarmee je ook rapporten maakt: link. Hierna komt "security" voorbij. Aan de telefoon spreekt Dan Appleman hier over. Zo wordt er bij het ene product genoemd dat je een standaard vinkje weg kunt halen, waardoor verkeer niet meer via SSL gaat. Credentials e.d. gaan nu als "plain text" over de lijn. Gator, een stuk spyware komt voorbij, uitleg over dit bedrijf kun je hier op Wikipedia vinden: link. De firewall in Windows komt voorbij. Iemand in de studio is eens gaan kijken, blijken er 10 bedrijven met open WIFI te zijn. Er moet nog veel verbeterd/veiliger gemaakt worden!

PC 49: Chriss Sells en Rory Blyth interviewen Carl Franklin, de host is dit keer zelf de gast. Ook Carl (had net als mij) QuickBasic! IRQ-conflicten komen langs (die hebben we nu niet meer), waarbij je bij een spel die anders moest instellen bij je geluidskaart, omdat er anders een conflict was met de instellingen van je videokaart o.i.d.

PC 50: .NET success stories part 2. Aan de telefoon is Chris Kinsman van Virgin Software. Het project waar hij aan werkte is ASP 3, op NT 4.0. Niet vergelijkbaar met de huidige IIS-servers. Chris en Carl spraken over een systeem voor een verzekeringmaatschappij wat op 600 servers draait, 2-tier, VB met C++ gecombineerd met SQL Server. Ze bouwden de boel om, dus het ging via Citrix lopen zodat zij de database beheerden en de back-ups en de klanten dit niet zelf hoefden te doen. Hierdoor hadden ze 600 citrix-servers. Je zit via een RDP op de server, 10.000-en gebruikers. Het project waar ze nu naar kijken is om dat naar 6 servers terug te brengen. Met hulp van ASP.NET. En daarmee 30.000 gebruikers te kunnen ondersteunen. Een ander project is voor Las Vegas, op fruitmachines steken mensen hun kaart bovenin een houder en krijgen ze de melding "hallo speler X, je hebt n credits". Dit wordt vervangen met een 640x280 touch-screen. De applicatie bouwt Chris met het Compact Framework. Het volgende gesprek is met Jesse Ezell van ActiveHead. Het gaat over het project om Powerpoint naar Flash te converteren. Flash is er nu (helaas?) niet meer. Het gaat over ActionScript, omzetten naar Swish, omdat Macromedia toen hun eigen file-format SDK vrij gaf. En met ActiveHead wordt er gewerkt aan een eigen CMS (dit waren de tijden dat je statische websites en FrontPage had).