De 10 van Scott Hanselman - podcast 791 tot en met 800

Ingediend door Dirk Hornstra op 14-feb-2022 20:02

Als je zelf de podcasts van Scott wilt beluisteren, die zijn hier te vinden: https://hanselminutes.com/archives

1 van de sponsoren is Pulumi, moderne infrastructuur als code, ook interessant: link.

PC 791: Scott spreekt met Jina Anne over Design Systems. Jina haar eigen site is hier te bekijken: link. Een handige site met linkjes is de linkin.bio pagina, die schijnbaar van Shopify is: link. Pattern library komt voorbij, iets wat YUI van Yahoo een voorbeeld was en style guide, waarbij ook de schrijfstijl meegenomen wordt. Na wat keren doorklikken kom ik op de site van polaris, de styleguide(s) van Shopify: link. Scott noemt bootstrap, waarbij je de structuur had en de themes om te stylen. Vooral design-tokens komen in deze uitzending voorbij: link. Een interessante uitzending, want uiteindelijk wil je alles goed kunnen onderhouden. Met een standaard CSS en alles op maat gemaakt op die CSS zorgt er later voor dat je zaken moeilijk kunt aanpassen (of je moet alles over de kop gooien).

PC 792: Scott spreekt met Shaundai Person over het leren lesgeven. Shaundai haar eigen site is hier te bekijken: link. En ook hier een soort overzicht als wat Jina van de vorige uitzending had, dat was een linkin.bio, dit is linktr.ee: link. Daardoor zie ik dat Shaundai haar eigen site niet zoveel toont, maar dat op dev.to wel redelijk veel gepost wordt: link. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 793: Scott spreekt met Abel Wang over "get busy living". Iedereen voelt zich slecht door corona en alle maatregelen, maar met deze uitzending zet je dat in perspectief. Abel heeft kanker gehad, dat leek weg, maar de kanker is terug gekomen. En ook in fatale vorm. Via Google vond ik dit artikel op Google dat Abel op 30 juli 2021 overleden is: link. "life is hard, we have to do what makes us happy". Geen technische aflevering, maar wel een goede om te beluisteren, doe niet morgen wat je vandaag eigenlijk al zou willen doen.

PC 794: Scott spreekt met "Captain Hoff",  Steve Hoffman over The Five Forces (het boek wat hij geschreven heeft). Steve is CEO van Founders Space en heeft een aantal boeken geschreven. Steve zijn eigen site is hier te bekijken: link. De uitzending gaat over het boek, Scott zegt dat hij dingen leest waarvan het er al is, maar ook waar toekomstbeelden van geschetst worden. En niet zomaar, met veel voetnoten naar verwijzingen. Zo gaat een groot deel van de uitzending over het implementeren van chips. Bij apen schijnt het al te gebeuren, soms ook bij mensen (?). Is het de nieuwe toekomst, niet meer via je mobieltje, maar zit je "live" op internet? Het klinkt als science fiction, maar als je 30 jaar geleden had gezegd dat heel veel mensen nu alleen nog maar op hun schermpje van hun mobiel zitten te kijken was je waarschijnlijk ook voor gek verklaard (bekijk dat ene fragment maar eens terug over de mobiele telefoon, waarbij mensen zeggen: ik heb een huis-telefoon en daar bellen ze mij maar op).

PC 795: Scott spreekt met Limor Fried van Adafruit over "electronics for everyone". Limor is niet alleen "van" Adafruit, ze heeft het bedrijf opgericht. Wat komt voorbij? Dat sommige dingen niet altijd "volgens heb boekje" of "best practise" gaan, maar als je het op een andere manier doet je een oplossing vind voor een probleem wat je anders niet gevonden had. LinkedIn-pagina: link. De uitzending kun je overslaan, maar de site van Adafruit, daar ga ik toch nog eens doorheen bladeren. Mooi spul!

PC 796: Scott spreekt met Claire Hough van Carbon Health over "engineering servant leadership". Claire heeft bij Napster en Netscape gewerkt. Het toepassen van techniek bij "health" is wat Claire aantrekt. Deze uitzending kun je overslaan.

