Azure 204 - even een tijdelijke pauze

Ingediend door Dirk Hornstra op 24-dec-2021 22:42

In augustus ben ik gestart met de voorbereidingen voor Microsoft Azure 204 - Developing Solutions for Microsoft Azure. Bij de vereisten van deze certificering wordt dit genoemd: "A candidate for this certification should have 1-2 years professional development experience and experience with Microsoft Azure. ".

Daar voldoe ik niet aan, want hoewel ik wel "wat" in Azure doe en gedaan heb, een full-time C# developer in Azure ben ik niet. Maar goed, alle blokken op de pagina van Microsoft doorlopen, alle modules. Flink wat uren en (vrije) dagen in gestoken. En afgelopen woensdag het examen gedaan, het zou mooi zijn dat ik in 2021 het certificaat nog zou halen. Maar ik twijfelde en eigenlijk geldt: bij twijfel - niet doen. Want bij alle andere examens weet je: er komen vragen waarvan je denkt "waar halen ze dit in godsnaam vandaan?". En dan is eigenlijk alleen maar de oplossing: veel, heel veel oefenexamens doen.

En dat bleek hier dus ook. Je moet minimaal 700 punten scoren, ik kwam tot 665. Dus op zich wel een best eind, anders scoor je ergens in de 400 of 500, helaas "net" 35 punten te weinig.

Ik kwam hier inderdaad zaken tegen waarvan ik niet wist wat ik moest kiezen. Je hebt meerkeuzevragen (1 is er goed) of waarbij je 5 opties hebt en gezegd wordt dat 3 daarvan een volledige juiste oplossing bieden. Of je moet in een schema items in blokjes slepen. Ergens in een ARM-template Windows of Linux plaatsen en Public of Private. ARM templates zijn wel voorbij gekomen in de oefenblokken, maar dit heb ik nergens gezien. Zo waren er ook zaken waarbij je uit 3 termen moest kiezen, maar als je geen van die 3 termen tijdens je studie tegengekomen bent, dan blijft het een gok.

Zoals Microsoft zelf zegt: of je nu hoog of laag scoort, dat zegt eigenlijk niet zoveel, omdat de vragen altijd willekeurig zijn en je bij een lage score waarschijnlijk een moeilijker examen hebt gekregen dan iemand die een hoge score heeft.

Je krijgt wel altijd netjes een rapport van Microsoft waar je kunt zien hoe goed (of slecht) je op de onderdelen gescoord hebt.

In ieder geval, de afgelopen maanden veel tijd aan besteed en het wordt tijd om de zaken die ik daardoor heb laten liggen nu op te gaan pakken. Dus die AZ-204 komt even op een laag pitje, met mijn eigen Azure account de komende maanden zelf zaken gaan aanmaken en configureren in Azure, dan wordt het eerst tijd voor de praktijk omdat de theorie (schijnbaar) niet genoeg is.

Iedereen fijne dagen!