PC 797: Scott spreekt met Maria Naggaga over nieuwe manieren om les te geven over computer science. Scott en Maria proberen programmeren toegankelijker te maken voor mensen die nog aan het begin van het carriere zitten. Of in een andere beroepsgroep zitten. Zo heb je deze site van Microsoft: .NET for students, learn to code: link. Maria zat vroeger in het team bij Scott. Maria werkt aan .NET interactive: link. Er wordt gebruik gemaakt van notebooks, je kunt C#, javascript, F# programmeren (dus polyglot). Het artikel van Scott over .NET education pack kun je hier nalezen: link. Blogs op de site van Microsoft: link. Naast het feit dat dit een interessante uitzending is, zijn ook al deze linkjes interessant. Het gaat dan voornamelijk over "nieuwe mensen aantrekken", maar ik wil ook wel eens wat zaken gaan testen/proberen om te zien wat ik ermee kan!

PC 798: Scott spreekt met Anjana Vakil van Observable over "the next generation of data visualization". Zo komt naar voren hoe we in "vroeger tijden" weinig in de browser konden doen, dus het staafdiagram, het lijndiagram en het cirkel-/taartdiagram werden server-side als JPEG plaatje aangemaakt. Later kon je SVG's gebruiken, kwam de D3.js-javascript bibliotheek beschikbaar: link. In aflevering 797 kwamen Jupyter notebooks voorbij, Observable is vergelijkbaar. Het verschil is dat de versie van Observable compleet in de browser draait. In de uitzending komt "plot" voorbij, dat is als je zelf niet teveel in de materie wilt duiken, maar goede grafieken e.d. wilt maken. Anjana haar blog staat hier, maar daar gebeurt zo te zien niet zoveel meer: link. Anjana haar Github-repo's zijn hier te bekijken: link. En als je dieper in de code wilt duiken, hier staan de repo's in Github: link. Hoewel je de uitzending over kunt slaan, zijn de linkjes volgens mij wel de moeite waard. We zien al te veel sites met saaie teksten, met goede grafieken, interactieve acties komen we meer in de richting van wat een website meer te bieden heeft dan een uitgeprinte A4 met dezelfde inhoud.

PC 799: Scott spreekt met Don Syme over het leren van F# om op die manier code te maken die "juist" is en ook ook een goede performance heeft. Don is de bedenker en architect van F# en heeft daar ook een aantal boeken over geschreven. Don zijn blog bij Microsoft is bijgewerkt tot 2017, hij geeft aan dat communicatie meer via andere kanalen loopt: link. Don heeft een respectabel aantal van 196 repo's op Github: link. Tijdens het zoeken naar Don kwam ik ook nog het DevBlog van Microsoft tegen, daar staat mogelijk ook interessant materiaal: link. En als je nog filtert op de tag "F", krijg je alleen de F# artikelen: link. Deze uitzending kun je op zich overslaan (komen nog wel een aantal interessante zaken voorbij, zoals NULL waardes die je in F# niet hebt, inputs waar je eigenlijk altijd wat mee moet doen (of expliciet aangeven dat er niets mee gedaan wordt) en dat een variabele eigenlijk niet aan te passen is (immutable). Beste wat je kunt doen is naar de site van F# gaan en hier starten met de module Learn F#. Je kunt zowel F# server-side gebruiken (net zoals je in C# bouwt), maar ik hoorde tijdens de uitzending (en zie ook op de site) dat je het in Javascript kunt gebruiken: link.

PC 800: Scott spreekt met Luis Ceze, oprichter van OctoML over maximizing machine learning performance. Zo wordt er gesproken over het builden/compilen van je machine learning code. Door die optimalisatie ten opzichte van het interpreteren van de instructies kun je jouw code een stuk sneller laten werken. Zoals Luis zegt: als je programma 10x sneller gaat, dan gebruik je ook 10x minder energie. OctoML is een uitbreiding van Apache TVM (een open-source framework voor machine learning): link. En open-source geeft aan dat het op Github staat: link. Scott kwam het document tegen wat Luis in 2016 opgesteld heeft: architecture 2030, hoe ziet het er over 15 jaar uit: link. Voorspellingen over de toekomst. Dat is gemaakt voor dit event: link en daar kun je ook dit document nog vinden: link. Tensor komt nog voorbij: wikipedia-link. En ook dat je op een iPhone in een app een machine learning training zou kunnen laten draaien (omdat een ARM processor dat ondersteunt). Interessante uitzending!